Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 4/2012

5.

DODATEK č. 7

ke směrnici MŽP č. 6/2010

o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR

Směrnice MŽP č. 6/2010 o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí České republiky ze dne 30. dubna 2010 č.j.: 1900/M/10, 36827/ENV/10 se upravuje takto:

I. V příloze k tomuto dodatku se vydává nové znění Příloh XI Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší účinné od 17. dubna 2012. Tyto přílohy se doplňují do seznamu příloh ve směrnici.
II. Tento dodatek nabývá účinnosti dnem podpisu ministra životního prostředí a je závazný pro všechny zaměstnance ministerstva.

Odborný gestor: odbor ekonomických a dobrovolných nástrojů

Zpracovatel: Ing. Pavel Nejedlý

Mgr. Tomáš Chalupa, v. r.

ministr

Příloha: Přílohy XI Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší účinné od 17. dubna 2012

PŘÍLOHY XI
„Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší“ účinné od 17. dubna 2012
Státní fond životního prostředí ČR (dále jen „Fond“) byl zřízen zákonem č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí ČR a jako významný finanční zdroj na podporu ochrany a zlepšování životního prostředí je jedním ze základních ekonomických nástrojů státní politiky životního prostředí.
Základní přístupy k poskytování finančních prostředků z Fondu jsou definovány Směrnicí Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí České republiky.
Formu a zaměření podpory v rámci Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší stanoví v souladu s obecně závaznými právními předpisy a podle vnějších a vnitřních ekonomických podmínek Přílohy XI ke Směrnici o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Přílohy XI“).
Postup Fondu při výběru akcí k podpoře:
Žádosti s úplnými údaji, doložené požadovanými doklady podle Pokynů pro žadatele, které jsou zveřejněny na webu SFŽP ČR (viz www.sfzp.cz sekce Národní programy), na opatření splňující podmínky pro zařazení do Programu podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší (dále jen „Program“), podané před termínem zahájení ozdravných pobytů, budou akceptovány. Po termínu zahájení ozdravného pobytu může Fond akceptovat žádost pouze v odůvodněných případech, odsouhlasených správcem Fondu. Akceptované žádosti Fond vyhodnotí na základě stanovených parametrů a ekonomických ukazatelů dle kritérií uvedených v Pokynech pro žadatele.
Všechny takto vyhodnocené žádosti budou v závislosti na objemu disponibilních prostředků, alokovaných na zvláštním k tomu zřízeném účtu Fondu, předloženy Radě Fondu k projednání s návrhy na kladné nebo záporné Rozhodnutí ministra životního prostředí o poskytnutí finančních prostředků z Fondu (dále jen „Rozhodnutí“). Žádosti, které na základě vyhodnocení nebudou navrženy ke kladnému nebo zápornému řešení, mohou nadále zůstat v evidenci Fondu v případě, že nebyly projednány již na předchozích dvou Radách Fondu. Po třetím projednání žádosti Radou Fondu, kdy na akci nebylo vydáno kladné rozhodnutí, obdrží žádost automaticky záporné rozhodnutí.
Žádosti o podporu podle Příloh XI přijímá Fond v termínech, které budou vyhlašovány v jednotlivých výzvách. Výzvy se vyhlašují s ohledem na výši disponibilních (shromážděných) finančních prostředků tak, aby alokace pro konkrétní výzvu činila alespoň 3 mil. Kč. Ve výzvách budou upřesněny požadavky na předkládané žádosti a požadované doklady.
Finanční objem alokovaných zdrojů je shromažďován na zvláštním účtu Fondu, účelově zřízeném pro uvedený Program. Pokud nedojde za období více než 6 měsíců k obnově finančního objemu tak, aby byla dodržena minimální výše alokace jednotlivé výzvy, může správce Fondu uložit vyhlášení výzvy k dočerpání disponibilní částky Programu podpory podle těchto Příloh XI.
