Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ERÚ, částka 8/2015

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2015

ze dne 26. listopadu 2015,

kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice a další

regulované ceny

Zrušeno: 7/2016

Energetický regulační úřad podle §2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a §17 odst. 6 písm. d), odst. 11 a odst. 12 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vydává cenové rozhodnutí o cenách za související službu v elektroenergetice a ostatních regulovaných cenách podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou.

Všeobecná ustanovení:

Ceny uvedené v bodech (1) až (6) neobsahují daň z elektřiny podle jiného právního předpisu1) a daň z přidané hodnoty podle zákona o dani z přidané hodnoty2).

Ceny uvedené v bodech (1) až (6) platné pro zákazníky nebo výrobce elektřiny jsou rovněž platné pro dodavatele elektřiny v případě, že mezi dodavatelem a zákazníkem, nebo dodavatelem a výrobcem elektřiny, je uzavřena smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny.

Ceny za rezervovanou kapacitu a cena za použití sítí přenosové soustavy uvedené v bodě (1) jsou stanoveny v souladu s přílohami č. 4 a 8 tohoto cenového rozhodnutí.

Cena za systémové služby uvedená v bodě (2) je stanovena v souladu s přílohami č. 5 a 8 tohoto cenového rozhodnutí.

Ceny za rezervovanou kapacitu a ceny za použití sítí distribuční soustavy uvedené v bodě (3) jsou stanoveny v souladu s přílohami č. 6 a 8 tohoto cenového rozhodnutí.

Složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie uvedená v bodě (4) je stanovena v souladu s přílohami č. 11 a 12 tohoto cenového rozhodnutí.

Cena za činnosti operátora trhu uvedená v bodě (5) je stanovena v souladu s přílohami č. 9 a 10 tohoto cenového rozhodnutí.

Cena za činnost organizace trhu, cena za činnost poskytování údajů z evidence o obchodních transakcích, cena za vydání záruky původu a cena za činnost povinně vykupujícího uvedené v bodě (6) jsou stanoveny v souladu s přílohami č. 7, 8, 9, 10, 13 a 14 tohoto cenového rozhodnutí.

(1) Pro zajišťování přenosu elektřiny a služeb souvisejících se zabezpečením spolehlivého a bezpečného provozu přenosové soustavy provozovatelem přenosové soustavy platí tyto pevné ceny a určené podmínky:

(1.1.) Cena za rezervovanou kapacitu přenosových zařízení provozovatele přenosové soustavy:

Provozovatel regionální distribuční soustavy

Cena za rezervovanou kapacitu přenosových zařízení provozovatele přenosové soustavy v tis. Kč/měsíc

ČEZ Distribuce, a. s.

266 071

E.ON Distribuce, a.s.

115 249

PREdistribuce, a.s.

34 951

LDS Sever, spol. s r.o.

423

(1.2.) Cena za rezervovanou kapacitu přenosových zařízení provozovatele přenosové soustavy je

71 379 Kč/MW/měsíc,

tuto cenu účtuje provozovatel přenosové soustavy zákazníkovi, provozovateli distribuční soustavy, výrobci elektřiny druhé kategorie, a dále výrobci elektřiny první kategorie, který odebírá elektřinu z přenosové soustavy při dlouhodobé odstávce výrobny podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, jejichž zařízení jsou připojena přímo do přenosové soustavy, s výjimkou subjektů uvedených v bodě (1.1.).

(1.3.) Cena zarezervovanou kapacitu uvedená v bodě (1.2.) se účtuje v poměru počtu dní, za které má být tato cena při dlouhodobé odstávce výrobny výrobce elektřiny první kategorie podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou účtována, k počtu dní v daném kalendářním měsíci. Rezervovaná kapacita se vyhodnocuje za kalendářní měsíc.

(1.4.) Cena za rezervovanou kapacitu uvedená v bodě (1.2.) je účtována za maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu, kterou smí účastník trhu s elektřinou odebrat v jednom odběrném nebo předávacím místě z přenosové soustavy vdaném kalendářním měsíci. Pokud není rezervovaná kapacita sjednávána, účtuje se cena za maximální naměřenou hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného účastníkem trhu s elektřinou.

(1.5.) Je-li umožněn přenos elektřiny do nového odběrného nebo předávacího místa účastníka trhu s elektřinou v průběhu kalendářního měsíce, účtuje se cena za rezervovanou kapacitu v poměru počtu dní, kdy je kapacita v daném měsíci sjednána, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(1.6.) Cena za překročení rezervované kapacity v kalendářním měsíci je rovna čtyřnásobku pevné ceny za rezervovanou kapacitu podle bodu (1.2.), vztažené na každý MW nejvyššího překročení sjednané rezervované kapacity čtvrthodinovým maximálním odebraným elektrickým výkonem. Toto ustanovení neplatí pro subjekty uvedené v bodě (1.1.).

(1.7.) V případě zajištění služby přenosové soustavy ve zkušebním provozu podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, se cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (1.6.) neúčtuje. Rozdíl mezi sjednanou rezervovanou kapacitou a maximální naměřenou hodnotou čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného účastníkem trhu s elektřinou je zpoplatněn cenou za rezervovanou kapacitu podle bodu (1.2.).

(1.8.) Pevná cena za překročení rezervovaného příkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě pro místo připojení zákazníka, výrobce elektřiny nebo provozovatele distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna čtyřnásobku pevné ceny za rezervovanou kapacitu podle bodu (1.2.). Toto ustanovení neplatí pro subjekty uvedené v bodě (1.1.).

(1.9.) Vyhodnocení překročení rezervovaného příkonu provádí provozovatel přenosové soustavy měsíčně a je vztaženo k nejvyšší hodnotě překročení sjednaného rezervovaného příkonu. Platbu za překročení rezervovaného příkonu podle tohoto ustanovení nehradí odběratel, u kterého byla hodnota rezervovaného příkonu v odběrném nebo předávacím místě snížena v souladu s vyhláškou o podmínkách připojení k elektrizační soustavě, pokud provozovatel přenosové soustavy odběratele o snížení rezervovaného příkonu neinformoval.

(1.10.) Pevná cena za překročení rezervovaného výkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě pro místo připojení výrobce elektřiny, sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení

325 Kč/kW/měsíc.

(1.11.) Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu provádí provozovatel přenosové soustavy měsíčně a je vztaženo k nejvyšší hodnotě překročení sjednaného rezervovaného výkonu.

(1.12.) Cena za použití sítí přenosové soustavy ke každé MWh dodané prostřednictvím zařízení provozovatele přenosové soustavy provozovateli distribuční soustavy, zákazníkovi a výrobci elektřiny, jejichž zařízení je připojeno k přenosové soustavě, včetně technologické vlastní spotřeby výrobce elektřiny a odběru přečerpávacích vodních elektráren v čerpadlovém provozu, je

22,49 Kč/MWh.

