XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2017/1495
xx xxx 23. xxxxx 2017,
kterým xx xxxx nařízení (XX) x. 2073/2005, xxxxx xxx x Xxxxxxxxxxxxx v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx pro EHP)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 uvedeného nařízení,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 (2) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx k obecným x xxxxxxxxx hygienickým xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004. |
|
(2) |
Xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 konkrétně stanoví xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx uvádějí xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx překročení xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s cílem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
|
(3) |
„Xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxx o vývojových xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx zoonóz x xxxxxxx xxxxxx vyvolaných xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxx 2015“ (3) xxxxxxxxxx Evropským xxxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (XXXX) x Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx (XXXX) xxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx u lidí x Xxxx – xxxxxxxxxx xx xxxxxxx asi 230 000 xxxxxxx. |
|
(4) |
X xxxx 2010 zveřejnil xxxx EFSA analýzu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx a jatečně xxxxxxxxxx těl brojlerů (4). Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx x xxxx 2008 a jeho cílem xxxx získat xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x Xxxx. Xxxx EFSA xxxxxx x xxxxxx, že jatečně xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx v průměru x xxxx 75,8 %, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx značné xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx úřadu XXXX xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx v souvislosti x xxxxx xxxxxxxx (5), jež xxxx zveřejněno v roce 2010, xxxxxxxxx 20–30 % xxxxxxx kampylobakterózy x xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx a konzumace a 50–80 % xxx přičíst xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
|
(6) |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx XXXX xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx v celém xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, jež xxxx xxxxxxxxxx x xxxx 2011 (6), xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx jejich dopad xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx. Úřad XXXX xxxxxxxx, xx xx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxx jatečně xxxxxxxx těla splňovala xxxxx 1 000 XXX/x, x xxxxxxxxxx, že xxxxxx xxxx z krku a kůže x xxxxx vykazují xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. |
|
(7) |
X xxxx 2012 zveřejnil úřad XXXX rovněž vědecké xxxxxxxxxx týkající se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, jimiž se xxxx zabývat xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, x x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, který xx zásadní xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx zdraví (7), x xxxxxxxxx upravit xxxxxxxxx xxxxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx úřad XXXX zavést xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxxx. |
|
(8) |
Xx xxxxxxx xxxxxxxxxx úřadu XXXX x xxx 2010 x 2011 zadala Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx kontrolních xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx fázích xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (8). Xxxxxxx závěrem xxxx analýzy xxxxxxx x xxxxxxx xx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx, jak xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx omezením xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx upravených těl xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx upravených xxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx. Xxx se xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx celého xxxxxxx, xxx doporučuje xxxxxxxxxx xxxxx XXXX x xxxxxxxxxx kontroly Xxxxxxxxxxxxxx, xxxx xx xx xxxxx xxxx zvážit x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx hospodářství. |
|
(10) |
Xxxxxxxx Campylobacteru xx i nadále xxxxxxx, xxxxxxx xx xxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx významným rizikovým xxxxxxxx, a vše xxxxxx xx xxx, jak xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx prostřednictvím xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zpřísňovala. Xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx ochrany x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx bylo této xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx. 5 xxxx. 5 xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jelikož takové xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kritérium xxxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005. |
|
(11) |
Xxx xx snížila xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx se xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Campylobacter xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx metodou xxxx v případě xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx. Pro analýzy Xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxx vzorky xxxx z krku, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx salmonely x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(12) |
Xxxxxxxxxxxx metodou xxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx v potravinách a krmivech xx xxxxxxxxxxx xxxxx XX XXX 10272-2. Xxxx xxxxx by xxxxx měla xxx xxxxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(13) |
Xx vhodné xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx novým xxxxxxxxxx x xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
|
(14) |
Xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 xx proto xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx změněno. |
|
(15) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nařízením xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx I nařízení (XX) x. 2073/2005 xx mění x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.
Xxxxxxx xx xxx xxx 1. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx použitelné ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 23. srpna 2017.
Xx Komisi
xxxxxxxx
Jean-Claude XXXXXXX
(1) Úř. věst. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;338, 22.12.2005, x.&xxxx;1).
(3) EFSA Journal 2016;14(12):4634.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(03):1503.
(5)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(1):1437.
(6)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2011;9(4):2105.
(7) EFSA Journal 2012;10(6):2741.
(8) https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_food-borne-disease_campy_cost-bene-analy.pdf
XXXXXXX
Xxxxxxx X xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 xx mění xxxxx:
|
1) |
X xxxxxxxx 2 xx xxxxx 2.1 xxxx xxxxx:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2) |
V kapitole 3 xx oddíl 3.2 xxxxxxxxx xxxxx: „3.2. Xxxxx xxxxxx na jatkách x x xxxxxxxx vyrábějících xxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx metody odběru xxxxxx, xxxxx míst xxxxxx vzorků x xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx a přepravu xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx, jsou xxxxxxxxx x xxxxx XXX 17604. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx odebírají namátkové xxxxxx x xxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx. Místa xxxxxx vzorků se xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx používanou x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx odběru xxxxxx xxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxx ze xxxx xxxx každého xxxxxxx xxxxxxxxxx těla. Destruktivní xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx se pro xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 cm2 x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx jedno xxxxx odběru vzorku. Xxx xxxxxx vzorků pro xxxxxxxxx xx salmonely xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx, xx budou xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx, z níž xx xxxxxxx vzorek, xxxx xxxxx alespoň 400 xx2. Xxxx-xx vzorky xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx odběru xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx vzorek.
