Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1/2018

Metodický pokyn

odboru ochrany ovzduší

„k zařazování chovů hospodářských zvířat podle zákona č. 201/2012 Sb.,

o ochraně ovzduší, k výpočtu emisí znečišťujících látek z těchto

stacionárních zdrojů a k seznamu technologií snižujících emise z těchto

stacionárních zdrojů“

aktualizovaná verze platná od vydání ve Věstníku MŽP

Aktualizuje se znění Metodického pokynu odboru ochrany ovzduší „k zařazování chovů hospodářských zvířat podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, k výpočtu emisí znečišťujících látek z těchto stacionárních zdrojů a k seznamu technologií snižujících emise z těchto stacionárních zdrojů“ platného od jeho vydání ve Věstníku MŽP č. 1-2 z roku 2013.

Obsah aktualizace

  • V kap. 1, odst. 2 je pro účely zařazení zdroje dle přílohy č. 2 mezi dílčí emisní faktory pro upřesnění doplněna pastva.
  • V kap. 1, odst. 4 je uvedeno, jaké náležitosti musí obsahovat povolení provozu podle zákona č. 201/2012 Sb.
  • V kap. 1 je u Příkladu č. 1 „Zařazení zemědělského zdroje znečišťování ovzduší dle přílohy č. 2 zákona o ochraně ovzduší“ doplněno, že se jedná o stájový chov. Dále jsou v popisu tohoto příkladu a v Tab. 1 upřesněny názvy stájí a kategorií prasat (prasata na výkrm, plemenné prasnice vč. selat, prasnice k připuštění a březí prasnice, selata-odstávčata). V případě selat-odstávčat došlo ke změně hodnoty emisního faktoru pro stájové prostory na hodnotu 1 kg NH3.ks-1.rok-1, a tedy i ke změně vypočtených ročních emisí amoniaku za celou provozovnu.
  • V kap.1 je doplněn nový Příklad č. 1a „Zařazení zemědělského zdroje znečišťování ovzduší při pastevním chovu“, včetně nové Tab. 1a, která uvádí výpočet emisí amoniaku při tomto způsobu chovu, dále je uveden popis následných povinností pro provozovatele zdrojů uvedených/neuvedených v příloze č. 2 zákona č. 201/2012 Sb.
  • V kap. 2 v Tab. 2, Tab. 3 a Tab. 5 jsou upřesněny názvy jednotlivých kategorií prasat: prasata na výkrm, selata-odstávčata, plemenné prasnice vč. selat, prasnice k připuštění a březí prasnice. Rovněž je snížen emisní faktor pro stájové prostory pro selata-odstávčata na hodnotu 1 kg NH3.ks-1.rok-1. V důsledku této změny došlo i ke změně výsledné hodnoty ročních emisí amoniaku pro kategorie selata-odstávčata, a tedy i ke změně výpočtu celkových ročních emisí za celou provozovnu.
  • V kap. 2 u popisu v Příkladu č. 3 došlo k upřesnění názvů stájí a kategorií prasat.
  • V příloze 1 došlo ke změně názvů kategorií prasat: prasata na výkrm, plemenné prasnice vč. selat, prasnice k připuštění a březí prasnice, selata-odstávčata (včetně změny hodnoty emisního faktoru pro ustájení pro kategorii “selata-odstávčata“ na hodnotu 1 kg NH3.ks-1.rok-1) tak, aby kategorie prasat byla v souladu s definicemi uvedenými v Závěrech o BAT pro intenzivní chov drůbeže a prasat.
  • V příloze 2 v kap. 6 „Seznam biotechnologických přípravků“ jsou doplněny nové přípravky.

Tento metodický pokyn obsahuje informace o zařazování chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen „zákon o ochraně ovzduší“) na základě celkového ročního množství emisí amoniaku odpovídajícího celkové projektované kapacitě. Metodický pokyn dále obsahuje podle bodu 7.1. přílohy č. 8 vyhlášky č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, seznam technologií snižujících emise znečišťujících látek z chovů hospodářských zvířat, včetně popisu způsobu jejich zohlednění při vykazování emisí.

Metodický pokyn je určen zejména krajským úřadům, České inspekci životního prostředí a jako doporučení také provozovatelům chovů hospodářských zvířat.

1. Výpočet emisí amoniaku za účelem zařazení stacionárního zdroje dle přílohy č. 2 zákona o ochraně ovzduší

Postup pro zařazování chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu a k aplikaci pravidel pro sčítání projektovaných kapacit podle §4 odst. 7 a odst. 8 písm. d) zákona je podrobně uveden v samostatném metodickém pokynu k zařazování ke sčítání jmenovitých tepelných příkonů spalovacích stacionárních zdrojů a projektovaných kapacit jiných stacionárních zdrojů a k jejich zařazování podle zákona o ochraně ovzduší.

Při výpočtu celkových ročních emisí amoniaku pro účely zařazení stacionárního zdroje dle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší se ve všech případech použijí údaje o projektovaných kapacitách jednotlivých stájí a celkové emisní faktory, které jsou tvořeny součtem dílčích emisních faktorů pro stájové prostory, pro sklady exkrementů (hnůj, podestýlka, kejda, trus apod.), pro aplikaci exkrementů a pro pastvu. Aplikací exkrementů se rozumí jejich zapravení do půdy. Dílčí emisní faktory jsou uvedeny v tabulce č. 1. přílohy č. 1 k tomuto metodickému pokynu. Provozovatel chovů hospodářských zvířat musí vždy při výpočtu emisí amoniaku, za účelem zařazení zdroje, započítávat dílčí emisní faktory pro sklady exkrementů a dílčí emisní faktory pro zapravení exkrementů do půdy i v případě, kdy exkrementy hospodářských zvířat předává pro uskladnění nebo aplikaci další oprávněné osobě, přičemž se nezohledňují účinky využívaných snižujících technologií. Seznam technologií ke snížení emisí amoniaku a jejich účinnost je uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu.