Každou MWh dodanou prostřednictvím zařízení provozovatele přenosové soustavy provozovatelům regionálních distribučních soustav se rozumí bilanční saldo na rozhraní mezi přenosovou soustavou a regionálními distribučními soustavami.

(2) Pro zajišťování systémových služeb provozovatelem přenosové soustavy platí tyto pevné ceny a určené podmínky:

(2.1.) Pevná cena za systémové služby poskytované provozovatelem přenosové soustavy účastníkům trhu s elektřinou, jejichž zařízení je připojeno k elektrizační soustavě České republiky, je:

a)

99,71 Kč/MWh,

tuto cenu účtuje:

1. provozovatel distribuční soustavy výrobci elektřiny nebo zákazníkovi

připojenému k distribuční soustavě ke každé MWh celkového množství elektřiny dopravené provozovatelem distribuční soustavy výrobci elektřiny nebo zákazníkovi, jehož zařízení je připojeno k jeho distribuční soustavě,

2. provozovatel nadřazené lokální distribuční soustavy provozovateli připojené (vnořené) lokální distribuční soustavy ke každé MWh odebrané z připojené lokální distribuční soustavy pro konečnou spotřebu elektřiny, která se stanoví na základě údajů podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou,

3. provozovatel přenosové soustavy výrobci elektřiny nebo zákazníkovi připojenému k přenosové soustavě ke každé MWh celkového množství elektřiny dopravené provozovatelem přenosové soustavy výrobci elektřiny nebo zákazníkovi, jehož zařízení je připojeno k přenosové soustavě,

4. provozovatel přenosové soustavy provozovateli regionální distribuční soustavy ke každé MWh odebrané z regionální distribuční soustavy pro konečnou spotřebu elektřiny, která se stanoví na základě údajů podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou,

5. provozovatel regionální distribuční soustavy provozovateli lokální distribuční soustavy ke každé MWh odebrané z lokální distribuční soustavy pro konečnou spotřebu elektřiny, která se stanoví na základě údajů podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou,

6. provozovatel regionální distribuční soustavy provozovateli lokální distribuční soustavy s připojenou (vnořenou) lokální distribuční soustavou ke každé MWh celkového množství elektřiny odebraného výrobcem elektřiny nebo zákazníkem, jehož odběrné nebo předávací místo je připojeno do vnořené lokální distribuční soustavy podle bodu (2.1.) písm. a) odstavce 2. tohoto cenového rozhodnutí, v této připojené (vnořené) lokální distribuční soustavě,

7. provozovatel přenosové soustavy provozovateli regionální distribuční soustavy s připojenou lokální distribuční soustavou ke každé MWh celkového množství elektřiny odebraného výrobcem elektřiny nebo zákazníkem, jehož odběrné nebo předávací místo je připojeno do lokální distribuční soustavy podle bodu (2.1.) písm. a) odstavce 5. tohoto cenového rozhodnutí v této lokální distribuční soustavě, a zároveň podle bodu (2.1.) písm. a) odstavce 6. tohoto cenového rozhodnutí, v připojené (vnořené) lokální distribuční soustavě,

b)

498,55 Kč/MWh,

tuto cenu účtuje provozovatel přenosové soustavy provozovateli distribuční soustavy, nejvýše však za 24 hodin od okamžiku plného nebo částečného napojení na elektrizační soustavu České republiky; po uplynutí této doby je účtována cena podle bodu (2.1.) písm. a) ke každé MWh celkového množství elektřiny v MWh dopravené provozovatelem distribuční soustavy zákazníkovi odebírajícímu z původně odděleného ostrovního provozu v případě jeho plného nebo částečného napojení na elektrizační soustavu České republiky nad rámec diagramu schváleného v denní přípravě provozu.

(2.2.) Pevná cena za systémové služby podle bodu (2.1.) se neúčtuje za technologickou vlastní spotřebu elektřiny, elektřinu spotřebovanou pro čerpání přečerpávacích vodních elektráren, elektřinu spotřebovanou na ztráty v přenosové nebo distribuční soustavě a za elektřinu dodávanou do zahraničí s výjimkou dodávky elektřiny do vymezeného ostrovního provozu v zahraničí napojeného na elektrizační soustavu České republiky.

(2.3.) Je-li ostrovní provoz napájený ze zahraničí, neúčtuje provozovatel přenosové soustavy provozovateli distribuční soustavy cenu podle bodu (2.1.) za množství elektřiny odebrané účastníky trhu s elektřinou z tohoto ostrovního provozu.

(2.4.) Je-li ostrovní provoz v zahraničí připojen k distribuční soustavě, účtuje provozovatel přenosové soustavy provozovateli distribuční soustavy cenu podle bodu (2.1.) za množství elektřiny naměřené na předávacím místě mezi distribuční soustavou a ostrovním provozem v zahraničí.

(3) Pro zajišťování distribuce elektřiny a služeb souvisejících se zabezpečením spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy provozovatelem distribuční soustavy platí tyto pevné ceny a určené podmínky:

(3.1.) Ceny za rezervovanou kapacitu uvedené v bodě (3.13.) jsou cenami za maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu, kterou smí zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny odebrat v jednom odběrném nebo předávacím místě ze zařízení provozovatele distribuční soustavy.

(3.2.) Základním zapojením pro stanovení cen uvedených v bodě (3) se rozumí

a) u nových odběrných míst zapojení jedním vedením z jednoho napěťového uzlu distribuční soustavy,

b) u stávajících odběrných míst zapojení podle skutečného stavu zapojení k 30. červnu 2003.

(3.3.) Provozovatel lokální distribuční soustavy, kterému Energetický regulační úřad nestanovuje ceny zajišťování distribuce elektřiny podle jiného právního předpisu3), používá ceny zajišťování distribuce elektřiny až do výše cen zajišťování distribuce elektřiny provozovatele regionální distribuční soustavy, k jehož distribuční soustavě je jeho lokální distribuční soustava připojena.

(3.4.) Pokud je zařízení provozovatele lokální distribuční soustavy, kterému Energetický regulační úřad nestanovuje ceny zajišťování distribuce elektřiny podle jiného právního předpisu3), připojeno k zařízení provozovatele distribuční soustavy na hladině vysokého napětí (VN) a zajišťuje distribuci elektřiny zákazníkovi po transformaci na jiné napěťové úrovni hladiny VN, účtuje provozovatel lokální distribuční soustavy množství dodané elektřiny navýšené o 2 %. Takto upravené množství elektřiny je základem pro stanovení platby za použití sítí.

