Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2004

METODICKÁ OPATŘENÍ

11.

 
ZAJIŠTĚNÍ JEDNOTNÉHO POSTUPU PŘI OVĚŘOVÁNÍ PODMÍNEK VZNIKU
ONEMOCNĚNÍ PRO ÚČELY POSUZOVÁNÍ NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ
A OHROŽENÍ NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ
 

ZN.: HEM-340-17.2.04/4463

REF.: MUDr. Anežka Sixtová, tel. 22497 linka 2963

K zajištění odborné pomoci orgánům ochrany veřejného zdraví a jednotného postupu při ověřování podmínek vzniku onemocnění pro účely posuzování nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání vydává hlavní hygienik ČR podle §80 odst. 1 písm. a) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tento metodický návod:

Krajská hygienická stanice (dále jen KHS) ověřuje podmínky vzniku onemocnění pro účely posuzování nemocí z povolání na základě ustanovení §82 odst. 2 písm g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a §2 odst. 3 vyhlášky č. 342/1997 Sb., kterou se stanoví postup při uznávání nemocí z povolání a vydává seznam zdravotnických zařízení, která tyto nemoci uznávají.*)

Ověření provádí KHS na žádost pracovně lékařského pracoviště ve smyslu §1 vyhlášky č. 342/1997 Sb. Šetření je žádáno pouze při splnění klinických podmínek a důvodném podezření na nemoc z povolání (ohrožení nemocí z povolání ).

Šetření k ověření podmínek vzniku nemoci z povolání (NzP) provádí pracovník se specializací v oboru pracovní lékařství nebo pracovník se specializací v oboru hygiena práce provádí-li šetření asistent ochrany veřejného zdraví nebo odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví. Jde-li o infekční nemoci provádí šetření pracovník se specializací v oboru epidemiologie ve spolupráci s pracovníkem se specializací v oboru pracovního lékařství nebo hygiena práce.

KHS vypracuje na základě písemného vyžádání pracovně lékařského pracoviště a na základě provedených šetření stanovisko, v němž uvede, zda jsou při vykonávání posuzované práce splněny podmínky pro vznik nemoci z povolání, definované v nařízení vlády č. 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání

Postup šetření:

1. Šetření podmínek výkonu práce.

Odborný pracovník zjistí na místě u zaměstnavatele, u kterého posuzovaná osoba pracovala naposledy za podmínek, za kterých nemoci z povolání vznikají, pracovní zařazení a pracovní podmínky, za kterých posuzovaná osoba danou práci vykonává nebo vykonávala. Ověří míru expozice posuzované osoby příčinnými faktory uvedenými v žádosti pracovně lékařského pracoviště v období, ve kterém onemocnění mohlo vzniknout a dále ověří pracovní anamnézu posuzovaného, závěry lékařského posudku a další doporučení poskytovatele závodní preventivní péče vzhledem k posuzované osobě. K šetření je nutné přizvat posuzovaného zaměstnance, nejlépe písemně na doručenku. Pokud se tento nedostaví, zaznamená se tato skutečnost do protokolu o provedeném šetření. Obdobně se zaznamenává do protokolu situace, kdy není posuzovaná osoba již zaměstnancem organizace, v níž došlo k jejímu onemocnění, a dále informace o tom, že vedení organizace bývalému zaměstnanci neumožnilo vstup na pracoviště při probíhajícím šetření.

2. Protokol

O šetření pracovních podmínek se na místě vypracuje protokol. Obsah a rozsah protokolu jsou uvedeny v příloze č. 2. Při šetření u několika zaměstnavatelů se vypracuje o každém šetření samostatný protokol. Vhodným doplňkem protokolu je videozáznam či fotodokumentace, kterou pořídí odborný pracovník KHS na místě nebo ji poskytne příslušný zdravotní ústav (dále jen ZÚ) po provedeném šetření. Ty mohou sloužit jako jeden z podkladů k vypracování odborného stanoviska. Pokud jsou pořízeny, musí být údaj o jejich provedení zaznamenán do protokolu a jejich popisy musí být součástí stanoviska uvedeného v příloze č. 3. Videozáznam a fotodokumentace podléhají stejným skartačním lhůtám jako spisová dokumentace o ověření podmínek vzniku onemocnění pro účely posuzování nemocí z povolání.