Pro účely zařazení chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší se musí vždy vycházet z ročních projektovaných kapacit, nikoliv z kapacit odpovídajících např. průměrnému ročnímu obsazení stájí nebo momentálnímu stavu (tzv. redukované kapacity). Nejsou-li k dispozici údaje o projektované kapacitě, pak se tato hodnota vypočítá na základě údajů uvedených ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, ve znění pozdějších předpisů.

Pro účely stanovení celkové roční emise amoniaku z jednotlivých chovů hospodářských zvířat umístěných v rámci jedné provozovny se v souladu s §4 odst. 8 písm. d) zákona o ochraně ovzduší emise amoniaku z jednotlivých chovů (vypočtených z projektované kapacity) sčítají vždy. Bude-li hodnota vypočtených celkových ročních emisí amoniaku větší než 5 t, jedná se o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší. Provozovatel takového stacionárního zdroje má povinnost jej provozovat na základě

a v souladu s povolením provozu (jehož součástí je i provozní řád) a plnit relevantní povinnosti uvedené v §17 zákona o ochraně ovzduší. V povolení provozu musí být stanoveny veškeré parametry, které mají vliv na výpočet ročních emisí amoniaku (např. údaje o projektované kapacitě, údaje o pastevním a stájovém způsobu chovu - maximální počet měsíců ve stáji, který nebude překračován apod.). V případě změny je nutné podat žádost o změnu povolení provozu příslušnému krajskému úřadu. Podmínky pro změnu povolení provozu jsou upraveny v §13 zákona o ochraně ovzduší.

Příklad č. 1 - Zařazení zemědělského zdroje znečišťování ovzduší dle přílohy č. 2 zákona o ochraně ovzduší při stájovém chovu

Provozovatel na farmě v Horní Lhotě má ve dvou rekonstruovaných stájích K174 s kejdovým hospodářstvím ustájeny dojnice, v jedné stáji označené OMD býčky a jalovice, ve dvou stájích označených „Výkrm I“ a „Výkrm II“ chová prasata na výkrm. Dále v jedné stáji, která je rozdělena na tři části, v části označené jako „jalovárna“ jsou ustájeny březí prasnice (zabřezlé prasnice včetně prasniček) a prasnice k připuštění (prasnice připravené k zapuštění a před zabřeznutím), v části označené jako „porodna“ jsou ustájeny plemenné prasnice včetně selat (prasnice mezi perinatálním obdobím, tzn. vysoce březí prasnice těsně před porodem a kojící prasnice po porodu do doby odstavení selat). V třetí části haly označené jako „odstávčata“ jsou ustájena odstavená selata v období od odstavu do období přesunu na výkrmovou halu. V následující tabulce č. 1 jsou uvedeny projektované kapacity jednotlivých stájí a výpočet nejvyšší potenciální produkce emisí amoniaku, které by z daného chovu při plné (100%) obsazenosti stájí (nebo-li při projektované kapacitě) a bez využití snižujících technologií mohly unikat.

Tab. 1 Výpočet produkce emisí amoniaku pro účely zařazení stacionárního zdroje při stájovém chovu

Středisko Horní Lhota

Označení stáje

Kategorie ustájených zvířat

Projektovaná kapacita (ks)

Celk. emisní faktor dle tab. 1 přílohy 1 metodického pokynu (kg NH3-ks-1-rok-1 )

Potenciální produkce emisí NH3 (kg)

Celkem emisí NH3 za středisko (kg)

K174

Dojnice

286

10,0+2,5+12,0=24,5

7 007

OMD

Jalovice, býčci

198

6,0+1,7+6,0=13,7

2 713

Výkrm I

Prasata na výkrm

200

3,2+2,0+3,1=8,3

1 660

Výkrm II

Prasata na výkrm

400

3,2+2,0+3,1=8,3

3 320

Porodna

Plemenné prasnice vč. selat

35

7,6+4,1+8=19,7

690

Jalovárna

Prasnice k připuštění a březí prasnice

50

4,3+2,8+4,8=11,9

595

Odstávčata

Selata - odstávčata

120

1+2,0+2,5=5,5

660

16 645

Z výpočtu je patrné, že celková roční emise amoniaku přesahuje 5 t, z čehož plyne, že se jedná o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší s povinností zpracovat a plnit provozní řád, který je součástí povolení provozu. Jak je uvedeno výše, při výpočtu emisí amoniaku, pro účely zařazení podle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší, se neuplatňují žádné snižující technologie.

K případné změně v zařazení stacionárních zdrojů ve vztahu k příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší by mohlo dojít pouze v důsledku ukončení provozu některé z výše uvedených stájí, tedy trvalým snížením projektované kapacity stájí.

Příklad č. 1a - Zařazení zemědělského zdroje znečišťování ovzduší při pastevním chovu

Provozovatel chovu skotu chová 120 ks krav, bez tržní produkce mléka, devět měsíců v roce volně na pastvě. Během zimy jsou zvířata ustájena ve stáji na hluboké podestýlce. Při výpočtu emisí amoniaku je nutné vypočíst poměr emisí vzniklých během ustájení zvířat a s tím souvisejícím skladováním podestýlky, její aplikací na pozemky a emisí vzniklých při pastevním způsobu chovu. Roční dílčí emisní faktory, resp. celkový emisní faktor, se vydělí 12, čímž se získají emisní faktory odpovídající měsíční produkci emisí amoniaku. Tyto emisní faktory se následně vynásobí počtem měsíců, ve kterých jsou zvířata chována ve stáji a na pastvě.

