Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 5/2002

Český telekomunikační úřad

Č. j. 9714/2002-611

ze dne 5. března 2002

Cenové rozhodnutí ČTÚ č. 01/PROP/2002,

kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení

veřejných telekomunikačních sítí

pro službu koncového volání

do veřejných pevných telekomunikačních sítí

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §95 bod 7., k provedení §78 odst. 2 a odst. 5 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 274/2001 Sb., podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s §12 odst. 1 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, vydává cenové rozhodnutí č. 01/PROP/2002, kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných telekomunikačních sítí1) pro službu koncového volání do veřejných pevných telekomunikačních sítí.

Část I

(1) Toto cenové rozhodnutí se vztahuje na propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí (dále jen „pevné VTS“) a na propojení veřejných mobilních telekomunikačních sítí (dále jen „mobilní VTS“) s pevnými VTS.

(2) Pro účely tohoto rozhodnutí se rozumí

a) propojením2) fyzické a logické spojení veřejných telekomunikačních sítí, které umožňuje poskytovat službu koncového volání,

b) cenou za propojení cena, kterou je povinen zaplatit provozovatel pevné VTS nebo mobilní VTS provozovateli pevné VTS, za přenos volání ke koncovému bodu propojené pevné VTS, ke kterému jsou připojena koncová zařízení telefonních účastníků (dále jen „cena za propojení“).

Část II

Způsoby výpočtu cen za propojení

Článek 1

Způsob výpočtu cen za propojení č. 1

(1) Pro výpočet cen za propojení se použije model LRAIC (Long run average incremental cost)3), který je založen na principu dlouhodobých průměrných přírůstkových nákladů4). Tento model je dostupný v elektronické podobě na oficiálních webových stránkách ČTÚ (www.ctu.cz).

(2) Seznam proměnných vstupujících do modelu LRAIC je uveden v Příloze č. 1 tohoto cenového rozhodnutí.

(3) Vstupními údaji, v členění dle Příloze č. 1, ze kterých se počítají ceny za propojení dle modelu LRAIC, jsou údaje za poslední uzavřené účetní období (roční nebo pololetní). Nejsou-li tyto údaje známé, použije provozovatel VTS poslední známou skutečnost.

Článek 2

Způsob výpočtu cen za propojení č. 2

(1) Pro výpočet cen za propojení použije provozovatel pevné VTS nebo poskytovatel veřejné telekomunikační služby (dále jen „provozovatel nebo poskytovatel“) údaje uvedené v příslušných tabulkách, které jsou Přílohami č. 2/1 až 2/5 tohoto cenového rozhodnutí a kde:

a) provozní náklady na propojení musí být vyčleněny z celkových provozních nákladů odsouhlasených s účetním výkazem Výsledovka Úč POD 2-01, strana 1., ze kterých jsou pro cenové účely vyloučeny ekonomicky neoprávněné náklady. Minimální rozsah ekonomicky neoprávněných nákladů je stanoven v Příloze č. 3 tohoto cenového rozhodnutí,

b) režijní náklady lze započítat do cen za propojení maximálně ve výši 10 % z celkových provozních nákladů na propojení,

c) vložený kapitál je součtem průměrných hodnot5) vlastního jmění, dlouhodobých závazků a dlouhodobých půjček vynaložený na propojení za dané období,

d) vážené minuty propojení jsou součtem veškerého provozu vyjádřeného v minutách, který byl uskutečněn v období, za které jsou vykazovány náklady, přes dané prvky sítě,

e) jednotkové provozní náklady na propojení, bez režijních nákladů, se vypočítají jako podíl provozních nákladů podle písm. a) a vážených minut podle písm. d),

f) jednotkové provozní náklady včetně režijních nákladů na propojení se vypočítají jako podíl provozních nákladů s režijními náklady [součet hodnot podle písm. a) a podle písm. b)] a vážených minut podle písm. d),

g) jednotkový přiměřený zisk na propojení ve výši 12 % z vloženého kapitálu se vypočítá jako podíl vloženého kapitálu podle písm. c) a vážených minut podle písm. d), který se vynásobí koeficientem 0,12.

(2) Hodnoty stanovené podle odst. 1 písm. a) až g) uvede provozovatel nebo poskytovatel v členění podle Přílohy č. 2/1 „Náklady činností veřejné telekomunikační sítě“.

(3) Četnost využití jednotkového použitého prvku VTS pro určitý typ volání uvede provozovatel nebo poskytovatel v členění Přílohy č. 2/2 „Četnost využití jednotkového použitého prvku VTS (směrovací tabulka)“.

(4) Průměrnou délku hovoru a rozložení hovorů ukončených v síti provozovatele pevné VTS (silný a slabý provoz) uvede provozovatel nebo poskytovatel v členění podle Přílohy č. 2/3 „Statistika volání“.

(5) Výpočet celkových průměrných cen za propojení uvede provozovatel nebo poskytovatel v členění podle Příloh č. 2/4a a 2/4b.

(6) Výpočet celkových průměrných cen za propojení v silném a slabém provozu uvede provozovatel nebo poskytovatel v Příloze č. 2/5. Výsledné hodnoty cen za propojení zaokrouhlí provozovatel nebo poskytovatel na dvě desetinná místa.

(7) Do výpočtu cen za propojení nelze zahrnout nepokryté náklady na přístupovou síť.

(8) Výpočet cen za propojení obsahuje náklady na sestavení volání.

(9) Do výpočtu cen za propojení se nezahrnují náklady na pronájem propojovacích telekomunikačních okruhů.

(10) Vykázané údaje, ze kterých se počítají ceny za propojení, jsou údaje za poslední uzavřené účetní období. V případě, že provozovatel VTS nezřizoval a neprovozoval VTS v tomto období, vychází při výpočtu cen za propojení do pevné VTS z odhadu údajů následujícího účetního období. Provozovatelé, kteří budou zřizovat a provozovat VTS až v roce 2002, budou při výpočtu cen za propojení vycházet z údajů na rok 2002, které uvedli v obchodním plánu, na jehož základě jim byla vydána telekomunikační licence.

Část III

Určené podmínky

(1) Způsob výpočtu ceny za propojení č. 2, který je uveden v části II, článku 2, se použije v případě, pokud nebudou k dispozici požadované vstupní údaje pro naplnění modelu LRAIC, v členění dle Příloze č. 1.

(2) Povinnost předložit ČTÚ vstupní údaje, v členění podle Přílohy č. 1, a to nejpozději do 15.5.2002, mají provozovatelé pevné VTS, kteří jsou označeni Opatřením ČTÚ6) za provozovatele s výrazným podílem na trhu. Pokud provozovatelé nesplní svoji povinnost, nebo ji splní jen částečně, stanoví chybějící údaje ČTÚ s využitím předkládaných statistických údajů a expertních odhadů. Ostatní provozovatelé pevných VTS předloží vstupní údaje, v členění podle Příloze č. 1, pouze v případě, pokud si je ČTÚ vyžádá.

(3) Současně s podklady pro výpočet ceny za propojení je nutné, aby provozovatel nebo poskytovatel předložil ČTÚ všechny návaznosti a propočty vedoucí k výpočtu jednotlivých položek předkládaných údajů, pokud si je ČTÚ vyžádá7).

(4) Pro ověření způsobu výpočtu režijních nákladů v cenách za propojení u způsobu výpočtu stanoveného v části II, článku 2, je provozovatel nebo poskytovatel povinen předložit celkové režijní náklady, specifikaci jejich druhových položek, skutečné hodnoty jednotlivých položek a způsob jejich alokace.

(5) Při uplatňování cen za propojení platí zásada reciprocity pouze pro propojení mezi pevnými VTS.

(6) Cenu za sestavení volání nelze uplatnit.

(7) Cena za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě bude stanovena samostatným cenovým rozhodnutím ČTÚ, a to pouze v případě, pokud se prokáže oprávněnost těchto nákladů. Do doby vydání samostatného cenového rozhodnutí nelze cenu za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě uplatňovat.

