Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 6/2004

4

Praha dne 18. března 2004

Č.j. 10652/04-611

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §78 odst. 2 a odst. 5, a v souladu s §95 bodem 7 písm. b) zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů vydává

cenové rozhodnutí

č. 02/PROP/2004,

kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných telekomunikačních sít1) a maximální cena za propojení veřejných telekomunikačních sítí pro službu koncového volání do veřejných mobilních telekomunikačních sítí.

Článek 1

(1) Toto cenové rozhodnutí se vztahuje na propojení veřejných mobilních telekomunikačních sítí (dále jen "mobilní VTS") a na propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí (dále jen „pevné VTS") s mobilními VTS.

(2) Pro účelu tohoto cenového rozhodnutí se cenou za propojení rozumí cena, kterou je povinen zaplatit provozovatel pevné nebo mobilní VTS, ve které bulo volání započato, provozovateli mobilní VTS, ve které je volání ukončeno, za přenos volání ke koncovému bodu propojené mobilní VTS (dále jen "cena za propojení").

Článek 2

Způsob výpočtu cen za propojení

(1) Pro výpočet ceny za propojení se použije metoda plně alokovaných historických nákladů (FAC ).

(2) Při výpočtu cen za propojení se postupuje podle strukturu uvedené tabulkách, které jsou přílohami č. 1 a 2 tohoto cenového rozhodnutí, při dodržení následujících podmínek:

a) Provozní nákladu na vlastní propojení za ukončení volání v mobilní VTS musí být vyčleněný z celkových provozních nákladů odsouhlasených s účetním výkazem Výsledovka Úč POD 2-01, strana 1, ze kterých jsou pro cenové účelu vyloučeny ekonomicky neoprávněné náklady. Rozsah ekonomicky neoprávněných nákladů je stanoven v platném cenovém rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu.
b) Režijní náklady lze započítat do ceny za propojení maximálně ve výši 10 % z provozních nákladů na vlastní propojení na ukončeni volání v mobilních VTS.
c) Vložený kapitál je součet hodnot vlastního jmění, dlouhodobých závazků a dlouhodobých půjček na vlastní propojení na ukončení voláni v mobilních VTS.
d) Počet minut provozu ukončeného v mobilní VTS v rámci propojení je součtem příchozích minut (v souladu se statistickým výkazem TP(ČTU) 1-02 o telekomunikačním provozu), které prošly přes prvky sítě v období, za které jsou vykazovány náklady.
e) Jednotkové provozní náklady na vlastní propojení na ukončení volání v mobilní VTS, bez režijních nákladů, se vypočítají na dvě desetinná místa jako podíl provozních nákladů podle písm. a) a počtu minut podle, písm. d).
f) Jednotkové režijní náklady na vlastní propojení na ukončení volání v mobilní VTS, se vypočítají na dvě desetinná místa jako podíl režijních nákladů podle písm. b) a počtu minut podle písm. d).

g) Jednotkový přiměřený zisk na vlastní propojení na ukončení volání v mobilní VTS ve výši 14,5% z vloženého kapitálu se vypočítá na dvě desetinná místa jako podíl vloženého kapitálu pod písm. c) a počtu minut podle písm. d), který se vynásobí koeficientem 0,145.

(3) Vypočet celkových průměrných cen za propojení se provede podle příloh tohoto cenového rozhodnutí.

(4) Do výpočtu cen za propojení se nezahrnují vynaložené náklady na netelekomunikační činnosti včetně nákladů na dotované telefony.

(5) Náklady na ostatní telekomunikační služby a činnosti, které nesouvisí přímo s propojováním a ke kterým existují odpovídající výnosy, nejsou do výpočtu ceny za ukončení volání v mobilní síti (např. aktivace, reaktivace, aj.) zahrnuty.

(6) Cena za propojení vychází z údajů roku 2002.

Článek 3

Maximální cena

(1) Maximální cena je stanovena podle způsobu výpočtu v čl. 2.

(2) Maximální cena za propojení se stanoví ve výši 3,19 Kč/min bez DPH.

Článek 4

Určené podmínky

(1) Při uplatňování cen za propojení platí zásada reciprocity pouze pro propojení mezi mobilními VTS.

(2) Cenu za sestavení volání nelze uplatnit.

(3) Cenu za zřízení a/nebo pronájem propojovacích telekomunikačních okruhů lze uplatňovat samostatně.

Článek 5

Zrušující ustanovení

Zrušuje se cenové rozhodnutí 09/PROP/2001 ze dne 27. listopadu 2001.

Článek 6

Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 1. dubna 2004.

Ing. David Stádník v.r.
předseda
Českého telekomunikačního úřadu
Příloha č. 1 Náklady činností veřejné telekomunikační sítě
 
 
p
 
r
 
c
 
m
 
z
 
 
provozní náklady (Kč)
 
režijní náklady (Kč)
 
celkové náklady (Kč)
 
provoz (minuty)
 
vložený kapitál (Kč)
 
Příchozí volání:
 
 
 
 
 
 
z fixní sítě
 
 
 
 
 
 
z jiné mobilní sítě
 
 
 
 
 
 
z mezinárodního směru
 
 
 
 
 
 
Celkem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Odchozí volání celkem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ostatní telekomunikační činnosti celkem vč. volání ve vlastní síti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Netelekomunikační činnosti vč. obchodní činnosti a dotací
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ekonomicky neoprávněné náklady
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Celkem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Příloha č. 2 Výpočet ceny za propojení
 
 
jednotkové provozní náklady (Kč/min)
 
jednotkové režijní náklady (Kč/min)
 
jednotkový přiměřený zisk (Kč/min)
 
jednotková cena za propojení (Kč/min)
 
 
jp = p/m
 
jr = r/m
 
jz = (z/m)*0,145
 
jc = jp + jr + jz
 
Příchozí volání:
 
 
 
 
 
z fixní sítě
 
 
 
 
 
z jiné mobilní sítě
 
 
 
 
 
z mezinárodního směru
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Výsledná cena za propojení je součet jednotkových cen za propojení jc vynásobených váhou podle minut provozu uvedeného v sloupci „m“ pro jednotlivé řádky.
1) §37 odst. 2 a §2 odst. 16 zákona č. 151/2000 Sb.