Tab. 1a Výpočet produkce emisí amoniaku pro účely zařazení stacionárního zdroje při pastevním chovu

Středisko Dolní Lhota

Emisní faktor (kg NH3.ks-1.rok-1)

Projektovaná kapacita chovu (ks)

Počet měsíců ustájení / počet měsíců na pastvě

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez snižujících technologií

stáj

sklad

zapravení

pastva

celkem

Tabulkové hodnoty krávy bez tržní produkce mléka - ustájení

6

1,7

6

13,7

120

3

13,7*120/12*3=411

Tabulkové hodnoty krávy bez tržní produkce mléka - pastva

1,8

1,8

120

9

1,8*120/12*9=162

Celkem emisí za středisko (kg HN3.rok-1)

Bez snižujících technologií

573

Z výpočtu je patrné, že celková roční emise amoniaku ve výši 573 kg nepřesahuje 5 t a jedná se tedy o stacionární zdroj neuvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší, ke kterému vydává obecní úřad obce s rozšířenou působností závazné stanovisko k umístění, provedení a užívání stavby stacionárního zdroje, pokud probíhá řízení podle stavebního zákona. Do závazného stanoviska příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností je rovněž nutné uvést údaj týkající se maximální doby ustájení, která nebude překročena, včetně projektovaných kapacit pro daný chov.

V případě, že by roční emise amoniaku byly vyšší než 5 t/rok, jednalo by se o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 zákona s povinností provozovatele zpracovat a plnit provozní řád, který je součástí povolení provozu. V případě navýšení projektovaných kapacit či změně (navýšení) maximálního počtu měsíců, ve kterých budou zvířata chována ve stáji, je nutné podat žádost o změnu povolení provozu příslušnému krajskému úřadu (viz kap. 1).

2. Výpočet emisí amoniaku za účelem zjištění skutečných ročních emisí

Chovy hospodářských zvířat nemají podle zákona o ochraně ovzduší (viz §17 odst. 4) povinnost zjišťovat emise znečišťujících látek, ani vést provozní evidenci a zpracovávat a ohlašovat souhrnnou provozní evidenci. Výpočet skutečných ročních emisí amoniaku se však u chovů hospodářských zvířat provádí pro hlášení do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) podle zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, v platném znění (ohlašovací práh pro amoniak 10 000 kg/rok), a popřípadě pro uvedení skutečných emisí amoniaku při podávání žádostí o poskytnutí podpory z vyhlášených dotačních programů, jako je např. Operační program Životní prostředí (OPŽP).

Při výpočtu skutečných ročních emisí amoniaku (pro účely ohlašování do IRZ a pro účely poskytnuti podpory OPŽP) se rovněž použijí již zmíněné dílčí emisní faktory pro stájové prostory, pro sklady exkrementů a pro aplikaci exkrementů, které se ovšem redukují o příslušné procentuální snížení při použití snižující technologie uvedené v tabulkách přílohy č. 2 k tomuto metodickému pokynu, nebo snižující technologie ověřené Výzkumným ústavem zemědělské techniky, v.v.i. V tomto případě se na rozdíl od postupu podle bodu 1 počítá s roční průměrnou obsazeností stájí, tj. se skutečným průměrným počtem zvířat, která byla během celého roku v daných stájích chována.

Pokud provozovatel chovu hospodářských zvířat předává statková hnojiva třetí osobě pro jejich aplikaci na zemědělskou půdu, započítávají se do celkové produkce amoniaku i tyto emise. Tato povinnost tedy nepřechází na příjemce statkových hnojiv.

Provozovatel chovu hospodářských zvířat, který statková hnojiva předává pro jejich aplikaci na zemědělské pozemky další osobě (např. na základě smlouvy) a může prokazatelně doložit způsob jejich aplikace, je oprávněn započítat snížení emisí ve skutečné výši dle použité technologie dle emisního faktoru „zapravení do půdy“ dle tabulky č. 2 přílohy č. 2 k tomuto metodickému pokynu. Pokud prokazatelně nemůže způsob jejich aplikace doložit, je oprávněn započítat snížení emisí ve výši 40 % z tohoto dílčího emisního faktoru.

Příklad č. 2 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při plné obsazenosti stájí

V příkladu č. 1 uvedený provozovatel ve svém zařízení plně (100%) využívá veškeré projektované kapacity stájí (viz tabulka č. 1). V chovech prasat a prasnic je instalován systém ustájení na plné roštové podlaze s vakuovým odklizem kejdy do otevřených betonových jímek, na kterých nechá vytvořit přírodní krustu. Ve stájích chovu dojnic jsou instalovány shrnovací lopaty s pravidelným odklizem kejdy do betonových jímek, na kterých rovněž nechá vytvořit přírodní krustu. V odchovně mladého dobytka se využívá ustájení na hluboké podestýlce s pravidelným odklizem chlévské mrvy. Provozovatel vyprodukovaná statková hnojiva aplikuje v rámci rozvozového plánu na své pozemky, tzn. statková hnojiva nepředává další oprávněné osobě. Pro aplikaci kejdy využívá technologii jejího rozstřiku s následným zaoráním do 24 hodin.

Tab. 2 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při plném využití projektovaných kapacit stájí

Středisko Horní Lhota

Emisní faktor (kg NH3.ks-1.rok-1)

Projektovaná kapacita ustájení (ks)

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologiemi

stáj

sklad

zapravení

celkem

Tabulkové hodnoty - prasata na výkrm

3,2

2

3,1

8,3

600

4 980

Aplikace snižujících technologií

Plněná roštová podlaha s vakuovým systémem Snížení=25 %

2,4

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení=40 %

1,2

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení=60 %

1,24

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

2,4

1,2

1,24

4,84

2 904

Tabulkové hodnoty - selata - odstávčata

1

2

2,5

5,5

120

660

Aplikace snižující technologií

Kotce s částečně roštovou podlahou Snížení=34 %

0,66

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení=40 %

1,2

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.