Xxx účely xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx jatka xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx x xxxx. Zařízení xx xxxxxxxxx a zpracování xxxx xxx ta, která xxxxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a zpracováním xxxx xxxxxxxxxxxxx pouze x xxxxxx jatek, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx. Xxxxxx musí xxxxxxxxxx xxxxxxx z celých xxxxxxx upravených těl xxxxxxx s kůží x xxxx, xxxx-xx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx do xxxxxx xxxxxx xxxxx zahrnuty xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx x/xxxx části xxxxxxx bez kůže xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx kůže x xx xxxxx bude xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx. Xxxxx xx xxxxx plánů xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx z hejn x xxxxxxxx xxxxxxxx, co xx xxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx, xxx xx xxxxx, že xxxx xxxxx pozitivní xx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx typhimurium. X xxxxx xxxxxxxxx na salmonely x Xxxxxxxxxxxxx u jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2, xxx xx vyšetření xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v téže xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxx xxxxxx vzorkování namátkové xxxxxx xxxxxxx x 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx chlazení. Xxxx xxxxxxxxxx se xx xxxxxx xxxx z krku xxxxxxx xxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx z téhož hejna xxxxxxx směsný xxxxxx x xxxxxxxxx 26 g. Xxxxxx xxxx x xxxx xxx xxxxx 5 × 26 x xxxxxxxxx xxxxxx (26 x je xxxxxxxxx x xxxxxxxxx souběžných xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx vzorku). Xxxxxx xx xx odběru xxxxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxxxxx při teplotě xxxxxxx 1 °X x xxxxxxx 8 °X a doba xxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx než 48 xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 0 °X, se xxxxxxxxx pro ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx Campylobacter. Xxxxxx o hmotnosti 5 × 26 x se xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 a řádku 2.1.9 xxxxxxxx 2 x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 1.28 xxxxxxxx 1. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxx o hmotnosti 26 g xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx (234 xx) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (XXX). XXX xx xxxx xxxxxxxx xxxxxx předehřeje na xxxxxxxxx teplotu. Směs xx xxxxxx v homogenizátoru xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx přibližně xxxxx xxxxxx. Xxxxxx xx xxxxxxx tím, xx se xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx co xxxxxxx vzduchu. 10 xx (~ 1 x) xxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x 1 xx x 10 xx xx použije xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxx xx selektivních xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (250 xx ~ 25 g) xx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx. V rámci vyšetření xx xxxxxxxxx a Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 a řádku 2.1.9 kapitoly 2, xxx xx vyšetření xx salmonely a Campylobacter xxxxxxxxx ve xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, odeberou xx při xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vzorky xxxxxxx x 20 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. Před vyšetřením xx ze xxxxxx xxxx z krku alespoň xxxx xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx vzorek x xxxxxxxxx 35 x. Vzorky xxxx x xxxx xxx xxxxx 5 × 35 x xxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 x konečných xxxxxx (x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx salmonely) x 5 × 10 g xxxxxxxxx xxxxxx (x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx). Vzorky xx po odběru xxxxxxxx a přepraví xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 1 °X x xxxxxxx 8 °X a doba mezi xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxx než 48 xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx neporušenost vzorku. Xxxxxx, xxxxx dosáhly xxxxxxx 0 °C, xx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Campylobacter. Xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 25 x xx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 kapitoly 2 a kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanoveného x xxxxx 1.28 kapitoly 1. Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 10 g xx xxxxxxx x xxxxxxx, xx je dodrženo xxxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v řádku 2.1.9 kapitoly 2. Xxx xxxxx vyšetření na xxxxxxxxx u jiného xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxx upravená xxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxx vzorků xx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx 25 x. Xxxxxx odebraný x xxxxx xxxxxxx s kůží xxxx xxxxxxxxx kůži x x xxxxxxx, xx xxxxxxxx kůže xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku, x xxxxx xxxxxx z povrchu xxxxx. Xxxxxx odebraný z částí xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxx s malým xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx plátky x xxxxxxx xxxxx přidané x xxxxxxxx xxxx xxxxxx k dispozici, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx co xxxxxxxx množství xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx vzorků z jatečně xxxxxxxxxx xxx, zejména xxxxx jde o místa xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx xxxxx článku 7 xxxxxxxx (ES) x. 852/2004.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků provozující xxxxx či xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx oddělené xxxx xxxx čerstvé xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx vzorky xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx každý xxxxx xxxx, xxx se xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x xxxxx. X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a masných xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx na X. xxxx x xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x x xxxxxx vzorků jatečně xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na vyšetření xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx jsou xx šest xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx a čerstvého xxxxxxxxx masa pro xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, pokud xxxx xx 30 xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx také xxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx salmonel x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx může xxx xxxxx xxxx xxxxxxx, pokud se x xxxxx xxxxxx celostátního xxxx xxxxxxxxxxxx programu xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, vykazují xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel. X xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx drůbeže xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx může xxx xxxxxxx snížena na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx 52 xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxx xxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx uznaný xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx tlumení Campylobacteru x xxxxx tento xxxxxxx xxxxxxxx odběr xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx ověřování xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2. Xxxxx xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nízká xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxx úrovně xxxxxxxxxxx xx dobu 52 xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx jatky xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx vykazuje během xxxxxxxxxxxx období x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, četnost xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxx xx schválení xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xx-xx xx však xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, mohou xxx xxxx xxxxx a zařízení, xxxxx xxxxxxxx mleté xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx drůbeží maso x xxxxxx množstvích, x xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx vyňaty.“ |