Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

o zveřejnění xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx k závěru, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx název „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto článku xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu xxx 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX DOKUMENT

„BASMATI“

XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika

3.   Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx dlouhozrnná aromatická xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx značným xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, vysoké xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx při vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ má tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání)

6 ,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx předvařených xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené rýže / předvařené rýže XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx zvětšení objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx na fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, kdy xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx krajové odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, KSK 111 X, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Basmati, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Basmati“:

příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Ázád Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Šejchupura, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx název, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx mnoho xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Shah v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx informací, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má xxxxxxxx xxxx a jemnou xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zemí,‘ říká Xx. Y. X. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx chuti, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se rýže „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, xxxxxx Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady a Evropy.

Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Klimatické požadavky xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx v oblastech, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna ještě xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx aromatické xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx jsou ideální xxx rozvoj jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné množství xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).

Normální xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx a z hlediska struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah organického xxxxxx. V jílovité frakci xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), jak ukazuje xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx vysoký (&xx; 280 kg K/ha) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, xxx xxxxxx zakořenění ujmuvších xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx doby xx xxxx zavlažují xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26 %), xxxxxx celistvosti xxxx xxx vaření a lineárním xxxxxxxxxxx zrna s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Zrna rýže „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx charakteristickou vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx na xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx a technika zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx označení po xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx a společenských faktorů, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/