1

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

0,66

1,2

1

2,86

343

Tabulkové hodnoty plemenné prasnice vč. selat

7,6

4,1

8

19,7

35

690

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem snížení = 25%

5,7

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

2,46

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

3,2

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

5,7

2,46

3,2

11,36

398

Tabulkové hodnoty - prasnice k připuštění a březí prasnice

4,3

2,8

4,8

11,9

50

595

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem snížení = 25%

3,23

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,68

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1,92

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

3,23

1,68

1,92

6,83

342

Tabulkové hodnoty - dojnice

10

2,5

12

24,5

286

7 007

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem Snížení = 10%

9

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,5

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

4,8

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

9

1,5

4,8

15,3

4 376

Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci

6

1,7

6

13,7

198

2 713

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2x denně Snížení = 15%

5,1

Ponechání pevných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,02

Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin Snížení = 35%

3,9

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

5,1

1,02

3,9

10,02

1 984

Celkem emisí za středisko (kg HN3.rok-1)

Bez snižujících technologií

16 645

Se snižujícími technologiemi

10 347

Výše uvedená roční hodnota emisí amoniaku 10,347 t je vypočítaná při využití snižujících technologií a při plném, stoprocentním využití projektovaných kapacit stájí.

Pokud provozovatel chovu hospodářských zvířat statková hnojiva předává na základě smlouvy pro jejich aplikaci na zemědělské pozemky další oprávněné osobě a neprokáže způsob jejich aplikace, je oprávněn započítat snížení emisí pouze ve výši 40 % z dílčího emisního faktoru pro „zapravení do půdy“ dle přílohy č. 2 tohoto metodického pokynu. V případě snížení emisního faktoru pro aplikaci na pozemky o 40 % by hodnota emisí za celou provozovnu činila 11,509 t/rok.

Příklad č. 3 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při průměrné roční obsazenosti stáje

V následujícím příkladu je uveden výpočet emisí amoniaku, přičemž projektovaná kapacita nebyla během roku plně využita. Stáj označená jako „Výkrm II“ o projektované kapacitě 400 ks prasat na výkrm byla po celý rok uzavřena. Části stáje označené jako „jalovárna“, „porodna“ a „odstávčata“ byly provozovány na 50 % projektované kapacity, tzn. bylo ustájeno 60 ks odstavených selat, celkem 17 ks březích prasnic a prasnic k připuštění a celkem 25 ks plemenných prasnic. Stáje chovu dojnic i odchovna mladého dobytka (OMD) byly využity pouze na 70 % projektované kapacity ustájení.

Tab. 3 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při redukovaném využití projektovaných kapacit stájí

Středisko Horní Lhota

Emisní faktor (kg NH3.ks-1.rok-1)

Skutečná kapacita ustájení (ks)

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologiemi

stáj

sklad

zapravení

celkem

Tabulkové hodnoty - prasata na výkrm

3,2

2

3,1

8,3

200

1 660

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem Snížení = 25%

2,4

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,2

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1,24

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

2,4

1,2

1,24

4,84

968

Tabulkové hodnoty - selata - odstávčata

1

2

2,5

5,5

60

330

Aplikace snižujících technologií

Kotce s částečně roštovou podlahou Snížení = 34%

0,66

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,2

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

0,66

1,2

1

2,86

172

Tabulkové hodnoty plemenné prasnice vč. selat

7,6

4,1

8

19,7

17

335

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem snížení = 25%

5,7

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

2,46

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

3,2

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

5,7

2,46

3,2

11,36

193

Tabulkové hodnoty - prasnice k připuštění a březí prasnice

4,3

2,8

4,8

11,9

25

298

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem snížení = 25%

3,23

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,68

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1,92

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

3,23

1,68

1,92

6,83

171

Tabulkové hodnoty - dojnice

10

2,5

12

24,5

200

4 900

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem min 2 x denně Snížení = 10%

9

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,5

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

4,8

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

9

1,5

4,8

15,3

3 060

Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci

6

1,7

6

13,7

139

1 904

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2x denně Snížení = 15%

5,1

Ponechání pevných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,02

Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin Snížení = 35%

3,9

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

5,1

1,02

3,9

10,02

1 393

Celkem emisí za středisko (kg HN3.rok-1)

Bez snižujících technologií

9 427

Se snižujícími technologiemi

5 957

Výše uvedené roční hodnoty emisí amoniaku jsou vypočítány při redukovaném počtu chovaných kusů hospodářských zvířat, s využitím snižujících technologií a představují hodnotu 5,957 t.

Příklad č. 4 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při pastevním chovu skotu

Provozovatel chovu skotu chová 120 ks krav, bez tržní produkce mléka, devět měsíců v roce volně na pastvě. Během zimy jsou zvířata ustájena ve stáji na hluboké podestýlce. Při výpočtu emisí amoniaku je nutné vypočíst poměr emisí vzniklých během ustájení zvířat a s tím souvisejícím skladováním podestýlky, její aplikací na pozemky a emisí vzniklých při pastevním způsobu chovu. Roční dílčí emisní faktory, resp. celkový emisní faktor, se vydělí 12, čímž se získají emisní faktory odpovídající měsíční produkci emisí amoniaku. Tyto emisní faktory se následně vynásobí počtem měsíců, ve kterých jsou zvířata chována ve stáji/na pastvě.

Tab. 4 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při pastevním způsobu chovu skotu

Středisko Dolní Lhota

Emisní faktor (kg NH3.ks-1.rok-1)

Skutečná kapacita ustájení (ks)

Počet měsíců ustájení / počet měsíců na pastvě

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technol.

stáj

sklad

zapravení

pastva

celkem

Tabulkové hodnoty - krávy bez tržní produkce mléka

6

1,7

6

13,7

120

3

13,7*

120/12*3=411

Tabulkové hodnoty - krávy bez tržní produkce mléka

1,8

1,8

120

9

1,8*

120/12*9=162

Aplikace snižujících technologií

Ustájení na hluboké podestýlce - referenční způsob Snížení = 0%

6

Ponechání chlévské mrvy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,02

Aplikace hnoje na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 35%

3,90

Emisní faktory ponížené o sniž. technol. při ustájení

6

1,02

3,90

10,92

10,92*

120/12*3=328

Emisní faktory pro pastvu

1,8

1,8

1,8*

120/12*9=162

Celkem emisí za středisko (kg HN3.rok-1)

Bez snižujících technologií

573

Se snižujícími technologiemi

490

Podobný přístup lze zvolit i v případě, kdy jsou např. dojnice přes den chovány volně na pastvě a do stájí se vrací pouze na noc nebo se shromažďují v prostorách dojírny apod.

