XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2017/1495
xx xxx 23. xxxxx 2017,
kterým se xxxx xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005, xxxxx jde x Xxxxxxxxxxxxx v jatečně upravených xxxxxx xxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
XXXXXXXX XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
x xxxxxxx xx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,
xxxxxxxx x xxxxx důvodům:
|
(1) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 (2) stanoví xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k obecným x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004. |
|
(2) |
Nařízení (ES) x. 2073/2005 xxxxxxxxx stanoví xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, která xxxxxxx xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx překročení xxxx xxxxxxxxxx nápravná xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
|
(3) |
„Xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx zoonóz, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx původcem x xxxxxxxxxxx x xxxx 2015“ (3) xxxxxxxxxx Xxxxxxxxx úřadem xxx xxxxxxxxxx potravin (XXXX) x Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx (XXXX) uvádí, xx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí xx xxxxxxxxxx hlášenou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxx x Xxxx – každoročně xx xxxxxxx asi 230 000 xxxxxxx. |
|
(4) |
X xxxx 2010 xxxxxxxxx xxxx XXXX analýzu xxxxxxxxxx průzkumu xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx u šarží a jatečně xxxxxxxxxx xxx brojlerů (4). Xxxxxxx základní xxxxxxx xxx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxx x xxxx 2008 a jeho xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxx u brojlerů x Xxxx. Xxxx EFSA xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx 75,8 %, xxxxxxx mezi xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxx xxxxxxxxx stanoviska xxxxx XXXX týkajícího se xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (5), xxx xxxx zveřejněno x xxxx 2010, xxxxxxxxx 20–30 % případů kampylobakterózy x xxxx pravděpodobně xxxxxxxxxx x xxxxx brojlerů, jeho xxxxxxxx x xxxxxxxxx x 50–80 % lze přičíst xxxxxxx populaci kuřat. |
|
(6) |
Vědecké xxxxxxxxxx xxxxx XXXX xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx v celém xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx 2011 (6), xxxxxxxx řadu xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxx zavedení xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro Campylobacter, x xxxxxxxx jejich dopad xx snížení xxxxx xxxxxxx x xxxx. Xxxx XXXX odhaduje, že xx xxxx možné xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx zdraví xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx brojlerů x xxxx xxx 50 %, kdyby jatečně xxxxxxxx těla xxxxxxxxx xxxxx 1 000 XXX/x, x xxxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxx x xxxx a kůže x xxxxx vykazují xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. |
|
(7) |
X xxxx 2012 xxxxxxxxx úřad XXXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx, jimiž xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx masa, x x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, který xx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (7), x xxxxxxxxx upravit xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx drůbeže xxx, xxx xx xxxxxxxx na Campylobacter. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxx kritérium xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx. |
|
(8) |
Xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx XXXX x xxx 2010 x 2011 xxxxxx Komise xxxxxxxxx analýzy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx výskytu Xxxxxxxxxxxxxx x xxxx brojlerů x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (8). Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx je, že xxxxxxxx kritéria hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxx brojlerů je xxxxxx z možností, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx rovnováhu xxxx omezením xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jatečně upravených xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod kontrolou. Xxx xx zajistilo xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx XXXX x xxxxxxxxxx kontroly Xxxxxxxxxxxxxx, xxxx xx se xxxxx xxxx zvážit x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
|
(10) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx zdá, xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, a vše xxxxxx xx xxx, xxx xxxxxx xxxx opatření xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xx se xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxx krocích, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxx xxxx zůstala zachována xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx státech, xxx xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx. 5 xxxx. 5 xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx, xxxxxxx takové xxxxxxxxxxxx kritérium xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx referenční kritérium xxxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005. |
|
(11) |
Xxx xx snížila xxxxxxxxxxxxxxx zátěž xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Campylobacter řídit xxxxxxx xxxxxxxx metodou xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx lze xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx z krku, které xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(12) |
Xxxxxxxxxxxx metodou xxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx XX XXX 10272-2. Xxxx xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx jako referenční xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro Xxxxxxxxxxxxx u jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(13) |
Xx xxxxxx xxxxxxx použitelnost tohoto xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx času x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx analýzy Campylobacteru xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
|
(14) |
Xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 by xxxxx xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx změněno. |
|
(15) |
Opatření stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru pro xxxxxxxx, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx mění x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Použije xx xxx dne 1. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 23. xxxxx 2017.
Xx Xxxxxx
předseda
Jean-Claude XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2) Nařízení Xxxxxx (ES) x. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potraviny (Xx. věst. X&xxxx;338, 22.12.2005, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2016;14(12):4634.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(03):1503.
(5)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(1):1437.
(6)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2011;9(4):2105.
(7)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2012;10(6):2741.
