Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 4/2019

Centra vysoce specializované péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica

ČÁST I.

Péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica v ČR, centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica

ČI. 1

Kontext

Roztroušená skleróza a neuromyelitis optica se vyskytují ve všech věkových kategoriích české populace. Diagnostika a péče o tyto pacienty představuje jeden z klíčových neurologických problémů. V České republice žije kolem 18 000 nemocných s těmito chorobami. Roztroušená skleróza a neuromyelitis optica jsou chronická onemocnění centrálního nervového systému vyžadující diferencovanou a vysoce specializovanou péči, která je díky novým možnostem schopna řadu nemocných udržet v plné nebo alespoň částečné pracovní schopnosti.

Dle přibývajících studií lze u velké části pacientů s roztroušenou sklerózou při včasné diagnostice a správně vedené léčbě docílit oddálení invalidity, která je podkladem ztráty práceschopnosti, o řadu let. U pacientů s agresivním průběhem choroby a rychle se vyvíjecí invaliditou je třeba použít adekvátně agresivních léčebných postupů, ale zároveň omezit na minimum výskyt nežádoucích účinků. Pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica je proto třeba koncentrovat k poskytovatelům zdravotních služeb, kteří jsou schopni poskytnout vysoce specializovanou péči.

Koncentrace pacientů do center vysoce specializované péče (CVSP) umožňuje stanovení jednotných pravidel tak, aby se sjednotila zdravotní péče poskytovaná pacientům s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica po stránce technické, věcné a personální, a dále umožňuje jak vytvoření a udržení dostatečné erudice všech členů týmu, tak zajištění dostupnosti, kvality a efektivity zdravotní péče při zachování nebo dokonce zvýšení kvality poskytované péče.

Čl. 2

Péče o nemocné s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica v České republice

Pod pojmem "péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica" rozumíme zdravotní péči poskytovanou pacientům s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica, zajišťovanou v rámci oboru neurologie nebo dětská neurologie v úzké spolupráci s ostatními klinickými a diagnostickými obory.

Poskytování této péče je zajišťováno na úrovni 1 (viz níže) lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru neurologie (nebo dětská neurologie) a na úrovni 2 (viz níže) lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru neurologie (nebo dětská neurologie) se zkušeností v diagnostice a léčbě roztroušené sklerózy a neuromyelitis optica.

Péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica je zajišťována sítí poskytovatelů zdravotních služeb ve formě ambulantní a lůžkové zdravotní péče a probíhá na dvou úrovních: Úroveň 1/ ambulantní a lůžková péče v oboru neurologie (nebo dětská neurologie): zajištění poskytování zdravotní péče v rozsahu základní diagnostiky, léčby akutních atak, komorbidit a léčby symptomatické;

Úroveň 2/ centra vysoce specializované péče - ambulantní a lůžková péče v oboru neurologie (nebo dětská neurologie), včetně péče stacionární, disponující možností zahájit, adekvátně monitorovat a měnit imunomodulační i symptomatickou léčbu, poskytovat léčbu akutních atak a zajišťovat komplexní péči zahrnující péči léčebně rehabilitační, psychologickou, sociální a psychoterapeutickou. CVSP doporučuje další organizaci péče o pacienta ve spolupráci s praktickými lékaři a odbornými ambulantními specialisty.

Kritéria zařazení poskytovatelů zdravotních služeb do sítě center vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica (dále jen "centrum") byla připravena týmem složeným ze zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR, zdravotních pojišťoven, České neurologické společnosti ČLS JEP (dále jen "ČNS") a Společnosti dětské neurologie ČLS JEP.

ČÁST II.

Výzva Ministerstva zdravotnictví k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica

Čl. 1

Základní podmínky udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica

Ministerstvo zdravotnictví tímto uveřejňuje podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) výzvu k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica pro dospělé nebo pro dospělé a děti.

Územím, pro které má být vysoce specializovaná péče pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti vysoce specializované péče pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica se za optimální pro ČR považuje 1 centrum na cca 600 tis. obyvatel, tj. nejvýše 17 center.

Statut centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica bude udělen na období 5 let.

