Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 5/2019

1/2019/CAU

Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví ze dne 22. května 2019, o regulaci cen zdravotnických prostředků

Ministerstvo zdravotnictví na základě §2a odst. 1 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a §1 odst. 6 písm. a) a e) a §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, vydává tento cenový předpis:

Čl. I.

Pojmy

Pro účely tohoto předpisu se rozumí:

a) zbožím - zdravotnický prostředek hrazený plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění na základě předepsání na poukaz a dále zvlášť účtovaný zdravotnický materiál1) a přímo spotřebovaný zdravotnický materiál,

b) původcem - osoba, která jako první uvádí nebo dodává zboží na trh na území České republiky,

c) cenou původce - prodejní cena bez obchodní přirážky a bez daně z přidané hodnoty (dále jen "DPH") uskutečněná původcem,

d) konečnou cenou - cena zahrnující cenu původce, skutečně uplatněnou obchodní přirážku a DPH,

e) obchodní přirážkou - cena za výkony obchodu a další distribuční činnost distributora a výdejce zboží,

f) Zákonem - zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. II.

Uplatněný způsob regulace cen

(1) Ministerstvo zdravotnictví (dále jen "Ministerstvo") reguluje ceny veškerého zboží, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a to bez ohledu na skutečnost, zda je zboží v konkrétním případě skutečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění či zda si je plně hradí pacient. Jako způsob cenové regulace zboží je stanoveno věcné usměrňování ceny původce a stanovení maximální obchodní přirážky.

(2) Věcné usměrňování ceny původce spočívá ve stanovení maximálního rozsahu možného zvýšení ceny zboží ve vymezeném období, kterým je kalendářní rok, nebo v závazném postupu při kalkulaci a sjednávání ceny zboží.

(3) Konečná cena zboží musí být sjednána tak, aby nepřekračovala součet ceny původce podle čl. III u sériově vyráběného zdravotnického prostředku nebo podle čl. IV u individuálně zhotoveného zdravotnického prostředku (prostředku na zakázku), maximální obchodní přirážky podle čl. V. a DPH.

(4) Ustanovení tohoto předpisu se nevztahují na zboží, které je stomatologickým výrobkem. Cenová regulace stomatologických výrobků se provádí podle jiného cenového předpisu.2)

(5) Ceny vyjádřené v jiné měně než v českých korunách, se přepočtou na české koruny podle zvláštního právního předpisu.3)

(6) Ministerstvo na základě tohoto předpisu vydává ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví4), cenové rozhodnutí, které obsahuje seznam skupin zboží, které nepodléhají regulaci věcným usměrňováním ceny původce.

Čl. III.

Cena původce sériově vyráběného zdravotnického prostředku

(1) Cena původce sériově vyráběného zdravotnického prostředku nesmí v aktuálním kalendářním roce překročit nejvyšší cenu, za kterou původce uvedl nebo dodal daný zdravotnický prostředek na trh v České republice v předchozím kalendářním roce navýšenou maximálně o 3 %.

(2) Cena původce není regulována u těch skupin zboží, u nichž se má odůvodněně za to, že trh není ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže nebo neexistuje mimořádná tržní situace vyžadující cenovou regulaci, nebo u kterých je zařazení do seznamu skupin zboží, které nepodléhají regulaci věcným usměrňováním ceny původce, vhodné s ohledem na zachování dostupnosti zdravotnických prostředků nezaměnitelných v terapeutické praxi na trhu v České republice.

(3) Rozhodným trhem pro účely posuzování účinků omezení hospodářské soutěže nebo existence mimořádné tržní situace ve smyslu odstavce 2 tohoto článku je trh dostupných hrazených zdravotnických prostředků terapeuticky zaměnitelných, přičemž se zpravidla má za to, že trh není ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže, jestliže jde o zdravotnické prostředky zařazené do

a) skupiny zaměnitelných prostředků vytvořené podle §39u Zákona,

b) úhradové skupiny uvedené v příloze č. 3 Zákona, ve které jsou zařazeny alespoň 4 vzájemně zaměnitelné zdravotnické prostředky od 4 různých ohlašovatelů, a

c) skupiny zvlášť účtovaného zdravotnického materiálu nebo přímo spotřebovaného zdravotnického materiálu, do které náleží alespoň 4 vzájemně zaměnitelné zvlášť účtované zdravotnické materiály nebo přímo spotřebované zdravotnické materiály od 4 různých původců.

Čl. IV.

Cena původce individuálně zhotovovaného zdravotnického prostředku

(1) Cena původce individuálně zhotovovaného zdravotnického prostředku smí zahrnout pouze ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk.

(2) Za ekonomicky oprávněné náklady se považují náklady na pořízení, zpracování a oběh zboží, zejména náklady pořízení odpovídajícího množství přímého materiálu, mzdové a osobní náklady, nezbytné ostatní přímé a nepřímé náklady a náklady oběhu doložitelné z účetnictví.