Část IV

Článek 1

Přechodná ustanovení

(1) Cenové rozhodnutí č. 02/PROP/2001, vyhlášené v Telekomunikačním věstníku, částce 2, ze dne 26.2.2001, kterým se stanoví maximální ceny za propojení, zůstává v platnosti do doby, než bude zrušeno nebo nahrazeno jiným cenovým rozhodnutím.

(2) Cenová rozhodnutí č. 04/PROP/2001 až 08/PROP/2001, která jsou založena na cenových rozhodnutích uvedených v části IV, článku 2, zůstávají v platnosti do doby, než budou zrušena nebo nahrazena jiným cenovým rozhodnutím.

(3) V případě sporu o uplatnění maximálních cen za propojení stanovených ČTÚ v cenových rozhodnutích se tyto ceny považují za ceny pevné8).

Článek 2

Závěrečná ustanovení

Zrušuje se:

1. Cenové rozhodnutí ČTÚ č. 01/PROP/2000, vyhlášené v Telekomunikačním věstníku, částce 1, ze dne 29.1.2000.

2. Cenové rozhodnutí ČTÚ č. 03/PROP/2001, vyhlášené v Telekomunikačním věstníku, částce 3, ze dne 26.3.2001.

Část V

Změna cenového rozhodnutí ČTÚ č. 10/PROP/2001

Cenové rozhodnutí ČTÚ č. 10/PROP/2001 se mění takto: Zrušují se články 1 a 3.

Část VI

Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 5.3.2002.

Ing. David Stádník, v.r.

předseda Českého telekomunikačního úřadu

   
Seznam proměnných vstupujících do modelu LRAIC
Příloha č. 2/1
 
Náklady činností veřejné telekomunikační sítě
   
Četnost využití jednotkového použitého prvku veřejné telekomunikační sítě pro určitý typ volání
   
Statistika volání
   
Výpočet cen na jednotlivé prvky sítě v K/minuta
   
Výpočet průměrných cen na jednotlivé typy propojení v Kč/minuta
   
Výpočet za propojení v silném a slabém provozu
   
Seznam nákladů, které se pro potřebu tohoto cenového rozhodnutí nepovažují za ekonomicky oprávněné

Příloha č. 1 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Seznam proměnných vstupujících do modelu LRAIC

1. Provozní předpoklady
1.1 Provozní údaje
Stávající provoz v sítí dominantního provozovatele
Údaje o stávajícím provozu jsou uvedeny za jeden rok a zahrnují i příslušný provoz z přípojek ISDN a VTA.
Následující tabulka obsahuje výklad služeb uvedených v následujících dvou sloupcích buněk:
 
B9:B19:
 
Celkový počet účtovaných minut pro různé druhy volání. Jedná se o objem provozu, který účtuje dominantní (určený, zavedený) provozovatel účastníkům nebo jiným provozovatelům.
 
C9:C19:
 
Celkový počet úspěšných volání
Tato informace se udává jako celé číslo (integer), zaokrouhleno na volání nebo celou minutu, pokud je dostupný dostatečně detailní údaj, např. 21 535 278 678, nebo se, pokud tento údaj k dispozici není, zaokrouhluje na miliony, např. 21 535 000 000.
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B9:C9
 
místní
 
Koncová volání v síti dominantního provozovatele v úrovni místního provozu (dle tarifikace). Tato položka zahrnuje i volání na Internet.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B10:C10
 
meziměstský
 
Koncová volání v síti dominantního provozovatele v úrovni meziměstského provozu (dle tarifikace)
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B12:C12
 
mezinárodní příchozí
 
Volání, která začínají v síti operátora působícího za hranicemi členského státu, ale končí v síti dominantního provozovatele.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B13:C13
 
mezinárodní odchozí
 
Volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí za hranicemi členského státu.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B14:C14
 
volání do mobilních sítí
 
Volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí v síti mobilního operátora.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B15:C15
 
volání z mobilních sítí
 
Volání, která začínají v síti mobilního operátora ale končí v síti dominantního provozovatele.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B17:C17
 
propojení s pevnými sítěmi - místní
 
Volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizuje v úrovni místního provozu sítě dominantního provozovatele.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B18:C18
 
propojení s pevnými sítěmi - meziměstské
 
Volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizuje v úrovni meziměstského provozu sítě dominantního provozovatele.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
 
B19:C19
 
ostatní
 
Všechna ostatní volání, tj. ostatní veřejné služby v síti PSTN.
 
minuty účtovaného provozu, počet úspěšných volání
Rezerva pro rozvoj
Hodnoty uvedené jako rezerva pro rozvoj jsou vztaženy k časovému období jednoho roku.
Následující tabulka uvádí přehled buněk B24:B35. Tyto buňky obsahují odhadnutou rezervu pro rozvoj každé z výše uvedených telefonních služeb. Tento údaj by měl být uveden s přesností na jedno desetinné míst.
 
Odkaz
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B24
 
místní
 
Odhadnutý nárůst koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni místního provozu (dle tarifikace).
 
%
 
B25
 
volání do sítě Internet
 
Odhadnutý nárůst volání do sítě Internet.
 
%
 
B26
 
meziměstský
 
Odhadnutý nárůst koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni meziměstského provozu (dle tarifikace).
 
%
 
B28
 
mezinárodní příchozí
 
Odhadnutý nárůst volání, která začínají v síti operátora působícího za hranicemi členského státu, ale končí v síti dominantního provozovatele.
 
%
 
B29
 
mezinárodní odchozí
 
Odhadnutý nárůst volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí za hranicemi členského státu.
 
%
 
B30
 
volání do mobilních sítí
 
Odhadnutý nárůst volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí v síti mobilního operátora.
 
%
 
B31
 
volání z mobilních sítí
 
Odhadnutý nárůst volání, která začínají v síti mobilního operátora a končí v síti dominantního provozovatele.
 
%
 
B33
 
propojení s pevnými sítěmi - místní
 
Odhadnutý nárůst volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni místního provozu sítě dominantního provozovatele.
 
%
 
B34
 
propojení s pevnými sítěmi - meziměstské (dálkové)
 
Odhadnutý nárůst volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni meziměstského provozu sítě dominantního provozovatele.
 
%
 
B35
 
ostatní
 
Odhadnutý nárůst všech ostatních volání, tj. ostatních veřejných služeb sítě PSTN.
 
%
Internetový provoz
Jde o odhadnutý podíl (%) místního provozu, který bude převeden do sítě IP (tj. převeden z místní ústředny).
Tento údaj se uvádí s přesností na jedno desetinné místo.
 
Odkaz
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B37
 
podíl místního provozu v minutách směřující do sítě Internet
 
Internetový provoz je zpravidla zahrnut v provozu PSTN sítě. Jestliže je internetový provoz převeden do IP sítě na stupni místní komutace, budou objemy místního provozu v minutách přenášené sítí PSTN nižší o podíl, který je převeden.
 
%
 
B38
 
podíl místních volání směřující do sítě Internet
 
Internetový provoz je zpravidla zahrnut v provozu PSTN sítě. Jestliže je internetový provoz převeden do IP sítě na stupni místní komutace, budou objemy místního provozu vyjádřené počtem volání přenášené sítí PSTN nižší o podíl, který je převeden.
 
%
Provozní statistiky
Následující řada buněk obsahuje předpoklady vycházející z provozu:
 
Odkaz
 
Název
 
Výklad
 
Jednotky
 
B42
 
průměrná doba pro sestavení spojení (set up) v sekundách - úspěšná volání
 
Doba od ukončení volby čísla do přihlášení (průměr).
 
sekundy (zaokrouhleno na sekundu).
 
C42
 
průměrná doba pro sestavení spojení (set up) v sekundách - neúspěšná volání
 
Doba od ukončení volby čísla do zavěšení volajícím nebo do vybavení spojení (průměr).
 
sekundy (zaokrouhleno na sekundu).
 
B43
 
podíl úspěšných volání
 
Podíl volání, která jsou úspěšná (v tom smyslu, že jejich výsledkem jsou účtovatelné minuty). Ne všechna volání jsou úspěšná.
 
