Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2004

ZÁVAZNÁ OPATŘENÍ

3.

 
STATUT A JEDNACÍ ŘÁD
KOMISE PRO TKÁŇOVÉ A BUNĚČNÉ TRANSPLANTÁTY
MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ
 

ZN.: FAR 13707/04

REF.: RNDr. Dana Stárková

Ministr zdravotnictví vydává tento statut (část A) a jednací řád (část B) Komise pro tkáňové a buněčné transplantáty Ministerstva zdravotnictví:

ČÁST A

STATUT

Článek 1

Základní ustanovení

1. Komise pro tkáňové a buněčné transplantáty Ministerstva zdravotnictví (dále jen“Komise“) je podle §70 odst. 6 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu v platném znění, poradním orgánem Ministerstva zdravotnictví (dále jen“ministerstvo“) pro řešení úkolů souvisejících s vypracováním podkladů pro ministerstvo v oblasti koncepce národní politiky transplantací tkání a buněk, včetně vytváření sítě tkáňových bank, právních předpisů v oblasti dostupnosti, bezpečnosti a kvality léčby a souvisejících předpisů. Doporučuje změny související s vývojovými trendy v oboru transplantací tkání a buněk.

2. Činnost Komise je finančně zabezpečována z rozpočtu ministerstva podle platných právních předpisů. Při plnění mimořádných pracovních úkolů mohou být členové Komise odměněni z tohoto rozpočtu ministerstva podle platných právních předpisů.

Článek 2

Úkoly Komise

1. Komise projednává otázky týkající se koncepce transplantací tkání a buněk, sítě tkáňových bank a výrobců tkáňových a buněčných transplantátů, zajištění dostupnosti, bezpečnosti a kvality léčby tkáňovými a buněčnými transplantáty.

2. Komise doporučuje ministerstvu změny v činnosti tkáňových bank související s vývojovými trendy v oboru transplantací tkání a buněk.

3. Komise se podílí na přípravě právních předpisů, metodických pokynů a dokumentů vztahujících se k dané problematice.

4. Komise spolupracuje s dalšími poradními orgány státní správy, odbory zdravotnictví Krajských úřadů, profesními organizacemi, hygienickým dozorem, zdravotnickými zařízeními, která jsou uživateli tkáňových a buněčných transplantátů, asociacemi tkáňových a buněčných bank a dalšími sdruženími s tímto zaměřením. Dále spolupracuje s organizacemi, které zajišťují různé formy dalšího vzdělávání v oboru, studijní pobyty a atestace.

5. Komise připravuje informace a odborná stanoviska pro potřeby ministerstva k problematice tkáňových a buněčných transplantátů.

Článek 3

Složení Komise a členství v Komisi

1. Komisi tvoří nejvýše 13 stálých členů. Členy Komise jsou odborníci z České lékařské společnosti JEP - zástupci majoritních výrobců a uživatelů transplantátů (např. Česká transplantační společnost, Ortopedicko-protetická společnost, Česká oftalmologická společnost, Společnost pro transfúzní lékařství), zástupci Koordinačního střediska transplantací, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zdravotních pojišťoven, ministerstva (odbory farmacie, zdravotní péče).

2. Členy Komise jmenuje na dobu neurčitou ministr zdravotnictví, kterému jsou návrhy podávány prostřednictvím odboru farmacie. Členové Komise a přizvaní experti mají nárok na náhradu cestovních a jiných výdajů spojených s plněním úkolů a na nezbytné občerstvení v průběhu zasedání.

3. Členství v Komisi končí odvoláním člena Komise ministrem zdravotnictví, které může být uskutečněno na žádost člena Komise nebo na návrh Komise podávaný prostřednictvím odboru farmacie.

4. Členové jsou povinni zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, které se v souvislosti s činností a jednáním Komise dozvěděli.

Článek 4

Orgány Komise

1. Orgány Komise jsou plenární zasedání (dále jen „plénum“) a předsednictvo.

2. Plénum se skládá ze všech jmenovaných členů Komise.

3. Předsednictvo tvoří předseda, místopředseda a tajemník. Zasedání předsednictva se mohou účastnit podle projednávané problematiky další přizvaní členové pléna a externí odborníci k projednávanému tématu.

4. Předseda zodpovídá za činnost Komise a má podpisové právo Komise. Podle potřeby dává pokyn k svolání zasedání pléna a předsednictva. Navrhuje ministerstvu uzavření dohod o provedení práce s členy Komise při plnění mimořádných pracovních úkolů podle článku 1 tohoto Statutu prostřednictvím odboru farmacie. Ověřuje záznam z jednání předsednictva nebo pléna Komise.

5. Místopředseda plní povinnosti předsedy v době jeho nepřítomnosti.

6. Tajemník svolává na základě pokynu předsedy zasedání pléna a předsednictva. Připravuje podklady pro zasedání pléna a předsednictva, které řídí. Zodpovídá za vyhotovení záznamu z jednání předsednictva a pléna, za přípravu, distribuci a uchovávání písemných materiálů týkajících se činnosti Komise.

ČÁST B

JEDNACÍ ŘÁD

1. Plénum se koná podle potřeby, nejméně však dvakrát ročně. Účast člena je na jednání povinná a nezastupitelná.

2. Plénum je usnášeníschopné, pokud je přítomna více než polovina jeho členů. Není-li potřebné většiny dosaženo, koná se v časovém odstupu 1 hodiny náhradní zasedání.

3. Předsednictvo se schází podle potřeby. Účast člena je na jednání předsednictva povinná a nezastupitelná.

4. Orgány Komise přijímají usnesení hlasováním. K přijetí usnesení je nutný souhlas nadpoloviční většiny přítomných členů. Při rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy.

ČÁST C

ZÁVĚREČNÉ USTANOVENÍ

Tento statut a jednací řád nabývají účinnosti dnem 1. června 2004.

MUDr. Jozef Kubinyi, Ph.D., v. r.

ministr zdravotnictví