Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 5/2017

Výzva č. 9/2017

k předkládání žádostí o poskytnutí podpory

v rámci Národního programu Životní prostředí

Ministerstvo životního prostředí (dále jen „MŽP“) vyhlašuje prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Fond“) Výzvu pro předkládání žádostí o poskytnutí podpory (dále jen „Výzva“) dle podmínek Národního programu Životní prostředí (dále jen „Program“).

Číslo Výzvy

9/2017

Prioritní oblast

5. Životní prostředí ve městech a obcích

Podoblast

5.2 Udržitelná městská doprava a mobilita

Podporované aktivity

5. 2. A Zavádění nízkoemisních zón v obcích (např. studie proveditelnosti NEZ, studie proveditelnosti regulačních řádů, plány udržitelné městské mobility apod.).

Cíle Výzvy

Cílem Výzvy je zlepšení životního prostředí a kvality života ve městech a obcích a podpora udržitelného rozvoje měst a obcí.

Oprávnění příjemci podpory

Obce

Termíny Výzvy

Žádosti je možné podat v období od 5.5.2017 do 27.9.2017.

Období realizace

Podpořené projekty budou realizovány nejpozději do 31.12.2019.

Výše podpory

Minimální výše dotace na jeden projekt činí 100 tis. Kč.

Maximální výše dotace na jeden projekt činí 1 mil. Kč.

Maximální výše celkové podpory na jeden projekt činí 80 % z celkových způsobilých výdajů.

Alokace

10 mil. Kč

1. Popis podporovaných aktivit

Předmětem podoblasti podpory je snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí, tj. snížení emisí z dopravy a související snížení hlukové zátěže v návaznosti na nově vydané programy zlepšování kvality ovzduší (dále jen „PZKO“)1. Výše uvedeného cíle lze dosáhnout prostřednictvím zavedení nízkoemisní zóny (dále jen „NEZ“) či plánu udržitelné městské mobility, které přispějí k dosažení emisního stropu pro silniční dopravu stanoveného v opatření obecné povahy, kterým byly vydány PZKO a umožní regulaci dopravy v době vyhlášení smogové situace.

Předmětem podpory je maximálně jedna z níže uvedených aktivit v souladu s Programem:

a) zpracování studie proveditelnosti regulačního řádu:

- Závazná struktura studie proveditelnosti regulačního řádu je definována Přílohou č. 2 této Výzvy.

b) zpracování studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón (NEZ):

- Závazná struktura studie proveditelnosti NEZ je definována Přílohou č. 3 této Výzvy.

c) zpracování Plánu udržitelné městské mobility:

- Závazná struktura plánu udržitelné městské mobility je definována Přílohou č. 4 této Výzvy.

2. Cíl Výzvy

Cílem Výzvy je zlepšení životního prostředí a kvality života ve městech a obcích a podpora udržitelného rozvoje měst a obcí.

3. Oprávnění příjemci podpory

O finanční podporu z prostředků Fondu mohou žádat následující subjekty:

- obce.

4. Forma a výše podpory

Podpora je poskytována formou dotace z prostředků Fondu na základě Směrnice MŽP č. 4/2015, v souladu s Národním programem Životní prostředí, v souladu s touto Výzvou a dále za podmínek stanovených v Rozhodnutí ministra životního prostředí o poskytnutí finančních prostředků (dále jen „Rozhodnutí“), ve Smlouvě o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Smlouva“).

Minimální výše podpory na jeden projekt činí 100 tis. Kč.

Maximální výše podpory na jeden projekt činí 1 mil. Kč. 

Ministerstvo životního prostředí

Celková výše podpory na jeden projekt je omezena na max. 80% řádně doložených způsobilých výdajů.

5. Termíny Výzvy

Termíny pro předkládání Žádostí o poskytnutí podpory (dále jen „Žádost“) v rámci této Výzvy:

Zahájení příjmu Žádostí: 5. května 2017

Ukončení příjmu Žádostí: 27. září 2017 ve 14:00

Žádosti doručené po tomto termínu nebudou přijaty k dalšímu zpracování.