%, zaokrouhleno na procento
 
B44
 
provoz v nejzatíženější hodině roku (podíl z ročního provozu)
 
Provoz v nejzatíženější hodině roku (podíl z ročního provozu).
 
vyjádřeno s přesností na šest desetinných míst.
Poměr uživatelských cen k cenám průměrným
Poměr uživatelských cen k cenám průměrným se u operátorů používá za tím účelem, aby bylo možné přepočítat cenu průměrnou na ceny ve špičce a mimo špičku. Datový vstup (údaj) je vyjádřen pro období špičky v podobě čísla většího než 1 (např. 1.2, což znamená, že poměr uživatelské ceny ve špičce je 1,2krát větší než průměrná uživatelská cena) a poměr ceny mimo špičku je vyjádřen číslem menším než 1 (např. 0.8).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B48
 
silný provoz (špička)
 
Poměr uživatelských cen používaný k převodu průměrné ceny volání na cenu ve špičce.
 
číslo větší než jedna, zaokrouhleno na dvě desetinná
 
B49
 
slabý provoz (mimo špičku)
 
Poměr uživatelských cen používaný k převodu průměrné ceny volání na cenu mimo špičku.
 
číslo větší než jedna, zaokrouhleno na dvě desetinná
 
B50
 
víkend (dny pracovního klidu)
 
Poměr uživatelských cen používaný k převodu průměrné ceny volání na cenu o víkendu (ve dnech pracovního klidu)
 
číslo větší než jedna, zaokrouhleno na dvě desetinná
 
B51
 
další časové pásmo 1
 
Poměr uživatelských cen používaný k převodu průměrné ceny volání na cenu pro dané časové pásmo.
 
číslo většinou menší než jedna, zaokrouhleno na dvě desetinná
 
B52
 
další časové pásmo 2
 
Poměr uživatelských cen používaný k převodu průměrné ceny volání na cenu pro dané časové pásmo.
 
číslo většinou menší než jedna, zaokrouhleno na dvě desetinná
1.2 Informace o komutačních uzlech a účastnických linkách
Informace o komutačních uzlech
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B59
 
koncentrátory (RCU)
 
Celkový počet koncentrátorů.
 
počet, integer (celé číslo)
 
B60
 
místní ústředny (LS)
 
Celkový počet místních ústředen.
 
počet, integer (celé číslo)
 
B61
 
tandemové ústředny (TS)
 
Celkový počet tandemových ústředen.
 
počet, integer (celé číslo)
Způsob připojení účastníků
Tento údaj se vyjadřuje s přesností na jedno desetinné místo.
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B66
 
koncentrátory (RCU)
 
Podíl účastnických linek připojených na koncentrátory.
 
%
 
B67
 
místní ústředny (LS)
 
Podíl účastnických linek připojených na místní ústředny.
 
%
 
B68
 
tandemové ústředny (TS)
 
Podíl účastnických linek připojených přímo na tandemové ústředny.
 
%
 
B72
 
pronajaté okruhy analogové (ekvivalent 64 kbit/s)
 
Počet pronajatých okruhů analogových.
 
počet odpovídajících okruhů 64 kbit, integer (celé číslo)
 
B73
 
pronajaté okruhy digitální (64 kbit/s)
 
Počet pronajatých okruhů digitálních.
 
počet odpovídajících okruhů 64 kbit, integer (celé číslo)
 
B75
 
rezerva pro rozvoj pronajatých okruhů analogových (%)
 
Odhadnutá rezerva pro rozvoj pronajatých okruhů analogových.
 
%, s přesností na jedno desetinné místo.
 
B76
 
rezerva pro rozvoj pronajatých okruhů digitálních (%)
 
Odhadnutá rezerva pro rozvoj pronajatých okruhů digitálních.
 
%, s přesností na jedno desetinné místo.
2. Technické předpoklady
2.1 Komutace
Faktory použití
Faktory použití pro komutaci volání by měly být k dispozici ze strany dominantního provozovatele. Nejsou-li k dispozici, mohou být odhadnuty, pokud je známá topologie sítě a způsob připojení účastníků k síti, a tedy i směrování volání. Např. jestliže je 50 procent účastníků připojeno na koncentrátory, použije se při koncovém volání v průměru 1 koncentrátor (vychází se z předpokladu, že jen 50 procent takových volání využije koncentrátor na jednom konci volání a ostatních 50 procent využije koncentrátor na konci druhém).
Faktory použití budou většinou větší než nula a menší než dva. Tento údaj se uvádí s přesností na tři desetinná místa (např. 1.111 nebo 0.755), čímž se zvýší přesnost modelu. Jinak ovšem stačí údaj s přesností na dvě desetinná místa.
Následující tabulka obsahuje výklad služeb uvedených v následujících třech sloupcích buněk:
 
B8:B19
 
Průměrné použití koncentrátoru (číslo, např. 1 nebo 0,8) u různých typů volání.
 
C8:C19
 
Průměrné použití místní ústředny (číslo, např. 1 nebo 1.5) u různých typů volání.
 
D8:D19
 
Průměrné použití tandemové ústředny (číslo, např. 0.5 nebo 1) u různých typů volání.
Další doporučení ohledně těchto čísel nelze poskytnout, neboť se liší v závislosti na architektuře (topologii) sítě a ve způsobu připojení účastníků k síti (tj. účastníci připojení ke koncentrátoru nebo k místní ústředně).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B8:D8
 
místní
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni místního provozu (dle tarifikace).
 
počet
 
B9:D9
 
volání do sítě Internet
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen v síti PSTN použitých (průměrně) při volání na Internet před jeho převedením do IP sítě.
 
počet
 
B10:D10
 
meziměstský
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni meziměstského provozu (dle tarifikace).
 
počet
 
B12:D12
 
mezinárodní příchozí
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání, která začínají v síti operátora působícího za hranicemi členského státu a končí v síti dominantního
 
počet
 
B13:D13
 
mezinárodní odchozí
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí za hranicemi členského státu.
 
počet
 
B14:D14
 
volání do mobilních sítí
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí v síti mobilního operátora.
 
počet
 
B15:D15
 
volání z mobilních sítí
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání, která začínají v síti mobilního operátora a končí v síti dominantního provozovatele.
 
počet
 
B17:D17
 
propojení s pevnými sítěmi - místní
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni místního provozu sítě dominantního
 
počet
 
B18:D18
 
propojení s pevnými sítěmi - meziměstské
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni meziměstského provozu sítě dominantního
 
počet
 
B19:D19
 
ostatní
 
Faktor použití je počet koncentrátorů, místních a tandemových ústředen použitých (průměrně) u všech ostatních volání, tj. ostatních veřejných služeb sítě PSTN.
 
počet
Počet erlangů na okruh
Údaj se uvádí s přesností na jedno desetinné místo.
 
B23:D23
 
počet erlangů na okruh
 
Jedná se o počet erlangů HPH dělené počtem dimenzovaných okruhů. Číslo je menší než jedna.
 
počet, s přesností na jedno desetinné místo.
Společné umístění ústředen
Údaj se uvádí s přesností na jedno desetinné místo.
 
B27
 
podíl tandemových ústředen umístěných společně s místními ústřednami
 
Společné umístění ovlivňuje počet stanovišť potřebných pro místní a tandemové ústředny. Počet společných stanovišť narůstá, pokud jsou místní a tandemové ústředny v týchž prostorách (nebo budově).
 
%, s přesností na jedno desetinné místo.
Maximální počet komutačních uzlů ve smyčce
 
B31
 
maximální počet komutačních uzlů ve smyčce
 
Maximální počet systémů ADM, který může být připojen na smyčce koncentrátorů nebo místních ústředen
 
počet
Úroveň využití ústředen
Kapacita není většinou využita na 100 procent a využití kapacity pro různé typy ústředen („target fills“) počítá s plánováním časů pro instalaci a odladění nového zařízení.
Využití kapacity představuje využitou kapacitu jako podíl (%) instalované kapacity.
Údaj se uvádí s přesností na jedno desetinné místo.
 
B35
 
koncentrátory (RCU)
 
Úroveň využití koncentrátorů.
 
