Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2003

METODICKÁ OPATŘENÍ

4.

 
METODICKÝ NÁVOD K ZAJIŠTĚNÍ CELOPLOŠNÉHO NOVOROZENOCKÉHO LABORATOVNÍHO SCREENINGU A NÁSLEDNÉ PÉČE

ZN.:14487/03-OZP

Ref.: MUDr. Iva Truellová

Oddíl 1

Hyperfenylalaninemie / Fenylketonurie

Čl. 1

(1) U všech živě narozených novorozenců se provádí sceering hyperfenylalanemií (HPA) a zejména jejich nejzávažnějšího typu, klasické fenylkotonurie (PKU).

(2) U všech novorozenců se mezi 72-96 hodinami po narození odebere vzorek kapilární krve na stanovení obsahu fenylalaninu.

(3) U novorozenců s porodní hmotností < 2500 g se mezi 10.-14. dnem po narození provádí rescreening (sekundární screening).

Čl. 2

(1) Odběr krevních vzorků se provádí na odběrový papírek pro screening PKU. Papírek se zaschlými krevními kapkami se spolu s řádně vyplněným Protokolem vyšetření novorozenců - SKH (SEVT-14 329 0) odesílá poštou doporučeně k vyšetření do příslušné screeningové laboratoře. Vzorky se odesílají pokud možno denně, jinak nejméně jedenkrát za 3 dny. Protokol obsahuje následující údaje: razítko, identifikační číslo odesílajícího pracoviště a jeho odbornost, název vyšetření, které je požadováno: screening PKU a datum odeslání protokolu; jméno dítěte, jeho rodné číslo, číslo zdravotní pojišťovny, datum odběru, porodní hmotnost, adresu současného bydliště a dle možnosti (a se souhlasem rodičů) jméno, adresu a telefon praktického lékaře pro děti a dorost, u něhož bude dítě registrováno. V případě nedostupnosti rodného čísla a pojišťovny dítěte je třeba uvést rodné číslo a pojišťovnu matky.

(2) Za správně provedený odběr krve na screeningové vyšetření a včasné odesílání materiálu odpovídají vedoucí lékaři novorozeneckých úseků či jiných oddělení a klinik, kde se nachází dítě mezi 72-96 hodinami po narození. V případě překladu novorozence do jiného zdravotnického zařízení ve věku mezi 72-96 hodinami po narození uvede překládající lékař v překladové zprávě zřetelně, zda byl proveden odběr krve na screening PKU a upozorní na případnou indikaci rescreeningu.

(3) V případě propuštění dítěte dříve než za 72 hodin po narození informuje lékař matku a ve Zprávě o novorozenci uvědomí příslušného (registrujícího) praktického lékaře o děti a dorost (dále PLDD) o nutnosti zajistit v době mezi 72-96 hodinami života odběr kapilární krve na odběrový papírek pro PKU a odeslat ho spolu s předepsanými údaji o dítěti (viz článek 2 odstavec 1) do příslušné screeningové laboratoře. Odběrový papírek pro screening PKU a formulář s požadovaným údaji přiloží propouštějící lékař ke Zprávě o novorozenci.

(4) U novorozence narozeného mimo zdravotnické zařízení odpovídá za odběr krve na screening PKU PLDD, který dítě převzal do péče po narození. Provedení odběru zaznamená lékař do zdravotnické dokumentace dítěte a do Zprávy o novorozenci.

Čl. 3

(1) Screeningové laboratoře si ve spolupráci s novorozeneckými úseky zajistí systém kontroly nad tím, zda do laboratoře došly všechny odeslané krevní vzorky.

