Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx v článku 49 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24. 8. 2023).

(2)

Komise xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx bylo xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx dne 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx WOJCIECHOWSKI

člen Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX DOKUMENT

„BASMATI“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx název uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx při vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx vlastnosti:

Poř. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx předvařených xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx alkalických xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka xxxxxx xxxx

12,00  mm

11.

Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální poměr xxxxxxxxxxx xxx vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx zvětšení objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Basmati“ v ústech: xxxxx a nadýchaná textura x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 dokáží odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Toba Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat),

v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský básník Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx a jemnou chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Basmati xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické důkazy xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zemí,‘ říká Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale určitě xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží do xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených států xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, je xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu slunečnímu xxxxxx, spolu s dalšími xxxxxxx, jako je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx pro xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: K zavlažování xx xxxxxxx především xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx deštích x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx v tomto xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Tyto půdy xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx převládá xxxxx – minerál xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává pronikavou xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx výsadbě, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx zavlažují xx xxxx, xx xxxxxxxxx stojatou vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx předešlo xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném tvaru (xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx amylózy (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx a šířky zrn xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně je xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxx xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou a nadýchanou xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx nebo jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx xxxx xxxx pěstuje, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx teplota xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.

Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx na xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě svou xxxxxx pověst xx xxxxxxx historických, tradičních, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/