%
 
B36
 
místní ústředny (LS)
 
Úroveň využití místních ústředen
 
%
 
B37
 
tandemové ústředny (TS)
 
Úroveň využití tandemových ústředen.
 
%
Podíl (%) provozu spojovaného v obvodu vlastního koncentrátoru
 
B39
 
podíl provozu spojovaného v obvodu vlastního koncentrátoru.
 
Odhad podílu hovorů začínajících a končících v obvodu téhož koncentrátoru.
 
%
2.2 Přenos
Počet okruhů ve stvolu 2 Mbit/s
Údaj se uvádí zaokrouhlený na celé číslo.
 
B43
 
počet okruhů ve stvolu 2 Mbit/s
 
Jedná se o 32 přenosových (provozních) kanálů ve stvolu 2 Mbit/s. Několik kanálů, většinou jeden nebo dva, je rezervováno pro neveřejné služby v PSTN síti, např. signalizaci.
 
počet, většinou 30 nebo 31
Faktory použití
Faktory použití pro přenos volání by měl být k dispozici ze strany dominantního operátora. Nejsou-li k dispozici, mohou být odhadnuty, pokud je známá topologie sítě a způsob připojení účastníků k síti, a tedy i směrování volání.
Faktory použití budou většinou větší než nula a menší než dva. Tento údaj se uvádí s přesností na tři desetinná místa (např. 1.111 nebo 0.755), čímž se zvýší přesnost modelu. Jinak ovšem stačí údaj s přesností na dvě desetinná místa.
Následující tabulka obsahuje výklad služeb uvedených v následujících třech sloupcích buněk:
 
B47:B59:
 
Přenosový prvek RCU-LS je úsek mezi koncentrátorem a místní ústřednou. Faktor použití pro každý druh volání je průměrné využití tohoto přenosového prvku pro různé druhy volání.
 
C47:C59:
 
Přenosový prvek TS-TS je úsek mezi tandemovými ústřednami. Faktor použití pro každý druh volání je průměrné využití tohoto přenosového prvku pro různé druhy volání.
 
D47:D59:
 
Přenosový prvek LS-TS je úsek mezi místní a tandemovou ústřednou. Faktor použití pro každý druh volání je průměrné využití tohoto přenosového prvku pro různé druhy volání.
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B47:D47
 
místní
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni místního provozu (dle tarifikace).
 
počet
 
B48:D48
 
provoz do sítě Internet
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) při volání na Internet před jeho převedením do IP sítě.
 
počet
 
B49:D49
 
meziměstský
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u koncových volání v síti dominantního provozovatele v úrovni meziměstského provozu (dle tarifikace).
 
počet
 
B51:D51
 
mezinárodní příchozí
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání, která začínají v síti operátora působícího za hranicemi členského státu a končí v síti dominantního provozovatele.
 
počet
 
B52:D52
 
mezinárodní odchozí
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí za hranicemi členského státu
 
počet
 
B53:D53
 
volání do mobilních sítí
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání, která začínají v síti dominantního provozovatele a končí v síti mobilního operátora.
 
počet
 
B54:D54
 
volání z mobilních sítí
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání, která začínají v síti mobilního operátora a končí v síti dominantního provozovatele.
 
počet
 
B56:D56
 
propojení s pevnými sítěmi - místní
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni místního provozu sítě dominantního provozovatele.
 
počet
 
B57:D57
 
propojení s pevnými sítěmi - meziměstské
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u volání do nebo ze sítě propojovaného operátora, která se realizují v úrovni meziměstského provozu sítě dominantního provozovatele.
 
počet
 
B58:D58
 
ostatní
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) využívaný (průměrně) u všech ostatních volání, tj. ostatních veřejných služeb sítě PSTN.
 
počet
 
B59:D59
 
pronajaté okruhy
 
Faktor použití je počet přenosových úseků (koncentrátor k místní ústředně, místní ústředna k tandemové ústředně, tandemová ústředna k jiné tandemové ústředně) používaný (průměrně) u pronajatých okruhů.
 
počet
Rozdělení provozních okruhů pro síť PSTN
Následující tabulka obsahuje ve třech sloupcích buněk:
 
B67:C70
 
Rozdělení přenosových kapacit mezi přenosové prvky RCU-LS v procentech. Součet rozdělení v procentech všech přenosových kapacit pro každý přenosový prvek musí činit 100 procent.
 
C67:C70
 
Viz výše, analogicky pro přenosový prvek LS-TS.
 
D67:D70
 
Viz výše, analogicky pro přenosový prvek TS-TS.
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B67:D67
 
STM 1
 
Podíl provozu PSTN, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 1 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B68:D68
 
STM 4
 
Podíl provozu PSTN, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 4 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B69:D69
 
STM 16
 
Podíl provozu PSTN, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 16 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B70:D70
 
STM 64
 
Podíl provozu PSTN, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 64 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
Rozdělení provozních okruhů pro pronajaté okruhy
Následující tabulka obsahuje ve třech sloupcích buněk:
 
B78:B81
 
Rozdělení přenosových kapacit mezi přenosové prvky RCU-LS v procentech. Součet rozdělení v procentech všech přenosových kapacit pro každý přenosový prvek musí činit 100 procent.
 
C78:C81
 
Viz výše, analogicky pro přenosový prvek LS-TS.
 
D78:D81
 
Viz výše, analogicky pro přenosový prvek TS-TS.
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B78:D78
 
STM 1
 
Podíl provozu pronajatých okruhů, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 1 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B79:D79
 
STM 4
 
Podíl provozu pronajatých okruhů, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 4 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B80:D80
 
STM 16
 
Podíl provozu pronajatých okruhů, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 16 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
 
B81:D81
 
STM 64
 
Podíl provozu pronajatých okruhů, o kterém NRO předpokládá, že může být zpracován přenosovým systémem STM 64 v síti založené plně na technologii SDH.
 
%
Úroveň využití přenosových úseků sítě
Kapacita není většinou využita na 100 procent a využití kapacity pro různé typy přenosového zařízení („target fills“) počítá s plánováním časů pro instalaci a odladění nového zařízení. Využití kapacity představuje využitou kapacitu jako podíl (%) instalované kapacity.
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B88
 
RCU - LS
 
Úroveň využití přenosového prvku RCU - LS.
 
%
 
B89
 
LS - TS
 
Úroveň využití přenosového prvku LS - TS.
 
%
 
B90
 
TS - TS
 
Úroveň využití přenosového prvku TS - TS.
 
%
Úroveň využití pronajatých okruhů
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B92
 
úroveň využití pronajatých okruhů
 
Množství kapacity přidělené (věnované) aktuálně užívaným pronajatým okruhům (většinou 100%).
 
%
Průměrná délka přenosových cest v metrech nezávisle na charakteru území
Následující tabulka obsahuje údaje o průměrné vzdálenosti pro každý přenosový prvek. Tento údaj vyjadřuje skutečnou délku přenosových cest (tzn. ne vzdušnou vzdálenost), která je pro daný stát průměrná (tj. nezávisle na charakteru území).
Tento údaj se vyjadřuje zaokrouhlen na 100 metrů (např. 31,400 metrů).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B96
 
koncentrátor - místní ústředna (RCU - LS)
 
Průměrná vzdálenost mezi koncentrátory a místními ústřednami.
 
metry
 
B97
 
místní ústředna - tandemová ústředna (LS - TS)
 
Průměrná vzdálenost mezi místními a tandemovými ústřednami.
 
metry
 
B98
 
tandemová ústředna - tandemová ústředna (TS - TS)
 
Průměrná vzdálenost mezi dvěma tandemovými ústřednami.
 
metry
Vzdálenost mezi opakovači (v metrech)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B100
 
vzdálenost mezi opakovači
 
Maximální vzdálenost, po níž musí být signál obnoven - regenerován (vzhledem k vlastnostem použitých kabelů).
 
metry
Vzdálenost mezi radioreléovými stanicemi (v metrech)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B101
 
vzdálenost mezi radioreléovými stanicemi
 
Maximální vzdálenost mezi dvěma anténami, po níž musí být signál obnoven (releován).
 
metry
Rezerva pro systémy STM a LTES (%)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B103
 
rezerva pro systémy STM a LTES
 
Povolené rozpětí (rezerva) v počtu přenosových kapacit, které musí vzít v úvahu dodatečné rezervní požadavky.
 