(2) V případě zjištění zvýšeného obsahu fenylalaninu ve vyšetřované krvi zajistí screeningová laboratoř tato opatření:

a) Při mírně zvýšené koncentraci fenylalaninu si neprodleně vyžádá od lékaře, v jehož péči se dítě nachází, kontrolní vzorek kapilární krve ve formě suché kapky na odběrovém papírku pro screening PKU.

b) Při středně vysoké a vysoké koncentraci dítě ihned pozve k hospitalizaci k podrobnému vyšetření a léčbě. Pozvání dítěte do příslušného lůžkového zařízení zajistí screeningová laboratoř prostřednictvím lékaře, v jehož péči se dítě nachází. V případě, že se nepodaří uvědomit tohoto lékaře a jeho prostřednictvím rodiče, informuje screeningová laboratoř vedoucího zdravotního odboru KÚ.

(3) Screeningová laboratoř informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR 1 x ročně, a to vždy ke dni 1.5. následujícího roku o:

a) počtu vyšetřených novorozenců

b) počtu zachycených případů PKU a jiných typů HPA

c) počtu falešně negativních případů

d) počtu falešně pozitivních případů.

(4) Screening PKU provádějí tato laboratorní pracoviště:

a) Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Laboratoř novorozeneckého screeningu, Vinohradská 159, 100 81 Praha 10,

b) VFN, Ústav dědičných metabolických poruch, Ke Karlovu 2, 128 08 Praha 2,

c) Fakultní nemocnice Brno, Pracoviště dětšké mediciny, OKBH, laboratoř novorozeneckého screeningu, Černopolní 9, 613 00 Brno,

d) Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ústav klinické biochemie, 17. listopadu 179, 708 52 Ostrava Poruba.

Spádová oblast jednotlivých laboratorních pracovišť je uvedena v příloze tohoto metodického návodu.

(5) Pracoviště uvedená pod písmeny a) až c) jsou přímo napojena na klinickou část, která zabezpečuje diagnostiku, léčbu a sledování dětí s KPU.

Oddíl 2

Kongenitální hypotyreóza

Čl. 5

U všech živě narozených novorozenců se provádí screening kongenitální hypotyreózy (SKH).

U všech novorozenců se mezi 72-96 hodinami po narození odebere vzorek kapilární nebo venosní krve na odběrový papírek pro SKH za účelem stanovení hladiny tyreoideu stimulujícího hormonu (TSH). V případě odběru krevního vzorku dříve než za 72 hodin po narození se tato okolnost zřetelně uvede do Protokolu vyšetření novorozenců- SKH (SEVT-14 329 0).

U novorozenců s porodní hmotností < 1500 g a u závažně nemocných novorozenců léčených na JIP se provádí rescreening (sekundární screening) mezi 10.-14. dnem po narození. Rescreening je třeba zajistit rovněž po podání léků s obsahem jodu (př. Amiodaron), jodových kontrastních látek a jodových dezinfekčních látek aplikovaných na větší plochu kůže matce v posledním trimestru těhotenství a během porodu. U novorozenců léčených dopaminem se provede odběr za 24 hodin po ukončení léčby. Při převodu krve, plazmy nebo výměnné transfuzi se odběr krve na SKH zajistí před prvním výkonem.

Čl. 6

(1) Odběr krevních vzorků se provádí na odběrový papírek pro SKH, který se spolu s řádně vyplněným Protokolem vyšetření novorozenců - SKH (viz čl. 5 odstavec 2) zasílá doporučeně poštou k vyšetření do příslušné screeningové laboratoře. Vzorky se odesílají každý pracovní den. Protokol obsahuje následující údaje: razítko, identifikační číslo odesílajícího pracoviště a jeho odbornost, datum odeslání protokolu; jméno dítěte, jeho rodné číslo, číslo zdravotní pojišťovny, datum odběru, porodní hmotnost, adresu současného bydliště a dle možnosti (a se souhlasem rodičů) jméno, adresu a telefon praktického lékaře pro děti a dorost, u něhož bude dítě registrováno. V případě nedostupnosti rodného čísla a pojišťovny dítěte je třeba uvést rodné číslo a pojišťovnu matky.

