Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ KOMISE

ze xxx 23. dubna 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby bylo xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx xxxxx „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx článek

Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (EU č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


PŘÍLOHA

JEDNOTNÝ DOKUMENT

„BASMATI“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

CHOP ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx dlouhozrnná aromatická xxxx xxxxxxxxx a produkovaná xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené omleté xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Basmati“ xx typickou vůni xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx konzistence

Měkká

6.

Textura xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Citlivost na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx při vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx xxxxxxxx objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx míry xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx zeměpisné oblasti

Rýže „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx staletí.

Historický xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx a uznání ze xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx například:

1.

Cambridgeský slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Jacques X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“.

7.

Xxx Hindu v článku „Xxxxxxx Developed at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx vyvinuli zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety a která xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zemí,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – rýži Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky své xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx velmi hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Poptávka xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. V oblastech, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož je xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě souhra xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx rostoucí zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce září xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (podrobnější xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné náplavové xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), dobře xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx bohatý xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx je přirozeně xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx normálních podmínek xxxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly by xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx květu nebo xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx července.

Semenáčky xx xxxxxxxxx v řádcích xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx doby xx pole xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené o uhlík, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx zrnech nebo xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají v jejích xxxxxxxx tenkých zrnech xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx do xxxxx xxx vaření.

Zrna rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx a šířky zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx glykemickému indexu, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou a nadýchanou xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky souhře xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx nalévání xxx, xxxxxxx a sluneční záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou v Pákistánu xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/