%
Ostatní zařízení
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B107
 
synchronní rozvaděče (cross connect) na jednu tandemovou ústřednu
 
Počet synchronních digitálních rozvaděčů (cross connect) je odhadnut jako funkce počtu tandemových ústředen vzhledem k vlastnostem použitých kabelů
 
počet, vyjádřeno jako integer (celé číslo)
 
B108
 
rezerva pro opakovače
 
Povolené rozpětí (rezerva) pro přizpůsobivost (pružnost) ve vybavení opakovači.
 
počet, s přesností na jedno desetinné místo
 
B109
 
počet signalizačních bodů (STP)
 
Počet signalizačních bodů v signalizační síti.
 
počet, vyjádřeno jako integer (celé číslo)
Maximální kapacita SDH - zařízení (Mbit/s)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B112
 
STM 1
 
Maximální kapacita realizovaná systémy STM 1 využitelná pro vlastní provoz.
 
Mbit/s
 
B113
 
STM 4
 
Viz výše analogicky pro STM 4
 
Mbit/s
 
B114
 
STM 16
 
Viz výše analogicky pro STM 16
 
Mbit/s
 
B115
 
STM 64
 
Viz výše analogicky pro STM 64
 
Mbit/s
2.3 Síťová infrastruktura
Celková délka výkopů (kabelových tras) pro přenosovou síť (v metrech)
Výkopy (kabelové trasy) v telekomunikační síti je možné rozdělit na:
- výkopy (kabelové trasy) určené pouze transportní síti (tzn. výkopy (kabelové trasy), o něž se transport nedělí s jinými sítěmi)
- výkopy (kabelové trasy) určené přístupové síti (tzn. výkopy (kabelové trasy), o něž se přístupová síť nedělí s jinými sítěmi)
- výkopy (kabelové trasy) sdílené transportní sítí a jinými sítěmi (včetně přístupu).
Údaj v následujících buňkách se uvádí zaokrouhlen na 100 metrů (např. 31,400 metrů).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B121
 
RCU - LS
 
Celková délka výkopu (kabelové trasy) pro transportní síť v tomto přenosovém úseku.
 
metry
 
C121
 
LS - TS
 
Celková délka výkopu (kabelové trasy) pro transportní síť v tomto přenosovém úseku.
 
metry
 
D121
 
TS - TS
 
Celková délka výkopu (kabelové trasy) pro transportní síť v tomto přenosovém úseku.
 
metry
Podíl (%) výkopů (kabelových tras) vybavených HDPE trubkami podle charakteru území
Území je pro účely modelu rozděleno do následujících tří geo typů:
- velkoměstský: města s více než 100 0000 obyvatel,
- městský: města s počtem obyvatel od 10 000 do 100 000,
- venkovský: obce s méně než 10 000 obyvateli.
Optický kabel může být umístěn buď v HDPE trubce nebo zakopán samostatně. Samostatně zakopaný optický kabel znamená položení optického kabelu přímo do země bez jakékoli HDPE trubky.
Model kalkuluje zvlášť optický kabel v HDPE trubce a optický kabel samostatně zakopaný, a to i v rozdělení podle geo typů.
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B124
 
velkoměstský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) vybavených HDPE trubkami ve velkoměstských oblastech.
 
%
 
B125
 
městský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) vybavených HDPE trubkami v městských oblastech.
 
%
 
B126
 
venkovský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) vybavených HDPE trubkami ve venkovských oblastech.
 
%
Rozdělení celkové délky výkopů (kabelových tras) podle charakteru území (%)
Tabulka uvádí odhad rozdělení přenosových prvků podle charakteru území. Každý přenosový prvek slouží pro různé geo typy. Např. podíl přenosového prvku RCU - LS může činit 50 % pro venkovské oblasti, 25 % pro městské oblasti a 25 % pro velkoměstské oblasti.
Poznámka: Součet tras u všech typů území musí být roven 100 % pro každý přenosový prvek (tj. součet buněk B129:B131 se musí rovnat 100 %).
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B129:D129
 
velkoměstský
 
Podíl přenosových prvků, které jsou ve velkoměstských oblastech.
 
%
 
B130:D130
 
městský
 
Podíl přenosových prvků, které jsou v městských oblastech.
 
%
 
B131:D131
 
venkovský
 
Podíl přenosových prvků, které jsou ve venkovských oblastech.
 
%
Podíl (%) sdílených výkopů (kabelových tras) podle charakteru území
Výkopy (kabelové trasy) v transportní síti mohou být sdíleny s přístupovou sítí nebo s jiným zařízením. Pro odhad průměrného podílu výkopů (kabelových tras), který je sdílen, je nejprve nutné zařazení podle charakteru území (geo typu).
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B136
 
velkoměstský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) ve velkoměstských oblastech, které jsou sdíleny s přístupovou sítí a jiným zařízením.
 
%
 
B137
 
městský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) v městských oblastech, které jsou sdíleny s přístupovou sítí a jiným zařízením.
 
%
 
B138
 
venkovský
 
Podíl výkopů (kabelových tras) ve venkovských oblastech, které jsou sdíleny s přístupovou sítí a jiným zařízením.
 
%
Podíl (%) sdílených výkopů (kabelových tras) přiřazených transportu
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B140
 
podíl sdílených výkopů (kabelových tras) přiřazených transportu
 
Podíl sdílených výkopů (kabelových tras), které jsou pro účely stanovení nákladů (costing) přiřazeny (alokovány) transportní sítí.
 
%
Kabely
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B144
 
počet kabelů ve výkopu (kabelové trase)
 
Počet kabelů ve výkopu (kabelové trase)
 
počet, vyjádřeno jako integer (celé číslo)
Mikrovlnné systémy
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
D148
 
podíl tras realizovaných (obsluhovaných) mikrovlnnými systémy
 
Podíl přenosových fyzických tras, které jsou obsluhovány (realizovány) mikrovlnnými přenosovými systémy.
 
%
Podíl (%) mikrovlnných tras podle druhu věží
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
D151
 
odlehčené
 
Podíl mikrovlnných tras, které užívají odlehčené věže.
 
%
 
D152
 
střední
 
Podíl mikrovlnných tras, které užívají střední věže.
 
%
 
D153
 
velké
 
Podíl mikrovlnných tras, které užívají velké věže.
 
%
Alokace nákladů na stanoviště pro koncentrátory a místní ústředny
Nemovitosti („ubytovací“ aktiva, majetek), v nichž jsou umístěny koncentrátory a místní ústředny, jsou sdíleny s přístupovou sítí, tj. náklady na stanoviště jsou vyvolány oběma skupinami faktorů, tedy faktory vztahujícími se k počtu a typu vedení (přiřazené přístupové síti) a faktory vztahujícími se k velikosti a počtu zařízení pro transportní síť. Pro alokaci nákladů na stanoviště mezi transportní a přístupovou síť a ostatní se používá odhad podílu celkových nákladů na komutaci, které jsou vyvolány buď vedením (linkami) nebo transportem.
Tandemové ústředny nejsou oceňovány pomocí této přiřazovací metody, protože jejich funkce je určena výhradně transportní síti.
Tento údaj uvádějte zaokrouhlen v procentech (např. 79% nebo 53%).
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B156:D156
 
RCU
 
Podíl celkových nákladů na stanoviště koncentrátoru, který je přiřazen přístupové síti, transportní síti a jiným účelům.
 
%
 
B157:D157
 
LS
 
Podíl celkových nákladů na stanoviště místní ústředny , který je přiřazen přístupové síti, transportní síti a jiným účelům.
 
%
Podíl (%) nákladů na stanoviště alokovaný na přenos
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B159
 
podíl nákladů na stanoviště alokovaných na přenos
 
Podíl nákladů na stanoviště přiřazených transportní síti, které jsou dále alokovány na přenos.
 
