Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2018

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje Zkušební řád Kvalifikačního kurzu pro lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětské lékařství, na základě jehož úspěšného dokončení se považují pro účely poskytování ambulantní péče za lékaře se specializací v oboru praktické lékařství pro děti a dorost a vzor potvrzení o absolvování kvalifikačního kurzu.

1. ZKUŠEBNÍ ŘÁD KVALIFIKAČNÍHO KURZU PRO LÉKAŘE V OBORU DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ

ČI. I

(1) Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „ministerstvo") vydává Zkušební řád kvalifikačního kurzu (dále jen „řád") podle článku II bodu 6 Přechodná ustanovení k zákonu č. 67/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon").

ČI. II

Zkušební komise

(1) Vzdělávání v kvalifikačním kurzu je zakončeno zkouškou, která je podmínkou pro úspěšné dokončení kvalifikačního kurzu (dále jen „zkouška"), která se koná před zkušební komisí.

(2) Zkoušku zajišťuje Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (dále jen „IPVZ").

(3) Zkušební komise má nejméně 3 členy, z nichž je vždy jeden jmenován na návrh

a) České lékařské komory,

b) Katedry dětského lékařství IPVZ a

c) Katedry praktického lékařství pro děti a dorost IPVZ.

(4) Členové zkušební komise zvolí ze svého středu předsedu, který řídí jednání zkušební komise a odpovídá za její činnost. Tuto volbu lze opakovat dvakrát. Pokud se nepodaří zvolit předsedu ani při druhé volbě, určí se losem.

(5) U zkoušky může být přítomen školitel uchazeče, zdravotničtí pracovníci a dále zaměstnanci, kteří průběh zkoušky administrativně zajišťují, a to s výjimkou porady o výsledku zkoušky nebo její části, která je neveřejná.

ČI. III

Předpoklady pro přihlášení

(1) Lékař může podat přihlášku k vykonání zkoušky, pokud splnil podmínky vzdělávání, které jsou stanoveny v obsahu teoretické a praktické části kvalifikačního kurzu ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví1).

(2) Ke zkoušce se mohou přihlásit rovněž lékaři, kteří absolvovali teoretickou část kvalifikačního kurzu a kterým byla uznána praktická náplň kvalifikačního kurzu v rozsahu až 2 měsíců, a to po absolvování praxe v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost v délce 1 měsíce.

ČI. IV

Přihláška ke zkoušce

(1) Uchazeč podává přihlášku ke zkoušce IPVZ nejpozději 45 dní před stanoveným termínem zkoušky. Přihláška obsahuje náležitosti podání podle správního řádu a lze ji také podat na formuláři zveřejněném na internetových stránkách IPVZ.

(2) Zkouška se koná nejméně dvakrát ročně ve zkouškových obdobích, která stanoví IPVZ. Termíny konání zkoušky, seznam zkušebních otázek ke zkoušce a seznam doporučené literatury zveřejní IPVZ na svých internetových stránkách.

(3) IPVZ stanoví místo konání zkoušky a potvrdí je společně s termínem konání nejméně 30 kalendářních dnů přede dnem konání zkoušky všem uchazečům, kteří podali přihlášku ke zkoušce a splnili podmínky pro podání přihlášky ke zkoušce.

(4) IPVZ zkoušku zruší, pokud se ve lhůtě 30 kalendářních dnů před termínem konání zkoušky nepřihlásí alespoň 1 uchazeč.

(5) IPVZ vyrozumí o termínu a místu konání zkoušky také členy zkušební komise.

ČI. V

Průběh zkoušky

(1) Zkouška probíhá v jednom dni.

(2) Před zahájením zkoušky uchazeč prokáže svoji totožnost před zkušební komisí a předloží doklad o zaplacení úhrady nákladů spojených s organizací závěrečné zkoušky. O předložení dokladu totožnosti a dokladu o zaplacení úhrady nákladů spojených s organizací závěrečné zkoušky se provede záznam do protokolu o závěrečné zkoušce.

(3) Zkouška probíhá ústně a spočívá v odpovědi na 3 odborné otázky, které si uchazeč vylosuje. Po vylosování otázek poskytne komise uchazeči přiměřený čas na přípravu odpovědí, nejméně však 15 minut.

(4) V případě, že nebyla odpověď na některou z vylosovaných otázek dostačující, ale uchazeč neprokázal zásadní neznalosti, může zkušební komise položit uchazeči 1 doplňující otázku. Doplňující otázku lze položit pouze jednou v celém průběhu zkoušky.

(5) Průběh zkoušky, znění vylosovaných otázek, včetně případné doplňující otázky se zaznamenává do protokolu o zkoušce.

(6) IPVZ vydá lékaři, který úspěšně vykonal zkoušku, potvrzení o absolvování kvalifikačního kurzu.