Poznámka: Tento příklad nelze využít při výpočtu emisí amoniaku pro účely ohlašování do IRZ, neboť pastva nenaplňuje definiční znaky provozovny vyplývající z legislativních předpisů pro oblast IRZ. Pro účely ohlašování do IRZ se emise z pastvy nezapočítávají do celkových ročních emisí amoniaku z chovu skotu.

Příklad č. 5 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při roční průměrné obsazenosti stáje a kombinaci několika snižujících technologií ve stájovém prostředí

Provozovatel uvedený v příkladu č. 2 začal ve stájových prostorách chovu prasat používat vybraný biotechnologický přípravek. Ve stájových prostorách tak vznikla kombinace vlivů snižujících technologií, tzn. snižující technologie založená na systému ustájení prasat, selat a prasnic a snižující technologie založená na krmných opatřeních. Vzhledem k tomu, že nelze přesně prokázat poměr snižujících účinků obou technologií, započítá provozovatel chovu pro účely vykazování emisí amoniaku pouze jednu snižující technologii pro stájové prostory, tu s vyšším snižujícím účinkem. U uvedeného příkladu se bude jednat o biotechnologické přípravky. Ostatní snižující technologie použité ve stáji provozovatel již započítávat nebude. Stejný postup bude zvolen i v případě využití biotechnologických přípravků např. v kejdových jímkách a skládkách exkrementů.

Tab. 5 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při kombinaci snižujících technologií ve stájovém prostředí

Středisko Horní Lhota

Emisní faktor (kg NH3.ks-1.rok-1)

Skutečná kapacita ustájení (ks)

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií

Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technol.

stáj

sklad

zapravení

celkem

Tabulkové hodnoty - prasata na výkrm

3,2

2

3,1

8,3

600

4 980

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem Snížení = 25% nezapočítává se

0

Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva Snížení = 48%

1,66

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,2

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1,24

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

1,66

1,2

1,24

4,10

2460

Tabulkové hodnoty - selata - odstávčata

1

2

2,5

5,5

120

660

Aplikace snižujících technologií

Kotce s částečně roštovou podlahou Snížení = 34% nezapočítává se

0

Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva Snížení = 48%

0,52

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,2

Aplikace kejdy na pole zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

0,52

1,2

1

2,72

326

Tabulkové hodnoty - plemenné prasnice vč. selat

7,6

4,1

8

19,7

35

690

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem Snížení = 25% nezapočítává se

0

Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva Snížení = 48%

3,95

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

2,46

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

3,2

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

3,95

2,46

3,2

9,61

336

Tabulkové hodnoty - prasnice k připuštění a březí prasnice

4,3

2,8

4,8

11,9

50

595

Aplikace snižujících technologií

Plně roštová podlaha s vakuovým systémem Snížení = 25% nezapočítává se

Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva Snížení = 48%

2,24

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,68

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

1,92

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

2,24

1,68

1,92

5,84

292

Tabulkové hodnoty - dojnice

10

2,5

12,0

24,5

286

7 007

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem min. 2x denně Snížení = 10%

9

Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40%

1,5

Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%

4,8

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

9

1,5

4,8

15,3

4 376

Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci

6

1,7

6

13,7

198

2 713

Aplikace snižujících technologií

Pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2x denně Snížení = 15%

5,1

Ponechání pevných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty Snížení = 40 %

1,02

Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin Snížení = 35%

3,9

Emisní faktory ponížené o snižující technologie

5,1

1,02

3,9

10,02

1 984

Celkem emisí za středisko (kg HN3.rok-1)

Bez snižujících technologií

16 645

Se snižujícími technologiemi

9 774

Aplikací vybraného biotechnologického přípravku ve stájovém prostředí se roční emise amoniaku snížily z hodnoty 10,347 t (viz příklad č. 2) na hodnotu 9,774 t.

Bc. Kurt Dědič, v.r.

ředitel odboru ochrany ovzduší

Příloha č. 1

Dílčí emisní faktory pro emise amoniaku z chovů hospodářských zvířat

KATEGORIE ZVÍŘAT

Emisní faktory [kg NH3.zvíře-1.rok-1]

Stáj

Hnůj, podestýlka

Kejda, trus

Zapravení do půdy

Pastva

Skot

dojnice

10,0

2,5

2,5

12,0

2,4

telata, býci, jalovice, krávy bez tržní produkce mléka

6,0

1,7

2,5

6,0

1,8

Ovce a kozy

ovce a kozy

0,3

0,03

0,1

0,45

Prasata*

selata - odstávčata

1,0

2,0

2,0

2,5

0

prasnice k připuštění a březí prasnice

4,3

2,8

2,8

4,8

0

plemenné prasnice včetně selat

7,6

4,1

4,1

8,0

0

prasata na výkrm

3,2

2,0

2,0

3,1

0

Králíci

králíci výkrm

0,45

0,02

0,50

samice

0,80

0,01

0,90

Drůbež

kuřice a nosnice

0,12

0

0,02

0,13

0

brojleři

0,10

0,01

0

0,10

0

husy, kachny, krůty

0,35

0,03

0

0,35

0

Koně

koně

2,9

0,9

2,2

2,9

*Pozn. Názvy kategorií prasat jsou v souladu s definicemi uvedenými v Závěrech o BAT pro intenzivní chov drůbeže a prasat.