Za vysoce specializovanou neurologickou péči pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica se považuje:

diagnostika časných fází onemocnění a diferenciálně-diagnostický proces sporných a složitých případů, včetně ambulantně prováděné lumbální punkce u pacientů nad 18 let věku. U pacientů do 18 let věku probíhá diagnostický a diferenciálně diagnostický proces výlučně na lůžkovém oddělení dětské neurologie a teprve po stanovení finální diagnózy roztroušené sklerózy nebo neuromyelitis optica přebírá takového pacienta centrum vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica.

  • včasné zahájení medicínsky adekvátní imunomodulační léčby a včasná změna léčby podle nejnovějších vědeckých poznatků a současná prevence, sledování a hlášení nežádoucích účinků této léčby,
  • péče diagnostická, dispenzární a léčebná o pacienty na imunomodulační léčbě a ukončení léčby při nemožnosti dosáhnout efektu na aktivitu nemoci dostupnou léčbou,
  • vedení farmakologické a nefarmakologické symptomatické léčby a současná prevence, sledování a hlášení nežádoucích účinků této léčby,

Poskytovatel zdravotních služeb, který získá statut centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica, pravidelně sleduje ke dni 31.12. daného roku dále stanovené indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra. Sledované indikátory na vyžádání předloží Ministerstvu zdravotnictví.

Žádost se stanovenými doklady se předkládá Ministerstvu zdravotnictví na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotních služeb, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2, a to ve lhůtě do 30 kalendářních dnů od zveřejnění této výzvy. Lhůta pro podání žádosti je zachována, je-li posledním dnem lhůty žádost podána k poštovní přepravě. Bude-li žádost podána prostřednictvím datové schránky, považuje se žádost za včasně podanou, je-li nejpozději poslední den lhůty dodána do datové schránky Ministerstva zdravotnictví.

Pro tento účel lze použít doporučený formulář žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica uvedený v příloze výzvy.

ČI. 2

Obecné požadavky

Poskytovatel zdravotních služeb žádající o udělení statutu CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica musí splňovat i podmínky jdoucí nad rámec požadavků na personální zabezpečení podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, a požadavků na technické a věcné vybavení podle vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče.

Statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica lze udělit poskytovateli zdravotních služeb, který zajistí poskytování vysoce specializované péče pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica a splňuje požadavky na personální zabezpečení, technické a věcné vybavení, minimální počet pacientů a provedených zdravotnických výkonů a ostatní kritéria podle této výzvy.

V rámci poskytovatele zdravotních služeb žádajícího o statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica musí být zajištěna od pondělí do pátku v rámci běžné pracovní doby:

  • ambulantní péče v oboru neurologie vyhrazená pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica

Dále musí být v rámci jednoho poskytovatele zdravotních služeb se statutem CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica zajištěna mezioborová spolupráce a dostupnost:

a) nepřetržitá dostupnost (24/7):

  • akutní lůžkové péče standardní v oboru neurologie, přičemž pro potřeby CVSP jsou vyčleněna minimálně 2 lůžka
  • akutní lůžkové péče standardní v oboru dětská neurologie nebo pediatrie (v případě centra pro dospělé a děti),

b) dostupnost v rámci běžné pracovní doby:

  • oddělení radiologie a zobrazovacích metod - pracoviště magnetické rezonance pro zajištění opakovaného vyšetření jednoho pacienta na témže přístroji (v rozsahu nejméně 2 termíny na den na každých 500 pacientů dispenzarizovaných v centru,
  • oftalmologického oddělení pro zajištění vyšetření metodou optické koherentní tomografie,
  • neurologického oddělení pro zajištění elektrofyziologických vyšetření,
  • anesteziologicko-resuscitačního oddělení,
  • laboratoří klinické biochemie, lékařské mikrobiologie a alergologie a klinické imunologie
  • konziliárních služeb v oborech psychiatrie, alergologie a klinická imunologie, urologie, endokrinologie a diabetologie, hematologie a transfuzní lékařství, nefrologie, gynekologie a porodnictví, dermatovenerologie a kardiologie,

c) dostupnost (je přípustné i smluvní zajištění s jiným poskytovatelem zdravotních služeb, než je poskytovatel žádající o statut centra):

  • lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětská neurologie (v případě centra pro dospělé a děti)
  • zdravotně-sociálního nebo sociálního pracovníka
  • laboratoř alergologie a klinické imunologie pro zajištění vyšetření mozkomíšního moku.

