Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 13/2009

Příloha č. 3

k výměru MF č. 01/2010

URČENÉ PODMÍNKY V INTEGROVANÉ LINKOVÉ

ČÁST I.

Všeobecné podmínky

1. Uvedené podmínky platí pro dopravce provozující integrovanou dopravu na území České republiky v těch případech, kdy příslušný orgán rozhodne o regulaci cen podle části I. oddílu B tohoto výměru. Cestující v železniční veřejné vnitrostátní pravidelné osobní dopravě jsou přepravováni ve vlacích osobní dopravy ve 2. vozové třídě, pokud není stanoveno jinak. Zvláštní jízdné se nevztahuje na ceny (příplatky) k jízdnému za použití vlaků vyšší kvality podle přílohy č. 4 tohoto výměru. Určené podmínky dopravy osob provozované v rámci městské hromadné dopravy jsou uvedeny v části II. položce č. 5 tohoto výměru.

2. Základní podmínky, za nichž se výkony v integrované dopravě poskytují, upravuje:

zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů,

vyhláška č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční dopravu,

zákon č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů,

nařízení vlády č. 493/2004 Sb., kterým se upravuje prokazatelná ztráta ve veřejné linkové dopravě a kterým se konkretizuje způsob výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě nad financováním dopravní obslužnosti,

vyhláška č. 241/2005 Sb., o prokazatelné ztrátě a o vymezení souběžné veřejné osobní dopravy, ve znění pozdějších předpisů.

3. Dopravci provozující integrovanou dopravu i výdejny jízdenek jsou podle §13 odst. 2 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, povinni zpřístupnit na viditelném místě informaci o ceně jízdného včetně určených podmínek formou ceníku, vývěsky nebo jiným přiměřeným způsobem.

4. V cenách jízdného je zahrnuta daň z přidané hodnoty ve výši 9%.

ČÁST II.

Článek 1

Základní druhy jízdného

1. Plné (obyčejné) jízdné je cena za přepravu cestujícího sjednaná s dopravcem v souladu s ustanovením části I. oddílu B položky č. 2 tohoto výměru.

2. Zlevněné (zvláštní) jízdné je cena za přepravu cestujícího, který má nárok na slevu.

3. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 50% plného (obyčejného) jízdného uplatněného dopravcem se přepravují:

děti od 6 let až do dovršení 15. roku,

rodiče nebo soudem stanovení opatrovníci (dále jen "rodiče") k návštěvě dětí zdravotně postižených, umístěných v ústavech.

4. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 37,5% plného (obyčejného) jízdného se přepravují žáci škol ve věku do 15 let. Toto jízdné se nepřiznává v linkách městské hromadné dopravy. Pro linky zařazené do integrované dopravy končící (začínající) na území města a provozované za hranice tohoto města se toto jízdné přiznává dovnitř města až do místa přestupu na městkou hromadnou dopravu.

5. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 75% plného (obyčejného) jízdného se přepravují žáci a studenti škol denní nebo prezenční formy studia ve věku od 15 do 26 let. Toto jízdné se nepřiznává v linkách městské hromadné dopravy. Pro linky zařazené do integrované dopravy končící (začínající) na území města a provozované za hranice tohoto města se toto jízdné přiznává dovnitř města až do místa přestupu na městkou hromadnou dopravu.

6. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 25% plného (obyčejného) jízdného uplatněného dopravcem se přepravují držitelé průkazu ZTP a ZTP/P.

7. Za jízdné maximálně ve výši 75% plné časové (předplatní) nepřenosné jízdenky se přepravují osoby s trvalým bydlištěm na území ČR starší 65 let pobírající plný invalidní nebo starobní důchod.

8. Bezplatně se přepravují

děti do 6 let (cestující s platnou jízdenkou má nárok na bezplatnou přepravu dvou dětí do 6 let),

představitelé státní moci a některých státních orgánů a soudci, o nichž tak stanoví zvláštní předpis1),

průvodce držitele průkazu ZTP/P nebo vodící pes.

Článek 2

Platnost jízdenky

1. Jízdenka pro jednotlivou jízdu v době své platnosti opravňuje cestujícího k jízdám dle své územní a časové platnosti. Bližší podmínky zveřejní dopravci ve výdejnách a ve vozidle.