Příloha č. 2

Seznam snižujících technologií pro výpočet skutečných emisí amoniaku

1. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku z uskladnění exkrementů

Snížení emisí z uskladnění pevných exkrementů

Snížení amoniaku (%)

Aplikace biotechnologických přípravků do hluboké podestýlky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Ponechání pevných exkrementů v klidu do vytvoření přírodní krusty

40

Aplikace krytů (zastřešení)

80

Snížení emisí z uskladněné kejdy

Aplikace biotechnologických přípravků do kejdy

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Ponechání kejdy do vytvoření přírodní krusty na povrchu jímky

40

Aplikace pevných krytů na jímky (zastřešení, stanová konstrukce apod.)

80

Aplikace flexibilních krytů na jímky (plovoucí kryt, fólie, plachta)

60

Aplikace rašeliny, slámy, kůry, LECA materiálů

40

Nepropustné skladovací vaky

95

Snižující účinky na emise amoniaku pomocí technologie anaerobního rozkladu biologicky rozložitelných materiálů (kejda, chlévská mrva, podestýlka apod.) v bioplynových stanicích nebyly doposud prokázány. Z tohoto důvodu není tato technologie uznávána jako technologie pro snížení emisí amoniaku. K digestátu vzniklému jako produkt anaerobní digesce v bioplynových stanicích se bude pro účely výpočtu emisí amoniaku přistupovat jako ke kejdě prasat nebo skotu. To znamená, že budou použity příslušné emisní faktory a příslušné snižující technologie používané při skladování a zapravování kejdy.

2. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku aplikaci exkrementů

Aplikační systémy

Typ exkrementů

Snížení emisí amoniaku v %

Využití půdy

Vlečené hadice

Kejda

30

Travní porosty, orná půda

Vlečené botky

Kejda

60

Travní porosty, orná půda

Injektor

Otevřená štěrbina - mělká injektáž

Kejda

70

Travní porosty, orná půda

Uzavřená štěrbina - hluboká injektáž

Kejda

80

Zejména travní porosty, orná půda

Plošný rozstřik a zapravení pluhem nebo diskem

Okamžitě (max. do 4 hodin po aplikaci)

Kejda

80

Orná půda

do 24 hodin

Kejda

60

Orná půda

Okamžité zapravení pluhem

Statkový hnůj (skotu, prasat)

90

Orná půda

Okamžité zapravení pluhem

Drůbeží trus a podestýlka

95

Orná půda

Zapravení pluhem do 12 hodin od aplikace

Statkový hnůj (skotu, prasat)

50

Orná půda

Zapravení pluhem do 12 hodin od aplikace

Drůbeží trus a podestýlka

70

Orná půda

Zapravení pluhem do 24 hodin od aplikace

Statkový hnůj (skotu, prasat)

35

Orná půda

Zapravení pluhem do 24 hodin od aplikace

Drůbeží trus a podestýlka

55

Orná půda

Předání exkrementů na základě smlouvy další osobě bez prokázání způsobu aplikace

Statkový hnůj (skotu, prasat), Drůbeží trus a podestýlka, kejda

40

Orná půda, travní porosty

3. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku ve stájích chovu skotu

Systém skupinového ustájení skotu (dojnice, telata, býci, jalovice, krávy bez tržní produkce mléka)

Snížení NH3 (%)

Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Automatizovaný pravidelný odkliz kejdy minimálně 2x denně

10

Pravidelný odkliz chlévské mrvy minimálně 2x denně

15

Drážkovaná podlaha s pravidelným odklizem kejdy minimálně 2x denně

25

Systém ustájení na hluboké podestýlce s pravidelným přistýláním 5 kg slámy na kus a den

30

4. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku ve stájích chovu prasat

Systém skupinového ustájení prasat (předvýkrmová a výkrmová prasata, zapuštěné a březí prasnice, rodící a kojící prasnice)

Snížení NH3 (%)

Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Plně roštová podlaha (PRP)

PRP s vakuovým systémem

25

PRP s vyplachovanými kanálky

Bez provzdušnění

30

S provzdušněním

66

Částečně roštová podlaha (ČRP)

ČRP se zmenšenou hnojnou jámou

20 - 40

ČRP s chlazeným povrchem kejdy

Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)

50

Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)

60

ČRP s vakuovým systémem

Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)

25

Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)

35

ČRP s vyplachovanými kanálky

Bez provzdušnění

50

S provzdušněním

60

ČRP se shrnovačem (březí prasnice)

Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)

40

Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)

60

Kejdové kanálky se šikmými stěnami

Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)

60

Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)

65

ČRP + pevná plocha s podestýlkou

30

Plná podlaha (PP)

PP hluboká podestýlka

0

Plná podlaha

20 - 30

Systém ustájení pro odstavená selata

Snížení NH3 (%)

Aplikace biotechnologických přípravků do krmiva

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Plně roštová podlaha (PRP)

Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a betonovou nakloněnou podlahou pro oddělení moči a výkalů

30

Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a hnojnou jámou se shrnovačem

35

Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a proplachovanými žlaby nebo potrubím

Bez provzdušnění

40

S provzdušněním

50

Kotce s částečně roštovou podlahou

34

Kotce s částečně roštovou podlahou a nakloněnou nebo konvexní podlahou

43

Kotce s částečně roštovou podlahou a shrnovačem

40 - 70

Kotce s částečně roštovou podlahou a chlazeným povrchem kejdy

75

Koncové technologie pro snížení emisí amoniaku při chovu prasat

Zapouštěné/březí prasnice

Vysokobřezí a rodící prasnice

Odstavená selata

Výkrmová prasata

Biologická pračka vzduchu

Procentuální snížení (%)

70

70

70

70

Chemická pračka vzduchu

Procentuální snížení (%)

90

90

90

90

5. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku v systému ustájení pro drůbež

Klecový systém chovu nosnic

Snížení NH3 (%)

Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Odstraňování trusu pásem do uzavřeného úložiště

58 - 76

Bateriový systém s trusnými pásy a nuceným sušením trusu

58

Bateriový systém s trusnými pásy a „metlovým“ sušením trusu

60

Bateriový systém s trusnými pásy a sušícím tunelem nad klecemi

80

Upravené klece (bidýlko, snůškové hnízdo a lázní se sypkým materiálem)

