Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 6/2004

6

Praha dne 1. dubna 2004

Č.j. 10855/2004-611

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §78 odst. 2 a 6, a v souladu s §95 bodem 7 písm. b) zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů vydává

cenové rozhodnutí

č. 03/PROP/2004,

kterým se stanoví způsob výpočtu a maximální měsíční ceny za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro zprostředkování širokopásmového přístupu ke službám sítě Internet a dalším službám s využitím technologie ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) v přístupové síti.

Článek 1

(1) ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) (dále jen „ADSL") je technologie podporující širokopásmový přenos dat po přístupovém vedení. Tato technologie využívá stávající přístupovou část telefonní sítě k vysokorychlostnímu přenosu dat. Rychlost přenosu dat ve směru k uživateli (downstream) je vyšší než rychlost přenosu dat od uživatele (upstream).

(2) Toto cenové rozhodnutí upravuje způsob výpočtu maximálních měsíčních cen za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro zprostředkování širokopásmového přístupu ke službám sítě Internet a dalším službám, při jejichž poskytování se v přístupové síti využívá technologie ADSL.

(3) Pro účely tohoto cenového rozhodnutí se cenou za propojení rozumí cena, kterou je povinen zaplatit provozovatel veřejné pevné telekomunikační sítě (dále jen „provozovatel pevné VTS2"), jehož síť je propojena se sítí provozovatele veřejné pevné telekomunikační sítě, ve které je v přístupové síti využívána technologie ADSL (dále jen „provozovatel pevné VTS1").

Článek 2

Způsob výpočtu cen za propojení

(1) Pro výpočet cen za propojení se postupuje podle Přílohy k tomuto cenovému rozhodnutí, která obsahuje Tabulku č. 1 - „Síťové náklady", Tabulku č. 2 - „Procesní náklady", Tabulku č. 3 - „Procesní náklady včetně billingu", Tabulku č. 4 - „Výpočet měsíčních cen" a Tabulku č. 5 - „Ceny". Příloha je nedílnou součástí tohoto cenového rozhodnutí včetně vzorců a poznámek k výše uvedeným tabulkám.

(2) Do Tabulky č. 1 - „Síťové náklady" vstupují náklady, které se podle vzorců uvedených v jednotlivých sloupcích použijí k dalšímu výpočtu. Výsledný jednotkový průměrný měsíční náklad se použije pro výpočet průměrné měsíční ceny.

(3) Do Tabulky č. 2 - „Procesní náklady" vstupují náklady, které se podle uvedených vzorců alokují na jednotlivý proces. Výsledkem jsou celkové jednotkové náklady včetně režie, které se dále použijí k výpočtu v následující tabulce (Tabulka č. 3 - „Procesní náklady včetně billingu").

(4) Do Tabulky č. 3 - „Procesní náklady včetně billingu" se uvede výsledná hodnota z Tabulky č. 2 a dále náklady související s billingem a náklady na administrativu.

(5) Do Tabulky č. 4 - „Výpočet měsíčních cen" se uvede jednotkový průměrný měsíční náklad v rozdělení na fixní a variabilní část (podle Tabulky č. 1 - „Síťové náklady") a celkový procesní náklad (z Tabulky č. 3 - „Procesní náklady včetně billingu"). Variabilní náklady síťového modelu se upraví pomocí součinu cenového koeficientu a procentního zastoupení velkoobchodních zákazníků, který zohledňuje zejména rychlost přenesených dat a agregaci.

(6) Do Tabulky č. 5 se uvedou vypočítané výsledné měsíční ceny za propojení, složené ze síťových nákladů, procesních nákladů a nákladů na billing a administrativu.

(7) Vstupní údaje, ze kterých se počítají ceny za propojení, jsou údaje za poslední uzavřené účetní období (pololetní nebo roční). Nejsou-li tyto údaje známé, použije provozovatel veřejné pevné telekomunikační sítě poslední známou skutečnost, popř. expertní odhady.

(8) Přiměřený zisk před zdaněním se ve výpočtu použije ve výši 11,5 % z vloženého kapitálu.

(9) Režijní náklady lze započítat do ceny za propojení maximálně ve výši 10 % z provozních nákladů.

(10) Pokud budou skutečné náklady nebo náklady v dalších letech výrazně odlišné od nákladů použitých pro vypočet maximální ceny za propojení v Článku 3, lze provést aktuální výpočet cen za propojení podle zjištěných skutečných ekonomicky oprávněných nákladů.