%
2.4 Faktory použití pro propojení sítí (propojovací služby)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B166:D166
 
RCU
 
Průměrný počet případů, kdy je koncentrátor využíván při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
počet
 
B167:D167
 
LS
 
Průměrný počet případů, kdy je místní ústředna využívána při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
počet
 
B168:D168
 
TS
 
Průměrný počet případů, kdy je tandemová ústředna využívána při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
počet
 
B169:D169
 
RCU - LS
 
Průměrný počet případů, kdy je úsek RCU - LS využíván při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
počet
 
B170:D170
 
LS - TS
 
Průměrný počet případů, kdy je úsek LS - TS využíván při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
počet
 
B171:D171
 
TS - TS
 
Průměrný počet případů, kdy je úsek TS - TS využíván při propojení na místní úrovni, pro jeden tranzit nebo pro dva tranzity.
 
3. Ekonomické předpoklady
3.1 Síťové náklady (Náklady na síť)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B6
 
náklady na kapitál (před zdaněním)
 
 
%
 
B7
 
podíl provozního kapitálu (working capital surcharge)
 
 
%
 
B19:B70
 
Pořizovací cena
 
Jedná se o reprodukční náklady na síťový majetek (zařízení) a vyjadřují se zaokrouhlené na Kč.
 
Kč, %
 
C19:C70
 
Náklady na instalaci
 
Jde o odhad (ocenění) nákladů na instalaci a uvedení do provozu síťového zařízení (majetku) jako podíl (%) z pořizovací ceny vyjádřený v procentech (celé číslo).
 
%
 
D19:D70
 
Životnost aktiva
 
Vyjadřuje ekonomickou životnost aktiva vyjádřenou zaokrouhleně na celé roky.
 
roky
 
E19:E70
 
Trend cenového vývoje
 
Projektovaná (reálná) roční cenová změna investičního majetku. Jde o předpokládanou nominální změnu v pořizovací ceně majetku a vyjadřuje se v celých procentech.
 
%
 
F19:F70
 
Zůstatková hodnota jako procento z kapitálových nákladů
 
Vyjadřuje očekávanou zůstatkovou hodnotu síťového majetku (aktiv) v celých procentech.
 
%
 
G19:G70
 
Volba odpisové metody
 
Jde o volbu kódu pro odepisování majetku a musí být vyjádřena jako číslo, které je uvedeno na začátku listu.
 
 
H19:H70
 
Provozní náklady jako procento z kapitálových nákladů
 
Vyjadřuje odhad provozních výdajů na síťový majetek (aktiva) v celých procentech.
 
%
z toho:
Koncentrátor (RCU)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B19
 
Fixní náklady na procesor (RCU)
 
Fixní náklady na procesorovou jednotku včetně souvisejících nákladů na stojany a na návrh ústředny dodavatelem.
 
 
B20
 
Náklady na stanoviště RCU
 
Zahrnují náklady na nemovitost, chlazení, generátor atd.
 
 
B21
 
Náklady na řízení spojovacího pole (na 1 volání v HPH)
 
Celkové náklady na zpracování jednoho volání v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B22
 
Náklady na spojovací pole (na 1 erlang v HPH)
 
Náklady na 1 erlang kapacity spojovacího pole v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B23
 
Jednotka digitálního ukončení (2 Mbit/s)
 
Náklady na jeden 2 Mbit/s port na ústředně včetně podílu nákladů na stojany.
 
Místní ústředna (LS)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B26
 
Fixní náklady na procesor (LS)
 
Fixní náklady na procesorovou jednotku včetně souvisejících nákladů na stojany, na návrh ústředny dodavatelem a na příslušný software.
 
 
B27
 
Náklady na stanoviště LS
 
Zahrnují náklady na nemovitost, chlazení, generátor atd.
 
 
B28
 
Náklady na řízení spojovacího pole (na 1 volání v HPH)
 
Celkové náklady na zpracování jednoho volání v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B29
 
Náklady na spojovací pole (na 1 erlang v HPH)
 
Náklady na 1 erlang kapacity spojovacího pole v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B30
 
Jednotka digitálního ukončení (2 Mbit/s)
 
Náklady na jeden 2 Mbit/s port na ústředně včetně podílu nákladů na stojany.
 
Tandemová ústředna (TS)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B33
 
Fixní náklady na procesor (TS)
 
Fixní náklady na procesorovou jednotku včetně souvisejících nákladů na stojany a na návrh ústředny dodavatelem a na příslušný software.
 
 
B34
 
Náklady na stanoviště TS
 
Zahrnují náklady na nemovitost, chlazení, generátor atd.
 
 
B35
 
Náklady na řízení spojovacího pole (na 1 volání v HPH)
 
Celkové náklady na zpracování jednoho volání v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B36
 
Náklady na spojovací pole (na 1 erlang v HPH)
 
Náklady na 1 erlang kapacity spojovacího pole v HPH včetně podílu nákladů na stojany.
 
 
B37
 
Jednotka digitálního ukončení (2 Mbit/s)
 
Náklady na jeden 2 Mbit/s port na ústředně včetně podílu nákladů na stojany.
 
Přenosová síť
Elektronická zařízení
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B41
 
MUX nebo ADM (STM 1)
 
Náklady na zařízení vč. stojanu a řídicích a příspěvkových karet a podílu koaxiálních kabelů a rozvodu na příspěvkové karty
 
 
B42
 
MUX nebo ADM (STM 4)
 
Náklady na zařízení vč. stojanu a řídicích a příspěvkových karet a podílu koaxiálních kabelů a rozvodu na příspěvkové karty
 
 
B43
 
MUX nebo ADM (STM 16)
 
Náklady na zařízení vč. stojanu a řídicích a příspěvkových karet a podílu koaxiálních kabelů a rozvodu na příspěvkové karty
 
 
B44
 
MUX nebo ADM (STM 64)
 
Náklady na zařízení vč. stojanu a řídicích a příspěvkových karet a podílu koaxiálních kabelů a rozvodu na příspěvkové karty
 
 
B45
 
Opakovač STM
 
Vážený průměr cen STM opakovačů, stojanů a karet pro příslušné kapacity podle jejich podílu v síti.
 
 
B46
 
Digitální synchronní rozvaděč (cross connect)
 
Cena kompletního zařízení včetně stojanu.
 
 
B47
 
Link. ukončení STM 1
 
Náklady na zařízení včetně stojanu a karet a podílu kabelů a rozvodu.
 
 
B48
 
Link. ukončení STM 4
 
Náklady na zařízení včetně stojanu a karet a podílu kabelů a rozvodu.
 
 
B49
 
Link. ukončení STM 16
 
Náklady na zařízení včetně stojanu a karet a podílu kabelů a rozvodu.
 
 
B50
 
Link. ukončení STM 64
 
Náklady na zařízení včetně stojanu a karet a podílu kabelů a rozvodu.
 
Infrastruktura přenosové sítě
Kabely (metr)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B54
 
Kabel s 12 optickými vlákny
 
Cena 1 m kabelu včetně HDPE trubky a nákladů na montáž kabelu.
 
 
B55
 
Kabel s 24 optickými vlákny
 
Cena 1 m kabelu včetně HDPE trubky a nákladů na montáž kabelu.
 
 
B56
 
Kabel s 48 optickými vlákny
 
Cena 1 m kabelu včetně HDPE trubky a nákladů na montáž kabelu.
 
 
B57
 
Kabel s 96 optickými vlákny
 
Cena 1 m kabelu včetně HDPE trubky a nákladů na montáž kabelu.
 
Výkopy (kabelové trasy)
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B60
 
Velkoměsto
 
Cena 1 m výkopu (kabelové trasy) včetně nákladů na uložení kabelů.
 
 
B61
 
Městská zástavba
 
Cena 1 m výkopu (kabelové trasy) včetně nákladů na uložení kabelů.
 
 
B62
 
Venkovská oblast
 
Cena 1 m výkopu (kabelové trasy) včetně nákladů na uložení kabelů.
 
 
B63
 
Úložný kabel
 
Cena 1 m výkopu (kabelové trasy) včetně nákladů na uložení kabelů.
 
