Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 6/2012

7.

STATUT

Řídícího výboru Programu Zelená úsporám

Článek 1

Úvodní ustanovení

Řídící výbor Programu Zelená úsporám (dále jen „Řídící výbor“ nebo „ŘV“) se zřizuje pro řízení realizace programu Zelená úsporám (dále jen „Program“).

Program je zaměřen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů v oblasti bydlení z prostředků z prodeje emisních kreditů - tzv. AAU (Assigned Amount Unit) prostřednictvím mechanismu mezinárodního emisního obchodování podle článku 17 Kjótského protokolu. Prostředky jsou příjmem Státního fondu životního prostředí České republiky (dále jen „SFŽP“) dle zák. č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a nakládání s nimi ve znění zák. č. 315/2008 Sb., se řídí zákonem č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky ve znění pozdějších předpisů, v plném rozsahu.

Článek 2

Působnost a úkoly Řídícího výboru

Řídící výbor je vrcholným orgánem Programu, který je zodpovědný za jeho průběh a realizaci v souladu se stanovenými cíli. Veškerá usnesení a jiné výstupy z činnosti Řídícího výboru jsou základním podkladem pro rozhodovací činnost ministra v rámci Programu.

1. Hlavními úkoly ŘV jsou zejména:

1.1. návrhy na úpravy alokace finančních prostředků pro jednotlivé oblasti podpory Programu a návrhy jejich změn podle vývoje Programu,

1.2. návrhy monitorovacích a finančních ukazatelů, které se používají k vyhodnocovaní úspěšnosti Programu a dosahovaní jeho stanovených cílů,

1.3. navrhovaní úprav a změn v nastavení Programu, které umožní dosažení cílů nebo zlepšení řízení Programu

1.4. úpravy a změny Programu, podstatné pro jeho úspěšnou realizaci,

1.5. doporučení způsobů řízení vedoucí k zefektivnění realizace Programu.

2. Náklady spojené s činností Řídícího výboru jsou hrazeny z prostředků Programu.

Článek 3

Složení Řídícího výboru

1. Řídící výbor má 9 členů, kterými jsou předseda Řídícího výboru (dále jen „předseda“), místopředseda Řídícího výboru (dále jen „místopředseda“) a další členové Řídícího výboru.

2. Předsedou Řídícího výboru je z titulu své funkce náměstek ministra životního prostředí - ředitel sekce ekonomiky a politiky životního prostředí.

3. Ministr životního prostředí jmenuje a odvolává předsedu, místopředsedu a další členy Řídícího výboru včetně jejich náhradníků.

4. Členy řídícího výboru jsou:

5 zástupců Ministerstva životního prostředí

4 zástupci SFŽP

předseda Rady Fondu

5. Při sestavovaní Řídícího výboru je přihlíženo k principu rovnosti příležitostí.

6. Členství v Řídícím výboru je čestné. Náklady spojené s účastí na jednaní anebo související s činností vyplývající z členství Řídícího výboru hradí vysílající organizace nebo instituce.

Článek 4

Práva a povinnosti

1. Předseda:

1.1. zastupuje Řídící výbor navenek,

1.2. je odpovědný za činnost Řídícího výboru,

1.3. svolává jednaní Řídícího výboru z vlastní iniciativy nebo na základě písemné žádosti nejméně jedné třetiny členů Řídícího výboru, navrhuje program a řídí jeho jednaní,

1.4. bere na vědomí účast hostů na jednaní Řídícího výboru. Hostem může být zástupce kupce emisních kreditů nebo jiná osoba relevantní pro činnost Řídícího výboru,

1.5. odpovídá za dodržovaní pravidel statutu Řídícího výboru všemi členy Řídícího výboru,

1.6. v případě potřeby může zahájit proces písemného projednaní naléhavé záležitosti, který může vést k rozhodnutí.

2. Místopředseda:

2.1. zastupuje předsedu v době jeho nepřítomnosti,

2.2. vykonává ostatní práva a povinnosti podle odst. 3 tohoto článku.