(3) Za ekonomicky oprávněné náklady nelze uznat

a) penále, poplatky z prodlení, zaviněná manka, platby za promlčené dluhy, úroky z prodlení a peněžní náhrady škod související s investiční výstavbou,

b) škody na majetku a náklady spojené s jejich odstraňováním (kromě škod způsobených živelnými pohromami), včetně snížení cen nevyužitelných zásob a fyzické likvidace zásob, náhrady škod a odškodnění,

c) veškeré odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob,

d) pokuty, poplatky z prodlení, úroky z prodlení, penále a jiná plnění za nedodržení povinnosti podle smluv a předpisů (i ekologických), nevyužité provozní náklady spojené s přípravou a zabezpečením investiční výstavby (zmařené investice),

e) náklady na zastavenou přípravu a záběh výroby a na zastavený výzkum a vývoj,

f) přirážky k poplatkům placeným za znečištění ovzduší, popř. další platby sankční povahy (např. za škody způsobené na zemědělských půdách),

g) odpisy promlčených a nedobytných pohledávek,

h) opakované zahrnované náklady, které již byly uhrazeny,

i) odpisy vyšší, než odpovídá skutečně uplatněným odpisům podle zvláštního právního předpisu,

j) penzijní připojištění zaměstnanců hrazené zaměstnavatelem nad limit stanovený zvláštním právním předpisem,

k) odpisy majetku nabytého bezúplatným převodem s výjimkou majetku převedeného podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů,

l) výdaje na reprezentaci,

m) cestovné vyplácené nad rámec zvláštního právního předpisu,

n) peněžité vyrovnání (např. odstupné),

o) platby při pojištění škod způsobených statutárními orgány právnických osob,

p) odvod do státního rozpočtu při neplnění stanoveného podílu zdravotně postižených na celkovém počtu zaměstnanců,

q) příspěvky na závodní stravování v cizích zařízeních nad 55 % ceny jídel.

(4) Za přiměřený zisk se považuje zejména zisk spojený s výrobou a výdejem daného zboží, určený na pořízení hmotného a nehmotného majetku a pozemků, na zvýšení základního kapitálu, na tvorbu fondů, jejichž tvorba a naplňování jsou určeny zvláštními předpisy, a zisk odpovídající obvyklému zisku dlouhodobě dosahovanému při srovnatelných ekonomických činnostech, který zajišťuje přiměřenou návratnost použitého kapitálu v přiměřeném časovém období.

(5) Cena původce se stejnou skladbou a rozsahem položek obsažených v cenové kalkulaci nesmí v aktuálním kalendářním roce překročit nejvyšší cenu daným původcem uskutečněnou v předchozím kalendářním roce navýšenou maximálně o 3 %.

ČI. V.

Maximální obchodní přirážka

(1) Maximální obchodní přirážka se stanovuje v procentuální sazbě vypočtené ze skutečně uplatněné ceny původcem vyjádřené v českých korunách (dále jen "základ"). Základ nesmí překročit výši ceny původce podléhající věcnému usměrňování; pokud bylo zboží poskytnuto původcem nebo distributorem zdarma, je základ 0 Kč. V případě, že distributor distribuuje zboží dále za cenu nižší než cenu skutečně uplatněnou původcem, má se za to, že daný distributor uplatnil obchodní přirážku ve výši 0 % a při dalším prodeji lze zahrnout do ceny pro konečného spotřebitele jen sníženou cenu distributora, která je dále základem pro výpočet maximální obchodní přirážky.

(2) Slevy, bonusy či jakákoliv finanční plnění, která jsou poskytnuta v souvislosti s dodávkou nebo je lze vztáhnout ke konkrétní dodávce hrazeného zboží s tím, že je možné jednoznačně určit a přiřadit jejich výši ke konkrétní jednotlivé položce na daňovém dokladu již k datu uskutečnění zdanitelného plnění, bez ohledu na to, zda jsou poskytnuta či obdržena ihned k datu uskutečnění zdanitelného plnění nebo v jiném období, se promítnou do jejich jednotkové ceny.

(3) Maximální obchodní přirážka zboží je stanovena ve výši 25 % ze základu, není-li dále stanoveno jinak.

(4) Pro čočky brýlové dioptrické ze skla i z plastů vydávané na poukaz je maximální obchodní přirážka stanovena ve výši 75 % ze základu. Tato obchodní přirážka zahrnuje i úkony při opracování čočky k zasazení do obruby.

(5) Pro zvlášť účtovaný zdravotnický materiál a přímo spotřebovaný zdravotnický materiál je maximální obchodní přirážka stanovena ve výši 10 % ze základu.

(6) V případě, že se výkonů obchodu účastní více distributorů, anebo i původce (pokud sám zajišťuje činnost distribuce nebo výdeje) nebo výdejce, nesmí součet jimi uplatněných obchodních přirážek překročit výši stanovené maximální obchodní přirážky. Za tímto účelem je původce povinen informovat svého odběratele o základu pro maximální obchodní přirážku a o případné vlastní uplatněné obchodní přirážce. Každý distributor je dále povinen informovat svého odběratele s výjimkou konečného spotřebitele o základu, o uplatněných obchodních přirážkách předešlých subjektů v distribučním řetězci a o vlastní uplatněné obchodní přirážce.

(7) U individuálně zhotovovaných zdravotnických prostředků (prostředků na zakázku) je uplatnění obchodní přirážky zakázáno.

Čl. VI.

Zrušovací ustanovení

Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví 3/2012/FAR ze dne 16. dubna 2012, o regulaci cen zdravotnických prostředků a Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví 2/13-FAR ze dne 7. prosince 2012, se zrušují.

Čl. VII.

Účinnost

Tento předpis nabývá účinnosti dnem 1. června 2019.

Ministr zdravotnictví:

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, v. r.

1) 1. TEXTOVÁ ČÁST, Kapitola 1, bod 15. přílohy vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů.

2) Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ze dne 19. prosince 2018, kterým se stanoví maximální ceny stomatologických výrobků plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

3) Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

4) Na základě §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.