ČI. 3

Požadavky na personální zabezpečení

Požadované personální zabezpečení je vyčleněno pouze pro potřeby CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica

a) vedoucím pracovníkem CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru neurologie a minimálně 5-ti letou praxí v problematice roztroušené sklerózy a neuromyelitis optica, doloženou certifikátem Neuroimunologické sekce České neurologické společnosti ČLS JEP - pracovní úvazek minimálně 0,8 (v případě poskytovatele zdravotních služeb charakteru fakultní nemocnice se počítá sloučený úvazek nemocnice v rámci neurologického oddělení a příslušné lékařské fakulty),

b) personální zajištění ambulantní péče v oboru neurologie, včetně péče stacionární

1. další lékaři centra se specializovanou způsobilostí v oboru neurologie - pracovní úvazek 0,2 na 100 pacientů centra, z toho 1 lékař s minimálně 2-letou praxí v problematice roztroušené sklerózy a neuromyelitis optica, doloženou certifikátem neuroimunologické sekce ČNS ČLS JEP. Minimální celkový počet lékařů centra včetně vedoucího centra je 2.

2. všeobecná sestra - pracovní úvazek 0,2 na 100 pacientů dispenzarizovaných v centru minimální počet úvazků sester je 1,0; polovina všeobecných sester získala zvláštní odbornou způsobilost v Certifikovaném kurzu podle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, "Specifická péče o pacienta s roztroušenou sklerózou".

c) další personální zabezpečení v rámci běžné pracovní doby (požadovaná zkušenost práce s pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica minimálně 2 roky)

1. fyzioterapeut - pracovní úvazek 0,1 na 100 pacientů dispenzarizovaných v centru; minimální úvazek je 0,5,

2. klinický psycholog - pracovní úvazek 0,05 na 100 pacientů dispenzarizovaných v centru; minimální úvazek je 0,25,

d) administrativní pracovník pro koordinaci činností centra a zadávání dat do registru ReMuS, který je vedený nadačním fondem Impuls za odborné garance Sekce pro neuroimunologii a likvorologii ČNS - pracovní úvazek 0,1 na 100 pacientů dispenzarizovaných v centru.

Čl. 4

Požadavky na technické a věcné vybavení

Technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení ambulantní péče v oboru neurologie musí splňovat kritéria stanovená vyhláškou č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, a dále musí být ve zdravotnickém zařízení poskytovatele žádajícího o statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica zajištěna:

a) místnost pro aplikaci infuzní terapie:

  • 2x infuzní křeslo nebo lůžko na 500 dispenzarizovaných pacientů v centru léčených přípravky specializované péče (biologická léčba) podle §39 vyhlášky č. 376/2011 Sb. (dále "přípravky specializované péče"),
  • 2x infuzní pumpa na 500 dispenzarizovaných pacientů v centru léčených přípravky specializované péče,
  • 1x EKG přístroj,

b) místnost pro provádění ambulantních lumbálních punkcí,

c) místnost pro edukaci pacientů,

d) prostor pro standardizované vyšetřování chůze o délce nejméně 9 m,

e) pracoviště fyzioterapeuta a pracoviště klinického psychologa

f) místnost pro odpočinek zaměstnanců.

ČI. 5

Požadavky na minimální počet pacientů a provedených zdravotních výkonů

Poskytovatel zdravotních služeb žádající o statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica, v době podání žádosti:

dispenzárně sleduje minimálně 400 pacientů s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica, z toho minimálně 50% pacientů užívá přípravky specializované péče.

Počty je nutno uvést za uplynulý rok, tj. od 1.1.2018 do 31.12.2018.

Čl. 6

Ostatní požadavky

a) CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica zajišťuje pacientovi centra minimálně jeden kontakt na psychoterapeutickou péči prováděnou v centru nebo mimo centrum psychoterapeutickým pracovníkem s psychoterapeutickým výcvikem, resp. psychoterapeutickým vzděláním, doloženým certifikátem, resp. osvědčením o ukončení úplného uceleného akreditovaného psychoterapeutického výcviku, přičemž se jedná o psychoterapeutický výcvik resp. vzdělání, k němuž akreditaci uděluje Česká psychoterapeutická společnost ČLS JEP nebo Česká asociace pro psychoterapii. U pracovníka je dále požadováno absolvování kurzu "Roztroušená skleróza pro psychoterapeuty" doložené certifikátem, který vydává 1. LF UK Praha jakožto organizátor kurzu. V případě, že pracovník prozatím není absolventem požadovaného kurzu, avšak je zařazen do kurzu právě probíhajícího, je nezbytné doložení jména supervizora.

b) CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica se podílí na specializačním vzdělávání lékařů, tzn. Poskytovatel zdravotních služeb žádající o statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica má akreditaci Ministerstva zdravotnictví pro specializační vzdělávání pro obor neurologie.

c) Zadávání dat nejméně 90% pacientů do celostátního registru pacientů ReMuS.

Čl. 7

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče

Poskytovatel zdravotních služeb, který získá statut CVSP pro roztroušenou sklerózu aneuromyelitis optica, pravidelně sleduje k 31.12. daného roku níže uvedené indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra.

Indikátory kvality a výkonnosti centra:

a) počet dispenzárně sledovaných pacientů a procento pacientů léčených přípravky specializované péče; minimum je 400 dispenzárně sledovaných pacientů a z toho minimálně 200 pacientů léčených přípravky specializované péče,

b) počet nově vyšetřených pacientů z toho počet CIS (clinically isolated syndrome)) a klinicky definitivní roztroušenou sklerózou; minimum je 10 nově vyšetřených pacientů na 500 dispenzarizovaných pacientů centra ročně, procento pacientů s atakovitou formou roztroušené sklerózy léčených přípravky specializované péče základní linie a eskalační linie dle aktuálních odborných kritérií,

c) procento pacientů léčených přípravky specializované péče vyšetřených ročně pomocí magnetické rezonance a hodnocených pro diagnózu roztroušené sklerózy a neuromyelitis optica; požadováno minimálně 90% takto vyšetřených pacientů,

d) procento pacientů, jejichž data jsou zadána do registru ReMuS; požadováno, aby v registru ReMuS bylo zadáno minimálně 90% pacientů léčených přípravky specializované péče za předchozí rok,

e) procento pacientů s invalidním důchodem (dělení 1,2,3, bez předmětné sociální dávky),

f) procento pacientů s rozšířenou stupnicí stavu invalidity (dále jen "EDSS") do 3,5, s EDSS od 4,0 do 6,5, s EDSS 7,0 a více.

g) procento pacientů s atakou roztroušené sklerózy (z celkového počtu dispenzarizovaných pacientů centra), rozdělení dle tíže ataky, procento pacientů s více než 1 atakou za rok (z celkového počtu dispenzarizovaných pacientů centra),

h) procento pacientů bez léčby přípravky specializované péče,

i) průměrný počet lehkých, středních, těžkých atak na pacienta léčeného přípravky specializované péče za rok,

j) počet pacientů s primárně progresivní roztroušenou sklerózou,

k) počet pacientů s neuromyelitis optica a s neuromyelitis optica spectrum disorders.

Čl. 8

Pořadí uchazečů

Pořadí uchazečů o udělení statutu CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica bude stanoveno v souladu s kritérii v §112 odst. 4 zákona o zdravotních službách, tj.: s přihlédnutím ke kvalifikačním předpokladům zdravotnických pracovníků, době a rozsahu poskytované zdravotní péče a její dostupnosti a s přihlédnutím k provedeným zdravotním výkonům a počtům léčených pacientů dle čl.5ak dalším požadavkům dle čl. 4.

Za zásadní kritéria pro udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica Ministerstvo zdravotnictví považuje:

1. personální zabezpečení vysoce specializované péče pro pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica

2. počet léčených pacientů podle čl. 5

3. přístrojové vybavení centra podle čl. 4

Další kritéria:

1. regionální dostupnost v rámci ČR

2. dostupnost péče v rámci centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica (čl. 2, odst. c).

Příloha č. 1

Žádost o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica

Identifikační údaje poskytovatele zdravotních služeb - uchazeče o statut centra vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica pro dospělé I pro dospělé a dětí*)

……………………………………………………………………………………………………………

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………………………………

Statutární orgán

……………………………………………………………………………………………………………

Telefon: ………………………………..……. FAX: ………………………………………………….

Uchazeč o statut centra prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a přílohách jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž bude statut CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica udělen, a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut centra udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku.