(3.5.) Pokud provozovatel lokální distribuční soustavy, kterému Energetický regulační úřad nestanovuje ceny zajišťování distribuce elektřiny podle jiného právního předpisu3), distribuuje elektřinu zákazníkovi, provozovateli lokální distribuční soustavy nebo výrobci elektřiny na stejné napěťové hladině, na jaké je jeho zařízení připojeno k zařízení provozovatele distribuční soustavy, účtuje zákazníkovi, provozovateli lokální distribuční soustavy nebo výrobci elektřiny ke spotřebovanému množství elektřiny technické ztráty své lokální distribuční soustavy. Množství technických ztrát se určí rozdílem skutečných naměřených hodnot na vstupech do lokální distribuční soustavy a výstupech z lokální distribuční soustavy. Stanovení ztrát na jedno odběrné nebo předávací místo je dáno podílem spotřeby tohoto odběrného nebo předávacího místa na celkové spotřebě lokální distribuční soustavy. Takto upravené množství elektřiny je základem pro stanovení platby za použití sítí.

(3.6.) Postupy podle bodu (3.4.) a (3.5.) nelze v daném kalendářním měsíci uplatňovat společně.

(3.7.) Je-li distribuce elektřiny měřena na sekundární straně transformátoru, který není součástí distribuční soustavy provozovatele distribuční soustavy zajišťujícího v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy, připočítávají se k naměřeným hodnotám elektřiny transformační ztráty činné energie v transformátoru ve výši

a) stanovené výpočtem podle přílohy č. 1 tohoto cenového rozhodnutí, pokud odběratel požádá provozovatele distribuční soustavy o provedení výpočtu ztrát transformátoru a předloží mu podklady nezbytné pro výpočet nebo

b) maximálně 2 % u odběru ze sítí velmi vysokého napětí (VVN) a maximálně 4 % u odběru ze sítí VN.

Takto upravené množství elektřiny je základem pro stanovení plateb za systémové služby, za použití sítí distribuční soustavy a za složku ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie. Dále slouží pro vyhodnocení dodržení smluvní hodnoty účiníku a rezervované kapacity pro odběr z distribuční soustavy. Podle písm. a) se postupuje od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny doloží provozovateli distribuční soustavy zajišťujícímu v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy parametry transformátorů a hodnoty zatížení podle přílohy č. 1 k tomuto cenovému rozhodnutí, pokud tak učiní do patnáctého dne tohoto měsíce. Provozovatel distribuční soustavy zajišťující v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy má právo v odůvodněných případech po 12 měsících distribuce elektřiny provést přepočet a nové nastavení hodnoty transformačních ztrát dle aktualizovaného výpočtu a zákazník má povinnost poskytnout provozovateli distribuční soustavy součinnost. Zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny má právo v odůvodněných případech po 12 měsících distribuce elektřiny požádat provozovatele distribuční soustavy zajišťujícího v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy o přepočet a nové nastavení hodnoty transformačních ztrát dle aktualizovaného výpočtu a provozovatel distribuční soustavy má povinnost tento přepočet provést, pokud se provozovatel distribuční soustavy se zákazníkem, provozovatelem lokální distribuční soustavy nebo výrobcem nedohodnou jinak.

(3.8.) Je-li dodávka elektřiny do distribuční soustavy měřena na transformátoru, který není součástí distribuční soustavy provozovatele distribuční soustavy zajišťujícího v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy, na straně výroby elektřiny, snižují se celkové naměřené hodnoty elektřiny o transformační ztráty činné energie v transformátoru ve výši

a) stanovené výpočtem podle přílohy č. 1 tohoto cenového rozhodnutí, pokud výrobce elektřiny požádá provozovatele distribuční soustavy o provedení výpočtu ztrát transformátoru a předloží mu podklady nezbytné pro výpočet nebo

b) maximálně 2 % u dodávky do sítí VVN a maximálně 4 % u dodávky do sítí VN.

Podle písm. a) se postupuje od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny doloží provozovateli distribuční soustavy zajišťujícímu v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy parametry transformátorů a hodnoty zatížení podle přílohy č. 1 k tomuto cenovému rozhodnutí, pokud tak učiní do patnáctého dne tohoto měsíce. Provozovatel distribuční soustavy zajišťující v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy má právo v odůvodněných případech po 12 měsících dodávky provést přepočet a nové nastavení hodnoty transformačních ztrát dle aktualizovaného výpočtu a zákazník má povinnost poskytnout provozovateli distribuční soustavy součinnost. Zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny má právo v odůvodněných případech po 12 měsících dodávky požádat provozovatele distribuční soustavy zajišťujícího v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy o přepočet a nové nastavení hodnoty transformačních ztrát dle aktualizovaného výpočtu a provozovatel distribuční soustavy zajišťující v daném odběrném nebo předávacím místě službu distribuční soustavy má povinnost tento přepočet provést, pokud se nedohodne se zákazníkem, provozovatelem lokální distribuční soustavy nebo výrobcem elektřiny jinak.

(3.9.) Pokud dojde k určení ztrát činné energie v transformátoru podle bodu (3.7.) písm. a) nebo bodu (3.8.) písm. a), nelze již v budoucnu postupovat při určení ztrát činné energie v transformátoru podle bodu (3.7.) písm. b) nebo bodu (3.8.) písm. b).

(3.10.) Pokud je odběrné nebo předávací místo účastníka trhu připojeno zvíce napěťových hladin, jsou ceny za rezervovanou kapacitu uplatňovány za každou napěťovou hladinu samostatně pro základní zapojení podle bodu (3.2.).

(3.11.) Rezervovaná kapacita odběru z distribuční soustavy pro předávací místa mezi lokální distribuční soustavou a regionální distribuční soustavou nebo předávací místa mezi lokálními distribučními soustavami se sjednává a vyhodnocuje za souhrn předávacích míst v rámci jednoho souvislého vymezeného území lokální distribuční soustavy na každé napěťové hladině zvlášť.

(3.12.) Cena za rezervovanou kapacitu je určena pro základní způsob zapojení v hlavním odběrném nebo předávacím místě podle bodu (3.2.). Při vyšším zajištění distribuční služby, například připojením dalšího vedení z jiného uzlu distribuční soustavy, jsou ceny za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.) v takovém odběrném nebo předávacím místě hrazeny za maximální naměřenou hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného účastníkem trhu s elektřinou. Pokud je použití záložního vedení vyvoláno událostmi nebo úkony na zařízení provozovatele distribuční soustavy, umožní provozovatel distribuční soustavy zákazníkovi, provozovateli lokální distribuční soustavy nebo výrobci elektřiny výběr mezi jednosložkovou cenou podle bodu (3.35.) a dvousložkovou cenou složenou z měsíční ceny za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.) a ceny za použití sítí podle bodu (3.34.), pokud se smluvní strany nedohodnou jinak. Volbu ceny podle bodu (3.35.) oznámí zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny provozovateli distribuční soustavy nejpozději druhý pracovní den následujícího kalendářního měsíce, po měsíci, ve kterém došlo k zahájení odběru ze záložního vedení, v opačném případě jsou účtovány ceny podle bodů (3.13.) a (3.34.). V případě volby ceny podle bodu (3.35.) se tato cena vztahuje pouze na odběr ze záložního vedení a pouze po dobu konkrétního případu využití záložního vedení. V tomto případě neplatí podmínka z bodu (3.35.) o uplatňování jednosložkové ceny po dobu minimálně 12 měsíců.

