XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2019/1901
xx xxx 7. xxxxxxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006, xxxxx xxx x maximální xxxxxx citrininu x xxxxxxxxx xxxxxx na xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)
EVROPSKÁ KOMISE,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x fungování Xxxxxxxx xxxx,
x ohledem xx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 xx xxx 8. února 1993, kterým se xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x xxxxxxxxxxx (1), x zejména xx xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx důvodům:
(1) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 1881/2006 (2) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(2) |
X xxxxxxxxxx xx xxxxxx Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx přijala vědecká xxxxxx xxx kontaminující xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx jen „xxxx“) xxx 2. xxxxxx 2012 xxxxxxxxxx týkající xx rizik xxx xxxxxxx zdraví x xxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v potravinách x xxxxxxxx (3). Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx k xxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxxxx jde o xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx. |
(3) |
Dostupné xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxxx. Proto xxx x xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x červené xxxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x přítomnost xxxxxxxxx v přípravcích x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx a v xxxxxx xxxxxxxxxxx, x x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx nejistotu, xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
(4) |
X roce 2015 xxxxxxxxx xxxx výzvu x podávání xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx x produkty z xxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x Xxxxxx. Zpráva xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx „Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx in xxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx)“ (4) byla xxxxxxxxxx x roce 2017. Xxxx získány xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x Xxxxxx, zejména x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx z obilovin x v xxxxxxxxx xxxxxx xx bázi xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
(5) |
Xxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxxxx maximální úroveň xxxxxxxxx v potravinách xxxxxx xxx v xxxxxxxxx xxxxxx na xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxxxxxx x doplňcích xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x výskytu xxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx snížena. Xxxxxx x dispozici xxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx vyžadovaly, xxx xxxx aktualizoval xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx, pokud xxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xx xxx ochranu xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xx je xxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, že x některých xxxxxxxx xxxxxx výrobků lze xxxxxx velmi xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxxxx údajů vyplývá, xx xx uplatnění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx dosáhnout xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx stravy na xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx ohledně xxxxxxxx xxxxxxxxx a x možnosti xxxxxxxx xxxxx xxxxxx citrininu xxxxxxxxxx správné výrobní xxxxx je vhodné xxxxxx xxxxxxxxx limit xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx lidského zdraví. |
(6) |
Členským xxxxxx a xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx být dáno xxxxxxxxx období, jež xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x tomto xxxxxxxx. Xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxx. |
(7) |
Opatření xxxxxxxxx xxxxx nařízením xxxx v souladu xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Příloha nařízení (XX) x. 1881/2006 xx xxxx v xxxxxxx x přílohou xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx červenými xxxxxxxxxx Xxxxxxxx purpureus, xxxxx xxxx x souladu x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxx vstupem tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxx xx xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.
Xxxxxxx xx xx 1. xxxxx 2020.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x celém xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Bruselu xxx 7. listopadu 2019.
Xx Komisi
xxxxxxxx
Jean-Claude XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (XX) x. 1881/2006 xx xxx 19. xxxxxxxx 2006, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 364, 20.12.2006, s. 5).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx komise XXXX xxx xxxxxxxxxxxxx látky x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (XXXXXX); Scientific Xxxxxxx xx xxx risks xxx public xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx in xxxx xxx feed. XXXX Xxxxxxx 2012;10(3):2605 [82 x.]. X xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx: www.efsa.europa.eu/efsajournal.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxx P., de Xxxx M., Xxxxxxx X., Pietri A., Xxxxxxxx X., Xxxxxxx X., Xxxxxxxxxxx X., Xxxxxxxxxx X. x Xxxxxx M., 2017. Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xx xxxx. XXXX xxxxxxxxxx publication 2017:XX-1177, 47 x.
PŘÍLOHA
Příloha xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxxx xxxxx:
1) |
X xxxxxx 2 přílohy xxxxxxxx (XX) č. 1881/2006 xx xxxxxxx 2.8.1 xxxxxxxxx xxxxx:
|
2) |
Xxxxxxxx pod xxxxx „(*) Xxxxx xxxxxxxxx limit xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxx 2016 x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x expozici xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxxxxxxxxx informace x xxxxxxxx citrininu, xxxxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx.“ xx xxxxxxx. |