Ostatní náklady
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B66
 
Náklady na synchronizaci sítě
 
Náklady na synchronizační síť
 
 
B67
 
Signalizační bod sítě
 
Náklady na signalizační bod sítě (STP)
 
 
B68
 
Řízení sítě - ústředny
 
Celková náklady na dohledový systém pro ústředny jako podíl (%) z celkových investic na ústředny
 
%
 
B69
 
Řízení sítě - přenosová zařízení
 
Celkové náklady na dohledový systém pro přenosová zařízení jako podíl (%) z celkových investic na přenosová zařízení
 
%
 
B70
 
Řízení sítě - infrastruktura
 
Celkové náklady na zařízení a dohled pro správu infrastruktury jako podíl (%) z celkových investic do infrastruktury.
 
%
Pozn.: Rozdělení položek a název proměnných ve sloupcích C:H jsou obdobné jako pro sloupec B.
3.2 Náklady nevztahující se přímo k síti
Kapitálové náklady jako podíl (%) na síťových kapitálových nákladech
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B75
 
Místní síť (průměr podle US LEC)
 
Jde o poměr nákladů na nesíťové vybavení (zařízení) k nákladům na vybavení (zařízení) síťové podle údajů US LEC a vyjadřuje se v procentech (s přesností na dvě desetinná místa).
 
%
 
C75
 
Meziměstská (dálková) síť (ATT)
 
Jde o poměr nákladů na nesíťové vybavení (zařízení) k nákladům na (zařízení) vybavení síťové podle údajů ATT a vyjadřuje se v procentech (s přesností na dvě desetinná místa).
 
%
 
B76:C76
 
Úprava (korekce) zohledňující náklady vztahující se na transport
 
Protože se ne všechny náklady vztahují (jsou relevantní) k propojení, používá se tento poměr k vyloučení irelevantních nákladů a vyjadřuje se v celých procentech.
 
%
 
D75
 
Místní síť po úpravě
 
Údaj z buňky B75, který respektuje úpravu podle buňky B76 (viz definice výše)
 
%
 
E 75
 
Meziměstská síť po úpravě
 
Údaj z buňky C75, který respektuje úpravu podle buňky C76 (viz definice výše).
 
%
 
F 75
 
Provozní náklady jako podíl (procenta) z kapitálových nákladů
 
Vyjadřuje odhad provozních výdajů na síťový majetek (aktiva) v celých procentech.
 
%
Provozní náklady jako podíl (%) síťových provozních nákladů
 
Položka
 
Název
 
Výklad (definice)
 
Jednotky
 
B78
 
Místní síť (průměr podle US LEC)
 
Jde o poměr nesíťových provozních nákladů k síťovým provozním nákladům jako procento z pořizovací ceny podle údajů US LEC a vyjadřuje se v procentech (s přesností na dvě desetinná místa).
 
%
 
C78
 
Meziměstská (dálková) sít (ATT)
 
Jde o poměr nesíťových provozních nákladů k síťovým provozním nákladům podle údajů ATT a vyjadřuje se v procentech (s přesností na dvě desetinná místa)
 
%
 
B79:C79
 
Úprava (korekce) zohledňující náklady vztahující se na transport
 
Protože se ne všechny náklady vztahují (jsou relevantní) na propojení, používá se tento poměr k vyloučení irelevantních nákladů a vyjadřuje se v celých procentech.
 
%
 
D78
 
Místní síť po úpravě
 
Údaj z buňky B78, který respektuje úpravu podle buňky B79 (viz definice výše).
 
%
 
E78
 
Meziměstská síť po úpravě
 
Údaj z buňky C78, který respektuje úpravu podle buňky C79 (viz definice výše).
 
%

Příloha č. 2/1 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Náklady činností veřejné telekomunikační sítě

 
Činnosti sítě
 
Provozní
náklady
v Kč
 
Režijní
náklady
v Kč
 
Vložený
kapitál
v Kč
 
Vážené
minuty
počet
 
Jednotkové
provozní
náklady
bez
režijních
nákladů
v Kč
 
Jednotkové
provozní
náklady s
režijními
náklady
v Kč
 
Jednotkový
přiměřený
zisk v Kč
 
 
a
 
b
 
c
 
d
 
e
 
f
 
g
 
Analogové spojování
 
 
 
 
 
 
 
 
Host - koncentrační část
 
 
 
 
 
 
 
 
Host - spojovací část
 
 
 
 
 
 
 
 
Host - část pro připojení do sítě
 
 
 
 
 
 
 
 
Místní (uzlový) přenos - 3. úroveň
 
 
 
 
 
 
 
 
Metropolitní přenos - 3a. úroveň
 
 
 
 
 
 
 
 
Transitní spojování
 
 
 
 
 
 
 
 
Transitní přenos - 2. úroveň
 
 
 
 
 
 
 
 
Mezitranzitní přenos - 1. úroveň
 
 
 
 
 
 
 
 
Mezinárodní spojování
 
 
 
 
 
 
 
 
Mezinárodní přenos - 0. úroveň
 
 
 
 
 
 
 

Příloha č. 2/2 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Četnost využití jednotkového použitého prvku veřejné telekomunikační sítě pro určitý typ volání

 
 
Analogové
spojování
 
Host
koncentrační
část
 
Host
spojovací
část
 
Host
část pro
připojení
do sítě
 
Přenos místní 3. úroveň
 
Přenos metropolitní 3a. úroveň
 
Tranzitní
spojování
 
Přenos
tranzitní
2.úroveň
 
Přenos
mezitranzitní
1. úroveň
 
a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
c
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
a - Propojení s jedním tranzitem v rámci UTO
* - Četnost použití
b - Propojení s jedním tranzitem do jiného UTO
* - Četnost použití
c - Propojení se dvěma tranzity
* - Četnost použití
Poznámka: Pro rok 2002 lze, v případě ČESKÉHO TELECOMU, a.s., použít četnost využití prvků analogové sítě pouze ve výši jedné čtvrtiny hodnot za uzavřené účetní období.

Příloha č. 2/3 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Statistika volání

Průměrná délka hovoru ukončeného v síti provozovatele pevné VTS

 
Typ volání
 
provoz
 
průměrná délka
v minutách
 
1 tranzit v rámci UTO
 
silný
slabý
 
 
1 tranzit do jiného UTO
 
silný
slabý
 
 
2 tranzity
 
silný
slabý
 
Rozložení hovorů ukončených v síti provozovatele pevné VTS do silného a slabého provozu
 
 
Počet
minut
 
Podíl v %
 
 
Silný provoz
 
 
 
(psil)
 
Slabý provoz
 
 
 
(psla)

Příloha č. 2/4a k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Výpočet celkových průměrných cen

Výpočet cen na jednotlivé prvky sítě v Kč/minuta

 
 
Analogové
spojování
 
Host
koncentrační
část
 
Host spojovací
část
 
Host část
pro připojení
do sítě
 
Přenos místní
3. úroveň
 
Přenos metropolitní 3a. úroveň
 
Tranzitní spojování
 
Přenos tranzitní
2. úroveň
 
Přenos
mezitranzitní
1.úroveň
 
a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
c
 
 
 
 
 
 
 
 
 

a - Jednotkové náklady s režijními náklady - viz Příloha č. 2/1, sloupec f

b - Jednotkový přiměřený zisk viz Příloha č. 2/1, sloupec g

c - Součet = cena na jednotlivé prvky sítě za minutu

Příloha č. 2/4b k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Výpočet průměrných cen na jednotlivé typy propojení v Kč/minuta

 
 
Analogové
spojování
 
Host
koncentrační
část
 
Host
spojovací
část
 
Host
část pro
připojení
do sítě
 
Přenos místní 3. úroveň
 
Přenos metropolitní 3a. úroveň
 
Tranzitní
spojování
 
Přenos
tranzitní
2.úroveň
 
Přenos
mezitranzitní
1. úroveň
 
Celková průměrná cena2)c
 
a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
c
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

a - Propojení do místní a uzlové sítě

* - 1. Četnost použití - Příl.č.2/2

- 2. Jednotkové provozní náklady3)

- 3. Jednotkový přiměřený zisk3)

- 4. Průměrná cena1)

b - Propojení s jedním tranzitem

* - 1. Četnost použití - Příl.č.2/2

- 2. Jednotkové provozní náklady3)

- 3. Jednotkový přiměřený zisk3)

- 4. Průměrná cena1)

c - Propojení se dvěma tranzity

* - 1. Četnost použití - Příl.č.2/2

- 2. Jednotkové provozní náklady3)

- 3. Jednotkový přiměřený zisk3)

- 4. Průměrná cena1)

1) Výpočet průměrné ceny v jednotlivých sloupcích: průměrná cena (I., II., III.) ř. 4 = ř. 1.* ř. 2. + ř. 1. * ř.3.