(3.13.) Cena za rezervovanou kapacitu pro odběr z distribuční soustavy je uplatňována na kalendářní rok s pevnou měsíční cenou za roční rezervovanou kapacitu nebo na kalendářní měsíc s pevnou měsíční cenou za měsíční rezervovanou kapacitu, přičemž měsíční cenu za roční rezervovanou kapacitu lze kombinovat s měsíční cenou za měsíční rezervovanou kapacitu pro daný kalendářní rok. Došlo-li v odběrném nebo předávacím místě ke zvýšení roční rezervované kapacity v průběhu kalendářního roku, účtuje se platba za zvýšenou kapacitu počínaje kalendářním měsícem, pro který bylo navýšení roční rezervované kapacity uplatněno. Roční rezervovanou kapacitu lze v odběrném nebo předávacím místě snížit až po uplynutí doby 12 měsíců od poslední změny výše roční rezervované kapacity, pokud se smluvní strany nedohodnou jinak. Cena za rezervovanou kapacitu provozovatele distribuční soustavy je:

Provozovatel distribuční soustavy

Hladina napětí

Měsíční cena za roční rezervovanou kapacitu v Kč/MW a měsíc

Měsíční cena za měsíční rezervovanou kapacitu v Kč/MW a měsíc

ČEZ Distribuce, a. s.

VVN

69 166

77 467

VN

165 973

185 891

E.ON Distribuce, a.s.

VVN

51 150

57 649

VN

118 696

133 777

PREdistribuce, a.s.

VVN

69 760

77 191

VN

170 116

188 237

LDS Sever, spol. s r.o.

VN

208 099

225 204

SV servisní, s.r.o.

VN

199 258

215 199

(3.14.) Rezervovanou kapacitu pro odběr z regionální distribuční soustavy podle smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou lze sjednat jen do posledního pracovního dne kalendářního měsíce, který předchází měsíci, od kterého se má nová hodnota rezervované kapacity použít.

(3.15.) Rezervovanou kapacitu pro odběr z lokální distribuční soustavy podle smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou lze sjednat jen do 12:00 posledního pracovního dne kalendářního měsíce, který předchází měsíci, od kterého se má nová hodnota rezervované kapacity použít, pokud se provozovatel lokální distribuční soustavy s účastníkem trhu s elektřinou nedohodne jinak.

(3.16.) Rezervovanou kapacitu, na základě smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, lze sjednat jen do předposledního pracovního dne kalendářního měsíce, který předchází měsíci, od kterého se má nová hodnota rezervované kapacity použít, pokud se obchodník s účastníkem trhu s elektřinou nedohodne jinak.

(3.17.) Cena za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.) je účtována výrobci elektřiny první kategorie při dlouhodobé odstávce výrobny elektřiny podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou. V tomto případě se cena za rezervovanou kapacitu uvedená v bodě (3.13.) účtuje za hodnotu maximálního naměřeného čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného výrobcem elektřiny v daném měsíci.

(3.18.) Cena zarezervovanou kapacitu podle bodu (3.17.) se účtuje v poměru počtu dní, za které má být tato cena při dlouhodobé odstávce výrobny výrobce elektřiny první kategorie podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou účtována, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(3.19.) Cena za překročení rezervované kapacity v kalendářním měsíci je rovna čtyřnásobku pevné měsíční ceny za roční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.), vztaženou na každý kW nejvyššího překročení sjednané rezervované kapacity čtvrthodinovým maximálním odebraným elektrickým výkonem. Pokud není roční rezervovaná kapacita v daném měsíci sjednána, je základem pro stanovení ceny za překročení rezervované kapacity cena měsíční rezervované kapacity podle bodu (3.13.).

(3.20.) V případě zajištění služby distribuční soustavy ve zkušebním provozu, podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, se cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (3.19.) neúčtuje. Rozdíl mezi sjednanou rezervovanou kapacitou a maximální naměřenou hodnotou čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného účastníkem trhu s elektřinou je zpoplatněn měsíční cenou za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.).

(3.21.) Cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (3.19.) se neuplatňuje u výrobce elektřiny druhé kategorie v případě zvýšeného odběru z distribuční soustavy v souvislém období maximálně 4 týdny v roce, pokud tuto skutečnost v předstihu nejméně 2 týdny oznámí provozovateli příslušné distribuční soustavy nebo pokud se nedohodne s provozovatelem příslušné distribuční soustavy jinak. V tomto případě účtuje provozovatel distribuční soustavy výrobci elektřiny druhé kategorie rozdíl mezi naměřeným maximálním čtvrthodinovým odebraným elektrickým výkonem z distribuční soustavy a sjednanou rezervovanou kapacitou za cenu odpovídající ceně měsíční rezervované kapacity podle bodu (3.13.).

(3.22.) Cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (3.19.) se neuplatňuje u výrobce elektřiny druhé kategorie v případě krátkodobého zvýšení odběru z distribuční soustavy z důvodu výpadku dodávky z výrobny elektřiny v rozsahu instalovaného výkonu výrobny a s ohledem na charakter průběhu výroby z této výrobny v součtu maximálně 48 obchodních hodin za měsíc, pokud se nedohodne s provozovatelem příslušné distribuční soustavy jinak. Výpadek v dodávce z výrobny elektřiny výrobce elektřiny druhé kategorie průkazně dokládá provozovateli distribuční soustavy nejpozději druhý pracovní den následujícího kalendářního měsíce. V tomto případě účtuje při překročení rezervované kapacity provozovatel distribuční soustavy výrobci elektřiny druhé kategorie rozdíl mezi naměřeným maximálním čtvrthodinovým odebraným elektrickým výkonem a sjednanou rezervovanou kapacitou do výše instalovaného výkonu výrobny a s ohledem na charakter průběhu výroby z této výrobny za cenu odpovídající ceně za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.). Pokud je rozdíl mezi maximální naměřenou hodnotou čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného výrobcem elektřiny a sjednanou rezervovanou kapacitou ponížený o instalovaný výkon výrobny kladný, platí se za tento rozdíl cena podle bodu (3.19.).

(3.23.) Je-li výrobna elektřiny připojena k lokální distribuční soustavě, postupuje se v případě výpadku výrobny elektřiny nebo zvýšeného odběru výrobce elektřiny podle bodů (3.21.) nebo (3.22.) rovněž u předávacích míst mezi lokální distribuční soustavou a regionální distribuční soustavou nebo nadřazenou lokální distribuční soustavou, která je připojena do regionální distribuční soustavy, přičemž v druhém případě se podle bodů (3.21.) nebo (3.22.) postupuje rovněž u předávacích míst mezi nadřazenou lokální distribuční soustavou a regionální distribuční soustavou. K uplatnění ustanovení podle bodu (3.22.) poskytne provozovatel lokální distribuční soustavy údaje o instalovaném výkonu a typu příslušné výrobny.