Protokol musí být podepsán všemi účastníky, případně doplněn vyjádřením posuzované osoby a zástupce zaměstnavatele, pokud mezi nimi nedojde ke shodě.

Pokud provedené šetření nebo další dokumentace ověřujícího pracoviště (KHS) neskýtají dostatek podkladů pro posouzení (předchozí výsledky měření, opakovaný výskyt nemocí z povolání pro stejnou diagnózu na pracovišti apod.), požádá KHS písemně příslušný ZÚ o objektivizaci pracovních podmínek měřením a vyšetřením (ve smyslu §82 odst. 2 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Součástí žádostí je pověření pro zaměstnance ZÚ (vzor pověření je v příloze č. 5), kopie žádosti pracovně lékařského pracoviště a protokol KHS ze šetření podmínek. Náležitosti jsou uvedeny v příloze č. 4.

Informace o nutnosti přizvání ZÚ sdělí písemně KHS příslušnému pracovně lékařskému pracovišti.

3. Stanovisko KHS

Na základě protokolu a dosavadní dokumentace KHS z výkonu státního zdravotního dozoru u zaměstnavatele, např. šetření k vydání rozhodnutí o kategorizaci dané práce, měření, výskytu nemocí z povolání a šetření podmínek vzniku těchto onemocnění, a případně protokolů měření ZÚ vypracovává KHS stanovisko. Závěrečné hodnocení provede odborník se specializací v oboru pracovní lékařství, u infekčních onemocnění ve spolupráci s odborným pracovníkem se specializací v oboru epidemiologie. Náležitosti stanoviska jsou v příloze č. 3. Stanovisko odesílá KHS příslušnému žádajícímu pracovně lékařskému pracovišti.

MUDr. Michael Vít, Ph.D., v. r.

hlavní hygienik ČR

a náměstek ministryně zdravotnictví

Příloha č. 1

Žádost

o ověření podmínek vzniku onemocnění pro účely posuzování

nemocí z povolání/ ohrožení nemocí z povolání

1. Jméno a příjmení posuzované osoby.
2. Datum narození.
3. Zdravotní pojišťovna, u níž je posuzovaná osoba pojištěna.
4. Místo trvalého pobytu (včetně PSČ).
5. Případně adresa přechodného bydliště, na které je posuzovaná osoba k zastižení.
6. Telefonický kontakt na posuzovanou osobu.
7. Přesný název a adresa provozovny, IČ zaměstnavatele/ zaměstnavatelů (pokud je k dispozici), u kterého má být na základě pracovní anamnézy krajskou hygienickou stanicí ověřeno, zda posuzovaný pracoval za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl pravděpodobně postižen. U velkých závodů uvést pro lepší orientaci provoz.
8. Profese a pracovní zařazení posuzované osoby.
9. Chronologicky přehled předchozích zaměstnavatelů.
10. Diagnóza(-y) slovně i kódem podle MKN – 10. revize. U onemocnění z jednostranné nadměrné a dlouhodobé zátěže (JNDZ) a vibrací uvádět lateralizaci a dominanci, u alergických onemocnění respiračních a kožních specifikaci podezřelé noxy.
11. Tělesná výška, tělesná hmotnost, u onemocnění z JNDZ a vibrací dominantní končetina.
12. Faktor(-y), pracovních podmínek, který(-é) na základě klinického nálezu vedl(-y) k vyslovení podezření na nemoc z povolání, jejíž podmínky vzniku mají být ověřovány, kapitola, číslo položky a název nemoci z povolání podle nařízení vlády č. 290/1995 Sb.
13. Datum prvních verifikovaných obtíží v souvislosti s posuzovaným onemocněním (měsíc/rok) nebo datum prvních subjektivních příznaků.
14. Jiné důležité požadavky, které by měly být zohledněny ve stanovisku KHS a poznámky určené pro KHS.

