Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/1901

xx dne 7. xxxxxxxxx 2019,

xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006, xxxxx xxx o maximální xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Monascus xxxxxxxxx

(Xxxx x významem xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx na Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 315/93 ze xxx 8. xxxxx 1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x xxxxxxxxxxx (1), x zejména na xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x těmto důvodům:

(1)

Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1881/2006 (2) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx stravy na xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasnicemi Xxxxxxxx xxxxxxxxx.

(2)

X návaznosti xx xxxxxx Xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách x xxxxxxxx přijala vědecká xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x potravinovém xxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx jen „xxxx“) xxx 2. března 2012 stanovisko xxxxxxxx xx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx s přítomností xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x krmivech (3). Xxxxxxx xxxxxx pro kontaminující xxxxx dospěla x xxxxxx, že xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x karcinogenity, xxxxx xxx x xxxxxxxx v limitu xxxxxxxx xxxxxx nefrotoxicity.

(3)

Xxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx citrininu x xxxxxxxxx přípravcích z xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx úroveň xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx byl x xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 stanoven xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx. Xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx a x xxxxxx xxxxxxxxxxx, x x xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx nejistotu, xxxxx xxx o xxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx maximálních xxxxxx.

(4)

X roce 2015 xxxxxxxxx xxxx výzvu x podávání xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v potravinových xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxx x produkty z xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x Xxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx „Occurrence xx xxxxxxxx xx food (Xxxxxx citrininu x xxxxxxxxxxx)“ (4) xxxx xxxxxxxxxx x xxxx 2017. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x Xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx x v doplňcích xxxxxx xx bázi xxxx fermentované červenými xxxxxxxxxx.

(5)

Xxxx xxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx úroveň xxxxxxxxx x potravinách xxxxxx než v xxxxxxxxx stravy na xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx obsahujících xxxxxxx xxxxxxxxxxxx kvasinky Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx x dispozici xxxxx xxxx údaje o xxxxxxxx citrininu, které xx vyžadovaly, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx, xxxxx jde x genotoxicitu x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx. Proto xx xxx xxxxxxx veřejného xxxxxx xxxxxxxx, aby xxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. To xx xxxxxxxxx důležité u xxxxxxx xxxxxx na xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx x některých vzorcích xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx velmi vysoké xxxxxx xxxxxxxxx, což xxxx k vysoké xxxxxxxx spotřebitelů těchto xxxxxxxx citrininu. Xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxxxx údajů xxxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx nízkých xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasnicemi Monascus xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a x možnosti dosažení xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné výrobní xxxxx xx xxxxxx xxxxxx maximální xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx kvasnicemi Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx vysokou xxxxxx xxxxxxx lidského zdraví.

(6)

Xxxxxxxx xxxxxx x provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx být xxxx xxxxxxxxx období, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx novým xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(7)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx stanoviskem Stálého xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx mění x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Xxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx červenými xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxx v xxxxxxx x xxxxxxxx předpisy xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x platnost, xxxxx xxxxxx xx xxxx xx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx data xxxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Použije xx od 1. xxxxx 2020.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 7. xxxxxxxxx 2019.

Xx Komisi

předseda

Jean-Claude XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Komise (XX) x. 1881/2006 xx xxx 19. prosince 2006, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx kontaminujících látek x xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx XXXX xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci (XXXXXX); Scientific Xxxxxxx xx xxx xxxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx the xxxxxxxx xx xxxxxxxx in xxxx and feed. XXXX Xxxxxxx 2012;10(3):2605 [82 x.]. X xxxxxxxxx xx internetové xxxxxx: xxx.xxxx.xxxxxx.xx/xxxxxxxxxxx.

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxx X., xx Xxxx X., Xxxxxxx X., Pietri X., Xxxxxxxx X., Xxxxxxx X., Xxxxxxxxxxx X., Xxxxxxxxxx X. x Xxxxxx X., 2017. Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx on xxxxxxxx xx food. EFSA xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2017:EN-1177, 47 x.


XXXXXXX

Xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 se xxxx takto:

1)

V xxxxxx 2 xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxxxxx 2.8.1 xxxxxxxxx tímto:

Potraviny (1)

Maximální xxxxxx (µx/xx)

„2.8

Xxxxxxxx

2.8.1

Xxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasnicemi Xxxxxxxx xxxxxxxxx

100“

2)

Xxxxxxxx xxx xxxxx „(*) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxx 2016 x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, zejména xxxxx jde x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx.“ xx zrušuje.