Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 1/2003

4

Praha dne 20. prosince 2002

Č.j. 32374/2002-611

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a podle §95 bodu 7. a §78 odst. 2 a odst. 5 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, vydává

Cenové rozhodnutí

č. 09/PROP/2002,

kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování přístupu účastníků ke službám vybraného poskytovatele formou krátké individuální volby čísel pro jednotlivá volání (dále jen „CS“) a formou nastavením předvolby čísel (dále jen „CPS“) a maximální ceny za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování přístupu účastníků ke službám CS a CPS.

Článek 1

Základní pojmy

Pro účely tohoto cenového rozhodnutí se rozumí:

a) poskytovatelem přístupu provozovatel veřejných pevných telekomunikačních sítí (dále jen „VTS“) s výrazným podílem na trhu, který má ze zákona povinnost1) umožnit přístup ke službám kteréhokoli s uvedenými sítěmi propojeného poskytovatele veřejných telekomunikačních služeb, případně jiný provozovatel poskytující takový přístup,

b) účastníkem uživatel2) telekomunikační služby, který je s poskytovatelem přístupu ve smluvním vztahu,

c) vybraným poskytovatelem poskytovatel veřejných telekomunikačních služeb, který je propojen s poskytovatelem přístupu a který byl vybrán účastníkem prostřednictvím služeb CS nebo CPS k poskytování veřejných telekomunikačních služeb,

d) originací volání přenos volání od koncového bodu VTP poskytovatele přístupu, ke kterému je připojen volající účastník, do příslušného bodu propojení s jinou VTS,

e) cenou za propojení pro služby CS a CPS cena, která je tvořena jednorázovými cenami [Kč] a opakující se cenou, tj. cenou za originaci volání účtovanou podle objemu provozu [Kč/min]. Ceny za propojení pro služby CS a CPS platí vybraný poskytovatel poskytovateli přístupu.

Článek 2

Způsob výpočtu

(1) Do maximálních cen za propojení pro služby CS a CPS lze zahrnout ekonomicky oprávněné náklady pouze z následujících položek:

a) náklady na jednorázovou výměnu programového vybavení ústředen, tzn. náklady na celoplošnou výměnu programového vybavení ústředen, které vznikly poskytovateli přístupu v souvislosti se zavedením služby CS a CPS,

b) náklady poskytovatele přístupu na zřízení služby, tzn. provozní náklady na nastavení sítě a podpůrných systémů poskytovatele přístupu pro každého vybraného poskytovatele, k jehož telekomunikačním službám poskytovatel přístupu poskytuje přístup,

c) náklady na aktivaci služeb CPS pro účastníka, tzn. provozní náklady které vzniknou poskytovateli přístupu se zpracováním požadavků na aktivaci služby CPS pro konkrétního účastníka,

d) náklady na originaci volání (realizaci volání), tzn.náklady spojené se zpracováním a přenosem volání prostřednictvím služeb CS a CPS ve VTS poskytovatele přístupu,

e) náklady poskytovatele přístupu na zrušení služeb CS a CPS, tzn. provozní náklady pro každého vybraného poskytovatele, k jehož službám poskytovatel přístupu přístup ruší.

(2) Do maximálních jednorázových cen za zřízení se zahrnuje podíl nákladů na jednorázovou výměnu programového vybavení ústředen a provozní náklady na zřízení přístupu ke službám CS nebo CPS. Tyto náklady jsou děleny odhadovaným počtem naturálních jednotek.

(3) Do maximálních jednorázových cen za zrušení se zahrnují provozní náklady na zrušení přístupu ke službám CS nebo CPS. Tyto náklady jsou děleny odhadovaným počtem naturálních jednotek.

(4) Do maximálních jednorázových cen za rozšíření služby CS na CPS se zahrnují provozní náklady na toto rozšíření a podíl nákladů na jednorázovou výměnu programového vybavení. Tyto náklady jsou děleny odhadovaným počtem naturálních jednotek.

(5) Do maximálních jednorázových cen za aktivaci služby CPS pro 1 účastníka se zahrnují provozní náklady spojené se zpracováním požadavku na aktivaci. Tyto náklady jsou děleny odhadovaným počtem naturálních jednotek.

(6) Do maximální ceny za odmítnutí chybné objednávky pro aktivaci CPS a vyrozumění se zahrnují provozní náklady na zpracování chybných požadavků pro aktivaci od vybraného poskytovatele. Tyto náklady jsou děleny odhadovaným počtem naturálních jednotek. Tato cena se účtuje pouze v případě, že poměr počtu chybných odmítnutých objednávek k celkovému počtu zpracovaných objednávek určitého vybraného poskytovatele služeb překročí procentní hranici 5%, a to po dobu 3 měsíců od účinnosti smlouvy. Pak se tato procentní hranice snižuje na 2%.

