XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/800
xx dne 17. května 2019,
xxxxxx xx mění xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 1333/2008, pokud xxx x xxxxxxxxx použití xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxx zámořských xxxxxxx
(Text x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXXXX XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (1), a zejména xx čl. 10 xxxx. 3 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxx II nařízení (XX) x. 1333/2008 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxx Unie schválených xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxx xxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx postupem xxxxxxxx x xx. 3 xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1331/2008 (2), x xx xxx z podnětu Xxxxxx, xxxx xx xxxxxxx podání xxxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) je xxxxx xxxxxxxx jako barvivo x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx II xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008. |
(4) |
Xxx 23. června 2017 xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, karmínů (E 120) x xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxxxx masných xxxxxxxxx. Xxxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx členským státům xx základě xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Žadatel xxxxxxx o povolení xxxxxxxx xxxxxxxx karmínovou, xxxxxxx (X 120), xxx xxxx dosaženo požadované xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx solených vepřových xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, jako xxxx xxxxx de porc à la xxxxxx, xxxxx xx xxxx à xx xxxxxx, xxxx xx porc à xx créole xxxx xxxxxxx xx xœxx à la xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx francouzských xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxxxxxx xx 18. století staly xxxxxxxx kulinářské xxxxxxx. |
(6) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (E 120) xx xxxxxxx xx xxxxxxx nálevu, xx kterého xxxx xxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx trh xx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 g xx xxxxxxxx xxxx, xxx xxxx zabezpečena mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx (xxxxx 12 xxxxxx). Xxxx vařením musí xxx xxxxxxxx odsoleny xx vodě. Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (E 120) xx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxx teplotě, xxxxxx, pH x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xx xxxxxxx. |
(7) |
V 7. xxxx odůvodnění nařízení (XX) x. 1333/2008 xx xxxxx, xx xxx xxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx by se xxxx xxxxxxxxx rovněž xxxxx významné xxxxxxx, xxxx jiné xxxxxx xxxxxxxxxx faktorů. Xx xxxxx namístě xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jestliže xx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxx podmínkami xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx (ES) x. 1333/2008. |
(8) |
Xxx 18. xxxxxxxxx 2015 xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxx „úřad“) vědecké xxxxxxxxxx, které xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx karmínové, xxxxxxx (X 120) xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx (3). Úřad xxxxxx x xxxxxx, xx xxxx xxxxx pro revizi xxxxxxx přijatelného denního xxxxxx (XXX), který xxxx 2,5 xx kyseliny xxxxxxxxx na kilogram xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxx, x xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx nejsou xxxxx jedné xxxxxx, xxxx xxxxx xxx XXX xxx xxxxxxx xxxxxxx obyvatelstva. Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) xx xxxxxxxx v řadě xxxxxxxx. Xxxxxxxxx používání xx navrhuje pro xxxxxxx specializovaných xxxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx než xxxx x xxxxxxxx době xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx 08.3.1 „Tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx“ x xxxxx X xxxxxxx XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008. Xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx vědeckého xxxxxxxxxx xxxxxxx mezi xxxxxx přispěvatele, xxxxx xxx o celkovou expozici xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx (X 120), xxxxxxxxx xx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxx bude mít xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx expozici, xxxxx xxxxx xxxxxxx nižší xxx ADI. |
(9) |
Xxxxx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxx (XX) x. 1331/2008 xx Xxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx Unie xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008 xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx případu, xxx xxxx xxxxxxxxxxx pravděpodobně xxxx vliv xx xxxxxx zdraví. Xxxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxxx xxxxxxxxx, karmínů (X120) xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx žádat xxxx o stanovisko. |
(10) |
Příloha XX xxxxxxxx (ES) č. 1333/2008 xx xxxxx měla xxx odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx XX nařízení (XX) č. 1333/2008 xx xxxx v souladu s přílohou xxxxxx nařízení.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx dvacátým xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx použitelné xx xxxxx členských xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 17. xxxxxx 2019.
Za Xxxxxx
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx JUNCKER
(1)&xxxx;&xxxx;Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1331/2008 xx xxx 16. prosince 2008, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx povolovací xxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx, potravinářské xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;1).
(3) EFSA Journal 2015; 13(11):4288
XXXXXXX
X xxxxx X přílohy XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008, x xxxxxxxxx xxxxxxxx 08.3.1 „Tepelně neopracované xxxxx xxxxxxx“, xx xx xxxxxxx E 110 xxxxxxxx nová xxxxxxx X 120, která xxx:
|
„X 120 |
Xxxxxxxx karmínová, xxxxxxx |
50 |
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx x hovězího xxxx: groin de xxxx à la xxxxxx, queue xx xxxx à la xxxxxx, pied xx xxxx à xx xxxxxx x xxxxxxx xx xœxx à xx créole. Xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx.“ |