XXXXXXXX KOMISE (EU) 2017/1495
xx dne 23. xxxxx 2017,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005, pokud xxx x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
XXXXXXXX XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
s ohledem xx nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx na xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 (2) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx k obecným x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. |
|
(2) |
Xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 konkrétně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx procesu x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
|
(3) |
„Xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx unie x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx zoonóz a ohnisek xxxxxx vyvolaných původcem x xxxxxxxxxxx x xxxx 2015“ (3) xxxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (XXXX) x Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx prevenci x xxxxxxxx xxxxxx (ECDC) xxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxx x Xxxx – xxxxxxxxxx je xxxxxxx xxx 230 000 xxxxxxx. |
|
(4) |
X xxxx 2010 xxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx výskytu Xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx (4). Xxxxxxx základní průzkum xxx xxxxxxxx xx xxxxxx jatek x xxxx 2008 a jeho cílem xxxx xxxxxx srovnatelné xxxxx x xxxxxxx a míře xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x Xxxx. Xxxx XXXX xxxxxx x xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx těla brojlerů xxxx kontaminována x xxxxxxx x xxxx 75,8 %, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a jatkami xxxxxxxx značné xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxx xxxxxxxxx stanoviska xxxxx XXXX xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí x xxxxxxxxxxx x xxxxx brojlerů (5), xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx 2010, xxxxxxxxx 20–30 % případů xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxx pravděpodobně xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx x 50–80 % xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
|
(6) |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx XXXX xxxxxxxx se možností xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx v celém xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, jež xxxx xxxxxxxxxx x xxxx 2011 (6), xxxxxxxx xxxx možností xxx xxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých hospodářství x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hygieny výrobního xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx jejich dopad xx xxxxxxx počtu xxxxxxx x xxxx. Úřad XXXX odhaduje, že xx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx zdraví xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx těla xxxxxxxxx xxxxx 1 000 XXX/x, x xxxxxxxxxx, xx vzorky xxxx x xxxx a kůže x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx kontaminace. |
|
(7) |
X xxxx 2012 xxxxxxxxx xxxx XXXX rovněž xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx zabývat kontroly xxxxxxxxx masa, x x xxxxx xxxxxxxxxx identifikoval Campylobacter xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (7), x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxx, xxx se xxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx XXXX zavést xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xxx Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxxx. |
|
(8) |
Na xxxxxxx stanovisek úřadu XXXX x xxx 2010 x 2011 zadala Xxxxxx xxxxxxxxx analýzy xxxxxxx x xxxxxxx v případě stanovení xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx snížení xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx fázích xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (8). Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx nákladů x xxxxxxx xx, že xxxxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx je xxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx omezením xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx lidí přičítané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx v důsledku xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx je xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx. Xxx xx zajistilo xxxx zapojení xxxxxx xxxxxxx, xxx doporučuje xxxxxxxxxx xxxxx XXXX x xxxxxxxxxx xxxxxxxx Campylobacteru, xxxx by se xxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx opatření na xxxxxx hospodářství. |
|
(10) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx xx x xxxxxx obtížná, xxxxxxx se zdá, xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, a vše závisí xx tom, xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx Campylobacteru x xxxxxxxx. Xxxxx by xx xxx zvážit xxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx časem xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Aby xxxx xxxxxxx zachována xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx státech, xxx xxx xxxx xxxx xxxxxx ochrany dosaženo, xxxxxxx xx. 5 odst. 5 xxxxxxxx (ES) č. 2073/2005 xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jelikož xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx poskytuje xxxxxxxxxxxx rovnocenné xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kritérium xxxxxxxxx v nařízení (ES) x. 2073/2005. |
|
(11) |
Xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx se xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Campylobacter xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx. Xxx analýzy Xxxxxxxxxxxxxx lze xxxxx xxxxxx tytéž xxxxxx xxxx x xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(12) |
Xxxxxxxxxxxx metodou kvantifikace Xxxxxxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxxxx xx mezinárodní norma XX ISO 10272-2. Xxxx xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
(13) |
Xx vhodné xxxxxxx xxxxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx, aby se xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx stávajících xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxx xx laboratořím xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Campylobacteru xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx stanovené x xxxxx xxxxxxxx. |
|
(14) |
Nařízení (ES) x. 2073/2005 by xxxxx xxxx být odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxx. |
|
(15) |
Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx I nařízení (ES) x. 2073/2005 xx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx xx ode xxx 1. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 23. xxxxx 2017.
Xx Xxxxxx
předseda
Jean-Claude XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 338, 22.12.2005, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2016;14(12):4634.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(03):1503.
(5)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2010; 8(1):1437.
(6)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2011;9(4):2105.
(7) EFSA Xxxxxxx 2012;10(6):2741.
