Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ČAK ČR, částka 1/2018

3

USNESENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ ADVOKÁTNÍ KOMORY

ze dne 10. dubna 2018

o zajištění bezplatné právní pomoci

Představenstvo České advokátní komory se usneslo podle §44 odst. 4 písm. b) a §53 odst. 1 písm. j) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), takto:

Čl. 1

Obecná ustanovení

(1) Advokát, který se rozhodne poskytovat bezplatné právní služby podle §18a18c zákona, oznámí tuto skutečnost České advokátní komoře (dále jen „Komora“); Komora provede záznam této skutečnosti do seznamu advokátů postupem podle §18d odst. 2 zákona.

(2) Právní služby podle §18a18b zákona je advokát povinen poskytnout osobně nebo v zastoupení jiným advokátem; zastoupení advokátním koncipientem je ze zákona vyloučeno (§55a odst. 4 zákona).

Čl. 2

Poskytování právních služeb podle §18a zákona

(1) Zjistí-li advokát, že jsou splněny podmínky pro odmítnutí poskytnutí právních služeb podle §19 zákona, oznámí tuto skutečnost bez odkladu Komoře. Komora v takovém případě určí jiného advokáta.

(2) O poskytnutí právní porady pořídí advokát zápis na formuláři, jehož vzor je uvedený v příloze č. 1. Kopii zápisu zašle advokát Komoře nejpozději do jednoho týdne od poskytnutí právní porady.

(3) Vyúčtování odměny za právní služby společně se žádostí o úhradu ve smyslu §23 odst. 4 zákona zašle advokát v zákonem stanovené lhůtě jednoho měsíce.

Čl. 3

Poskytování právních služeb podle §18b zákona

(1) Advokát, který byl Komorou určen k poskytnutí právních služeb podle §18b zákona, je povinen dostavit se do zařízení pro zajištění cizinců podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky nebo přijímacího střediska podle zákona o azylu a poskytnout právní služby v předem stanoveném termínu nebo na základě předchozí domluvy s provozovatelem těchto zařízení. Není-li termín předem stanoven, je advokát povinen ve lhůtě jednoho měsíce vyzvat provozovatele těchto zařízení k jeho stanovení.

(2) O poskytnutí právní porady pořídí advokát zápis na formuláři, jehož vzor je uvedený v příloze č. 2. Kopii zápisu zašle advokát Komoře nejpozději do jednoho týdne od poskytnutí právní služby.

(3) Vyúčtování odměny za právní služby společně se žádostí o úhradu ve smyslu §23 odst. 4 zákona zašle advokát v zákonem stanovené lhůtě jednoho měsíce Komoře. Dobu splatnosti určí advokát tak, aby nenastala dříve než 60 dnů ode dne doručení žádosti o úhradu Komoře.

Čl. 4

Poskytování právních služeb podle §18c zákona

(1) Zjistí-li advokát, že jsou splněny podmínky pro odmítnutí poskytnutí právních služeb podle §19 zákona, oznámí tuto skutečnost bez odkladu Komoře. Komora v takovém případě ve stejné lhůtě určí jiného advokáta.

(2) Advokát právní služby neposkytne rovněž v případě, zjistí-li, že jde o zneužití práva, zjevně bezdůvodné uplatňování nebo bránění práva, nebo nastane-li situace uvedená v §20 odst. 2 zákona; o důvodech neposkytnutí právních služeb advokát bez odkladu písemně vyrozumí žadatele a Komoru, která určení advokáta zruší. Komora zruší určení advokáta rovněž v případech podle §18c odst. 7 zákona.

(3) Jde-li o případy, kdy odměnu advokáta hradí stát (§23 odst. 3 zákona), zašle advokát po ukončení poskytování právních služeb Komoře do jednoho měsíce vyúčtování odměny za právní služby společně se žádostí o úhradu ve smyslu §23 odst. 4 zákona. V ostatních případech je advokát oprávněn požádat Komoru o příspěvek na úhradu nákladů spojených s bezplatným poskytnutím právních služeb postupem podle jiného stavovského předpisu.1)

Čl. 5

Společná ustanovení

Pro usazeného evropského advokáta platí toto usnesení obdobně.

Čl. 6

Účinnost

Toto usnesení účinnosti třicátým dnem po jeho vyhlášení ve Věstníku České advokátní komory.

JUDr. Vladimír Jirousek, v. r.

předseda České advokátní komory

Příloha č. 1

Zápis o poskytnutí právní porady podle §18a zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů

Jméno, popř. jména a příjmení advokáta:

Sídlo advokáta:

Evidenční číslo advokáta:

Datum a čas poskytnutí právní služby:

Jméno, popř. jména a příjmení žadatele:

Číslo jednací Komory o určení advokáta:

Délka právní služby:1)

Místo poskytnutí právní služby:

.......................................

podpis advokáta

.......................................

podpis žadatele

1) Uvede se délka právní porady dle každé započaté půlhodiny, tj. 0,5, 1, 1,5 nebo 2 hodiny.

Příloha č. 2

Zápis o poskytnutí právní porady podle §18b zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů

Jméno, popř. jména a příjmení advokáta:

Sídlo advokáta:

Evidenční číslo advokáta:

Datum a čas poskytnutí právní služby:

Jméno, popř. jména a příjmení žadatele:

Číslo jednací Komory o určení advokáta:

Místo poskytnutí právní služby:

.......................................

podpis advokáta

.......................................

razítko a podpis zástupce zařízení podle §18b zákona

1) Čl. 10 usnesení sněmu č. 5/1999 Věstníku, o sociálním fondu České advokátní komory.