Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ XXXXXX

xx xxx 23. dubna 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx k závěru, že xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx článek

Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


PŘÍLOHA

JEDNOTNÝ XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]

„Basmati“

2.   Členský stát xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika

3.   Popis zemědělského xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání)

6 ,50  mm

2.

Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx alkalických látek (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx xxxxxxxx k polehnutí. Xxxx omezení xxxx xx značné míry xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.

Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, KSK 111 H, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx se vztahuje xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx oblasti

Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ již xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Developed at Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické důkazy xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250 lety a která xx od xx xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, ale určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Basmati“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím

Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx celou xxxx pěstování, nízké xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, dny xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) a noci chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx rozvoj xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.

Dostatečné xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx bohatý xx xxxxxxx. Proto xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx K/ha) xxxx úrodnosti půdy, xxxxx xxx o draslík

Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma semenáčky xx xxxxxx způsobem xxxxx xx řádku x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by se xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx rostlin.

Stojatá voda xx xx rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, což xxxxxx zakořenění ujmuvších xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx zavlažují xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.

5.2.   Specifičnost xxxxxxxx

Xxxxxxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx do šířky xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx charakteristickou xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx sázení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx běžný člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/