Příloha č. 2

Protokol

ze šetření k ověření podmínek vzniku onemocnění pro účely posouzení

nemoci z povolání / ohrožení nemocí z povolání

Posuzovaná osoba:
jméno….. příjmení………
datum narození……..
místo trvalého pobytu, případně adresa přechodného bydliště.
Posuzovaná osoba je (byl/a) zaměstnancem firmy (adresa, IČ)
1. Datum a místo šetření.
2. Přítomní za KHS, za zaměstnavatele, posuzovaná osoba.
3. Přesný popis pracovního a personálního zařazení v určeném období, zařazení vykonávané práce či prací do kategorie s uvedením všech relevantních faktorů.
4. Expozice relevantním faktorům :
a) Podrobný popis práce.
b) Faktory relevantní vzhledem k danému onemocnění.
c) Hodnocení expozice těmto faktorům a podklady pro toto hodnocení - výsledky předchozích měření jejich koncentrací resp. intensit, doba expozice posuzované osoby ve směně a v delším časovém údobí (týden, údobí v průběhu roku, souhrn let), cesty expozice (pokud jsou pro daný faktor významné). U podezření na profesionální kožní onemocnění a alergická onemocnění dýchacích cest musí být v protokolu uveden i seznam všech látek a přípravků, se kterými posuzovaná osoba přichází v pracovním prostředí do kontaktu. Součástí protokolu u nemocí z přetěžování jsou i údaje o hmotnosti přenášených výrobků a používaných nástrojů a četnost manipulace s nimi, popis pracovní polohy, včetně polohy horních končetin.
d) Údaje, které charakterizují úroveň zabezpečení ochrany zdraví exponovaných - opatření technická, organizační, používání OOPP a jiná např. používání ochranných krémů, očkování, režim práce a odpočinku, plnění výkonových norem postiženým.
5. Záznam o provedení foto nebo videodokumentace, pokud byla pořízena již při tomto šetření.
6. Podpisy a případná vyjádření k uvedeným skutečnostem všech zúčastněných stran.

Příloha č. 3

Stanovisko KHS

k ověření podmínek vzniku onemocnění pro účely posuzování

nemoci z povolání / ohrožení nemocí z povolání

Na základě požadavku pracovně lékařského pracoviště...…. ze dne…… bylo provedeno šetření k ověření podmínek vzniku onemocnění pro účely posuzování nemoci z povolání podle §82 odst. 2 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Obsah stanoviska:
1. Číslo jednací.
2. Jméno a příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu posuzované osoby.
3. Zaměstnavatel/ zaměstnavatelé ve sledovaném období, adresa, IČ.
4. Pracovní zařazení ve sledovaném období.
5. Faktory charakteristické pro práci posuzované osoby.
6. Popis práce či prací, které posuzovaná osoba vykonávala ve sledovaném období s podrobným rozborem pracovních operací, výsledky hodnocení expozice faktorům relevantním z hlediska daného onemocnění a dalším faktorům pokud odpovídají kriteriím pro kategorii druhou a vyšší. Zařazení práce podle těchto faktorů do kategorie. Údaje, které charakterizují úroveň zabezpečení ochrany zdraví exponovaných - opatření technická, organizační, používání OOPP a jiná např. používání ochranných krémů, očkování, režim práce a odpočinku, plnění výkonových norem postiženým. Uvést výsledky měření, na jejichž základě bylo provedeno hodnocení expozice rozhodujícímu faktoru, pokud jsou dostupné, či jinou dokumentaci a popisy foto nebo videodokumentace, pokud byla pořízena. V případě nemocí z přetížení uvést údaje zpracované zdravotním ústavem, zejména popis pohybů a postavení končetin, popis nástrojů a břemen, počet úkonů za směnu, trvání úkonů, počet pohybů v úkonu, počet pohybů ruky apod. Požadované údaje lze u nemocí z přetížení nahradit přiložením kopie protokolu ze šetření provedeného ZÚ.
7. Formulace závěru:
a) Šetřením bylo ověřeno, že u pana/í .... (jméno a příjmení) byly podmínky vzniku nemoci z povolání uvedené v kapitole a položce..... nařízení vlády č. 290/1995 Sb. v období od .. do… u zaměstnavatele (název, identifikace) splněny.
b) Šetřením bylo ověřeno, že u pana/í .... (jméno a příjmení) nebyly podmínky vzniku nemoci z povolání uvedené v kapitole a položce..... nařízení vlády č. 290/1995 Sb. v období od .. do… u zaměstnavatele (název, identifikace) splněny.
c) Nelze objektivně prokázat, že práce, kterou pan/í.... (jméno a příjmení) vykonával/a v období od .. do… u zaměstnavatele (název, identifikace) splňuje podmínky pro uznání nemoci z povolání uvedené v kapitole a položce…. nařízení vlády č. 290/1995 Sb., protože...
(lze použít například v případě, kdy pracovní místo bylo zrušeno a nejsou splněny podmínky k tomu, aby bylo možné k hodnocení využít výkon obdobné práce např. u jiného zaměstnavatele).
8. Příloha č. 6 obsahující údaje pro statistiku EUROSTAT. Přikládá se pouze tehdy, když bylo šetřením ověřeno, že podmínky pro přiznání nemoci z povolání byly splněny.