3. Člen:

3.1 je povinen se účastnit jednaní osobně. Nemůže-li se ze závažných důvodů účastnit jednaní, zastupuje jej náhradník. náhradník má v takovém případě stejná práva jako jmenovaný člen,

3.2 nemůže-li se ze závažných důvodů účastnit jednaní člen ani náhradník Řídícího výboru, je člen povinen pověřit písemně1 svého zástupce (dále jen „pověřený zástupce“). Jmenovitou účast tohoto pověřeného zástupce musí předsedovi Řídícího výboru, prostřednictvím tajemníka Řídícího výboru, oznámit nejméně 2 pracovní dny před jednáním Řídícího výboru,

3.3 je povinen aktivně se podílet na práci Řídícího výboru a plnit úkoly vyplývající z usnesení přijatých na zasedaní Řídícího výboru,

3.4 je oprávněn předkládat Řídícímu výboru návrhy k projednaní,

3.5 má právo předsedovi Řídícího výboru navrhnout přizvaní odborníků k určitým bodům, anebo k celému jednaní Řídícího výboru. Jmenovitou účast těchto odborníků musí předsedovi Řídícího výboru, prostřednictvím tajemníka Řídícího výboru, navrhnout nejméně 5 pracovních dnů před jednáním Řídícího výboru.

4. Přizvaní hosté mají právo účastnit se diskuse k projednávaným tématům. Přizvaní odborníci na vyzvaní předsedy nebo místopředsedy Řídícího výboru prezentují svá odborná stanoviska k daným otázkám souvisejícím s realizací Programu.

Článek 5

Tajemník Řídícího výboru

1. Funkci tajemníka Řídícího výboru vykonává pověřený zaměstnanec úseku implementace programů GIS SFŽP. Tajemníka jmenuje předseda Řídícího výboru.

2. Tajemník Řídícího výboru:

1.1. není členem Řídícího výboru; má právo účastnit se jednaní bez práva hlasovat,

1.2. organizačně zajišťuje jednaní Řídícího výboru,

1.3. shromažďuje materiály a informace potřebné pro činnost Řídícího výboru,

1.4. připravuje návrh programu jednaní Řídícího výboru, odpovídá za přípravu materiálů pro jednaní Řídícího výboru

1.5. zajišťuje evidenci veškerých dokumentů souvisejících s činností Řídícího výboru, jejich zpracovaní a vyřízení,

1.6. připravuje, zpracovává a předkládá Řídícímu výboru všechny podklady nezbytné pro jeho činnost,

1.7. vykonává další činnosti dle pokynů předsedy Řídícího výboru a v době jeho nepřítomnosti dle pokynů místopředsedy Řídícího výboru.

Článek 6

Rozhodování Řídícího výboru

1. Řídící výbor je usnašeníschopný, je-li přítomna nejméně nadpoloviční většina jeho řádných členů, popřípadě náhradníků členů Řídícího výboru.

2. Řídící výbor se usnáší především na základě konsensu. V případě, že jej není možno dosáhnout, je na základě rozhodnutí předsedajícího přistoupeno k hlasovaní. Každý člen Řídícího výboru disponuje jedním hlasem, v případě nepřítomnosti člena právo hlasovat přechází na náhradníka.

3. V případě hlasovaní jsou rozhodnutí Řídícího výboru přijímána nadpoloviční většinou přítomných členů Řídícího výboru. V případě rovnosti hlasů je rozhodující hlas předsedajícího.

4. Každý člen, případně náhradník Řídícího výboru s hlasovacím právem, který hlasoval proti přijatému rozhodnutí, má právo odůvodnění svého stanoviska ve znění, které přednesl na jednaní Řídícího výboru, uvést do záznamu z jednaní Řídícího výboru.

Článek 7

Závěrečné ustanovení

1. Tento statut nabývá účinnosti dnem podpisu ministra.

2. Změny statutu Řídícího výboru se provádějí formou dodatků statutu, které schvaluje a podepisuje ministr životního prostředí na návrh předsedy Řídícího výboru.

V Praze dne 16. května 2012

Tomáš Chalupa, v. r.

ministr životního prostředí

1 V písemném pověření určí rozsah prav, kterými disponuje jím pověřený Zástupce..