Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby bylo xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx článek

Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx se xxxxx čl. 50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu dne 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx WOJCIECHOWSKI

člen Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx vlastnosti:

Poř. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání)

6 ,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn

≤ 1,9  mm

3.

Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která je xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Vůně 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00  mm

11.

Minimální xxxxx xxxxx vařené rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx k polehnutí. Xxxx xxxxxxx byla xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, kdy xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx z roku 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, NIAB Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“:

příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. produktu, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat),

v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Džammú a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx také ve xxxxxxxxxxxx oblastech Indie.

5.   Souvislost xx xxxxxxxxxx oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx tenká dlouhozrnná xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx úpatí Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“.

7.

Xxx Hindu v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Basmati xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, předseda Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“

8.

Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – rýži Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx kvalitu. K dispozici xx spousta xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx kupte indickou xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx není jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx souhra xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu s dalšími xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: K zavlažování xx používá xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx obecně nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx bohatý xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), jak ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx vysoký (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx uchová, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx k nadměrnému vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx července.

Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx výsadbě, což xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx xxxxxxx a v boji xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx nejdříve a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx tvorbě plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx celistvosti zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx u jiných druhů xxxx je poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx jasmínové rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, při sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx vliv xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/