Příloha č. 4

Žádost o provedení vyšetření nebo měření zdravotním ústavem

k objektivizaci podmínek vzniku onemocnění pro účely posouzení

nemoci z povolání/ ohrožení nemocí z povolání

1. Jméno příjmení posuzované osoby, u níž je podezření na onemocnění nemocí z povolání.
2. Datum narození.
3. Zaměstnanec firmy ………IČ, adresa provozovny.
4. Jméno kontaktní osoby v provozovně či na závodě + telefonní číslo na tuto osobu.
5. Pracovní zařazení posuzované osoby.
6. Požadované vyšetření, měření.
7. V příloze kopie protokolu o šetření a kopie žádanky pracovně lékařského pracoviště o šetření.

Příloha č. 5

Krajská hygienická stanice
se sídlem v
Ulice
PSČ místo
Pověření
Pověřuji podle ustanovení §88 odst. 6 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
pan/paní_________________________________________zaměstnance Zdravotního ústavu
se sídlem v___________________ provedením_____________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
u firmy_____________________________________________________________________
V ________________dne:_____________________
________________________
Pověřený zaměstnanec KHS

Příloha č. 6

Příloha ke stanovisku orgánu příslušného k ověření podmínek,

za kterých může vzniknout nemoc z povolání1

2Část A
 
3 Jméno pacienta:
 
4 Číslo hlášenky:
 
5 IČ zaměstnavatele:
 
6 Místo výkonu práce:
 
7 Druh práce:
 
8 Kategorie práce z hlediska rizikového faktoru rozhodujícího pro vznik předmětného onemocnění:
1 2 2R 3 4……. Dosud nebylo určeno.
 
9 Podrobný slovní název noxy vyvolávající předmětné onemocnění (rizikového faktoru):
 
10 Kategorie zdroje expozice:
 
11 Délka expozice:
Celková doba práce v riziku příslušné noxy či faktoru:
Rok začátku a ukončení této práce:
 
12Část B
 
Doplňující informace pro onemocnění hlášená podle Kapitoly V.
seznamu nemocí z povolání: Nemoci přenosné a parazitární
 
13 Riziko nákazy potvrzeno na základě
a) nalezení konkrétního kontaktu
b) zhodnocení epidemiologické situace na pracovišti a mimopracovní expozice
 