(7) Maximální cena za originaci volání je součtem ceny za propojení veřejných telekomunikačních sítí pro službu koncového volání do veřejných pevných telekomunikačních sítí, stanovené platným cenovým rozhodnutím ČTÚ3) a příplatku. Maximální cena za originaci volání se stanovuje v členění odpovídajícím platnému cenovému rozhodnutí3). Cena za originaci pro službu tranzit k síti Internet je součtem ceny za propojení stanovené platným cenovým rozhodnutím4) pro službu zprostředkování přístupu uživatelů ke službám sítě Internet prostřednictvím propojovacího bodu a příplatku.

(8) Příplatek pokrývá část nákladů na jednorázovou výměnu programového vybavení ústředen, který není zahrnutý v maximálních jednorázových cenách za propojení. Tyto náklady jsou děleny počtem odhadovaných minut CS a CPS, tj. minut uskutečněných v rámci propojení pro poskytování služeb CS a CPS.

(9) Příplatek lze uplatnit pouze po omezeně stanovenou dobu 10,5 let. Pokud bude skutečný počet minut v jednotlivých letech nižší (vyšší) než použitý odhadovaný počet lze prodloužit (zkrátit) dobu, po kterou se vynaložené náklady na služby CS a CPS poskytovateli přístupu navracejí.

(10) Přiměřený zisk se do výpočtu zahrnuje ve výši 12% z vloženého kapitálu pro služby CS a CPS.

Článek 3

Maximální ceny za propojení

(1) Pro výpočet cen za propojení se vychází z nákladů předložených společností ČESKÝ TELECOM, a.s., dopisem č.j. RIZ 1049-2002, ze dne 21. listopadu 2002 a dále dopisem č.j. 1139/2002-RIZ, ze dne 17. prosince 2002.

(2) Pro služby CS a CPS se stanovují následující maximální jednorázové ceny:

 
Jednorázové ceny
 
 
Cena za zřízení služby CS pro 1 CSC kód a první propojovací bod
 
345 543
 
Cena za zřízení služby CPS pro 1 CSC kód a první propojovací bod
 
457 771
 
Cena za zřízení služby CS nebo CPS v každém dalším propojovacím bodě
 
25 082
 
Cena za zrušení služby CS nebo CPS pro 1 kód CSC v jednom propojovacím bodě
 
10 148
 
Cena za zrušení služby CS nebo CPS pro 1 kód CSC a poslední propojovací bod
 
28 700
 
Cena za rozšíření služby CS na CPS pro jeden CSC kód a všechny propojovací body, ve kterých je služba CS zřízena
 
112 237
 
Cena za jednoduchou aktivaci služby CPS pro 1 zákazníka a vyrozumění
 
243
 
Cena za komplexní aktivaci služby CPS pro 1 zákazníka a vyrozumění
 
243
 
Cena za odmítnutí chybné objednávky aktivace zákazníka a vyrozumění
 
119

(3) Pro služby CS a CPS se stanovuje cena za originaci volání v souladu s čl. 2 odst. 7 tohoto cenového rozhodnutí.

(4) Pro služby CS a CPS se stanovuje příplatek k cenám za propojení ve výši 0,06 Kč/min.

Článek 4

Určené podmínky

(1) Cena za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě bude stanovena samostatným cenovým rozhodnutím ČTÚ, a to pouze v případě, pokud se prokáže oprávněnost těchto nákladů. Do doby vydání samostatného cenového rozhodnutí nelze cenu za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě uplatňovat.

(2) Cenu za sestavení volání nelze uplatnit.

(3) Cenu za zřízení, resp. Pronájem propojovacích telekomunikačních okruhů lze uplatnit samostatně.

Článek 5

Zrušující ustanovení

Zrušuje se cenové rozhodnutí ČTÚ č. 05/PROP/2002, ze dne 14. června 2002.

Článek 6

Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnost dnem 20. prosince 2002.

Ing. David Stádník, v.r.
předseda Českého telekomunikačního úřadu
1) §76 odst. 1 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
2) §2 odst. 8 zákona č. 151/2000 Sb.
3) Cenové rozhodnutí č. 01/PROP/2004, ze dne 7. ledna 2004.
4) Cenové rozhodnutí ČTÚ č. 03/PROP/2002, ze dne 21. května 2002, ve znění 07/PROP/2002, ze dne 3. září 2002.