2. Jízdné je stanoveno na základě příslušné tarifní vzdálenosti (územní platnosti) a časové platnosti.

3. Časová jízdenka platí pro vyznačené období a vymezené úseky (pásma, zóny) integrované dopravy zpravidla s dobou platnosti 24 hodin a déle.

Článek 3

Zavazadla, za která se neplatí dovozné

Bezplatně se přepravují:

snadno přenosné věci, které lze umístit ve vozidle na místo pod sedadlem nebo nad sedadlem cestujícího nebo podle potřeby držet na klíně,

zavazadla do rozměru 20 x 30 x 50 cm,

zavazadla tyčového tvaru do délky 150 cm a do průměru 10 cm,

zavazadla tvaru desky do rozměru 80 x 100 x 5 cm,

zvířata ve schráně s nepropustným dnem 20 x 30 x 50 cm,

nákupní tašky na kolečkách,

dětské kočárky s dítětem,

vozíky pro invalidy, držitele průkazů ZTP a ZTP/P.

Článek 4

Nárok na zlevněné (zvláštní) jízdné.

Sdružování nároků

1. Nárok na zlevněné (zvláštní) jízdné se přizná, jsou-li u cestujícího splněny stanovené podmínky. Je-li předepsáno předložení průkazu, je cestující povinen se jím prokázat.

2. Není dovoleno, aby cestující použil několika jízdních dokladů pro dosažení vyššího zvýhodnění.

3. Bezplatná přeprava průvodce držitele průkazu ZTP/P se poskytne i tehdy, použije-li držitel průkazu jiné zvýhodnění, na které má nárok.

4. Osoba uplatňující nárok na bezplatnou přepravu jako průvodce držitele průkazu opravňujícího k výhodám III. stupně (ZTP/P) nemůže současně uplatňovat nárok na bezplatnou přepravu osoby, jejíž je průvodcem.

Článek 5

Jízdné pro rodiče k návštěvě dětí zdravotně postižených

Rodiče mají při jízdách k návštěvě dítěte tělesně, mentálně nebo smyslově postiženého nebo chronicky nemocného, trvale nebo dlouhodobě (déle než 3 měsíce) umístěného v zařízení nebo škole v působnosti Ministerstva školství, Ministerstva zdravotnictví nebo Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen "ústav") nárok na přepravu za zlevněné (zvláštní) jízdné z místa trvalého bydliště do místa ústavu a zpět do výchozího místa. Zpáteční cesta musí být nastoupena nejpozději v následující den po uskutečněné návštěvě.

Článek 6

Prokazování nároku na zlevněné (zvláštní) jízdné nebo bezplatnou přepravu

1. Průkazy rodičům pro jízdy k návštěvě dítěte tělesně, mentálně nebo smyslově postiženého nebo chronicky nemocného, trvale nebo dlouhodobě (déle než 3 měsíce) umístěného v ústavech, vystavují a uskutečnění návštěvy potvrzují příslušné ústavy. Neprokáže-li držitel průkazu svoji totožnost pracovníkům dopravce průkazem totožnosti, považuje se průkaz za neplatný.

2. Občanům těžce postiženým na zdraví, kterým jsou podle vyhlášky č. 182/1991 Sb. poskytnuty výhody II. nebo III. stupně, vydávají průkazy ZTP a ZTP/P obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Tiskopis průkazu obsahuje i údaj o platnosti.

3. Děti ve věku od 10 do 15 let prokazují svůj nárok na zlevněné (zvláštní) jízdné na vyžádání dopravce průkazem obsahujícím fotografii, jméno, příjmení, datum narození a razítko vydávající organizace nebo cestovním pasem.

4. Nárok na zlevněné (zvláštní) jízdné pro žáky/studenty škol se prokazuje průkazem, který potvrzuje škola a ověřuje dopravce.

ČÁST III.

Společná ustanovení

Pro vyžádání nároku, prokazování nároku a ověřování průkazů při uplatňování zlevněného (zvláštního) jízdného pro žáky a studenty škol platí v případě železniční veřejné vnitrostátní pravidelné osobní dopravě podmínky stanovené v příloze č. 4 části IV. čl. 2.2 a v případě veřejné vnitrostátní silniční linkové osobní dopravy podmínky stanovené v příloze č. 5 části III. čl. 11 a 13 obdobně.

1) Zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění pozdějších předpisů.