58

Neklecové systémy chovu nosnic

Snížení amoniaku (%)

Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Hluboká podestýlka s nuceným sušením trusu

60

Hluboká podestýlka s perforovanou podlahou a nuceným sušením trusu

65

Voliérový systém

71

Technologie ustájení brojlerů

Snížení amoniaku (%)

Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky

Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu

Perforovaná podlaha a nucené sušení trusu

83

Systém se stupňovitou a plovoucí podlahou s nuceným sušením

94

Systém se stupňovitými klecemi a snímatelnými boky klecí s nuceným sušením trusu

94

Combideck systém (rekuperace tepla ze systému ustájení brojlerů na vytápěné a chlazené podestlané podlaze)

44

Koncové technologie pro snížení emisí do ovzduší z chovů drůbeže

Snížení amoniaku (%)

Nosnice

Brojleři

Chemická pračka vzduchu

70

81

Externí sušící tunel s perforovanými trusnými pásy

Emise amoniaku 0,067 kg NH3.ks-1.rok-1

6. Seznam biotechnologických přípravků

Jedná se o seznam biotechnologických přípravků pro snížení emisí amoniaku a snížení zápachu, které se aplikují do krmiva, do napájení, na hlubokou podestýlku, na rošty a na skládky exkrementů, chlévské mrvy nebo kejdy.

Obchodní název

Oblast použití

Snížení emisí NH3 o

Druh zvířat

Dodavatel

ACIDENE

Přípravek do krmiva pro prasata

30%

Prasata

Sevaron, s.r.o.

Actiglene

Přípravek na ošetření kejdy v chovech prasat

29%

Prasata

TIMAC AGRO CZECH s.r.o.

Active NS

Přípravek pro ošetření kejdy v chovech prasat

24%

Prasata

PROFIVIT spol. s.r.o.

AdiCox AP

přírodní stimulátor užitkovosti

22%

Drůbež

BIOFERM CZ, s.r.o.

AEN

Přípravek do krmiva pro drůbež

47%

Drůbež

Bernhard Feix, s.r.o.

AEN-SP

Přípravek do krmiva pro drůbež

50%

Drůbež

Bernhard Feix, s.r.o.

ALGASOL AD

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Drůbež, prasata

ALGASOL Ing. V. Gjurov,

ALGASOL AF

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Drůbež, prasata

Ing. V. Gjurov,

ALGASOL AS

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Drůbež, prasata

Ing. V. Gjurov,

ALGITEK AD

Přípravek do napájecí vody a krmiva

45%

Drůbež, prasata, skot

Tekro s.r.o.

ALGITEK K

Přípravek na ošetření podestýlek a trusu v chovech drůbeže, kejdy a chlévského hnoje v chovech prasat a skotu

45%

Drůbež, prasata, skot

Tekro s.r.o.

Amalgerol Classic

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Prasata

AMALGEROL CZ, s.r.o.,

Amalgerol Classic

Přípravek pro ošetření kejdy a chlévského hnoje, v chovech drůbeže, prasat a skotu

40%

Drůbež, prasata, skot

AMALGEROL CZ, s.r.o.,

Amalgerol Classic

Přípravek do napájecí vody a krmiva pro drůbež

49%

Drůbež

AMALGEROL CZ, s.r.o.,

Amalgerol Stall Max FL

Přípravek pro ošetření hluboké podestýlky prasat

22%

Prasata

AMALGEROL CZ, s.r.o.,

Amalgerol Stall Max FL

Přípravek pro ošetření drůbeží podestýlky

42%

Drůbež

AMALGEROL CZ, s.r.o.,

AMMO GO PLUS CONCENTRATE

Přípravek do krmiva pro prasata

31%

Prasata

Provit s.r.o.

APD 900 2X

Přípravek pro ošetření kejdy a chlévského hnoje, v chovech prasat

38%

Prasata

BAKTOMA spol. s.r.o.

APD 900 4X

Přípravek pro ošetření kejdy v chovech skotu

53%

Skot

BAKTOMA spol. s.r.o.

AROMEX Plus nebo AROMEX - Solid Plus nebo FRESTA F Plus nebo AROMEX Pro

Přípravek do krmiva pro prasata a prasnice

48%

Prasata

ADDICOO GROUP s.r.o.,

Avizyme XPF (premix Danisco Xylanase a Phyzyme XP)

Přípravek do krmiva pro drůbež

28%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

Biacid

Přípravek do krmiva pro drůbež

38%

Drůbež

Provimi CZ, s.r.o.

BioAktiv

Přípravek do krmiva pro prasata

27%

Prasata

BioAktiv CZ s.r.o.

Bio-Algeen

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Drůbež, prasata

BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,

Bio-Algeen G40

Přípravek na ošetření podestýlek a trusu v chovech drůbeže, kejdy a chlévského hnoje v chovech prasata skotu

45%

Drůbež, prasata, skot

BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,

Biopolym

Přípravek do napájecí vody a krmiva

40%

Drůbež, prasata

BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,

Biostrong 510 nebo Biostrong Forte

Přípravek do krmiva pro drůbež

48%

Drůbež

ADDICOO GROUP s.r.o.,

CAPSOGENIN BIOPOWDER

Přípravek do krmiva pro prasata

31%

Prasata

BERTOL Company

CAPSOGENIN BIOPOWDER

Přípravek do krmiva pro drůbež

38%

Drůbež

BERTOL Company

Carbovet M

Přípravek do krmiva pro prasata

29%

Prasata

Provit s.r.o.

Danisco Xylanase + Phyzyme + Progut

Přípravek do krmiva pro drůbež

56%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

De-Odorase

Přípravek do krmiva pro drůbež a prasata

48%

Drůbež, prasata

AUtechnology C.Z. s.r.o.