Fond si může vyhradit právo vyžádat si i další podklady pro upřesnění žádosti, zejména podklady týkající se předmětu podpory, finančního základu pro výpočet podpory, jakož i výše a formy podpory.
Podle těchto Příloh XI je poskytována podpora z Fondu žádostem akceptovaným od nabytí účinnosti Příloh XI dne 17. dubna 2012.
Přílohy:
Příloha č. XI.1: Zásady pro poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR
Příloha č. XI.2: Program podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší 6
Příloha č. XI.1
ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ ZE STÁTNÍHO FONDU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR
Článek I
1. Podpory se poskytují na základě „Rozhodnutí ministra životního prostředí ČR o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR“ (dále jen „Rozhodnutí“) a řádně uzavřených smluv mezi Fondem a příjemcem podpory.
2. Rozhodnutí s bližšími pokyny k uzavření smlouvy zašle Fond příjemci podpory do 15 dnů po jeho podpisu ministrem životního prostředí.
3. Fond může v zájmu zabezpečení řádné efektivity vynakládaných prostředků stanovit zvláštní požadavky na postup žadatele (příjemce podpory) při výběru dodavatele, a to i nad rámec stanovený zákonem o veřejných zakázkách. Pravidla jsou stanovena v platných Pokynech pro příjemce podpory v rámci Národních programů Fondu (viz www.sfzp.cz sekce Národní programy).
4. Typy žadatelů o podporu
A - právnické osoby, které jsou založeny k nepodnikatelským účelům:
územní samosprávné celky (zřizovatelé dotčených škol a školských zařízení);
školy a školská zařízení zařazená do sítě škol
Pokud poskytnutí podpory žadateli vylučuje nebo neumožňuje obecně závazný právní předpis, podporu nelze poskytnout.
5. Fond uvolňuje finanční prostředky průběžně dle náležitostí stanovených smlouvou o poskytnutí podpory (fakturační princip). Použití finančních prostředků (dotace a vlastních zdrojů) klient průběžně dokládá bankovními výpisy. K žádosti o platbu může klient předložit i neuhrazené faktury, jejich proplacení doloží nejpozději při další žádosti o platbu. Fond je oprávněn v závažných a prokazatelných případech aplikovat zvláštní režim financování.
6. Výši a strukturu financování předmětu podpory je Fond oprávněn posoudit v rámci podání žádosti a vyhodnocení bonity žadatele i ve spolupráci s dalšími poskytovateli finančních prostředků.
7. Fond je oprávněn odsouhlasit změnu technických parametrů akce oproti parametrům stanoveným v Rozhodnutí v rozmezí +/- 10 % bez úpravy výše stanovené podpory, přičemž nesmí být narušen účel poskytnuté podpory a sníženy ekologické a jiné efekty stanovené Rozhodnutím ministra. Má-li dojít k zúžení rozsahu parametrů, vyhodnotí Fond jeho dopad a podporu případně úměrně sníží.
Článek II
1. Formy finanční podpory
Finanční podpora na realizaci opatření se poskytuje formou dotace a může dosáhnout maximální limit dotace v procentuálním vyjádření ze základu pro výpočet podpory, zároveň je limitována maximální pevnou částkou dotace, uvedenou v tabulce Maximálních limitů dotace v Příloze č. XI.2 s tím, že stanovené limity dotace může Fond snížit v návaznosti na komplexní posouzení podporovaného opatření.
2. Podpora formou dotace
Fond má právo navrhnout změny požadovaného % poměru a finančního objemu dotace v rámci podmínek daného programu. Návrh změny požadovaného poměru a výše dotace vychází z komplexního posouzení ekonomické analýzy předloženého opatření. O případnou změnu bude upravena i výše vlastních zdrojů.
