Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2007

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

2.

 
METODICKÝ POKYN K PŘÍPRAVĚ A REALIZACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
CERTIFIKOVANÉHO KURZU
 

Zn. č.j.: 19189/2007

Referent: Bc. Nina Miillerová

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje metodický pokyn, který byl vytvořen pro zájemce, kteří chtějí uskutečňovat certifikované kurzy a budou žádat Ministerstvo zdravotnictví o udělení akreditace k jeho uskutečňování podle ustanovení §46 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.
Cílem metodického pokynu je snaha o podání návodu k vytvoření vzdělávacího programu certifikovaného kurzu tak, aby zájemci o udělení akreditace měli potřebné informace k vytvoření nezbytných částí vzdělávacího programu a nebyla jim žádost o udělení akreditace z důvodu vad podání vrácena zpět k jejich odstranění. Taktéž metodický pokyn poskytuje informace o povinnostech akreditovaného zařízení v rámci udělené akreditace, které je ze zákona povinno plnit.
METODICKÝ POKYN K PŘÍPRAVĚ A REALIZACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU CERTIFIKOVANÉHO KURZU
Certifikovaný kurz provádí akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstvem zdravotnictví (dále jen „MZ“) k uskutečňování vzdělávacího programu certifikovaného kurzu. Certifikovaný kurz může provádět i více akreditovaných pracovišť. Absolvováním certifikovaného kurzu se získává zvláštní odborná způsobilost pro úzce vymezené činnosti. Při přípravě vzdělávacího programu jsou tyto činnosti rozhodující, a to pro název programu, jeho rozsah i obsah. Při realizaci certifikovaného kurzu musí vše směřovat k jejich dosažení.
Jako certifikovaný kurz může být akreditován i modul specializačního vzdělávání. V případě, že absolvent takového certifikovaného kurzu bude později účastníkem specializačního vzdělávání, certifikovaný kurz mu bude započítán na základě jeho žádosti.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU
Struktura vzdělávacího programu certifikovaného kurzu je v souladu s ustanovením §61 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU ZAHRNUJE:
Název vzdělávacího programu
Optimálně vyjadřuje metodu, činnosti, ke kterým bude absolvováním získána zvláštní odborná způsobilost; název by neměl být totožný s názvem oboru specializačního vzdělávání.
Zdůvodnění, význam certifikovaného kurzu (nemusí být uvedeno)
Vysvětlení účelu předkládaného programu, dopad pro poskytování zdravotní péče atd.
Cíle certifikovaného kurzu
Popisuje očekávaný výsledek po absolvování kurzu, jaké znalosti a dovednosti budou rozvíjeny k dosažení zvláštní odborné způsobilosti k určitým činnostem.
Určení
Pro konkrétně uvedená nelékařská zdravotnická povolání dle zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.
Vstupní a další požadavky (nemusí být stanoveny)
Podmínky zařazení do kurzu – např. požadavek na určitou specializovanou způsobilost atd. (ustanovení §62, odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb.); event. další podmínky, např. délka výkonu povolání, pracoviště atd.
Celková délka vzdělávacího programu
Celkový počet vyučovacích hodin (1 vyučovací hodina = 45 minut); délka studia od zahájení do ukončení, dle rozsahu kurzu v týdnech, měsících atd.
Počet účastníků
Uvedený počet je počet účastníků v jednom kurzu a je důležitý zejména z hlediska kvality vzdělávání.
Počet kreditů
Stanoví MZ dle rozsahu vzdělávacího programu. Vzdělavatel může navrhnout počet přidělovaných kreditů. Metodika používaná Akreditační komisí je uvedena v příloze I.
Rozsah a obsah kurzu
Rozsah – počet hodin teoretické a praktické výuky (bez samostudia a domácí přípravy). Obsah je vymezen v učebním plánu a v učebních osnovách.
Učební plán
Přehled vzdělávacích předmětů (tematických celků či modulů) s hodinovou dotací, s celkovým součtem hodin výuky členěných na počet hodit teoretické přípravy, praktické přípravy. Pokud je praktická výuka realizována na více pracovištích, je počet hodin praktické výuky uveden i pro jednotlivá pracoviště.
Učební osnovy
Rozpracované učební plány vzdělávacích předmětů (tematických celků či modulů), kdy učivo tematického celku (předmětu, modulu) je osnováno do témat s počtem hodin.
Konkretizace výsledků vzdělávání podle oblastí, bloků či modulů.
Vědomosti a dovednosti, kterých má být dosaženo.
Organizační a pedagogické zajištění
Informace o organizaci výuky, např. vybavení pracovišť a učeben, ve kterých výuka probíhá, přehled lektorů jednotlivých předmětů či témat a údaje o jejich způsobilosti. Praktická výuka musí být vždy alespoň zčásti zajišťována zdravotnickým zařízením (ustanovení §49 odst. 4 písm. b) zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních). Pokud je část praktické výuky realizována v učebnách, je nutné uvést její rozsah a obsah. Pokud je certifikovaný kurz realizován více akreditovanými pracovišti (např. školou a zdravotnickým zařízením), je třeba ve vzdělávacím programu uvést způsob řešení vzájemných vztahů těchto subjektů, zejména jejich odpovědnost za konkrétní části kurzu, ukončení kurzu apod. Velmi vhodné je tyto vztahy upravit smluvně. Každý žadatel o akreditaci podává MZ vlastní žádost a obdrží vlastní rozhodnutí MZ o akreditaci. Další – viz studijní a zkušební řád certifikovaného kurzu v akreditovaných zařízeních.