Enviro nebo Enviro - Plus

Přípravek do krmiva pro drůbež a prasata

40%

Drůbež, prasata

ADDICOO GROUP s.r.o.,

Enviva EO

Přípravek do krmiva pro drůbež

24%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

FIX-A-TOX

Přípravek do krmiva pro vysoce březí a kojící prasnice

23%

Prasnice

AN Brno, spol. s.r.o.

FRESTA F Conc. nebo FRESTA F Plus

Přípravek do krmiva pro selata

27%

Selata

ADDICOO GROUP s.r.o.,

Fytáza Axtra Phy pro drůbež

Premix enzymů do krmiva pro drůbež

25%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

Fytáza Axtra Phy pro prasata

Premix enzymů do krmiva pro prasata

23%

Prasata

NOACK ČR, s.r.o.

GALLIACID-S

Přípravek do krmiva pro drůbež

26%

Drůbež

IFRAMIX, s.r.o.

GTS SPORZYM

Přípravek pro ošetření podestýlky v chovech drůbeže

22%

Drůbež

BAKTOMA spol. s.r.o.

HOMOGEN

Přípravek pro ošetření kejdy v chovech prasat

20%

Prasata

SCHAUMANN ČR s.r.o.

KEMZYME

Přípravek do krmiva pro drůbež

50%

Drůbež

Kemin Central Europe s.r.o.

LIQUID

Odstraňuje zápach na skládkách hnoje, kejdy, odpadních vod

20%

Drůbež, prasata, skot

SUBIO EKO s.r.o.,

MEX-Yucca DRY

Přípravek do krmiva pro prasata

31%

Prasata

KONFIRM, spol. s.r.o.

MEX-Yucca DRY

Přípravek do krmiva pro drůbež

38%

Drůbež

KONFIRM, spol. s.r.o.

NATUPHOS

Přípravek do krmiva pro prasata

29%

Prasata

BASF spol. s.r.o.

NATUPHOS

Přípravek do krmiva pro drůbež

21%

Drůbež

BASF spol. s.r.o.

NSOAB 9

Přípravek do krmiva pro prasata

22%

Prasata

KHEIRON s.r.o.

Nutrikem P Dry

Přípravek do krmiva pro drůbež

32%

Drůbež

Kemin Central Europe s.r.o.

OptiPhos

Přípravek do krmiva pro prasata

24%

Prasata

BIOFERM CZ, s.r.o.

OptiPhos

Přípravek do krmiva pro drůbež

21%

Drůbež

BIOFERM CZ, s.r.o.

Oxygenátor (BGS)

Přípravek aplikovatelný na skládkách organických odpadů (hnůj, kejda, podestýlka a odpadní vody)

40%

Drůbež, prasata, skot

SUBIO EKO s.r.o.,

PHYZYME XP

Přípravek do krmiva pro drůbež

21%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

PHYZYME XP

Přípravek do krmiva pro prasata

22%

Prasata

NOACK ČR, s.r.o.

Premix Axtra Phy, Danisco Xylanase

Přípravek do krmiva pro drůbež

29%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

Premix enzymů Danisco Xylanase + Phyzyme + Pro GIT (Calprona)

Přípravek do krmiva pro drůbež

47%

Drůbež

NOACK ČR, s.r.o.

Premix enzymů ROVABIO a NATUPHOS

Přípravek do krmiva pro drůbež

24%

Drůbež

BIOFERM CZ, s. r.o.

PURELIT

Přípravek na ošetření hluboké podestýlky v chovech kuřecích brojlerů

35%

Drůbež

SD - Humatex a.s.

Quantum Blue

Přípravek do krmiva pro drůbež

25%

Drůbež

Brenntag CR s.r.o.

Quantum Blue

Přípravek do krmiva pro prasata

22%

Prasata

Brenntag CR s.r.o.

RIOMAX

Přípravek do krmiva pro drůbež

23%

Drůbež

LUDWIG s.r.o.

RUMEX SC nebo RUMEX

Přípravek do krmiva pro skot

38%

Skot

ADDICOO GROUP s.r.o.,

SANGROVIT

Přípravek do krmiva pro drůbež

23%

Drůbež

BIOFERM CZ, s.r.o.

SANGROVIT

Přípravek do krmiva pro prasata

33%

Prasata

BIOFERM CZ, s.r.o.

Sannisty

Přípravek pro ošetření podestýlky nebo podlahy stájí v chovech drůbeže, prasat a skotu

42%

Drůbež, prasata, skot

SUBIO EKO s.r.o.,

SECHE-ETABLE

Přípravek pro ošetření podlahy stájí v chovech odstavených selat

53%

Selata

KETRIS s.r.o.

SEKOL-JALKA

Přípravek pro ošetření podlahy stájí a kejdových jímek v chovech prasat

32%

Prasata

Ventura - Venkov s.r.o.

SOP PIG

Ošetření kejdy a hnoje v chovech prasat

23%

Prasata

ABS cz s.r.o.

Synergen

Přípravek do krmiva pro prasata

39%

Prasata

Alltechnology C.Z. s. r. o.

VERTISTIMUL

Přípravek pro ošetření podestýlky v chovech prasat

24%

Prasata

Karel PECL-EKOVERMES

WILDOIL

Přípravek do krmiva pro drůbež

25%

Drůbež

EKOZYM, s.r.o.

XtractTM

Přípravek do krmiva pro drůbež

42%

Drůbež

Cyprexa, a.s.

XtractTM

Přípravek do krmiva pro prasata

35%

Prasata

Cyprexa, a.s.

Z FIX

Přípravek pro ošetření podlahy stájí v chovech prasat

22%

Prasata

OSEVA UNI, a.s.

Pro snížení emisí amoniaku lze využít i takové biotechnologické přípravky, které nejsou uvedeny ve výše uvedené tabulce, ale jsou uvedeny v seznamu ověřených biotechnologických přípravků, zveřejněného na internetových stránkách Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v.v.i. (www.vuzt.cz /publikace a výsledky/snižování emisí amoniaku).