2) Celková průměrná cena je součtem průměrných cen jednotlivých prvků sítě (sloupců).

3) viz Příloha č. 2/4a

Příloha č. 2/5 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Výpočet cen za propojení v silném a slabém provozu

 
I.
 
Základní podmínky
 
 
1a
 
c = psil * tsil + psla * tsla
kde:
 
 
 
c - celková průměrná cena (viz Příloha č. 2/4b)
 
 
 
psil - viz Příloha č. 2/3 (podíl minut v silném provozu)
 
 
 
psla - viz Příloha č. 2/3 (podíl minut ve slabém provozu)
 
 
 
tsil - celková průměrná cena v silném provozu
 
 
 
tsla - celková průměrná cena ve slabém provozu
 
 
 
 
 
1b
 
tsla = s * tsil
kde:
 
 
 
s = sleva x % z celkové průměrné ceny v silném provozu (tsil)
 
 
2.
 
tsil = c / (psil + s * psla)
 
 
 
 
 
II.
 
Ceny za propojení
(uvedou se výsledné hodnoty)
 
 
 
 
cena/minuta
(Kč)
 
1.
 
Cena za propojení - 1 tranzit v rámci UTO
 
 
 
Celková průměrná cena (viz Příloha č. 2/4b)
 
 
 
Celková průměrná cena v silném provozu
 
 
 
Celková průměrná cena v slabém provozu
 
 
 
 
 
2.
 
Cena za propojení - 1 tranzit do jiného UTO
 
 
 
Celková průměrná cena (viz Příloha č. 2/4b)
 
 
 
Celková průměrná cena v silném provozu
 
 
 
Celková průměrná cena v slabém provozu
 
 
 
 
 
3.
 
Cena za propojení - 2 tranzity
 
 
 
Celková průměrná cena (viz Příloha č. 2/4b)
 
 
 
Celková průměrná cena v silném provozu
 
 
 
Celková průměrná cena v slabém provozu
 

Příloha č. 3 k cenovému rozhodnutí č. 01/PROP/2002

Seznam nákladů, které se pro potřebu tohoto cenového rozhodnutí nepovažují za ekonomicky oprávněné

1. Spotřeba reklamních předmětů s logem do 200,- Kč bez DPH
2. Cestovné nad limit - tuzemsko-viz zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů
3. Cestovné nad limit - zahraničí - viz zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů
4. Propagační předměty nad 200,- Kč bez DPH
5. Ostatní externí náklady na reprezentaci
6. Vlastní výkony použité na reprezentaci
7. Externí náklady na likvidaci HIM a ostatní likvidaci
8. Externí náklady na likvidaci zařízení rozhlasu po drátě - tato položka platí pouze pro ČESKÝ TELECOM, a.s.
9. Náhrady mezd daňově neuznané
10. Veškeré odměny členům statutárních orgánů a dalších orgánů
11. Penzijní připojištění zaměstnanců hrazené zaměstnavatelem nad 3 % vyměřovacího základu
12. Příspěvky na záv. stravování v rámci a.s. nad osobní a věcné náklady
13. Příspěvky na záv. stravování v cizích zařízeních (cizích osob) nad 55 % ceny jídel
14. Jednorázová finanční částka při odchodu do starobního důchodu
15. Finanční příspěvky při přiznání plného invalidního důchodu
16. Finanční příspěvek při uzavření sňatku
17. Finanční příspěvek při narození dítěte
18. Zdravotní prohlídky
19. Kompenzace při skončení pracovního poměru
20. Finanční vyrovnání - odstupné
21. Ostatní sociální náklady neuznané za výdaj
22. Základní sazba za znečištění ovzduší
23. Přirážka k základním sazbám poplatků za znečištění ovzduší
24. Odepsání zůstatkové ceny prodaného odpisovaného NIM a HIM
25. Odepsání vstupní ceny prodaného HIM a NIM vyloučeného z odpisování
26. Dary splňující podmínky zákona o daních z příjmů §20
27. Dary nesplňující podmínky zákona o daních z příjmů §20
28. Smluvní pokuty a úroky z prodlení
29. Ostatní pokuty a penále - předpis
30. Odpis nedobytné pohledávky - nedaňový
31. Odpis pohledávky podle §24, odst. 2, zákona č. 586/1992 Sb.
32. Odpis pohledávky podle čl. II, odst. 2 zákona č. 210/1997 Sb.
33. Základní úplaty za vypouštění odpadních vod
34. Náhrady škod způsobených běžnou provozní a investiční činností
35. Přirážky k základním úplatám za vypuštění odpadních vod
36. Zůstatková cena zlikvidovaného NIM
37. Zůstatková cena zlikvidovaného HIM
38. Tvorba opravných položek k investičnímu majetku (stálá pasiva)
39. Tvorba opravných položek k zásobám
40. TELSOURCE vložení služby (pouze SÚK) - tato položka platí pouze pro ČESKÝ TELECOM, a.s.
41. Škody na majetku a náklady spojené s jejich odstraňováním, včetně snížení cen
42. Nevyužitelné zásoby a fyzické likvidace zásob, náhrady škod a odškodnění
43. Náklady na zastavenou nedokončenou výrobu nebo jinou zastavenou činnost
44. Nevyužité náklady spojené s přípravou a zabezpečením investiční výstavby
45. Náklady na zastavenou přípravu a záběh výroby a na zastavený výzkum, vývoj a projekty
46. Platby na promlčené dluhy
47. Opakovaně zahrnované náklady, které již byly uhrazeny
48. Zvýšení cen vstupů, které ještě neprošly procesem zpracování
49. Odpisy vyšší, než odpovídá skutečně uplatněným odpisům podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
50. Zaviněná manka a škody
51. Spotřeba pohonných hmot pro osobní spotřebu
52. Náklady na zaměstnance, které nejsou uznané za daňový výdaj dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu
53 Pojištění odpovědnosti za škody způsobené statutárními orgány společnosti
54. Pojištění pracovní neschopnosti zaměstnanců
55. Životní a úrazové pojištění zaměstnanců, pokud nezohledňuji riziko vykonávané práce
56. Náklady na soukromé telefonní hovory
57. Náklady na rekreaci zaměstnanců
58. Stavební spoření hrazené zaměstnancům
59. Náklady na provoz služebních mobilních telefonů ve výši 30 % z částky vyúčtované za běžný rok.
1) §37 odst. 2 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů.
2) §2 odst. 16 zákona č. 151/2000 Sb.
3) „Výsledný model LRIC týmu“, verze 01, model APVTS a ČTÚ, ze dne 28.11.2001.
4) Opatření ČTÚ č. OÚ-6/S/2000, kterým se stanoví metodika oddělené evidence nákladů, tržeb a výnosů včetně vloženého kapitálu, ze dne 1.11.2000.
5) Průměrná hodnota vloženého kapitálu za dané období bude vypočtena jako průměr stavů vloženého kapitálu k 1.1., 31.3., 30.6., 30.9. a 31.12, za poslední uzavřené účetní období.
6) Opatření ČTÚ č. OÚ-1/S/2001, kterým se stanoví provozovatelé telekomunikačních činností s výrazným podílem na trhu, ze dne 2.10.2001.
7) §12 odst. 1 zákona č. 526/1990 Sb.
8) §5 odst. 3 zákona č. 526/1990 Sb.