(2) Za správně provedený odběr krve na vyšetření SKH a včasné odesílání materiálu odpovídají vedoucí lékaři novorozeneckých úseků či jiných oddělení a klinik, kde se nachází dítě ve věku 72-96 hodin po narození. V případě překladu novorozence do jiného zdravotnického zařízení mezi 72-96 hodinami po narození uvede překládající lékař v překladové zprávě zřetelně, zda byl proveden odběr krve na SKH a v indikovaných případech doporučí sekundární screening (viz čl. 5 odst. 3).

(3) U novorozence narozeného mimo zdravotnické zařízení odpovídá za odběr vzorku kapilární nebo venosní krve, vyplnění Protokolu vyšetření novorozenců SKH a odeslání obojího do příslušné laboratoře pro SKH příslušný (registrující) praktický lékař pro děti a dorost (dále PLDD). Odběr krve na SKH zaznamená do zdravotnické dokumentace dítěte a do Zprávy o novorozenci.

Čl. 7

(1) Screeningové laboratoře si ve spolupráci s novorozeneckými úseky zajistí systém kontroly nad tím, zda do laboratoře došly všechny odeslané krevní vzorky.

(2) Jestliže výsledek screeningového vyšetření svědčí pro hypotyreózu, zajistí screeningová laboratoř následující opatření pro včasnou terapii:

a) Při mírně zvýšených hodnotách TSH informuje lékaře, v jehož péči se dítě nachází, o nutnosti provést neprodleně odběr krve na stanovení thyroxinu a TSH v séru. Sérum odešle lékař k vyšetření do spádové laboratoře. Provádějící spádová laboratoř sdělí výsledek stanovení odesílajícímu lékaři a screeningové laboratoři. Svědčí-li výsledky vyšetření pro KH, zajistí lékař, který materiál k vyšetření odeslal, hospitalizaci dítěte na příslušném pracovišti (dle čl. 8 odstavec 1).

b) Při hodnotách nepochybně svědčících pro kongenitální hypotyreózu zajistí screeningová laboratoř prostřednictvím lékaře, v jehož péči se dítě nachází, neprodleně telefonicky hospitalizaci novorozence v příslušném zdravotnickém zařízení (viz čl. 8 odstavec 1). Současně informuje ošetřujícího lékaře přijímajícího zařízení tak, aby substituční terapie byla zahájena neodkladně. V případě, že dítě bylo již propuštěno ze zdravotnického zařízení a nepodaří se navázat kontakt s PLDD a jeho prostřednictvím s rodiči, informuje screeningová laboratoř vedoucího zdravotního odboru KÚ.

(3) Screeningové vyšetření TSH fluorometrickou metodou u novorozenců provádějí laboratoře.

a) Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Laboratoř novorozeneckého screeningu, Vinohradská 159, 100 81 Praha 10,

b) Fakultní nemocnice Brno, Pracoviště dětšké medicíny, OKBH, laboratoř novorozeneckého screeningu, Černopolní 9, 613 00 Brno,

Spádová oblast jednotlivých laboratorních pracovišť je uvedena v příloze tohoto metodického návodu.

(4) Screeningové laboratoře podávají Ministerstvu zdravotnictví ČR 1 x ročně k 1.5. následujícího roku o:

a) počtu vyšetřených novorozenců

b) počtu přechodných forem KH

c) počtu falešně pozitivních a negativních případů

d) počtu potvrzených případů KH.

Čl. 8

(1) Vyšetření a léčení dětí s KH hormonální substitucí zajišťující:

Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze 10

Dětské oddělení nemocnice České Budějovice

Dětské oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

Dětská klinika FN Plzeň

Dětská klinika FN Hradec Králové

1. dětská interní klinika FN Brno

Dětská klinika FN Olomouc

Dětská klinika FN Ostrava

(2) U všech novorozenců s potvrzenou KH zajišťuje endokrinolog (podle vyjmenovaných pracovišť čl. 8 odstavec 1) nejpozději do 3 měsíců po narození elektronický screening vrozených vad sluchu metodou tranzientních otoakustických emisí.