(3.24.) Cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (3.19.) se neuplatňuje u provozovatele lokální distribuční soustavy v případě, že překročení sjednané rezervované kapacity v příslušném měsíci je nižší nebo rovno 10 %. Za překročení rezervované kapacity v této toleranci uplatňuje provozovatel regionální distribuční soustavy nebo lokální distribuční soustavy pevnou měsíční cenu za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.). V případě překročení sjednané rezervované kapacity o více než 10 % je za celkové překročení sjednané rezervované kapacity účtována cena podle bodu (3.19.).

(3.25.) Cena za překročení rezervované kapacity podle bodu (3.19.) se neuplatňuje u provozovatele lokální distribuční soustavy v případě, že překročení sjednané rezervované kapacity je v přímé souvislosti s poskytováním podpůrných služeb výrobcem elektřiny připojeným k této soustavě. V tomto případě se při překročení rezervované kapacity účtuje rozdíl mezi naměřeným maximálním čtvrthodinovým odebraným elektrickým výkonem a sjednanou rezervovanou kapacitou za cenu odpovídající ceně za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.). Obdobně se postupuje u předávacích míst mezi lokální distribuční soustavou a nadřazenou lokální distribuční soustavou.

(3.26.) Pevná cena za překročení rezervovaného příkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě pro místo připojení zákazníka, výrobce elektřiny nebo provozovatele lokální distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna čtyřnásobku pevné měsíční ceny za měsíční rezervovanou kapacitu podle bodu (3.13.).

(3.27.) Vyhodnocení překročení rezervovaného příkonu provádí provozovatel distribuční soustavy měsíčně a je vztaženo k nejvyšší hodnotě překročení sjednaného rezervovaného příkonu. Platbu za překročení rezervovaného příkonu podle tohoto ustanovení nehradí zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny, u kterého byla hodnota rezervovaného příkonu v místě připojení snížena v souladu s vyhláškou o podmínkách připojení k elektrizační soustavě, pokud provozovatel distribuční soustavy zákazníka, provozovatele lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny o snížení rezervovaného příkonu neinformoval.

(3.28.) Pevná cena za překročení rezervovaného výkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě pro místo připojení výrobce elektřiny, zákazníka, do jehož odběrného místa je připojena výrobna elektřiny nebo provozovatele distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení:

a) na hladině VVN

325 Kč/kW/měsíc,

b) na hladině VN

772 Kč/kW/měsíc,

c) na hladině nízkého napětí (NN) s výjimkou mikrozdrojů při zjednodušeném připojení

1 449 Kč/kW/měsíc,

d) na hladině NN při instalovaném výkonu mikrozdrojů v odběrném místě do 10 kW včetně při zjednodušeném připojení

Hodnota překročení rezervovaného výkonu

Kč/kW/měsíc

do 2,5 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě

36

od 2,5 % do 5 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě

72

od 5 % do 10 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě

145

od 10 % z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě

1 449

(3.29.) Je-li do odběrného místa zákazníka připojena výrobna, účtuje provozovatel distribuční soustavy tomuto zákazníkovi pevnou cenu za překročení rezervovaného výkonu podle bodu (3.28.).

(3.30.) Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu (3.28.) písm. a) až c) provádí provozovatel distribuční soustavy měsíčně a je vztaženo k nejvyšší hodnotě překročení sjednaného rezervovaného výkonu v kW.

(3.31.) Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu (3.28.) písm. d) provádí provozovatel distribuční soustavy jednou za fakturační období. Cena za překročení rezervovaného výkonu je vztažena na maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy v každém kalendářním měsíci v rámci fakturačního období. Překročení rezervovaného výkonu podle bodu (3.28.) písm. d) se vyhodnocuje s přesností na W.

(3.32.) Ceny podle bodu (3.34.) a (3.35.) se vztahují na veškerou elektřinu skutečně dodanou do odběrného místa zákazníka nebo předávacího místa výrobce elektřiny nebo předávacích míst mezi lokálními distribučními soustavami nebo regionální distribuční soustavou a lokální distribuční soustavou nebo jejich souhrnu dohodnutému ve smlouvě o připojení.

(3.33.) Pokud je odběrné místo zákazníka, předávací místo výrobce elektřiny nebo předávací místo lokální distribuční soustavy připojeno zvíce napěťových hladin, je cena za použití sítí uplatňována za každou napěťovou hladinu samostatně.

(3.34.) Cena za použití sítí provozovatele distribuční soustavy nad 1 kV je:

Provozovatel distribuční soustavy

Hladina napětí

Cena za použití sítí VVN a VN v Kč/MWh

ČEZ Distribuce, a. s.

VVN

22,82

VN

42,16

E.ON Distribuce, a.s.

VVN

30,84

VN

42,66

PREdistribuce, a.s.

VVN

27,41

VN

44,12

LDS Sever, spol. s r.o.

VN

26,69

SV servisní, s.r.o.

VN

48,47

(3.35.) Jednosložková cena za službu sítí provozovatele distribuční soustavy na hladině VN je:

Provozovatel distribuční soustavy

Jednosložková cena za službu sítí VN v Kč/MWh

ČEZ Distribuce, a. s.

6 681,08

E.ON Distribuce, a.s.

4 790,50

PREdistribuce, a.s.

6 848,76

LDS Sever, spol. s r.o.

8 350,65

V případě, že zákazník, provozovatel lokální distribuční soustavy nebo výrobce elektřiny zvolí cenu podle tohoto bodu, je tato cena uplatňována po dobu minimálně 12 měsíců a neúčtují se ceny podle bodu (3.13.) a (3.34.).

(3.36.) Platby pro vyrovnání korekčního faktoru souvisejícího s podporou decentrální výroby elektřiny mezi operátorem trhu a provozovateli distribučních soustav:

Provozovatel distribuční soustavy

Výše korekčních faktorů provozovatelů distribučních soustav v Kč/rok

ČEZ Distribuce, a. s.

41 506

E.ON Distribuce, a.s.

-57 580

PREdistribuce, a.s.

-22 205

Záporný korekční faktor je příjem operátora trhu související s podporou decentrální výroby elektřiny. Korekční faktor za decentrální výrobu elektřiny podle tohoto bodu bude vyrovnán jednorázovou platbou nejpozději 29. února 2016.

(3.37.) Cena za rezervovanou kapacitu mezi provozovateli regionálních distribučních soustav na napěťových úrovních nad 52 kV je účtována následovně:

Měsíční cena za roční rezervovanou kapacitu mezi provozovateli regionálních distribučních soustav na napěťových úrovních nad 52 kV v Kč/měsíc

Plátce

Příjemce: ČEZ Distribuce, a. s.

E.ON Distribuce, a.s.

13 718 938

PREdistribuce, a.s.

44 174 121

(3.38.) Cena za použití sítí mezi provozovateli regionálních distribučních soustav na napěťových úrovních nad 52 kV je

22,49 Kč/MWh.

Cena se vztahuje na veškerou elektřinu naměřenou v předávacích místech mezi příslušnými regionálními distribučními soustavami.

