Věstník MZd ČR, částka 11/2004
ZPRÁVY A SDĚLENÍ
1.
|  
			
			 DOPLNĚK K PŘEHLEDU AKREDITOVANÝCH LABORATOŘÍ 
			ZDRAVOTNÍCH ÚSTAVŮ ČESKÉ REPUBLIKY 
			PRO VYŠETŘOVÁNÍ POTRAVIN VČETNĚ POUŽÍVANÝCH METOD 
			DUBEN 2004 
			
			 | 
		
ZN.: HEM-350-6.10.04-28337
REF.: Ing. Silvie Slavíková, tel. 22497 linka 2188
Doplňují se laboratoře a používané metody Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě, které nebyly uvedeny v částce 7 z roku 2004 Věstníku Ministerstva zdravotnictví
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav 
			
			 | 
			 
			 Pracoviště 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Státní zdravotní ústav Praha 
			 | 
			 
			 Laboratoř CZŽP Praha 
			Laboratoř CHPŘ Brno 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Praze 
			 | 
			 
			 Laboratoř Praha 
			 | 
		
|  
			 3. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně 
			 | 
			 
			 Laboratoř Kolín 
			Laboratoř Kladno 
			Laboratoř Mladá Boleslav 
			Laboratoř Mělník 
			Laboratoř Příbram 
			Laboratoř Praha 
			Laboratoř Benešov 
			 | 
		
|  
			 4. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Českých Budějovicích 
			 | 
			 
			 Laboratoř České Budějovice 
			 | 
		
|  
			 5. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Plzni 
			 | 
			 
			 Laboratoř Plzeň 
			Laboratoř Klatovy 
			 | 
		
|  
			 6. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Karlových Varech 
			 | 
			 
			 Laboratoř Sokolov 
			Laboratoř Karlovy Vary 
			 | 
		
|  
			 7. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem 
			 | 
			 
			 Laboratoř Ústí nad Labem 
			Laboratoř Děčín 
			 | 
		
|  
			 8. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Liberci 
			 | 
			 
			 Laboratoř Liberec 
			 | 
		
|  
			 9. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové 
			 | 
			 
			 Laboratoř Hradec Králové 
			Laboratoř Náchod 
			 | 
		
|  
			 10. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích 
			 | 
			 
			 Laboratoř Pardubice 
			Laboratoř Chrudim 
			Laboratoř Ústí nad Orlicí 
			 | 
		
|  
			 11. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě 
			 | 
			|
|  
			 12. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Brně 
			 | 
			 
			 Laboratoř Brno 
			Laboratoř Břeclav 
			 | 
		
|  
			 13. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Olomouci 
			 | 
			 
			 Laboratoř Olomouc 
			Laboratoř Šumperk 
			Laboratoř Přerov 
			 | 
		
|  
			 14. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě 
			 | 
			 
			 Laboratoř Ostrava 
			Laboratoř Bruntál 
			Laboratoř Frýdek-Místek 
			Laboratoř Karviná 
			Laboratoř Nový Jičín 
			Laboratoř Opava 
			 | 
		
|  
			 15. 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem ve Zlíně 
			 | 
			 
			 Laboratoř Zlín 
			Laboratoř Uherské Hradiště 
			Laboratoř Kroměříž 
			Laboratoř Vsetín 
			 | 
		
11. Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
I. Identifikační údaje
|  
			 Název 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Jihlava 
			 | 
		
|  
			 Adresa laboratoře 
			 | 
			 
			 Vrchlického 57, 587 25 Jihlava 
			 | 
		
|  
			 telefon 
			 | 
			 
			 +420 567 574 701 
			 | 
		
|  
			 fax 
			 | 
			 
			 +420 567 303 071 
			 | 
		
|  
			 e-mail 
			 | 
			 
			 sekretariat@zujih.cz 
			 | 
		
II. Seznam akreditovaných zkoušek
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Přesný název zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Identifikace zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Předmět zkoušky 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Stanovení Pseudomonas aeruginosa 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_07 (ČSN ISO 13720, ČSN EN 12780, ČL 2002) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, balená, povrchová, bazénová, odpadní, TUV, potraviny, Aqua purificata, PBU 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Stanovení bakterií rodu Salmonella 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_10 
			(TNV 757855 
			ČSN EN ISO 6579, 
			AHEM 7/2001) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, povrchová, bazénová, odpadní, prostředí, potraviny, odpady, pískoviště 
			 | 
		
|  
			 3. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie-všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 10273 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 4. 
			 | 
			 
			 Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes 
			 | 
			 
			 ČSN EN ISO 11290-1, 2 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 5. 
			 | 
			 
			 Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 10272 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 6. 
			 | 
			 
			 Stanovení celkového počtu mikroorganismů 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_16 
			(ČSN ISO 4833, 
			ČSN 560100) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			PBU 
			Prostředí 
			 | 
		
|  
			 7. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 4832 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
|  
			 8. 
			 | 
			 
			 Stanovení kvasinek a plísní včetně Candida albicans a termorezistentních plísní 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_20 
			(ČSN ISO 7954, 
			ČL 2002, 
			ČSN 560100) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, povrchová, TUV, bazénová, Aqua purificata, prostředí, potraviny, PBU 
			 | 
		
|  
			 9. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 7932 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
|  
			 10. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu Clostridium perfringens 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_10 
			(ČSN EN 26461-2, 
			ČSN EN 13401) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, povrchová odpadní, TUV, potraviny 
			 | 
		
|  
			 11. 
			 | 
			 
			 Stanovení koliformních bakterií a Escherichia coli 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_09 
			(ČSN ISO 4832, 
			ČSN ISO 7251, 
			ČSN EN ISO 9308-1, 3, 
			TNV 757837, AHEM 6/1999) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, balená, povrchová, odpadní, bazénová, TUV, potraviny, prostředí, PBU, odpady 
			 | 
		
|  
			 12. 
			 | 
			 
			 Stanovení mikrobiální kontaminace ploch zařízení a obalů 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_31 
			(ČSN 560100 část 145, 146, 147, 148) 
			 | 
			 
			 Prostředí, obalů, potraviny, pokožka 
			 | 
		
|  
			 13. 
			 | 
			 
			 Enterobacteriaceae 
			 | 
			 
			 SOP_JI_MI_37 
			(ČSN ISO 7402, ČL 2002) 
			 | 
			 
			 Aqua purificata, PBU, potraviny 
			 | 
		
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Žďár nad Sázavou
I. Identifikační údaje
|  
			 Název 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Žďár nad Sázavou 
			 | 
		
|  
			 Adresa laboratoře 
			 | 
			 
			 Hutařova 1, 591 01 Žďár nad Sázavou 
			 | 
		
|  
			 telefon 
			 | 
			 
			 +420 566 650 820 
			 | 
		
|  
			 fax 
			 | 
			 
			 +420 566 650 821 
			 | 
		
|  
			 e-mail 
			 | 
			 
			 zdar@zujih.cz 
			 | 
		
II. Seznam akreditovaných zkoušek
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Přesný název zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Identifikace zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Předmět zkoušky 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Stanovení hliníku 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_02 
			(DIN 38406-25) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Stanovení mědi 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_04 (ČSN ISO 8288 
			TNV 75 7426) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 3. 
			 | 
			 
			 Stanovení zinku 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_05 (ČSN ISO 8288 
			TNV 75 7497) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 4. 
			 | 
			 
			 Stanovení olova 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_06 (ČSN ISO 8288 
			TNV 75 7467) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 5. 
			 | 
			 
			 Stanovení chromu 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_08 (ČSN EN 1233) 
			
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 6. 
			 | 
			 
			 Stanovení niklu 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_10 (ČSN ISO 8288 
			TNV 75 7461) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 7. 
			 | 
			 
			 Stanovení stříbra 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_11 (DIN 38 406-18) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 8. 
			 | 
			 
			 Stanovení barya 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_AA_20 (DIN 38406-28) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady 
			 | 
		
|  
			 9. 
			 | 
			 
			 Stanovení Staphylococcus aureus 
			 | 
			 
			 ČSN EN ISO 6888-1 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 10. 
			 | 
			 
			 Průkaz přítomnosti bakterií rodu Salmonella 
			 | 
			 
			 ČSN EN 12824 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 11. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C 
			 | 
			 
			 SOP_ZR_ MI _16 
			ČSN ISO 4833 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
|  
			 12. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 4832 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
|  
			 13. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 7954 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
|  
			 14. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 7932 
			 | 
			 
			 Potravinářské výrobky 
			 | 
		
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Pelhřimov
I. Identifikační údaje
|  
			 Název 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Pelhřimov 
			 | 
		
|  
			 Adresa laboratoře 
			 | 
			 
			 Slovanského bratrství 710, 393 01 Pelhřimov 
			 | 
		
|  
			 telefon 
			 | 
			 
			 +420 565 325 455 
			 | 
		
|  
			 fax 
			 | 
			 
			 +420 565 355 435 
			 | 
		
|  
			 e-mail 
			 | 
			 
			 pelhrimov@zujih.cz 
			 | 
		
II. Seznam akreditovaných zkoušek
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Přesný název zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Identifikace zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Předmět zkoušky 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků. Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera. 
			 | 
			 
			 SOP_PE_MI_08 
			(ČSN EN ISO 6888-1) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30oC. 
			 | 
			 
			 SOP_PE_MI_16 (ČSN ISO 4833) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			
			 | 
		
|  
			 3. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu koliformních bakterií. 
			Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 SOP_PE_MI_18 (ČSN ISO 4832) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			(v PBU neakreditováno) 
			 | 
		
|  
			 4. 
			 | 
			 
			 Stanovení kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25oC. 
			 | 
			 
			 SOP_PE_MI_20 (ČSN ISO 7954) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			(v PBU neakreditováno) 
			 | 
		
|  
			 5. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu β - D - glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií. 
			 | 
			 
			 SOP_PE_MI_30 (ČSN ISO 16649-2) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Havlíčkův Brod
I. Identifikační údaje
|  
			 Název 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Havlíčkův Brod 
			 | 
		
|  
			 Adresa laboratoře 
			 | 
			 
			 Rozkošská 2331, 580 01 Havlíčkův Brod 
			 | 
		
|  
			 telefon 
			 | 
			 
			 +420 569 408 912 
			 | 
		
|  
			 fax 
			 | 
			 
			 +420 569 408 922 
			 | 
		
|  
			 e-mail 
			 | 
			 
			 havlbrod@zujih.cz 
			 | 
		
II. Seznam akreditovaných zkoušek
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Přesný název zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Identifikace zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Předmět zkoušky 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera 
			 | 
			 
			 ČSN EN ISO 6888-1 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella 
			 | 
			 
			 ČSN EN 12824 
			(mimo kap.9.5.3) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 3. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 4833 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 4. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 4832 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 5. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 7954 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 6. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 7932 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 7. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu Clostridium perfringens - Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 ČSN EN 13401 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 8. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu -D glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44°C 
			 | 
			 
			 SOP_HB_MI_28 (mimo kap.č.5 - vzorkování) 
			(Metodické doporuč. SZÚ) 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Třebíč
I. Identifikační údaje
|  
			 Název 
			 | 
			 
			 Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Třebíč 
			 | 
		
|  
			 Adresa laboratoře 
			 | 
			 
			 U Obůrky 953, 674 01 Třebíč 
			 | 
		
|  
			 telefon 
			 | 
			 
			 +420 568 840 380 
			 | 
		
|  
			 fax 
			 | 
			 
			 +420 568 841 383 
			 | 
		
|  
			 e-mail 
			 | 
			 
			 trebic@zujih.cz 
			 | 
		
II. Seznam akreditovaných zkoušek
|  
			 Pořadové číslo 
			 | 
			 
			 Přesný název zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Identifikace zkušebního postupu/metody 
			 | 
			 
			 Předmět zkoušky 
			 | 
		
|  
			 1. 
			 | 
			 
			 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií 
			 | 
			 
			 ČSN ISO 4832 
			 | 
			 
			 Potraviny 
			 | 
		
|  
			 2. 
			 | 
			 
			 Stanovení počtu kvasinek a plísní 
			 | 
			 
			 (ČSN ISO 7954) 
			 | 
			 
			 Voda pitná, povrchová, podzemní, potraviny 
			 | 
		
MUDr. Michael Vít, Ph.D., v. r.
hlavní hygienik ČR
a náměstek ministryně