Oddíl 3

Kongenitální adrenální hyperplasie

Čl. 9

1) U všech novorozenců narozených na území ČR se provede novorozenecký screening CAH tj. stanovení hladiny 17-α hydroxyprogesteronu (17-OHP) v suché kapce krve na filtračním papírku.

2) Pro první vyšetření se neprovádí žádný dodatečný odběr krve. Vyšetření bude provedeno v příslušných laboratořích novorozeneckého screeningu ze suchých kapek kapilární krve odebraných pro screening kongenitální hypotyreózy mezi 72.-96. hodinou života.

3) Z důvodů minimalizace časové prodlevy mezi odběrem vzorku a jeho zpracováním je nutné odesílat kartičky novorozeneckého screeningu s příslušnými protokoly do laboratoří denně (resp. každý pracovní den). Administrativní náležitosti protokolu viz. článek 6.

4) Pokud je zamýšlena transfuze krevního derivátu, vzorek screeningu by měl být odebrán před transfuzí.

5) Pokud byla transfuze krevního derivátu podána před odběrem vzorku krve zaznamená se tato skutečnost do protokolu.

6) Pokud byl matce před porodem nebo novorozenci před odběrem vzorku krve podán dexamethazon či jiný přípravek na bázi kortikoidů zaznamená se tato skutečnost do protokolu.

7) Opakování odběru suché kapky krve 10.-14. den života (rescreening) je nutné:

a) u novorozenců s porodní hmotností < 1500 g (společný odběr tj. jedna kartička i pro rescreening kongenitální hypotyreózy),

b) u závažně nemocných novorozenců léčených na JIP (společný odběr tj. jedna kartička i pro rescreening kongenitální hypotyreózy),

c) u novorozenců, kterým byla podána transfuze krevního derivátu před odběrem vzorku krve. Odběr vzorku krve na rescreening lze provést nejdříve za 4 dny pro transfuzi krevního derivátu,

d) u novorozenců pokud byl matce před porodem nebo novorozenci před odběrem screeningu podán dexamethazon či jiný přípravek na bázi kortikoidů.

Skutečnost, že vzorek krve byl odebrán v rámci rescreeningu, se uvede v protokolu.

8) Na vyžádání laboratoře zajistí novorozenecké oddělení či praktický lékař pro děti a dorost opakování screenigu - tzv. recall.

9) Screeningové vyšetření 17-hydroxyprogesteronu v suchých kapkách krve provádějí laboratoře:

a) Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Laboratoř novorozeneckého screeningu, Vinohradská 159, 100 81 Praha 10.

b) Fakultní nemocnice Brno, Pracoviště dětské medicíny, OKBH, laboratoř novorozeneckého screeningu, Černopolní 9, 613 00 Brno.

10) Jestliže výsledek screeningového vyšetření nevylučuje CAH, zajsití screeningová laboratoř následující opatření:

a) při nejasném nálezu (mírné zvýšení hladin 17-OHP) vyžádá další odběr screeningu (tzv. recall), a to i opakovaně do poklesu hladin 17-OHP do pásma jednoznačné negativity či do vzestupu do pozitivity,

b) při pozitivním nálezu (jednoznačné zvýšení hladin 17-OHP) urgentní hospitalizaci a podrobné vyšetření a při potvrzení diagnózy CAH léčbu.

Oddíl 4

Závěrečná ustanovení

Čl. 10

Nadále se nepostupuje podle Metodického návodu č. 9/2002 Věstníku MZ k zajištění celoplošného novorozeneckého laboratorního screeningu a následné péče.