Dotace se uvolňují procentním podílem až do výše 90 % celkově přiznané výše dotace (tento postup se uplatňuje průběžně u každé žádosti o platbu), zbytek finančních prostředků do výše 10 % celkové dotace uhradí Fond po konečném přiznání dotace v rámci závěrečného vyhodnocení, které žadatel předkládá v termínu podle smlouvy.
3. Změny podmínek
V případě, že dojde v průběhu realizace opatření s podporou Fondu do doby závěrečného vyhodnocení akce a definitivního přiznání podpory ke změně platnosti obecně platných zákonů nebo ke změně vlastnických vztahů, vyhrazuje si Fond právo přehodnotit přístup v jednotlivých případech, příp. odstoupit od smlouvy na poskytnutí podpory.
4. Souběh podpory z Fondu a jiných centrálních zdrojů
Souběh podpory z Fondu a jiných centrálních zdrojů je možný.
5. Změna příjemce podpory
V případech, kdy po vydání Rozhodnutí o poskytnutí podpory má dojít k odůvodněné změně příjemce podpory, může tuto změnu povolit a promítnout do smlouvy o podpoře Fond bez toho, aby bylo nutno provést změnu samotného rozhodnutí o poskytnutí podpory. Podmínkou použití tohoto postupu je, že nový příjemce může dle platných zásad obdržet daný typ podpory a že tím nebude ohroženo splnění požadovaného účelu dané akce, ani dalších stanovených podmínek.
6. Termíny realizace akce
Termín realizace akce v letech uvedený v Rozhodnutí ministra o poskytnutí podpory je orientační a odpovídá stavu z doby přípravy rozhodnutí. Závazné termíny realizace akce stanoví Fond ve smlouvě o poskytnutí podpory, jejich případné prodloužení v dodatku ke smlouvě. Vychází přitom z návrhu příjemce podpory a potřeby řádného splnění účelu poskytnutí podpory.
8. Publicita
Příjemce podpory je povinen při realizaci akce dodržovat Pravidla publicity, která jsou zveřejněna na webových stránkách Fondu (viz www.sfzp.cz sekce Národní programy) a upřesněna ve smlouvě o poskytnutí podpory.
Příloha č. XI.2
PROGRAM PODPORY OZDRAVNÝCH POBYTŮ DĚTÍ Z OBLASTÍ SE ZHORŠENOU KVALITOU OVZDUŠÍ
Cílem Programu je zlepšení zdravotního stavu a posílení environmentálního vědomí u dětí školního věku z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší.
Podpora v rámci Programu je poskytována na realizaci ozdravných pobytů dětí se zaměřením na environmentální výchovu. Povinností statutárního zástupce nebo zřizovatele školy je zajistit takové ubytovací zařízení, aby odpovídalo, dále uvedeným kritériím pro výběr zařízení poskytujícího ozdravný pobyt dětí.
Součástí ozdravného pobytu bude i odborné sledování jeho efektivity tj. změn funkcí dýchacích cest dětí spolu s vyšetřením dětí. Tato vyšetření musí být provedena na počátku, během a na konci ozdravného pobytu (uvedené lékařské vyšetření zajistí ubytovací zařízení).
Režim ozdravných pobytů bude obsahovat odborně vedené činnosti vedoucí k ozdravění dýchacích cest dětí, rozvoji motoriky a psychiky dětí (příjemce podpory se čestným prohlášením zaváže k zajištění uvedených činností).
Podporovaná délka ozdravných pobytů dětí se zaměřením na ekologickou výchovu je v rozsahu 10 až 15 dní.
Finanční podpora z Fondu na ozdravné pobyty se zaměřením na environmentální výchovu dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší je zaměřena na cílovou skupinu žáků 1. stupně základních škol.
Předmětem podpory jsou náklady na ubytování a stravování žáků, na hromadnou přepravu, dále pak náklady na zajištění environmentálně zaměřeného programu (např. na služby či lektorné spojené se zajištěním programu, na pomůcky, které jednoznačně a prokazatelně souvisí s environmentální výchovou).
Maximální limity dotace