(8)&xxxx;&xxxx;xxxxx://xx.xxxxxx.xx/xxxx/xxxxx/xxxx/xxxxx/xxxxxx/xxxx/xxxxxxxxx_xxxx-xxxxx-xxxxxxx_xxxxx_xxxx-xxxx-xxxxx.xxx
XXXXXXX
Xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 se xxxx xxxxx:
|
1) |
X xxxxxxxx 2 xx xxxxx 2.1 mění xxxxx:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2) |
X xxxxxxxx 3 xx oddíl 3.2 xxxxxxxxx xxxxx: „3.2. Xxxxx xxxxxx na xxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mleté xxxx x xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx maso k bakteriologickému xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx metody xxxxxx xxxxxx, výběr míst xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x xxxxx ISO 17604. Xxxxx xxxxxxx vzorkování xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z pěti xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx technologii používanou x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Při xxxxxx xxxxxx xxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx se odeberou xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Destruktivní xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vzorky tkáně xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx se pro xxxxx účel xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, činit alespoň 100 xx2 (50 xx2 x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx xxxxx xxxxxx vzorku. Při xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx použije metoda xxxxxx vzorků pomocí xxxxxxxxx houbičky. Vyberou xx xxxxx, x xxxxx xx xxxxxxxx pravděpodobnost, xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx, x xxx xx odebírá vzorek, xxxx činit xxxxxxx 400 xx2. Xxxx-xx vzorky xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vzorky xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx drůbeže x xxxx x xxxx. Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx a zpracování xxxx xxx xx, xxxxx xxxxxxxxx k jatkám x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx jatek, xxxxxx xxxxxxxx vzorky xxx xxxxx vyšetření na xxxxxxxxx. Vzorky musí xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx s kůží x xxxx, xxxx-xx x xxxxxxxxx, avšak xxxxxxx musí xxxxxxxx, xx xx xxxxxx xxxxxx budou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx a/nebo části xxxxxxx xxx kůže xxxx jen x xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx základě xxxxx. Xxxxx xx xxxxx plánů xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx upravená těla xxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, co se xxxx xxxxxxxx, xxxx xx statusem, kdy xx xxxxx, xx xxxx hejna pozitivní xx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx Salmonella typhimurium. X xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx na xxxxxxx podle kritérií xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v řádku 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2, xxx se vyšetření xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v téže xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx při xxxxxx vzorkování xxxxxxxxx xxxxxx nejméně x 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx se xx xxxxxx xxxx z krku xxxxxxx tří jatečně xxxxxxxxxx těl drůbeže xxxxxxx x xxxxx hejna xxxxxxx xxxxxx vzorek x xxxxxxxxx 26 g. Vzorky xxxx z krku xxx xxxxx 5 × 26 x xxxxxxxxx xxxxxx (26 x xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx salmonely x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx vzorku). Vzorky xx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 1 °X x xxxxxxx 8 °X x xxxx mezi xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xx Campylobacter musí xxx xxxxxx xxx 48 xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx, které dosáhly xxxxxxx 0 °X, xx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 26 g se xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2 x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 1.28 kapitoly 1. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx suspenze x xxxxxxxxxx xx zkušební xxxxxx x xxxxxxxxx 26 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx (234 xx) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (XXX). XXX xx před xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx. Směs xx upraví x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo pulsifier xx xxxx přibližně xxxxx minuty. Xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xx xx ze xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx co xxxxxxx xxxxxxx. 10 xx (~ 1 x) této xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a 1 ml x 10 xx se použije xxx stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Zbytek xxxxxxx xxxxxxxx (250 xx ~ 25 x) xx xxxxxxx xxx xxxxxxx salmonel. V rámci xxxxxxxxx xx salmonely x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2, xxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a Campylobacter xxxxxxxxx xx dvou xxxxxxx laboratořích, odeberou xx xxx každém xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z 20 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xx xx vzorků xxxx z krku xxxxxxx xxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hejna xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 35 x. Xxxxxx xxxx x xxxx xxx tvoří 5 × 35 x xxxxxx, které se xxxx rozdělí, aby xx xxxxxxx 5 × 25 x xxxxxxxxx xxxxxx (x xxxxxxxxx vyšetření xx salmonely) a 5 × 10 x konečných xxxxxx (x xxxxxxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxx). Xxxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx při teplotě xxxxxxx 1 °X a nejvýše 8 °X x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxx xxx 48 xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorku. Xxxxxx, které xxxxxxx xxxxxxx 0 °X, se xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx o hmotnosti 5 × 25 g xx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 xxxxxxxx 2 x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 1.28 xxxxxxxx 1. Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 10 x xx použijí x xxxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hygieny výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2. Xxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, než xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx drůbeže, se xxxxxxx xxx vzorků xx stejné partie x xxxxxxxxx xxxxxxxxx 25 g. Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx x x xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, i tenký xxxxxx x xxxxxxx svalu. Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx bez xxxx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tenký xxxxxx xxxx plátky x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx k jakékoli xxxx jsoucí x xxxxxxxxx, xxx byla xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx masa se xxxxxxxx takovým způsobem, xxx zahrnovaly co xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx z jatečně xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx o místa xxxxxx vzorků, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, odebírají vzorky xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx odběru vzorků xx každý xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx každého xxx x xxxxx. X xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxx a masných xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx X. xxxx x xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x x xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů xxxx být četnost xxxxxxx xx vyšetření xxxxxx xx xxxxxxx xxx, pokud jsou xx šest po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. U odběru xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx těl a čerstvého xxxxxxxxx xxxx pro xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx jsou xx 30 xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx také xxxxx, xxxxx je uplatňován xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx tlumení salmonel x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx vzorkování stanovené x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxx xxx ještě více xxxxxxx, pokud se x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx programu xxxxxxx xxxxxxxx prokáže, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx prevalenci xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže xxx xxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxx může být xxxxxxx snížena na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx 52 xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxx účely xxxxxxxxx xx Campylobacter xxxx xxx xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nebo regionální xxxxxxx xxxxxxx Campylobacteru x xxxxx tento program xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny výrobního xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2. Xxxxx xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, lze xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxx snížit, xxxxxxxx xx xxxxxxxx této xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxx 52 xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx jatky xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx vykazuje xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx výsledky, četnost xxxxxxxxx xx Campylobacter xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx sezónních xxxxxx. Xx-xx xx však xx základě xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx příslušný xxxxx, mohou být xxxx jatky a zařízení, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, masné polotovary x xxxxxxx drůbeží xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx četnost xxxxxx xxxxxx xxxxxx.“ |