ČI. VI

Hodnocení

(1) Zkouška se hodnotí výsledkem „prospěl" nebo „neprospěl".

(2) Zkušební komise rozhoduje o výsledku zkoušky hlasováním. V případě nerozhodného výsledku rozhoduje hlas předsedy zkušební komise. Výsledek zkoušky se zaznamenává do protokolu o zkoušce.

(3) Zkušební komise po poradě o výsledku zkoušky vyhlásí uchazečům, kteří se zkoušky účastnili, celkové hodnocení zkoušky.

(4) Předseda zkušební komise nebo jím pověřený člen zkušební komise zaznamená do průkazu odbornosti jen výsledek úspěšně vykonané zkoušky.

ČI. VII

Neúčast u zkoušky

(1) Nemůže-li se uchazeč dostavit ke zkoušce v termínu, na který byl pozván, může svou neúčast omluvit.

(2) Uchazeč je omluven, pokud

a) je písemná omluva doručena IPVZ nejpozději 1 pracovní den před termínem konání zkoušky,

b) v případě závažného důvodu je písemná omluva doručena IPVZ do 10 kalendářních dnů po termínu konání zkoušky, nebo

c) uchazeč odstoupí od zkoušky před jejím zahájením.

(3) Omluví-li se uchazeč, může se přihlásit ke zkoušce v nejbližším následujícím termínu, pokud je to z organizačních důvodů možné. Úhrada nákladů spojených s organizací zkoušky se nevrací.

ČI. VIII

Odstoupení a opakování zkoušky

(1) Pokud uchazeč odstoupí od zkoušky po vylosování otázek nebo v jejím dalším průběhu, je hodnocen výsledkem „neprospěl".

(2) Pokud je uchazeč u zkoušky hodnocen výsledkem „neprospěl", může zkoušku vykonat nejdříve za 3 měsíce ode dne termínu zkoušky, která byla hodnocena výsledkem „neprospěl".

(3) Zkoušku může uchazeč opakovat nejvýše dvakrát.

2. OBSAH ZKOUŠKY KVALIFIKAČNÍHO KURZU

(1) Zkouškou se ověřují odborné znalosti, které vycházejí z obsahu teoretické a praktické části vzdělávání v kvalifikačním kurzu.

(2) Otázky jsou zaměřeny na problematiku primární ambulantní péče poskytovanou dětem registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb a jsou sestaveny podle těchto oblastí:

a) preventivní péče a očkování,

b) legislativa a posudková péče a

c) diferenciální diagnostika v primární ambulantní péči poskytované dětem registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb.

3. NÁLEŽITOSTI POTVRZENÍ O ÚSPĚŠNÉM DOKONČENÍ KVALIFIKAČNÍHO KURZU

ČI. I

Náležitosti potvrzení o úspěšném dokončení kvalifikačního kurzu

(1) Obecné náležitosti potvrzení o úspěšném dokončení kvalifikačního kurzu (dále jen „potvrzení") jsou:

a) označení Ministerstva zdravotnictví nebo subjektu, který potvrzení vydává, spolu s malým státním znakem České republiky,

b) údaje osoby, jíž se potvrzení vydává, a to akademický titul, jméno a příjmení, datum narození

c) číslo potvrzení,

d) uvedení dne vykonání zkoušky a

e) místo, datum vydání potvrzení, jméno, popřípadě jména, příjmení, akademický titul a podpis osoby jednající za Ministerstvo zdravotnictví, jméno, popřípadě jména, příjmení, akademický titul a podpis předsedy zkušební komise a jméno, popřípadě jména, příjmení, akademický titul a podpis osoby jednající za subjekt provádějící vzdělávání v kvalifikačním kurzu.

ČI. II

Vzor potvrzení

Vzor potvrzení o úspěšném dokončení kvalifikačního kurzu je uveden v příloze a uveřejněn na internetových stránkách IPVZ.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Číslo

POTVRZENÍ

O ABSOLVOVÁNÍ KVALIFIKAČNÍHO KURZU

Pan/Paní ………………………………………………………………...

Narozen/a ……………………………………………………………….

vykonáním závěrečné zkoušky kvalifikačního kurzu dne ………………… ukončil/a vzdělávání podle ČI. II bod 6 zákona č. 67/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů a

POVAŽUJE SE PRO ÚČELY POSKYTOVÁNÍ AMBULANTNÍ PÉČE ZA LÉKAŘE SE SPECIALIZACÍ V OBORU PRAKTICKÉ LÉKAŘSTVÍ PRO DĚTI A DOROST.

V Praze dne:

…………………………………..

Předseda zkušební komise

…………………………………..

Za Ministerstvo zdravotnictví

…………………………………..

Za Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

1) Obsah vzdělávání v kvalifikačním kurzu je zveřejněn ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví částka 7/2018