Článek 3

Maximální ceny

(1) V souladu se způsobem výpočtu uvedeným v Článku 2 se stanovují následující maximální měsíční ceny za propojení:

 
Parametry služby
 
Typ ceny
 
Cena bez DPH v Kč
 
Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 3 GB
 
Měsíční
 
396,-
 
Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 6 GB
 
Měsíční
 
628,-
 
Přenosová rychlost 256/64 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat
 
Měsíční
 
892,-
 
Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat
 
Měsíční
 
1 652,-
 
Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat
 
měsíční
 
3 039,-
 
 
 

(2) Maximální ceny stanovení v odstavci 1 nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Článek 4

Určené podmínky

(1) Maximální ceny stanovené v Článku 3, které jsou bez omezení objemu přenesených dat, nelze navýšit další cenou za přenesená data.

(2) U typu služeb se stanoveným limitem objemu přenesených dat lze každý další 1 GB nebo jeho násobek přenesený nad stanovený limit zpoplatnit.

(3) Maximální ceny stanovené v Článku 3 jsou rozděleny podle poskytované přenosové rychlosti a agregace. Po vzájemné dohodě provozovatelů veřejných pevných telekomunikačních sítí lze uplatnit i další parametry. Vyšší cenu než maximální cenu stanovenou tímto cenovým rozhodnutím lze sjednat nejvíce nebo nižší cenu nejméně o rozdíl v ekonomicky oprávněných nákladech odpovídající sjednaným odlišným určeným podmínkám a parametrům a o tomuto rozdílu přiměřený zisk.

(4) Maximální ceny stanovené v Článku 3 neobsahují cenu spojenou s „nadhovorovým" pásmem v přístupové síti. Maximální měsíční cenu za propojení, kterou bude platit provozovatel pevné VTS2 provozovateli pevné VTS1, lze navýšit o cenu spojenou s „nadhovorovým" pásmem v přístupové síti pouze v případě, když účastník služeb na bázi technologie ADSL provozovatele pevné VTS2 nebude v měsíčním paušálu za hlavní telefonní stanici platit provozovateli pevné VTS1 tuto cenu.

(5) K maximálním cenám stanoveným v Článku 3 lze uplatnit ekonomicky oprávněné jednorázové ceny související výlučně se službami pro zprostředkování širokopásmového přístupu ke službám sítě Internet a dalším službám s využitím technologie ADSL či ceny související s koncovým zařízením.

(6) Propojení dle tohoto rozhodnutí musí být zajištěno na základě stejných podmínek, zejména cenových, a ve stejné kvalitě, jaké je poskytováno pro služby vlastní nebo svých organizačních složek.

(7) U propojení pro zprostředkování širokopásmového přístupu ke službám sítě Internet a dalším službám s využitím technologie ADSL, která je využita v přístupové síti, určuje ceny služeb pro koncové uživatele provozovatel pevné VTS2, do které je propojení směrováno.

(8) Cena za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě bude stanovena samostatným cenovým rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu, a to pouze v případě, pokud se prokáže oprávněnost těchto nákladů. Do doby vydání samostatného cenového rozhodnutí nelze cenu za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě uplatňovat.

Článek 5

Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 15. dubna 2004.

Ing. David Stádník v.r.
předseda
Českého telekomunikačního úřadu
Příloha k cenovému rozhodnutí č. 03/PROP/2004
Tabulka č. 1: SÍŤOVÉ NÁKLADY


Prvky sítě

Celkový roční náklad (Kč)

Celkový měsíční náklad (Kč)

Celkový jednotkový měsíční náklad na zákazníka bez režie (Kč)

Měsíční režie (Kč)

Jednotková měsíční režie na zákazníka (Kč)

Celkový jednotkový měsíční náklad na zákazníka včetně režie (Kč)

Část síťových nákladů



a

b = a/12

c = b/počet zákazníků

d

e = d/počet zákazníků

f = c + e

g

1.

DSLAM







variabilní

2.

stanoviště pro DSLAM







fixní

3.

Universal Access Concentrator







variabilní

4.

RADIUS







variabilní

5.

Řídící systém ADSL







variabilní

6.

Servisní kontrakt pro ADSL







variabilní

7.

Spojení DSLAM s datovou sítí







variabilní

8.

Přenos v rámci datové sítě - přístupové karty







variabilní

9.

Přenos v rámci datové sítě - backbone







variabilní

10.

Ostatní náklady







variabilní

11.