(3.39.) Cena zajištění distribuce elektřiny na napěťových úrovních nižších než 52 kV včetně a vyšších než 1 kV je mezi jednotlivými provozovateli regionálních distribučních soustav účtována podle bodu (3.13.) a (3.34.). Pro výpočet platby za rezervovanou kapacitu mezi provozovateli regionálních distribučních soustav je použita hodnota maximálního naměřeného čtvrthodinového elektrického výkonu odebraného z distribuční soustavy, nebo hodnota čtvrthodinového elektrického výkonu sjednaná na základě naměřených hodnot čtvrthodinového elektrického výkonu v uplynulém období.

(3.40.) Začíná-li služba distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, případně je-li ukončena služba distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, účtuje se cena zarezervovanou kapacitu v poměru počtu dní, kdy je kapacita vdaném měsíci využívána, k počtu dní vdaném kalendářním měsíci. Pokud dojde v průběhu kalendářního měsíce ke změně dodavatele v odběrném místě zákazníka, který má uzavřenu smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny, účtuje se cena za rezervovanou kapacitu jednotlivým dodavatelům v poměru počtu dní, kdy je služba distribuční soustavy vdaném měsíci využívána podle smlouvy s příslušným dodavatelem, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(3.41.) Pro odběratele odebírající z hladiny VN s akumulačním nebo přímotopným vytápěním nebo odběrem pro závlahy anebo odběrem pro zimní stadiony, kde podíl instalovaného příkonu pro ohřev teplé užitkové vody a pro akumulační vytápění nebo pro přímotopné vytápění, pro závlahy anebo pro chlazení činí minimálně 80 % z celkového instalovaného příkonu a je instalováno řízení blokování spotřebičů provozovatelem distribuční soustavy, se rezervovaná kapacita vyhodnocuje v době, kdy jsou spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, spotřebiče pro akumulační a přímotopné vytápění, spotřebiče pro závlahy a chlazení blokovány, pokud se odběratel s provozovatelem distribuční soustavy nedohodnou jinak.

(3.42.) V případě, že v odběrném místě nejsou dodrženy parametry kvality dodávky elektřiny podle technické normy ČSN EN 50160 ed. 3, jsou ceny uvedené v bodě (3.13.) a (3.34.) nebo ceny v bodě (3.35.) cenami maximálními.

(3.43.) Cena za nedodržení účiníku a cena za nevyžádanou dodávku jalové energie do distribuční soustavy se vztahuje na zákazníky připojené na napěťových hladinách VVN nebo VN, na výrobce elektřiny druhé kategorie připojené na napěťových hladinách VVN nebo VN a na provozovatele lokálních distribučních soustav připojené na napěťových hladinách VVN nebo VN.

(3.44.) Účiník se vyhodnocuje v každém odběrném nebo předávacím místě, ve kterém dochází k odběru elektřiny z distribuční soustavy na napěťových hladinách VVN a VN.

(3.45.) Pro měření jalové energie a pro účely výpočtu účiníku cos 9 se používají výsledky měření odběru činné a jalové energie ve shodných časových úsecích. Pro stanovení časového úseku u odběrných míst vybavených měřením typu A nebo B, podle vyhlášky o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu nebo neoprávněné distribuci elektřiny, ve znění pozdějších předpisů, se použijí hodnoty průběhového čtvrthodinového měření činné a jalové energie. Vyhodnocení účiníku u odběrných nebo předávacích míst vybavených měřením typu A a B se provádí po dobu 24 hodin denně.

(3.46.) Zpětná dodávka jalové energie se měří po dobu 24 hodin denně.

(3.47.) Z naměřených hodnot jalové energie v kVArh a činné energie v kWh za vyhodnocované období v příslušném pásmu průběhového měření podle bodu (3.45.) se vypočte příslušný

tg φ = kVArh/kWh

a tomuto poměru odpovídající cos 9.

(3.48.) K naměřeným hodnotám induktivní jalové energie se připočtou jalové ztráty transformátoru naprázdno v kVArh uvedené v následující tabulce (v případě nevykompenzování jalových ztrát transformátoru naprázdno) a k činné energii činné ztráty transformátoru při umístění měření na sekundární straně transformátoru.

Jmenovitý výkon transformátoru

Měsíční hodnota jalových transformačních ztrát v pásmu 1 hodiny (kVArh)

(kVA)

do 22 kV

35 kV

110 kV

menší než 250

-

-

-

250

145

160

-

400

183

207

-

630

230

249

-

1 000

289

320

-

1 600

365

404

-

2 500

989

989

-

4 000

1 339

1 339

-

6 300

1 918

1 918

-

10 000

2 739

2 739

2 739

16 000

4 140

4 140

4 140

25 000

6 088

6 088

5 707

40 000

7 914

7 914

7 914

63 000

-

-

11 505

Výše uvedené hodnoty se vynásobí počtem hodin měření odběru jalové energie. Pokud skutečná hodnota jmenovitého výkonu transformátoru není uvedena v tabulce, použije se hodnota jalových ztrát transformátoru o jmenovitém výkonu nejblíže nižším.

(3.49.) Pokud se cos φ pohybuje v mezích 0,95 - 1,00, neplatí účastník trhu definovaný v bodě (3.43.) cenu za nedodržení účiníku. Pokud je vypočtený účiník podle naměřených hodnot menší než 0,95, platí účastník trhu definovaný v bodě (3.43.) provozovateli distribuční soustavy cenu za nedodržení účiníku vycházející z přirážky stanovené podle níže uvedené tabulky. Hodnota tg φ pro určení přirážky se zaokrouhlí na tři desetinná místa dolů.

Pásma účiníku

Přirážka za nedodržení účiníku

tg φ min

tg φ max

cos φ min

cos φ max

Přirážka

[-]

[-]

[-]

[-]

[-]

1

0

0,328

0,95

1

0

2

0,329

0,484

0,9

0,949

0,0285

3

0,485

0,750

0,8

0,899

0,1238

4

0,751

1,020

0,7

0,799

0,2807

5

1,021

1,333

0,6

0,699

0,4858

6

1,334

a více

0,0

0,599

1,0000

(3.50.) Cena za nedodržení účiníku je stanovena jako součin hodnot nejvyššího naměřeného čtvrthodinového odebraného elektrického výkonu za vyhodnocované období, ceny za rezervovanou kapacitu na příslušné napěťové hladině a odpovídající hodnoty přirážky (přirážka podle tabulky uvedené v bodě (3.49.)) a jako součet ceny za použití sítí na příslušné napěťové hladině a ceny za silovou elektřinu podle následující tabulky, vynásobený odpovídající hodnotou přirážky (přirážka podle tabulky uvedené v bodě (3.49.)) a množstvím elektřiny za vyhodnocované období:

Provozovatel

Pevná cena silové elektřiny v Kč/MWh

distribuční soustavy

pro vyhodnocení ceny za nedodržení účiníku

ČEZ Distribuce, a. s.