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

V …………………………………………… dne ……………………………………

*) Nehodící se škrtněte.

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 30 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, Odbor zdravotních služeb, Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2.

K žádosti o udělení statutu CVSP pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica musí být přiloženy:

1. Prohlášení uchazeče o statut centra, že splňuje požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná péče pro roztroušenou sklerózu a neuromyelitis optica poskytována, a na personální zabezpečení této péče v rozsahu uvedeném ve výzvě.

2. Údaje o zajištění zdravotních služeb a dostupnosti spolupracujících pracovišť podle čl. 2 výzvy (včetně výčtu spolupracujících pracovišť v rámci poskytovatele zdravotních služeb, žádajícího o statut centra, která se přímo podílejí na péči o pacienty s roztroušenou sklerózou a neuromyelitis optica; zajištění zdravotních služeb jiným poskytovatelem než je poskytovatel žádající o statut centra je třeba doložit výčtem spolupracujících poskytovatelů s přesnou specifikací oblasti spolupráce a kopií smlouvy).

3. Údaje o personálním zabezpečení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná péče poskytována podle čl. 3 výzvy:

- jméno, kopie dokladu o nejvyšší dosažené kvalifikaci a výše úvazku vedoucího pracovníka, certifikát Neuroimunologické sekce ČNS,

- jména a výše úvazků ostatních pracovníků, certifikát/certifikáty Neuroimunologické sekce ČNS ČLS JEP u lékaře dle čl. 3 odst. b) bod 1 výzvy., kopie dokladu/dokladů k certifikovanému kurzu "Specifická péče o pacienta s roztroušenou sklerózou" [čl. 3 odst. b) bod 2.]

4. Údaje o technickém a věcném vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná péče poskytována podle čl. 4 výzvy.

5. Údaje o počtu pacientů stanovených v této výzvě podle čl. 5 v posledním uplynulém kalendářním roce, tzn. od 1.1.2018 do 31.12.2018.

6. Údaje o ostatních požadavcích stanovených v této výzvě podle čl. 6:

- seznam psychoterapeutických pracovníků, kopie dokladu/dokladů o absolvování psychoterapeutického výcviku a požadovaného kurzu [čl. 6 odst. a)], v případě, že není dokončen výcvik, též kopie dokladů o absolvování psychoterapeutického výcviku

- a požadovaného kurzu od supervizora

Údaje podle bodu 4 vyplňte do následující tabulky, včetně dalších údajů:

Aktuální stav u žadatele (ke dni podání žádosti, není-li uvedeno jinak).

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka centra [čl. 3 odst. a)l

Jmenný seznam a výše pracovních úvazků ostatních pracovníků:

Lékař se specializovanou způsobilostí v oboru neurologie [čl. 3 odst. b) bod 1.]

Dostupnost lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětská neurologie (v případě centra pro dospělé a děti) - je přípustné i smluvní zajištění s jiným poskytovatelem zdravotních služeb, než je poskytovatel žádající o statut centra (č. 2 odst. c)

Všeobecná sestra [čl. 3 odst. b) bod 2.]

 Všeobecná sestra se zvláštní odbornou způsobilostí získanou v Certifikovaném kurzu "Specifická péče o pacienta s roztroušenou sklerózou" [čl. 3 odst. b) bod 2.1

 Fyzioterapeut [čl. 3 odst. c) bod 1.]

 Klinický psycholog [čl. 3 odst. c) bod 2.]

 Administrativní pracovník [čl. 3 odst. d)]

 Psychoterapeutický pracovník [čl. 6 odst. a)], případně i supervizor

Počet infuzních křesel nebo lůžek [čl. 4 odst. a)]

Počet infuzních pump [čl. 4 odst. a)]

Počet EKG přístrojů [čl. 4 odst. a)]

Další požadavky (k čl. 4)

Počet dispenzárně sledovaných pacientů a procento pacientů léčených přípravky specializované péče (dle čl. 5)

Ostatní požadavky [dle čl. 6 odst. a)]: seznam psychoterapeutických pracovníků

Ostatní požadavky [dle čl. 6 odst. b)]: podíl na specializačním vzdělávání lékařů, tzn. kopie akreditace Ministerstva zdravotnictví pro specializační vzdělávání pro obor neurologie