Čl. 11

Podle tohoto metodického návody se postupuje ode dne nabytí účinnosti vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami a která obsahuje výkon „Screening kongenitální adrenální hyperplasie CAH“.

MUDr. Marie Součková, v. r.

ministryně

Příloha

Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Laboratoř

novorozeneckého screeningu, Vinohradská 159, 100 81 Praha 10

Provádí screening HPA/PKU pro novorozenecká oddělení těchto zdravotnických zařízení:

1. ÚPDM Praha 4 - Podolí

2. FNKV Praha 10

3. Fakultní nemocnice Na Bulovce Praha 8

4. Nemocnice v Berouně

5. Nemocnice Hořovice

6. Nemocnice České Budějovice

7. Nemocnice Český Krumlov

8. NsP Česká Lípa

9. Nemocnice Chrudim

10. NsP Chomutov

11. NsP Kadaň

12. Nemocnice Děčín

13. Nemocnice Domažlice

14. Okresní nemocnice v Havl. Brodě

15. Okresní nemocnice v Novém Bydžově

16. Fakultní nemocnice Hradec Králové

17. Okresní nemocnice v Chebu

18. Okresní nemocnice Jičín

19. Okresní nemocnice Jindř. Hradec

20. Nemocnice Dačice

21. Nemocnice Jablonec/Nisou

22. Nemocnice Kladno

23. Nemocnice Slaný

24. NsAČ Kutná Hora

25. Městská nemocnice Čáslav

26. NsP Klatovy

27. Nemocnice Karlovy Vary

28. Nemocnice Ostrov

29. Nemocnice Liberec

30. Nemocnice Frýdlant s. r. o.

31. NsP Louny

32. Nemocnice Žatec, o. p. s.

33. Městská nemocnice v Litoměřicích

34. Podřipská nemocnice Roudnice n. L.

35. Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav

36. Městská nemocnice Neratovice

37. Nemocnice Mělník

38. NsP v Mostě

39. Všeobecná nemocnice Náchod

40. Nemocnice a SZZ Nymburk

41. Okresní nemocnice Pelhřimov

42. Nemocnice Písek

43. NsP Stod

44. Fakultní nemocnice Plzeň - Slovany

45. Fakultní nemocnice Plzeň, Edv. Beneše

46. Kojenecký ústav Plzeň

47. Nemocnice MUDr. Mulače s. r. o. Plzeň

48. Vojenská nemocnice Plzeň

49. NsP Prachatice

50. Nemocnice Pardubice

51. PARTUS s. r. o. Pardubice

52. NsP Brandýs/Labem

53. Nemocnice Rakovník

54. Opočenská nemocnice a. s. Opočno

55. Orlická Nemocnice Rychnov/Kněžnou

56. NsP Rokycany

57. Lužická nemocnice o. z. Rumburk

58. Masarykova městská nemocnice Jilemnice

59. Městská nemocnice Turnov

60. Nemocnice Sokolov

61. Okresní nemocnice Strakonice

62. Nemocnice Litomyšl

63. Nemocnice Svitavy

64. Natalis s. r. o. Tábor

65. Nemocnice Tábor

66. Nemocnice Planá

67. NsP Teplice

68. Státní oblastní nemocnice Trutnov

69. Horská nemocnice Krkonoše, s. r. o. Vrchlabí

70. Masarykova nemocnice Ústí/Labem

71. NsP Vysoké Mýto

72. Nemocnice Ústí nad Orlicí

Všeobecná Fakultní nemocnice v Praze 2, Ústav dědičných metabolických poruch, Ke

Karlovu 2, 128 08 Praha 2

Provádí screening HPA/PKU pro novorozenecká oddělení těchto zdravotnických zařízení:

1. Všeobecná Fakultní nemocnice Praha 2, Apolinářská 18

2. Fakultní Thomayerova nemocnice Praha 4

3. Fakultní nemocnice Motol Praha 5

4. Všeobecná Fakultní nemocnice Praha 2, Ke Karlovu 2

5. Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov

6. Nemocnice v Kolíně

7. NsP Příbram

FN Brno, Pracoviště dětské medicíny, OKBH, laboratoř novorozeneckého screeningu,

Černopolní 9, 613 00 Brno

Provádí screening HPA/PKU pro novorozenecká oddělení těchto zdravotnických zařízení:

1. Nemocnice Boskovice

2. FN Brno, pracoviště Bohunice

3. FN Brno, porodnice Obilní trh

4. FN Brno, pracoviště Dětská nemocnice

5. Baťova nemocnice, Zlín

6. Nemocnice TGM, Hodonín

7. NsP Ivančice

8. Nemocnice Kroměříž

9. Nemocnice Jihlava

10. Okresní nemocnice Kyjov

11. Okresní nemocnice Nové Město na Moravě

12. nemocnice Milosrdných bratří Brno

13. Nemocnice Prostějov

14. Nemocnice Třebíč

15. NsP Uherské Hradiště

16. Nemocnice Břeclav

17. NsP Vyškov

18. Okresní nemocnice s poliklinikou Znojmo

Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava, Ústav klinické biochemie, 17. listopadu 179,

708 52 Ostrava Poruba

Provádí screening HPA/PKU pro novorozenecká oddělení těctho zdravotnických zařízení:

1. Nemocnice Bruntál

2. SZZ Krnov

3. Nemocnice Rýmařov

4. Nemocnice Frýdek-Místek

5. Nemocnice Třinec

6. NsP Karviná-Ráj

7. NsP Havířov

8. NsP Bohumín

9. NsP Český Těšín

10. NsP Nový Jičín

11. Nemocnice Bílovec

12. FN Olomouc

13. Nemocnice Šternberk

14. NsP Opava

15. Státní nemocnice Vítkov

16. Městská nemocnice Ostrava - Fifejdy

17. Závodní nemocnice Ostrava - Vítkovice

18. FNsP Ostrava-Zábřeh

19. NsP Přerov

20. Nemocnice Hranice na Moravě

21. Nemocnice Šumperk

22. Jesenická nemocnice s r. o. Jeseník

23. NsP Zábřeh na Moravě

24. Okresní nemocnice Vsetín

25. Městská nemocnice Valašské Meziříčí

Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Laboratoř

novorozeneckého screeningu Vinohradská 159, 100 81 Praha 10

Provádí SKH pro novorozeneská oddělení těchto zdravotnických zařízení:

1. Všeobecná Fakultní nemocnice Praha 2, Apolinářská 18

2. Fakultní nemocnice v Motole Praha 5

3. ÚPDM Praha 4 - Podolí

4. FNKV Praha 10

5. Fakultní nemocnice Na Bulovce Praha 8

6. Všeobecná Fakultní nemocnice Praha 2, Ke Karlovu 2

7. Fakultní Thomayerova nemocnice Praha 4

8. Nemocnice v Berouně

9. Nemocnice Hořovice

10. Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov

11. Nemocnice České Budějovice

12. Nemocnice Český Krumlov

13. NsP Česká Lípa

14. Nemocnice Chrudim

15. NsP Chomutov

16. NsP Kadaň

17. Nemocnice Děčín

18. Nemocnice Domažlice

19. Okresní nemocnice v Havl. Brodě

20. Okresní nemocnice v Novém Bydžově

21. Fakultní nemocnice Hradec Králové

22. Okresní nemocnice v Chebu

23. Okresní nemocnice Jičín

24. Okresní nemocnice Jindř. Hradec

25. Nemocnice Dačice

26. Nemocnice Jablonec/Nisou

27. Nemocnice Kladno

28. Nemocnice Slaný

29. NsAČ Kutná Hora

30. Městská nemocnice Čáslav

31. Nemocnice v Kolíně

32. NsP Klatovy

33. Nemocnice Karlovy Vary

34. Nemocnice Ostrov

35. Nemocnice Liberec

36. Nemocnice Frýdlant s. r. o.

37. NsP Louny

38. Nemocnice Žatec, o. p. s.

39. Městská nemocnice v Litoměřicích

40. Podřipská nemocnice Roudnice n. L.

41. Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav

42. Městská nemocnice Neratovice

43. Nemocnice Mělník

44. NsP v Mostě

45. Všeobecná nemocncie Náchod

46. Nemocnice a SZZ Nymburk

47. NsP Příbram

48. Okresní nemocnice Pelhřimov

49. Nemocnice Písek

50. NsP Stod

51. Fakultní nemocnice Plzeň - Slovany

52. Fakultní nemocnice Plzeň

53. Kojenecký ústav Plzeň

54. Nemocnice MUDr. Mulače s. r. o. Plzeň

55. Vojenská nemocnice Plzeň

56. NsP Prachatice

57. Nemocnice Pardubice

58. PARTUS s. r. o. Pardubice

59. NsP Brandýs/Labem

60. Nemocnice Rakovník

61. Opočenská nemocnice a. s. Opočno

62. Orlická Nemocnice Rychnov/Kněžnou

63. NsP Rokycany

64. Lužická nemocnice o. z. Rumburk

65. Masarykova městská nemocnice Jilemnice

66. Městská nemocnice Turnov

67. Nemocnice Sokolov

68. Okresní nemocnice Strakonice

69. Nemocnice Litomyšl

70. Nemocnice Svitavy

71. Natalis s. r. o. Tábor

72. Nemocnice Tábor

73. Nemocnice Planá

74. NsP Teplice

75. Státní oblastní nemocnice Trutnov

76. Horská nemocnice Krkonoše, s. r. o. Vrchlabí

77. Masarykova nemocnice Ústí/Labem

78. NsP Vysoké Mýto

79. Nemocnice Ústí nad Orlicí

FN Brno, Pracoviště dětské mediciny, OKBH, laboratoř novorozeneckého screeningu,

Černopolní 9, 613 00 Brno

Provádí SKH pro novorozenecká oddělení těchto zdravotnických zařízení:

1. Nemocnice Boskovice

2. Nemocnice Bruntál

3. SZZ Krnov

4. Nemocnice Rýmařov

5. Nemocnice Frýdek-Místek

6. Nemocnice Třinec

7. NsP Karviná-Ráj

8. NsP Havířov

9. NsP Bohumín

10. NsP Český Těšín

11. NsP Nový Jičín

12. Nemocnice Bílovec

13. FN Olomouc

14. Nemocnice Šternberk

15. NsP Opava

16. Státní nemocnice Vítkov

17. Městská nemocnice Ostrava - Fifejdy

18. Závodní nemocnice Ostrava - Víkovice

19. FNsP Ostrava - Zábřeh

20. NsP Přerov

21. Nemocnice Hranice na Moravě

22. Nemocnice Šumperk

23. Jesenická nemocnice s r. o. Jeseník

24. NsP Zábřeh na Moravě

25. Okresní nemocnice Vsetín

26. Městská nemocnice Valašské Meziříčí

27. FN Brno, pracoviště Bohunice

28. FN Brno, porodnice Obilní trh

29. FN Brno, pracoviště Dětská nemocnice

30. Baťova nemocnice, Zlín

31. Nemocnice TGM, Hodonín

32. NsP Ivančice

33. Nemocnice Kroměříž

34. Nemocnice Jihlava

35. Okresní nemocnice Kyjov

36. Okresní nemocnice Nové Město na Moravě

37. nemocnice Milosrdný bratří Brno

38. Nemocnice Prostějov

39. Nemocnice Třebíč

40. NsP Uherské Hradiště

41. Nemocnice Břeclav

42. NsP Vyškov

43. Okresní nemocnice s poliklinikou Znojmo.