1 025,88

E.ON Distribuce, a.s.

1 034,06

PREdistribuce, a.s.

1 043,72

LDS Sever spol. s r.o.

994,80

Detailní postup výpočtu ceny za nedodržení účiníku je uveden v příloze č. 3 k tomuto cenovému rozhodnutí.

Za cenu rezervované kapacity je považována cena roční rezervované kapacity podle bodu (3.13.). Pokud není roční rezervovaná kapacita vdaném měsíci sjednána, je základem pro stanovení cenové přirážky cena měsíční rezervované kapacity podle bodu (3.13.).

(3.51.) Za nevyžádanou dodávku jalové energie do sítě provozovatele distribuční soustavy účtuje provozovatel distribuční soustavy zákazníkovi, provozovateli lokální distribuční soustavy nebo výrobci elektřiny cenu za nevyžádanou dodávku jalové energie do distribuční soustavy ve výši 440 Kč/MVArh.

(3.52.) Cena dle bodu (3.51.) se neúčtuje v případě krátkodobé nevyžádané dodávky jalové energie do sítě provozovatele distribuční soustavy v pásmu kapacitního účiníku 0,999 - 1, přičemž krátkodobá nevyžádaná dodávka jalové energie do sítě provozovatele distribuční soustavy nesmí trvat déle než 90 sekund.

(4) Složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie

(4.1.) Složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie je:

a) pro odběrná a předávací místa na území České republiky připojená k přenosové soustavě nebo k distribuční soustavě na napěťové hladině VVN a VN na základě sjednaného rezervovaného příkonu je

104 174,51 Kč/MW/měsíc,

b) pro odběrná a předávací místa na území České republiky připojená k distribuční soustavě na napěťové hladině NN na základě jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem a všech distribučních sazeb podle jiného právního předpisu4) je

23,96 Kč/A/měsíc.

Cena je účtována provozovatelem přenosové nebo distribuční soustavy podle jiného právního předpisu5).

(4.2.) Cena podle bodu (4.1.) písm. b) je účtována odběrným a předávacím místům připojeným k distribuční soustavě jednofázovým připojením. Pokud je odběrné a předávací místo připojené k distribuční soustavě trojfázově, účtuje se trojnásobek ceny podle bodu (4.1.) písm. b). Pro účtování složky ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie podle bodu (4.1.) písm. b) se zaokrouhlí hodnota hlavního jističe před elektroměrem na celé A nahoru.

(4.3.) Maximální platba za složku ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie za odběrné nebo předávací místo za fakturované období je určena součinem částky 495 Kč/MWh a celkového odebraného množství elektřiny z přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v odběrném nebo předávacím místě za fakturované období. Do tohoto celkového množství se nezahrnuje množství elektřiny podle jiného právního předpisu6).

(4.4.) Začíná-li služba přenosové nebo distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, případně je-li ukončena služba přenosové nebo distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, účtuje se složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie v poměru počtu dní, kdy je služba přenosové nebo distribuční soustavy vdaném měsíci využívána, k počtu dní vdaném kalendářním měsíci. Pokud dojde v průběhu kalendářního měsíce ke změně dodavatele v odběrném nebo předávacím místě účastníka trhu s elektřinou, který má uzavřenu smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny, účtuje se složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie jednotlivým dodavatelům v poměru počtu dní, kdy byla služba přenosové nebo distribuční soustavy v daném měsíci využívána podle smlouvy s příslušným dodavatelem, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(4.5.) Případný finanční přebytek z výběru plateb podle bodu (4.1.) až (4.4.) způsobený omezením výše a rozsahu podpory podle jiného právního předpisu5) bude podléhat vypořádání v souladu s přílohou č. 12 tohoto cenového rozhodnutí.

(5) Ceny operátora trhu

(5.1.) Odběr elektřiny, který není uskutečňován pro krytí technologické vlastní spotřeby výrobce elektřiny, pro čerpání přečerpávacích vodních elektráren a krytí ztrát v přenosové nebo distribuční soustavě, je pro účely fakturace ceny za činnosti operátora trhu považován za odběr zákazníka a předávací místo, ve kterém je uskutečňován odběr elektřiny za jiným účelem, než je technologická vlastní spotřeba, čerpání přečerpávacích vodních elektráren a krytí ztrát v přenosové nebo distribuční soustavě, je považováno za odběrné místo zákazníka. Předávací místa mezi provozovateli soustav nejsou odběrnými místy.

(5.2.) Cenu za činnosti operátora trhu tvoří

a) cena za činnosti související se zúčtováním odchylek ve výši

2,90 Kč/odběrné místo/měsíc,

b) cena za činnosti související s výplatou a administrací podpory z podporovaných zdrojů ve výši

1,29 Kč/odběrné místo/měsíc,

c) poplatek na činnost Energetického regulačního úřadu podle jiného právního předpisu7) stanovený nařízením vlády, kterým se stanoví sazba poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu v odvětví elektroenergetiky, v Kč/odběrné místo/měsíc.

Cenu za činnosti operátora trhu účtuje provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy zákazníkovi za každé jeho odběrné místo na území České republiky připojené k přenosové nebo distribuční soustavě.

(5.3.) Začíná-li služba přenosové nebo distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, případně je-li ukončena služba přenosové nebo distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, účtuje se cena za činnosti operátora trhu v poměru počtu dní, kdy je služba přenosové nebo distribuční soustavy v daném měsíci využívána, k počtu dní v daném kalendářním měsíci. Pokud dojde v průběhu kalendářního měsíce ke změně dodavatele v odběrném místě zákazníka, který má uzavřenu smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny, účtuje se cena za činnosti operátora trhu jednotlivým dodavatelům v poměru počtu dní, kdy je služba distribuční soustavy v daném měsíci využívána podle smlouvy s příslušným dodavatelem, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(6) Ostatní regulované ceny:

(6.1.) Cena za registraci subjektu zúčtování je

100 000 Kč za registraci subjektu zúčtování.

(6.2.) Cena za činnost zúčtování je

15 000 Kč/měsíc.

Cena je operátorem trhu účtována každému registrovanému subjektu zúčtování.

(6.3.) Cena za poskytování skutečných hodnot účastníkům trhu s elektřinou je

1 000 Kč/měsíc.

Cena je účtována operátorem trhu registrovanému účastníku trhu, který není subjektem zúčtování a podle smlouvy s operátorem trhu využívá skutečných hodnot pro účely fakturace. Cena je účtována operátorem trhu registrovanému účastníku trhu s elektřinou v těch měsících, kdy byl alespoň jeden den registrován u operátora trhu a současně nebyl subjektem zúčtování. V případě, že se registrovaný účastník trhu s elektřinou stal pro část měsíce subjektem zúčtování, je mu za daný měsíc účtována pouze cena za činnost zúčtování podle bodu (6.2.).

