Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1,2/2013

STATUT
ŘÍDÍCÍHO VÝBORU PROGRAMU ZELENÁ ÚSPORÁM
Článek 1
Úvodní ustanovení
Řídící výbor Programu Zelená úsporám (dále jen „Řídící výbor“) se zřizuje pro řízení realizace Programu Zelená úsporám (dále jen „Program“).

Program je zaměřen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů v oblasti bydlení z prostředků z prodeje emisních kreditů - tzv. AAU (Assigned Amount Unit) prostřednictvím mechanismu mezinárodního emisního obchodování podle článku 17 Kjótského protokolu. Prostředky jsou příjmem Státního fondu životního prostředí České republiky (dále jen „SFŽP“) dle zák. č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a nakládání s nimi ve znění zák. č. 315/2008 Sb., se řídí zákonem č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky ve znění pozdějších předpisů, v plném rozsahu.

Článek 2
Působnost a úkoly Řídícího výboru

Řídící výbor je vrcholným orgánem Programu, který je zodpovědný za jeho průběh a realizaci v souladu se stanovenými cíli. Veškerá usnesení a jiné výstupy z činnosti Řídícího výboru jsou základním podkladem pro rozhodovací činnost ministra v rámci Programu.

1. Hlavními úkoly Řídícího výboru jsou zejména:

1.1 návrhy na úpravy alokace finančních prostředků pro jednotlivé oblasti podpory Programu a návrhy jejich změn podle vývoje Programu,

1.2 návrhy monitorovacích a finančních ukazatelů, které se používají k vyhodnocování úspěšnosti Programu a dosahování jeho stanovených cílů,

1.3 navrhování úprav a změn v nastavení Programu, které umožní dosažení cílů nebo zlepšení řízení Programu,

1.4 úpravy a změny Programu, podstatné pro jeho úspěšnou realizaci,

1.5 doporučení způsobů řízení vedoucí k zefektivnění realizace Programu.

2. Náklady spojené s činností Řídícího výboru jsou hrazeny z prostředků Programu.

Článek 3
Složení Řídícího výboru

1. Řídící výbor má 11 členů, kterými jsou předseda Řídícího výboru (dále jen „předseda“), 2 místopředsedové Řídícího výboru (dále jen „místopředseda“) a další členové Řídícího výboru (dále jen „člen“).

2. Předsedou je náměstek ministra životního prostředí zodpovědný za Program Zelená úsporám.

3. Ministr životního prostředí jmenuje a odvolává předsedu, místopředsedy a další členy Řídícího výboru včetně jejich náhradníků.

4. Členy Řídícího výboru jsou:

6 zástupců Ministerstva životního prostředí,

4 zástupci SFŽP,

předseda Rady SFŽP.

5. Návrhy na jmenování členů a jejich náhradníků za Ministerstvo životního prostředí předkládá ministrovi životního prostředí náměstek ministra životního prostředí zodpovědný za Program Zelená úsporám. Návrhy na jmenování členů a jejich náhradníků za SFŽP předkládá ministrovi ředitel SFŽP.

6. Při sestavování Řídícího výboru je přihlíženo k principu rovnosti příležitostí.

7. Členství v Řídícím výboru je čestné. Náklady spojené s účastí na jednání anebo související s činností vyplývající z členství Řídícího výboru hradí vysílající organizace nebo instituce.

Článek 4
Práva a povinnosti

1. Předseda:

1.1 zastupuje Řídící výbor navenek,

1.2 je odpovědný za činnost Řídícího výboru,

1.3 svolává jednání Řídícího výboru z vlastní iniciativy nebo na základě písemné žádosti nejméně jedné třetiny členů Řídícího výboru, navrhuje program a řídí jeho jednání,

1.4 bere na vědomí účast hostů na jednání Řídícího výboru. Hostem může být zástupce kupce emisních kreditů nebo jiná osoba relevantní pro činnost Řídícího výboru,

1.5 odpovídá za dodržování pravidel statutu Řídícího výboru všemi členy Řídícího výboru,

1.6 v případě potřeby může zahájit proces písemného projednání naléhavé záležitosti prostřednictvím e-mailu, který může vést k rozhodnutí,

1.7 v případě své nepřítomnosti na jednání Řídícího výboru pověří vedením jednání Řídícího výboru místopředsedu.