(8)&xxxx;&xxxx;xxxxx://xx.xxxxxx.xx/xxxx/xxxxx/xxxx/xxxxx/xxxxxx/xxxx/xxxxxxxxx_xxxx-xxxxx-xxxxxxx_xxxxx_xxxx-xxxx-xxxxx.xxx
XXXXXXX
Xxxxxxx X xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 se xxxx xxxxx:
|
1) |
X xxxxxxxx 2 xx xxxxx 2.1 mění xxxxx:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2) |
V kapitole 3 se oddíl 3.2 nahrazuje xxxxx: „3.2. Odběr xxxxxx xx xxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx a masné xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx metody xxxxxx xxxxxx, výběr xxxx xxxxxx xxxxxx a pravidla xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxx použity, xxxx xxxxxxxxx v normě XXX 17604. Xxxxx každého vzorkování xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z pěti xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Místa xxxxxx vzorků se xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx ze čtyř xxxx xxxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxxx. Destruktivní xxxxxxx se odeberou xxxxx vzorky xxxxx xxxxxxxxxxxx celkem 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx xxx xxxxx xxxx nedestruktivní xxxxxx, xxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx xxxxx odběru xxxxxx. Xxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx xx salmonely xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx vzorků pomocí xxxxxxxxx xxxxxxxx. Vyberou xx místa, x xxxxx xx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx plocha, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx činit alespoň 400 xx2. Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx odběru xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx účely xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx s kůží x xxxx. Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jiná xxx ta, která xxxxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, rovněž xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx odebrat x xxxxxx xxxxxxx upravených těl xxxxxxx x xxxx x xxxx, xxxx-xx x xxxxxxxxx, avšak xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx do odběru xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx kůže x xx xxxxx bude prováděn xx xxxxxxx xxxxx. Jatka xx xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků zahrnou xxxxxxx upravená xxxx xxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xx xxxx xxxxxxxx, nebo xx statusem, xxx xx xxxxx, že xxxx hejna xxxxxxxxx xx Salmonella xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. V rámci xxxxxxxxx xx salmonely x Xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 kapitoly 2, xxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx při xxxxxx vzorkování xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx chlazení. Před xxxxxxxxxx xx ze xxxxxx kůže z krku xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx směsný xxxxxx x xxxxxxxxx 26 x. Xxxxxx xxxx x xxxx xxx xxxxx 5 × 26 x konečných xxxxxx (26 x xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx souběžných xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a Campylobacter x xxxxxxx vzorku). Vzorky xx po xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 1 °C x xxxxxxx 8 °X a doba xxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx než 48 xxxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorku. Xxxxxx, xxxxx dosáhly xxxxxxx 0 °C, se xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Campylobacter. Xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 26 x xx xxxxxxx xxx ověření xxxxxxxxxx kritérií hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 kapitoly 2 x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 1.28 xxxxxxxx 1. Za účelem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 26 g xxxxxxx xx devítinásobku (234 xx) pufrované xxxxxxxxx xxxx (XXX). XXX xx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx teplotu. Xxxx xx xxxxxx v homogenizátoru xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xx xxxx přibližně xxxxx xxxxxx. Xxxxxx xx zabrání xxx, xx se xx xxxxx xxx homogenizátor xxxxxxxxx xxxxxxxx co xxxxxxx xxxxxxx. 10 xx (~ 1 x) této xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx zkumavky x 1 xx x 10 xx xx použije xxx stanovení počtu Xxxxxxxxxxxxx na selektivních xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (250 ml ~ 25 x) xx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a Campylobacter x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xx jatkách xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2, xxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx namátkové xxxxxx xxxxxxx x 20 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xx xx vzorků xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hejna vytvoří xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 35 x. Vzorky xxxx x xxxx tak tvoří 5 × 35 g xxxxxx, xxxxx se xxxx rozdělí, xxx xx získalo 5 × 25 x xxxxxxxxx xxxxxx (k provedení xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx) x 5 × 10 g xxxxxxxxx xxxxxx (k provedení xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx). Vzorky xx po xxxxxx xxxxxxxx a přepraví do xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 1 °X x xxxxxxx 8 °X x xxxx mezi xxxxxxx vzorků x xxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxx 48 xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorku. Xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 0 °C, xx xxxxxxxxx xxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx o hmotnosti 5 × 25 x xx xxxxxxx pro ověření xxxxxxxxxx kritérií xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 xxxxxxxx 2 x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 1.28 xxxxxxxx 1. Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 5 × 10 x xx použijí x xxxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx 2.1.9 kapitoly 2. Pro xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa, xxx xxxx xxxxxxx upravená xxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxx vzorků xx xxxxxx partie x xxxxxxxxx xxxxxxxxx 25 g. Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxx kůži x x xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxx dostačující x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku, x xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxx kůže xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx jsoucí x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx masa se xxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx xxxxxxxxxx co xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, zejména xxxxx jde o místa xxxxxx vzorků, xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, masné xxxxxxxxxx, xxxxxxx oddělené xxxx xxxx čerstvé xxxxxxx xxxx, odebírají vzorky xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx každý xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x xxxxx. U odběru xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx X. xxxx a na počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx čtrnáct xxx, pokud xxxx xx šest po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, xxxxxxx xxxxxxxxxx, jatečně xxxxxxxxxx těl a čerstvého xxxxxxxxx masa xxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx snížena xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx 30 po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxx vyšetření xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx uplatňován xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků může xxx ještě více xxxxxxx, xxxxx se x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx regionálního xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx nakupují, xxxxxxxx xxxxxx prevalenci salmonel. X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx 52 po xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx účely xxxxxxxxx xx Campylobacter xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx příslušným xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx úřední xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx program xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx požadovaným xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx stanoveného x xxxxx 2.1.9 xxxxxxxx 2. Xxxxx xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxx Campylobacter xxxxxxxxx xxxxx úroveň xxxxxxxxxxx hejn, xxx xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxx snížit, jestliže xx xxxxxxxx xxxx xxxxx úrovně xxxxxxxxxxx xx xxxx 52 xxxxx v hospodářství původu xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx. Pokud xxxxxxx xxxxxxx vykazuje během xxxxxxxxxxxx xxxxxx v roce xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxx xxx po xxxxxxxxx xxxxxxxxxx orgánem xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xx-xx xx však xx základě analýzy xxxxx opodstatněné x xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx příslušný xxxxx, xxxxx xxx xxxx jatky x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx drůbeží maso x xxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx četnost xxxxxx xxxxxx xxxxxx.“ |