XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023). |
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení. |
(3) |
Aby xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx podle čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Xxxxxx článek
V Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Basmati“ (XXXX) (EU č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto článku xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx WOJCIECHOWSKI
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx specifických oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx vlastnosti:
Poř. č. |
Parametry |
Hodnota |
1. |
Minimální xxxxx předvařených xxx (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
3. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3 ,50 |
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Vůně 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si xxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx lepivost |
7. |
Obsah xxxxxxx |
19 –26 % |
8. |
Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX) |
4 –7 |
9. |
Citlivost xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 mm |
11. |
Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx v ústech |
Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 aromatic, KSK 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4. Specifické xxxxx xxx produkci, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
— |
přesazování semen, |
— |
pěstování, |
— |
řízení xxxxxxx, |
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Ázád Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Nankana Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Swat), |
— |
v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx a specifických vlastností xxxx „Basmati“.
Název „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx mnoho staletí.
Historický xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Jacques X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
7. |
Xxx Hindu v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Basmati xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) ze xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx té xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“ |
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu používá xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx své xxxxxxxx chuti, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, které xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou biryani x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx zemí celého xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. V oblastech, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx v daném období xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími xxx xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Zeměpisná oblast xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx jsou ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (podrobnější xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx vysoký (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní chemickou xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx uchová, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx po řádku x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.
Stojatá xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx šířky xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx je 3:2.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx přírodním a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx vedle xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, rozmístění xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx s ní mají xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či v zahraničí, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace
https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/