2. Místopředseda:

2.1 zastupuje předsedu v době jeho nepřítomnosti,

2.2 vykonává ostatní práva a povinnosti podle odst. 3 tohoto článku.

3. Člen:

3.1 je povinen se účastnit jednání osobně. Nemůže-li se ze závažných důvodů účastnit jednání, zastupuje jej náhradník. Náhradník má v takovém případě stejná práva jako jmenovaný člen,

3.2 nemůže-li se ze závažných důvodů účastnit jednání člen ani náhradník Řídícího výboru, je člen povinen pověřit písemně1 svého zástupce (dále jen „pověřený zástupce“). Jmenovitou účast tohoto pověřeného zástupce musí předsedovi, prostřednictvím tajemníka Řídícího výboru, oznámit nejméně 2 pracovní dny před jednáním Řídícího výboru,

3.3 je povinen aktivně se podílet na práci Řídícího výboru a plnit úkoly vyplývající z usnesení přijatých na zasedání Řídícího výboru,

3.4 je oprávněn předkládat Řídícímu výboru návrhy k projednání,

3.5 má právo předsedovi navrhnout přizvání odborníků k určitým bodům, anebo k celému jednání Řídícího výboru. Jmenovitou účast těchto odborníků musí předsedovi, prostřednictvím tajemníka Řídícího výboru, navrhnout nejméně 5 pracovních dnů před jednáním Řídícího výboru.

4. Přizvaní hosté mají právo účastnit se diskuse k projednávaným tématům. Přizvaní odborníci na vyzvání předsedy nebo místopředsedy prezentují svá odborná stanoviska k daným otázkám souvisejícím s realizací Programu.

Článek 5
Tajemník Řídícího výboru

1. Funkci tajemníka Řídícího výboru vykonává pověřený zaměstnanec SFŽP. Tajemníka jmenuje předseda po dohodě s ředitelem SFŽP.

2. Tajemník Řídícího výboru:

2.1 není členem Řídícího výboru; má právo účastnit se jednání bez práva hlasovat,

2.2 organizačně zajišťuje jednání Řídícího výboru,

2.3 shromažďuje materiály a informace potřebné pro činnost Řídícího výboru,

2.4 připravuje návrh programu jednání Řídícího výboru, odpovídá za přípravu materiálů pro jednání Řídícího výboru,

2.5 zajišťuje evidenci veškerých dokumentů souvisejících s činností Řídícího výboru, jejich zpracování a vyřízení,

2.6 připravuje, zpracovává a předkládá Řídícímu výboru všechny podklady nezbytné pro jeho činnost,

2.7 vykonává další činnosti dle pokynů předsedy, v době jeho nepřítomnosti dle pokynů místopředsedy.

Článek 6
Rozhodování Řídícího výboru

1. Řídící výbor je usnášeníschopný, je-li přítomna nejméně nadpoloviční většina jeho řádných členů, popřípadě náhradníků členů Řídícího výboru.

2. Řídící výbor se usnáší především na základě konsensu. V případě, že jej není možno dosáhnout, je na základě rozhodnutí předsedajícího přistoupeno k hlasování. Každý člen Řídícího výboru disponuje jedním hlasem, v případě nepřítomnosti člena právo hlasovat přechází na náhradníka, nebo na základě písemného pověření může právo hlasovat přejít na jeho pověřeného zástupce.

3. V případě hlasování jsou rozhodnutí Řídícího výboru přijímána nadpoloviční většinou přítomných členů Řídícího výboru. V případě rovnosti hlasů je rozhodující hlas předsedajícího.

4. Každý člen, případně náhradník Řídícího výboru nebo pověřený zástupce s hlasovacím právem má právo uvést svůj názor do záznamu z jednání Řídícího výboru ve znění, které přednesl na jednání Řídícího výboru, zejména pokud hlasoval proti přijatému rozhodnutí.

Článek 7
Závěrečné ustanovení

1. Změny statutu Řídícího výboru se provádějí vydáním nového statutu, který schvaluje a podepisuje ministr životního prostředí na návrh předsedy.

2. Tento statut nabývá účinnosti dnem podpisu ministra.

V Praze dne 19. prosince 2012

Mgr. Tomáš Chalupa, v.r.
ministr životního prostředí
1 V písemném pověření určí rozsah práv, kterými disponuje jím pověřený zástupce.