Odborný garant
Fyzická osoba odpovídající za odbornou úroveň a průběh vzdělávání. Odbornou garanci teoretické a praktické části nemusí zajišťovat 1 osoba. Požadavky na odbornou, popř. specializovanou nebo zvláštní odbornou způsobilost odborného garanta vyplývají ze zaměření kurzu.
Výkony a jejich četnost
Lze uvést i typ pracoviště, na kterém budou prováděny, a kvalifikace pracovníků, kteří na jejich řádné osvojení budou dohlížet. Pokud budou některé výkony nacvičovány v učebnách, je nutné tuto skutečnost uvést.
Činnosti, ke kterým bude získána zvláštní odborná způsobilost
Formulace činností je stěžejní, tyto nesmí být totožné s činnostmi vykonávanými zdravotnickými pracovníky s odbornou způsobilostí. Je však možné uvádět jednotlivé činnosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilosti, a to i odkazem na zvláštní právní předpis (vyhl. č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví náplně činností zdravotnických a jiných odborných pracovníků. Certifikovaný kurz však nemůže nahrazovat obor specializačního vzdělávání.
Způsob ukončení
Uvádí způsob a požadavky na úspěšné ukončení certifikovaného kurzu účastníkem (např. teoretická nebo praktická zkouška, pohovor, test). Je vhodné uvést i fyzické osoby, které budou zkoušky zajišťovat.
Certifikát
Akreditované zařízení vydá certifikát po úspěšném absolvování certifikovaného kurzu.
V certifikátu jsou uvedeny činnosti, k nimž absolvent certifikovaného kurzu získal zvláštní odbornou způsobilost. Tyto činnosti musí být shodné s činnostmi uvedenými v programu akreditovaném MZ.
Seznam doporučené studijní literatury
Aktuální seznam studijní literatury je uveden v závěru vzdělávacího programu nebo může být uveden za jednotlivými tematickými celky (předměty, moduly).
Zařazení do certifikovaného kurzu a průběh kurzu
1) Žádost o zařazení podává uchazeč akreditovanému zařízení.
2) Akreditované zařízení má povinnost zaručit vstup do certifikovaného kurzu pouze těm zdravotnickým pracovníkům, pro které je v souladu s akreditací MZ certifikovaný kurz odborně určen, je proto vhodné, aby součástí žádosti byly:
a) úředně ověřené kopie dokladů o získané odborné způsobilosti, popř. o získané specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti, nebo
b) v případě žadatelů, kteří získali vzdělání v cizině, rozhodnutí MZ o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky. Pokud je žadatel držitelem Osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, stačí v žádosti uvést číslo Osvědčení.
3) Při splnění podmínek zařadí akreditované zařízení uchazeče do certifikovaného kurzu do jednoho měsíce po obdržení žádosti a zároveň uchazeči oznámí termín začátku vzdělávání.
4) Akreditované zařízení současně seznámí uchazeče s organizací certifikovaného kurzu a s požadavky na jeho úspěšné absolvování.
5) Za průběh certifikovaného kurzu odpovídá akreditované zařízení.
6) Do splnění počtu hodin stanovených vzdělávacím programem se započte nejvýše 15 % omluvené absence z hodin praktického vyučování a omluvené absence z hodin teoretického vyučování.
7) Do vzdělávání v certifikovaném kurzu započte akreditované zařízení část dříve absolvovaného studia, pokud odpovídá vzdělávacímu programu.
8) Účastník certifikovaného kurzu je v rámci tohoto vzdělávání povinen absolvovat odbornou praxi na pracovišti akreditovaného zařízení v rozsahu určeném příslušným vzdělávacím programem.
9) Akreditované zařízení započte dříve absolvovanou odbornou praxi, pokud splňuje požadavky stanovené vzdělávacím programem.
10) O úspěšném absolvování certifikovaného kurzu vydá akreditované zařízení certifikát, který má platnost pro Českou republiku. V certifikátu jsou uvedeny činnosti, k nimž absolvent certifikovaného kurzu získal zvláštní odbornou způsobilost.
Akreditované zařízení je podle zákona povinno:
řídit se ustanovením §50 zákona o nelékařských zdravotnických povoláních,
vést dokumentaci o vzdělávání, která obsahuje seznam účastníků vzdělávání (dokumentace o vzdělávání je archiválií podle zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
neprodleně, nejpozději do 30 dnů, oznámit MZ každou změnu podmínek souvisejících se zabezpečením vzdělávání,
předat MZ veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud mu byla akreditace odejmuta nebo uplynula-li doba, na kterou byla akreditace udělena.

Příloha č. I

 
Celkový počet hodin
 
20
 
30
 
40
 
50
 
60
 
70
 
80
 
90
 
100
 
Počet kreditů
 
6
 
9
 
12
 
15
 
18
 
21
 
24
 
27
 
30
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Celkový počet hodin
 
110
 
120
 
130
 
140
 
150
 
160
 
170
 
180
 
190
 
Počet kreditů
 
33
 
36
 
39
 
42
 
45
 
48
 
51
 
54
 
57
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Celkový počet hodin
 
200
 
210
 
220
 
 
 
 
 
 
 
Počet kreditů
 
60
 
63
 
66