Tato cena není hrazena registrovanými výrobci elektřiny, kteří nejsou subjekty zúčtování a podle smlouvy s operátorem trhu využívají skutečných hodnot pro účely fakturace pouze podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou.

(6.4.) Cena za činnost organizace trhu je

2,06 Kč/MWh.

Cena je účtována operátorem trhu účastníkovi trhu s elektřinou za součet množství elektřiny nakoupené a prodané ve všech obchodních hodinách kalendářního měsíce prostřednictvím organizovaného blokového, denního a vnitrodenního trhu.

(6.5.) Cena za činnost poskytování údajů z evidence o obchodních transakcích je

2 300 Kč/měsíc.

Cena je účtována operátorem trhu účastníkovi trhu s elektřinou, který má podle čl. 8 Nařízení o velkoobchodním trhu s energií8) povinnost poskytnout Agentuře pro spolupráci energetických regulačních orgánů (dále jen „Agentura“) záznamy o transakcích na velkoobchodních trzích s energií organizovaných operátorem trhu.

(6.6.) Cena za vydání záruky původu

0,95 Kč/MWh.

Cena je účtována operátorem trhu výrobci elektřiny, který požádá o vydání záruky původu a na jehož účet je záruka původu vydána.

(6.7.) Cena za převod záruky původu v rámci České republiky je

0,20 Kč/MWh.

Cena je účtována operátorem trhu držiteli účtu odesílatele i příjemce záruky původu podle jiného právního předpisu5) za převod záruky původu.

(6.8.) Cena za převod záruky původu vydané v jiném členském státě spojený s uznáním záruky původu je

0,20 Kč/MWh.

Cena je účtována operátorem trhu držiteli účtu příjemce záruky původu podle jiného právního předpisu5) za převod záruky původu vydané v jiném členském státě.

(6.9.) Cena za vedení účtu v evidenci záruk původu je

100 Kč/měsíc.

Cena je účtována operátorem trhu držiteli účtu podle jiného právního předpisu5) za měsíc, ve kterém byla držiteli účtu vydána záruka původu nebo byl držitel účtu účastníkem převodu záruky původu, ať už na straně odesílatele nebo příjemce.

(6.10.) Pevná vyrovnávací cena pro zúčtování rozdílů mezi hodnotami skutečné spotřeby získané na základě odečtů a hodnotami stanovenými na základě typových diagramů podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, je

1 030 Kč/MWh.

(6.11.) Pevná jednotková cena elektřiny pro zvláštní režim zúčtování ve stavech nouze podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, je

1 456 Kč/MWh.

(6.12.) Pevná cena za dodávku kladné regulační energie bloky, které měly vdané obchodní hodině aktivovanou sekundární regulaci nebo za operativní dodávku kladné regulační energie v rámci spolupráce na úrovni provozovatelů přenosových soustav v sekundární regulaci, podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, je

2 350 Kč/MWh,

tuto cenu účtuje poskytovatel regulační energie operátorovi trhu.

(6.13.) Pevná cena za dodávku záporné regulační energie bloky, které měly vdané obchodní hodině aktivovanou sekundární regulaci nebo za operativní dodávku záporné regulační energie v rámci spolupráce na úrovni provozovatelů přenosových soustav v sekundární regulaci, podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, je

1 Kč/MWh,

tuto cenu účtuje poskytovatel regulační energie operátorovi trhu.

(6.14.) Pevné zúčtovací ceny v Kč/MWh uplatněné operátorem trhu podle vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, jsou

a) v případě, že v dané obchodní hodině je systémová odchylka záporná nebo rovna nule, je pevná zúčtovací cena stanovena podle vzorce:

C = 2 350 + 5,5* S,

b) v případě, že v dané obchodní hodině je systémová odchylka kladná, je pevná zúčtovací cena stanovena podle vzorce:

C = 1 + 3,5* S,

kde S je absolutní hodnota systémové odchylky v MWh.

(6.15.) Pevná cena za činnost povinně vykupujícího je:

Povinně vykupující

Cena za činnost povinně vykupujícího v Kč/MWh

ČEZ Prodej, s.r.o.

221,66

E.ON Energie, a.s.

149,89

Pražská energetika, a.s.

1 328,75

Tuto cenu účtuje povinně vykupující operátorovi trhu za každou vykoupenou MWh elektřiny v režimu výkupních cen vyrobenou z obnovitelných zdrojů podle jiného právního předpisu5).

(6.16.) Do ceny dodavatele poslední instance lze promítnout pouze ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk. Za ekonomicky oprávněné náklady dodavatele poslední instance se nepovažují náklady podle přílohy č. 2 k tomuto cenovému rozhodnutí. Současně s cenou silové elektřiny účtuje dodavatel poslední instance cenu za související službu v elektroenergetice, nebyla-li sjednána samostatná smlouva o zajištění služby přenosové nebo distribuční soustavy.

(7) Zrušující ustanovení:

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2014 ze dne 25. listopadu 2014, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny, se zrušuje.

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 1/2015 ze dne 4. září 2015, kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2014 ze dne 25. listopadu 2014, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny, se zrušuje.

(8) Účinnost:

Cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Ing. Alena Vitásková, v. r.

Seznam příloh

Příloha č. 1 Výpočet ztrát při měření umístěném na sekundární straně transformátoru

Příloha č. 2 Stanovení věcně usměrňované ceny dodavatele poslední instance

Příloha č. 3 Stanovení ceny za nedodržení účiníku

Příloha č. 4 Postup stanovení ceny zajištění přenosu elektřiny

Příloha č. 5 Postup stanovení ceny za systémové služby

Příloha č. 6 Postup stanovení cen zajištění distribuce elektřiny

Příloha č. 7 Postup stanovení ceny za činnost povinně vykupujícího

Příloha č. 8 Stanovení korekčních faktorů v elektroenergetice

Příloha č. 9 Postup stanovení ceny za činnosti operátora trhu

Příloha č. 10 Stanovení korekčních faktorů za činnosti operátora trhu v elektroenergetice

Příloha č. 11 Postup stanovení složky ceny na podporou elektřiny z podporovaných zdrojů energie

Příloha č. 12 Stanovení korekčních faktorů operátora trhu souvisejících s podporou elektřiny

Příloha č. 13 Postup stanovení ceny za činnost poskytování údajů z evidence o obchodních transakcích v elektroenergetice a plynárenství

Příloha č. 14 Stanovení korekčních faktorů za činnost poskytování údajů z evidence o obchodních transakcích v elektroenergetice a plynárenství

Přílohy nejsou zařazeny z důvodu zrušení cenového rozhodnutí. Cenové rozhodnutí je zrušeno rozhodnutím č. 7/2016.

1) Část čtyřicátá sedmá zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

2) Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.

3) §19a odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.

4) Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2015 ze dne 26. listopadu 2015, kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice odběratelům ze sítí nízkého napětí.

5) Zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

6) §28 odst. 5 a 6 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

7) §17d zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.

8) NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1227/2011 ze dne 25. října 2011 o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií.