Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/388

xx dne 11. xxxxxx 2019,

kterým xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx K-12 podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/2283 x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) 2017/2470

(Text x xxxxxxxx pro XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx na Smlouvu x xxxxxxxxx Evropské unie,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2283 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxx potravinách, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1169/2011 x x xxxxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 258/97 x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 1852/2001 (1), x xxxxxxx xx xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

vzhledem k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) 2015/2283 xxxxxxx, xx xx xxx x Xxxx smějí xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx seznam Xxxx.

(2)

Xxxxx článku 8 nařízení (XX) 2015/2283 bylo xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2470 (2), xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx Xxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3)

Podle xxxxxx 12 nařízení (XX) 2015/2283 Xxxxxx předkládá xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx potraviny xx trh v Unii x xxxxxx xx aktualizuje xxxxxx Xxxx.

(4)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2016/376 (3) xx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 258/97 (4) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xx trh jako xxxx xxxxxx potravin.

(5)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2201 (5) xx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) x. 258/97 xxxxxxxx uvedení 2′-fukosyllaktosy xxxxxxxx x xxxxx Escherichia xxxx XX21 xx xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx.

(6)

Xxx 23. xxxxxx 2016 xxxxxxxxxx Glycom X/X (xxxx xxx „xxxxxxx“) Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx článku 5 xxxxxxxx (XX) x. 258/97 x xxxx záměru xxxxx xx trh 2′-fukosyllaktosu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx X-12.

(7)

Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx xxxx předložil xxxxxx xxxxxxx xxx 10. xxxxxx 2016 xxxxxxxxxx orgánem x Xxxxx xxxxx xx. 3 xxxx. 4 xxxxxxxx (XX) x. 258/97, xxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx poskytnutých xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xx 2′-xxxxxxxxxxxxxx vyráběná x xxxxx Xxxxxxxxxxx coli X-12 xx v podstatné xxxx rovnocenná xxxxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx prováděcím xxxxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2016/376.

(8)

Xxx 16. srpna 2018 žadatel xxxxxxx Komisi o změnu xxxxxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx X-12 xx smyslu xx. 10 xxxx. 1 xxxxxxxx (XX) 2015/2283. Xxxxxxxxxx xxxxx se týkají xxxxxxx xxxxxxxx 2′-fukosyllaktosy x 90 % xx 83 % x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx přítomných x xxxx potravině, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx D-laktosy x xxxxxxxxx 3,0 % na xxxxxxxxx 10,0 % x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx-X-xxxxxxx z maximálně 2,0 % xx maximálně 5,0 %.

(9)

Xxx xx xxxxxxxxx, xx celková xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx výše uvedených xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx u v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx buď z kmene Xxxxxxxxxxx coli X-12 xxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx XX21, xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s menšinovými sacharidy (X-xxxxxxxx, X-xxxxxxx, difukosyl-D-laktosou x 2′-xxxxxxx-X-xxxxxxxxxx) x xxxx potravině xxxx 90,0 % x xxxx.

(10)

Navrhované xxxxx specifikací nové xxxxxxxxx xxxx způsobeny xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx krystalizací xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx v současné xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx z kmene Xxxxxxxxxxx xxxx BL21. Tato xxxxx ve xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx X-xxxxxxx xxxx substrátu xxxxxxxxxx při xxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx, což xxxxxxxxxx xxxxx snížení xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx a související xxxxx xxxxxxx množství X-xxxxxxx x xxxxxxxxx-X-xxxxxxx v konečné nové xxxxxxxxx. Navrhované xxxxx xx xxxxxx žadatel xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxx snížení energetického x xxxxxxxxxxxxxxxxx dopadu výrobního xxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx bezpečnosti, xxx xxxx základem xxx xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx X-12. Je xxxxx xxxxxx změnit xxxxxxxxxxx nové potraviny „2′-xxxxxxxxxxxxxx“ xx navrhovaná xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx, D-laktosy, xxxxxxxxx-X-xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s menšinovými xxxxxxxxx (D-laktosou, X-xxxxxxx, xxxxxxxxx-X-xxxxxxxx a 2′-fukosyl-D-laktulosou).

(12)

Informace xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx dostatečným xxxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx „2′-fukosyllaktosa“ xxxx x xxxxxxx x xxxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) 2015/2283.

(13)

Příloha xxxxxxxxxxx nařízení (XX) 2017/2470 xx proto xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx změněna.

(14)

Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, zvířata, potraviny x xxxxxx,

XXXXXXX TOTO NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxxx xx seznamu Xxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx 6 xxxxxxxx (XX) 2015/2283 a zahrnutém v prováděcím xxxxxxxx (XX) 2017/2470 xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx Escherichia coli X-12 se mění xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských státech.

X Xxxxxxx xxx 11. března 2019.

Xx Xxxxxx

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. věst. L 327, 11.12.2015, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2470 xx xxx 20. prosince 2017, kterým xx xxxxxxx seznam Xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) 2015/2283 x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;351, 30.12.2017, x.&xxxx;72).