Číslo programu

Název programu

Typ žadatele

Max. limit %dotace ze základu pro výpočet podpory

XI.1

Podpora ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší

A

901)
max. 350 Kč na 1 žáka a den2)
1) podpora formou dotace je poskytována až do výše 90 % celkových uznatelných nákladů
2) maximální výše dotace na jednoho žáka na den včetně veškerých dalších výdajů
V případě poskytnutí dotace v režimu veřejné podpory je výše dotace omezena právními předpisy EU a bude poskytnuta v souladu s články 107 a 108 Smlouvy o fungování EU. Podpora v režimu de minimis bude poskytována dle nařízení Komise (ES) č. 1998/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis.
Podmínky pro poskytnutí podpory z Programu dle Příloh XI:
1) Ozdravné pobyty pro žáky 1. stupně základních škol z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší, v kterých koncentrace suspendovaných částic PM10 překročily minimálně ve 4 letech v období 2006 - 2010 denní imisní limit 50 μg/m3 více než 35x za rok1).
2) Realizace ozdravného pobytu dětí v lokalitách doporučených krajskými hygienickými stanicemi2) a kde nejsou překračovány imisní limity dle nařízení vlády č. 597/2006 Sb. o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší).
3) Ozdravný pobyt bude realizován v období plné topné sezóny (listopad - duben), kdy je prokázán pozitivní vliv ozdravných pobytů na zdraví dětí.
4) Ozdravný pobyt bude realizován v objektech, které odpovídají hygienickým požadavkům, tj. umístěním, tj. plošným komfortem, vybavením, mikroklimatickými podmínkami.
5) Poskytované stravování musí být v souladu se zásadami zdravé výživy odpovídající věku dětí (příjemce podpory doloží česné prohlášení poskytovatele stravování o splnění požadovaných podmínek).
6) Místo realizace ozdravného pobytu bude v České republice s tím, že budou minimalizovány náklady na dopravu, tj. využití nejblíže dostupné lokality splňující ostatní uvedené podmínky pro poskytnutí podpory.
7) V rámci ozdravného pobytu bude medializována podpora z MŽP/SFŽP ČR a dalších donorů.
8) Významnou součástí ozdravného pobytu je environmentálně zaměřený výukový/vzdělávací program, který bude zajišťován kvalifikovanými pedagogy. Výuka bude zaměřena na ochranu životního prostředí, Naturu, zdravý životní styl, udržitelnou spotřebu, aj. (odborný posudek poskytne MŽP).
9) Minimální délka souvislého ozdravného pobytu dítěte je 10 dní.
10) Nezbytnou podmínkou ozdravných pobytů je úprava režimu práce a odpočinku, což představuje zkrácení výuky, přesun výuky do venkovního prostoru, zajištění dostatečného aktivní pohybu v přírodě (příjemce podpory se čestným prohlášením zaváže k zajištění uvedených požadavků).
11) Ubytovací objekt bude obsahovat zařízení pro využívání volného času (příjemce podpory doloží čelné prohlášení poskytovatele ubytování o splnění požadované podmínky).
Akceptované žádosti Fond vyhodnotí na základě environmentálních a ekonomických ukazatelů.
Kritéria pro výběr projektů:
Míra znečištění ovzduší v příslušné oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší1, kde je škola či školské zařízení lokalizováno
Rozpočet a efektivita nákladů
Rozsah a kvalita environmentálně zaměřeného programu
Podrobnější podmínky pro poskytnutí podpory budou stanoveny v jednotlivých výzvách. Součástí výzvy též rozdělení alokace podle konkrétních regionálních zdrojů, tj. shromážděných finančních prostředků.
1 zonace oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší bude součástí vyhlášených výzev
2 vymezení vhodných lokalit pro realizaci ozdravných pobytů bude součástí vyhlášených výzev