Celkem - jednotkový průměrný měsíční náklad - síť

















Počet zákazníků ADSL
















Komentář: V součtovém řádku označeném „Celkem - jednotkový průměrný měsíční náklad - síť“ je uveden ve sloupci „f“ jednotkový měsíční průměrný síťový náklad, který se použije pro výpočet průměrné měsíční ceny. Ve sloupci „g“ - „Část síťových nákladů“ jsou rozděleny prvky sítě podle jejich charakteru na fixní a variabilní. Součástí komentáře je i specifikace prvků síťového modelu, jejichž náklady jsou základem pro výpočet průměrné měsíční ceny.
DSLAM - koncentrátor účastnických vedení.
Stanoviště pro DSLAM - technologická plocha v budovách, na níž jsou instalovány stojany DSLAMu.
Universal Access Concentrator - zajišťuje koncentraci virtuálních spojení od jednotlivých zákazníků k prostředkům umožňujícím zajištění přístupu k ke službě, zabezpečení, autentizace, administraci a realizaci propojení do privátních sítí.
Radius - obslužný PC - server pracovních stanic uživatelů ADSL, obsahující databázi uživatelských profilů služeb a konfigurační data jednotlivých zákazníků, slouží pro autorizaci, autentizaci, účtování a jeho kontrolu.
Řídící systém ADSL - dohledové systémy, moniturují zavádění širokopásmových zařízení a kalkulují pravděpodobnosti vzájemného rušení spektra, včetně jeho měření.
Servisní kontrakt pro ADSL - podpora technologie ADSL ze strany výrobce.
Spojení DSLAM s datovou sítí (IP/ATM) - je zajištěné různými způsoby v závislosti na objemu přenesených dat a počtu zákazníků.
Přenos v rámci datové sítě (IP/ATM) - přístupové karty v datové síti a páteřní část datové sítě.
Ostatní náklady - část nákladů související s poskytováním služeb sítě Internet a dalších služeb s využitím technologie ADSL, které nebyly započítány v jiných nákladových položkách.
Tabulka č. 2: PROCESNÍ NÁKLADY


Název procesu

Počet jednotek (NPV procesů)

Investice na proces (Kč)

Celkové jednotkové náklady bez režie (Kč)

Měsíční režie (Kč)

Jednotková režie (Kč)

Celkové jednotkové náklady včetně režie (Kč)



a

b

c = b/a

d

e = d/12

ƒ = c + e

1.

Měsíční pronájem














Komentář: Výsledkem jsou celkové jednotkové náklady včetně režie (sloupec „f“), které se dále použijí v Tabulce č. 3.
Tabulka č. 3: PROCESNÍ NÁKLADY VČETNĚ BILLINGU


Služba / Proces

Celkové jednotkové náklady včetně režie (Kč)

Náklady na billing (Kč)

Náklady na administrativu (Kč)

Celkový procesní náklad (Kč)



a

b

c

d = a + b + c

1.

Průměrná měsíční cena










Komentář: Do sloupce „a“ - „Celkové jednotkové náklady včetně režie“ vstupuje výsledná hodnota ze sloupce „f“ - „Celkové jednotkové náklady včetně režie“ z Tabulky č. 2.
Tabulka č. 4: VÝPOČET MĚSÍČNÍCH CEN


Parametry služeb na bázi technologie ADSL

Fixní část síťového nákladu (Kč)

Variabilní část síťového nákladu (Kč)

Celkový procesní náklad (Kč)

Cenový koeficient

Procentní zastoupení velkoobchodních zákazníků (%)

Součin cenového koeficientu a procentního zastoupení

Cena (Kč)



a

b

c

d

e

f = d*e

g = a+b/Σf*d+c

1.

Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 3 GB








2.

Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 6 GB








3.

Přenosová rychlost 256/64 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat








4.

Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat








5.

Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat








6.

Celkem





100%

f










Komentář: Do všech řádků sloupce "a" - "Fixní část síťového nákladu" a sloupce "b" - "Variabilní část síťového nákladu" vstupuje suma fixních (sloupec "a") a variabilních (sloupec "b") nákladů ze sloupce "f" - "Celkový jednotkový měsíční náklad na zákazníka včetně režie" v rozdělení podle sloupce "g" - "Část síťových nákladů" z Tabulky č. 1. Do sloupce "c" - "Celkový procesní náklad" vstupují údaje ze sloupce "d" - "Celkový procení náklad" z Tabulky č. 3. Cenový koeficient zohledňuje zejména rychlost přenesených dat a agregaci. V řádku "Celkem" ve sloupci "f" - "Součin cenového koeficientu a procentního zastoupení" se součtem jednotlivých řádků vypočítá celkový součin cenového koeficientu a procentního zastoupení velkoobchodních zákazníků. Fixní část síťového a celkový procesní náklad se nemění v závislosti na rychlosti přenesených dat a na agregaci. Variabilní část síťového nákladu bude upravena pomocí Σf a cenového koeficientu, čímž bude zohledněna zejména rychlost přenesených dat a agregace.
Tabulka č. 5: CENY


Parametry služeb na bázi technologie ADSL

Typ ceny

Cena (Kč)

1.

Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 3 GB

měsíční


2.

Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:50, objem přenesených dat 6 GB

měsíční


3.

Přenosová rychlost 256/64 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat

měsíční


4.

Přenosová rychlost 512/128 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat

měsíční


5.

Přenosová rychlost 1024/256 kbit/s, agregace 1:20, neomezený objem přenesených dat

měsíční





Komentář: Ve sloupci "Cena" jsou uvedeny výsledné hodnoty ze sloupce "g" - "Cena" z Tabulky č. 4.