Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2018

Metodický pokyn k provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let

K zajištění jednotného postupu při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let tónovou audiometrií na ORL nebo foniatrickém pracovišti vydává Ministerstvo zdravotnictví následující metodický pokyn:

ČI. 1

Všeobecná ustanovení

(1) Cílem screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let (dále jen „dětský screening sluchu - DS sluchu“) je záchyt poruchy sluchu u dětí před zahájením školní docházky, aby se zamezilo opoždění vývoje komunikačních schopností a školních dovedností dětí.

(2) K provádění DS sluchu se použije vyšetření tónovou audiometrií na ORL nebo foniatrickém pracovišti. Principem metody je určení sluchového prahu pro vzdušné a kostní vedení.

ČI. 2

Provádění DS sluchu u dětí ve věku 5 let

(1) Děti ve věku 5 let absolvují vyšetření sluchu tónovou audiometrií na ORL nebo foniatrickém pracovišti. Informaci o screeningu sluchu obdrží zákonný zástupce dítěte v pěti letech dítěte od jeho registrujícího poskytovatele v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, nejlépe v době preventivní prohlídky dítěte ve věku 5 let. Vzor Informace pro zákonné zástupce dítěte je uveden v Příloze 1.

(2) Screening sluchu v 5 letech věku se neprovádí u dětí, u kterých již byla diagnostikována trvalá porucha sluchu v minulosti nebo celkový a mentální stav dítěte nedovoluje vyšetření tónovou audiometrií.

(3) Výsledkem vyšetření DS sluchu na ORL nebo foniatrickém pracovišti je: normální sluch nebo nedoslýchavost. V případě poruchy sluchu provede ošetřující ORL lékař nebo foniatr další vyšetření k diagnostice nedoslýchavosti a naplánuje další postup.

(4) Záznamy o provedení a výsledku DS sluchu předává poskytovatel, který daná vyšetření provedl, registrujícímu poskytovateli dítěte prostřednictvím lékařské zprávy. Provedení DS sluchu je zapsáno do Zdravotního a očkovacího průkazu dítěte.

ČI. 3

Vykazování a úhrada DS sluchu u dětí ve věku 5 let

(1) Provedení DS sluchu na ORL nebo foniatrickém pracovišti se vykazuje jako zdravotní výkon „Audiometrický screening sluchu dítěte ve věku 5 let“1).

(2) Zdravotní výkon „Audiometrický screening sluchu dítěte ve věku 5 let“ lze provádět na ORL nebo foniatrických pracovištích, která jsou vybavena tónovým audiometrem a personálně zabezpečena zaškoleným personálem (lékař ORL nebo foniatr a audiologická sestra) a mohou výkon vykázat příslušné smluvní zdravotní pojišťovně k úhradě.

ČI. 4

Informace o zdravotním výkonu „Audiometrický screening sluchu dítěte ve věku 5 let“

(1) DS sluchu se provádí na ORL nebo foniatrickém pracovišti. Jedná se o vyšetření neinvazivní, které se provádí v audiologické komoře nebo v tiché místnosti. Do sluchátek umístěných na uších dítěte pouští audiologická sestra tóny definované intenzity na frekvencích 0,5, 1, 2 a 4 kHz. Do záznamu vyšetření (audiogramu) sestra zaznamenává hladinu zvuku, na které dítě slyší vyšetřovaný tón. Výsledek vyšetření hodnotí ORL lékař nebo foniatr.

(2) Základní informace o provádění DS sluchu, jeho účelu, validitě výsledků a následných opatřeních podává zákonnému zástupci dítěte ORL lékař nebo foniatr (viz Příloha 1).

ČI. 5

Závěrečná ustanovení

Metodický pokyn nabývá účinnosti dnem 1.1.2019.

Adam Vojtěch

ministr zdravotnictví

Příloha 1

Informace pro zákonného zástupce dítěte o zdravotním výkonu „Audiometrický screening sluchu dítěte ve věku 5 let“

Cílem dětského screeningu sluchu je zachytit možnou poruchu sluchu dítěte před zahájením školní docházky. Provádí se na ORL nebo foniatrickém pracovišti v 5 letech dítěte. Nejprve se ORL lékař (ušní, nosní, krční) nebo foniatr zeptá na předešlá onemocnění dítěte a poruchy sluchu v rodině, následně provede vyšetření uší dítěte (odstranění ušního mazu ze zvukovodů).

Vlastní audiometrické vyšetření sluchu je nebolestivá metoda. Provádí se v audiologické komoře nebo v tiché místnosti. Do sluchátek umístěných na uších dítěte pouští audiologická sestra tóny definované výšky (frekvence) a hlasitosti (intenzity). Do záznamu vyšetření (audiogramu) sestra zaznamenává, jak dítě slyší vyšetřované tóny. Výsledek vyšetření vyhodnotí ORL lékař nebo foniatr.

V případě zachycení poruchy sluchu zajistí ORL lékař následnou péči k odstranění poruchy sluchu dítěte.

Seznam ORL a foniatrických pracovišť provádějících tónovou audiometrii lze nalézt na http://www.otorinolarvngologie.cz/

1) „Audiometrický screening sluchu dítěte ve věku 5 leť‘ je zdravotním výkonem nově zařazeným do seznamu zdravotních výkonů (novela vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami) a který bude hrazeným výkonem od 1.1.2019.