14 U tropických nemocí nebo u nemocí získaných v zahraničí
1) Preventivní očkování
a) Provedeno kompletně, dokončeno v roce …..
b) Provedeno částečně, počet dávek ….. v roce …..
c) Neprovedeno
d) Neexistuje
2) Profylaktická léčba
a) Provedena, druh léku …..
b) Nedokončena
c) Neexistuje
 
15 U infekčních onemocnění, u nichž existuje preventivní očkování
a) Provedeno kompletně, dokončeno v roce …..
b) Provedeno částečně, počet dávek ….. v roce …..
c) Neprovedeno
 
Vysvětlivky:
1) Jestliže orgán, který je příslušný k ověření, zda byly splněny podmínky, za kterých může vzniknout nemoc z povolání (dále jen „ověřující pracoviště“), dospěje ke kladnému závěru, připojí ke svému stanovisku tuto Přílohu vyplněnou v příslušných oddílech. Jestliže onemocnění bylo uznáno za nemoc z povolání, hlásící středisko nemocí z povolání Přílohu doplní v příslušných oddílech a zašle ji spolu s částí II. Hlášenky nemoci z povolání, resp. ohrožení nemocí z povolání, do Národního registru nemocí z povolání při Státním zdravotním ústavu v Praze.
2) Část A se vyplňuje ve všech případech.
3) Jméno, příjmení, rok narození.
4) Doplní středisko nemocí z povolání v případě uznání NzP.
5) Vyplňuje ověřující pracoviště.
6) Vyplňuje ověřující pracoviště. Uvádí se adresa místa skutečného výkonu práce, nikoliv sídla ústředí firmy. U onemocnění vzniklých při práci v zahraničí se uvádí země původu.
7) Vyplňuje ověřující pracoviště. Je třeba přesně specifikovat – např. chemický dělník při výrobě (čeho) nebo při obsluze (jakého) zařízení, lékař z JIP interního oddělení, učitelka v mateřské škole apod.
8) Vyplňuje ověřující pracoviště. Uvede se kategorie práce odpovídající rizikovému faktoru, který byl rozhodující pro vznik předmětné nemoci z povolání. Tato kategorie nemusí být totožná s výslednou kategorií práce, kterou postižený vykonával. Příklad: Dělník pracoval v riziku hluku a vibrací. S ohledem na riziko hluku odpovídá práce kategorii 3, s ohledem na riziko vibrací kategorii 4, tedy výsledná kategorie práce je 4. Jestliže dělník onemocněl poruchou sluchu z hluku, uvede se na hlášence kategorie 3, jestliže utrpěl poškození z vibrací, uvede se na hlášence kategorie 4.
9) Vyplňuje ověřující pracoviště. Zde se uvede podrobný slovní název vyvolávající noxy např. toluen, vibrace, přetěžování, hlasová zátěž apod.
10) Vyplňuje ověřující pracoviště podle přiloženého číselníku EUROSTAT/EODS. Kód označuje průmyslový produkt apod., který je zdrojem expozice noxe slovně charakterizované v bodě 9. Např. pro toluen: B48 – „rozpouštědla“. Většina kategorií se týká chemických látek. Pokud pro danou vyvolávající noxu nelze najít odpovídající kód (např. fyzikální faktory), uvede se sběrná kategorie X99 – „jiné zdroje expozice“.
11) Vyplňuje ověřující pracoviště. Uvede se celková doba práce v riziku příslušné noxy či faktoru (roky-měsíce-dny) a roky začátku a ukončení této práce (např. 1987 – 1999). U infekčních onemocnění se uvádí doba zaměstnání na příslušném pracovišti, nikoliv inkubační doba předmětného onemocnění.
12) Část B se vyplňuje pouze u onemocnění hlášených podle kapitoly V. Seznamu nemocí z povolání (nemoci přenosné a parazitární).
13) Vyplňuje ověřující pracoviště.
14) Vyplňuje středisko nemocí z povolání.
15) Vyplňuje ověřující pracoviště. Týká se zejména virových hepatitid, klíšťové meningoencefalitidy, zarděnek apod.

Příloha č. 7

Číselník kategorií zdrojů profesionální expozice

Podle: Classification of the causal agents of the occupational diseases

EUROSTAT/EODS 3/2000/E/No.18

 
A02 Lepidla, tmely
 
A03 Hnací plyny pro aerosoly
 
A11 Komplexotvorná činidla
 
A18 Výbušniny
 
A19 Hnojiva
 
A28 Aditiva do paliv
 
A36 Prostředky k odorizaci
 
A37 Oxidační činidla
 
A38 Zemědělské pesticidy
 
A40 Činidla k úpravě pH
 
A43 Regulátory technologických procesů
 
A44 Redukční činidla
 
A46 Polovodiče
 
A54 Činidla ke svařování a pájení
 
B01 Absorbenty a adsorbenty
 
B04 Antikondenzační prostředky
 
B05 Prostředky proti zamrzání
 
B06 Prostředky proti obtahování a adhezi v polygrafii
 
B07 Antistatické prostředky
 
B08 Bělící prostředky
 
B10 Barvicí prostředky
 
B12 Elektrovodivá činidla
 
B14 Antikorozní prostředky
 
B15 Kosmetické prostředky
 
B16 Činidla k zachycování prachu
 
B17 Pokovovací činidla
 
B20 Plniva
 
B21 Fixativa
 
B23 Flotační činidla
 
B25 Pěnidla
 
B27 Paliva
 
B29 Teplonosná media
 
B30 Hydraulické kapaliny a jejich aditiva
 
B31 Impregnační materiály
 
B32 Izolační materiály
 
B33 Meziprodukty
 
B34 Laboratorní chemikálie
 
B35 Mazadla a jejich aditiva
 
B41 Léčiva
 
B42 Fotochemikálie
 
B45 Činidla pro reprografii
 
B47 Změkčovadla
 
B48 Rozpouštědla
 
B49 Stabilizátory
 
B50 Povrchově aktivní činidla (tenzory)
 
B51 Koželužská činidla
 
B52 Činidla k úpravě viskozity
 
B53 Vulkanizační činidla
 
C09 Čisticí/mycí prostředky
 
C13 Stavební materiály
 
C22 Retardandy a hasicí prostředky
 
C24 Tavidla pro odlévání a slévání
 
C26 Potravinářská ochucovadla a aditiva
 
C39 Nezemědělské pesticidy a konzervační látky
 
D56 Řezné kapaliny
 
D57 Činidla k roztírání
 
D58 Brusiva
 
D59 Barvy, laky a politury
 
D60 Radioaktivní činidla
 
D61 Prostředky k úpravě povrchů
 
D62 Komponenty pro elektroniku
 
E55 Užitková zvířata
 
E56 Volně žijící zvířata
 
E57 Výrobky živočišného původu
 
E58 Odpady živočišného původu
 
E59 Odpadní vody
 
E60 Špičaté nebo ostré zdravotnické materiály
 
E61 Křehké zdravotnické materiály
 
E62 Ostatní lékařské materiály a nástroje
 
E63 Výrobky pro bakteriologické či biologické laboratoře
 
E64 Krev a ostatní lidské tekutiny
 
E65 Ostatní lidské tkáně
 
E66 Nemocný člověk
 
X99 Jiné zdroje expozice
 
*) Podmínky vzniku onemocnění pro účely posuzování nemocí z povolání u vojáků a občanských zaměstnanců ve smyslu §1 odst. 2 vyhlášky č. 342/1997 Sb. ověřuje na základě ustanovení §4 odst. 1 této vyhlášky orgán hygienické služby Ministerstva obrany na žádost vojenského pracovně lékařského pracoviště. U onemocnění, které mohlo vzniknout v souvislosti s prací s ionizujícím zářením nebo radioaktivními látkami ověřuje podmínky vzniku onemocnění, ve smyslu §1 odst. 2 písm. b), téže vyhlášky lékař Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Orgány zde uvedené mohou tento metodický návod přiměřeně využít ke své potřebě.