(3)  Prováděcí rozhodnutí Xxxxxx (XX) 2016/376 ze xxx 11.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2016, xxxxxx xx povoluje uvedení 2′-X-xxxxxxxxxxxxxx xx trh xxxx xxxx složky xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 258/97 (Úř. věst. L 70, 16.3.2016, s. 27).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) č. 258/97 xx xxx 27. xxxxx 1997 x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;43, 14.2.1997, x.&xxxx;1).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx rozhodnutí Komise (XX) 2017/2201 ze xxx 27.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2017, kterým xx xxxxxxxx uvedení 2′-xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx XX21 xx xxx jako xxxx složky potravin xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 313, 29.11.2017, x.&xxxx;5).


XXXXXXX

Xxxxxxx prováděcího xxxxxxxx (XX) 2017/2470 se xxxx xxxxx:

Xxxxxxx „2′-fukosyllaktosa (xxxxxxxxxxxxxxx zdroj)“ x&xxxx;Xxxxxxx 2 (Xxxxxxxxxxx) xx xxxxxxxxx xxxxx:

Xxxxxxxx:

Xxxxxxxx xxxxx: α-X-xxxxxxxxxxxxx-(1→2)-β-X-xxxxxxxxxxxxxxxx-(1→4)-X-xxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx vzorec: X18X32X15

x. XXX: 41263-94-9

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx: 488,44 g/mol

Zdroj:

Geneticky modifikovaný xxxx Xxxxxxxxxxx xxxx X-12

Xxxxx:

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx xxxx XX21

Xxxxx:

2′-xxxxxxxxxxxxxx xx xxxx xx xxxxxx prášek, xxxxx xx vyrábí xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx:

2′-xxxxxxxxxxxxxx ≥ 83 %

X-xxxxxxx: ≤ 10,0 %

X-xxxxxx: ≤ 2,0 %

Xxxxxxxxx-X-xxxxxxx: ≤ 5,0 %

2′-xxxxxxx-X-xxxxxxxxx: ≤ 1,5 %

Xxxxxx xxxxxxxxx (2′-fukosyllaktosa, X-xxxxxxx, L-fukosa, xxxxxxxxx-X-xxxxxxx, 2′-xxxxxxx-X-xxxxxxxxx): ≥ 90 %

xX (20 °C, 5 % xxxxxx) 3,0–7,5

Xxxx: ≤ 9,0 %

Xxxxxxxxx popel: ≤ 2,0 %

Xxxxxxxx xxxxxx: ≤ 1,0 %

Xxxxxxxx xxxxxxxxx: ≤ 0,01 %

Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria:

Celkový xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx: ≤ 3&xxxx;000 XXX/x

Xxxxxxxx: ≤ 100 XXX/x

Xxxxxx: ≤ 100 XXX/x

Xxxxxxxxxx ≤ 10 EJ/mg

Popis:

2′-fukosyllaktosa xx xxxx až xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx (45 % ± 5 % x/x) vodného xxxxxxx xx xxxxxxxx xx světle žlutý xxxx xxxxx xxxxxx. 2′-xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx:

2′-xxxxxxxxxxxxxx ≥ 90 %

Xxxxxxx: ≤ 5,0 %

Xxxxxx: ≤ 3,0 %

3′-fukosyllaktosa: ≤ 5,0 %

Xxxxxxxxxxxxxxxx: ≤ 3,0 %

Difukosyllaktosa: ≤ 5,0 %

Xxxxxxx: ≤ 3,0 %

Galaktosa: ≤ 3,0 %

Voda: ≤ 9,0 % (xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx: ≤ 0,5 % (xxxxxx x xxxxxxxx)

Xxxxxxxx bílkoviny: ≤ 0,01 % (xxxxxx x kapalina)

Těžké xxxx:

Xxxxx: Xxxxx: ≤ 0,02 xx/xx (xxxxxx a xxxxxxxx)

Xxxxx: ≤ 0,2 xx/xx (prášek x xxxxxxxx)

Xxxxxxx: ≤ 0,1 xx/xx (xxxxxx x xxxxxxxx)

Xxxx: ≤ 0,5 xx/xx (xxxxxx x xxxxxxxx)

Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria:

Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx: ≤ 104 XXX/x (prášek), ≤ 5&xxxx;000 KTJ/g (xxxxxxxx)

Xxxxxxxx x xxxxxx: ≤ 100 XXX/x (prášek); ≤ 50 XXX/x (xxxxxxxx);

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx/xxxxxxxxxx bakterie: xxxxxxxxxxxx x 11 x (xxxxxx x xxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx: xxxxxxxxxxxx x 100 x (xxxxxx), xxxxxxxxxxxx x 200 ml (xxxxxxxx)

Xxxxxxxxxxx: nepřítomnost v 100 g (xxxxxx), xxxxxxxxxxxx v 200 xx (xxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx: ≤ 100 XX/x (prášek), ≤ 100 XX/xx (xxxxxxxx)

Xxxxxxxxx M1: ≤ 0,025 μx/xx (xxxxxx x kapalina)“