6. Alokace prostředků pro Výzvu

Pro Výzvu je alokováno celkem 10 mil. Kč.

7. Období realizace

Podpořené projekty budou realizovány nejpozději do 31.12.2019.

8. Způsobilé výdaje

Jedná se o ty výdaje projektu, které zakládají nárok na čerpání podpory, tj. mohou být spolufinancovány v rámci této Výzvy z rozpočtu Fondu. Výdaje musí být skutečně, účelně, efektivně, oprávněně a nezbytně vynaložené v přímé souvislosti s realizací předmětu podpory a musí být vzniklé a uhrazené v období realizace projektu (tj. po zahájení projektu a před dokončením projektu), nejdříve však po dni akceptace Žádosti o poskytnutí dotace.

Daň z přidané hodnoty (DPH) může být způsobilým výdajem, pouze pokud příjemce plnění nemá nárok na odpočet daně na vstupu.

Způsobilé výdaje jsou:

- výdaje na zpracování studie proveditelnosti NEZ, studie proveditelnosti regulačního řádu prostřednictvím dodavatele;

- výdaje na zpracování či aktualizaci plánu udržitelné městské mobility nebo jeho dílčí části prostřednictvím dodavatele;

- sběr dat, zpracování analýz přímo souvisejících se zpracováním studie proveditelnosti NEZ, regulačního řádu, plánu udržitelné městské mobility nebo jeho dílčí části;

- výdaje na publicitu projektu dle čl. 13.5 této Výzvy, jejich výši žadatel uvede v rozpočtu projektu, přičemž tyto výdaje jsou způsobilé maximálně do výše 5 % z celkových způsobilých výdajů.

9. Místo realizace projektu

Podpořené projekty budou realizovány na území České republiky.

10. Způsob podání Žádostí

Žádosti budou přijímány průběžně počínaje prvním dnem zahájení příjmu Žádostí do ukončení příjmu Žádostí (viz čl. 5 této Výzvy). Žádost bude zpracovaná v českém jazyce v předepsaném formátu a předpokládaný rozpočet bude uveden v Kč.

Žádosti je nutné doručit prostřednictvím doručovatelských služeb nebo osobně do podatelny Fondu v uzavřených obálkách s označením:

Název žadatele

Adresa žadatele

IČO žadatele

Žádost o poskytnutí podpory z NPŽP podoblast podpory 5. 2. A - zavádění nízkoemisních zón v obcích, udržitelných plánů městské mobility a regulačních řádů

Státní fond životního prostředí ČR

Odbor realizace Národních programů

Olbrachtova 2006/9

140 00 Praha 4

Žádosti mohou být předkládány také prostřednictvím datových zpráv (ID datové schránky: favab6q), přičemž datová zpráva musí být označena jako Žádost z NPŽP - 5. 2. A - Výzva č. 9/2017 a musí být opatřena platným elektronickým podpisem statutárního zástupce.

Příjem Žádostí končí 27. září 2017 ve 14:00. Rozhoduje datum doručení na Fond, nikoliv datum předání poštovní přepravě. Později nebo jiným způsobem doručené Žádosti nebudou přijaty do dalšího administrativního procesu.

Žádosti se předkládají v jednom vyhotovení ve formě originálu včetně příloh a zároveň elektronicky na nosiči CD. Elektronická verze Žádosti musí být zpracována v obvyklých formátech (Microsoft Word, Excel, PDF, případně Open Office).

11. Administrace Žádostí

Výzva je vyhlášena jako jednokolová nesoutěžní. Žádosti budou administrovány průběžně, a to v pořadí v jakém byly doručeny na Fond. Podpořeny budou pouze úplné a formálně správné žádosti, které splní požadavky dané Směrnicí MŽP č. 4/2015, Programem a touto Výzvou, maximálně však do výše disponibilní alokace Výzvy (rozhoduje datum přijetí Žádosti na Fond).

Žádosti podléhají kontrole úplnosti a formální správnosti a kontrole přijatelnosti. Kontrolou přijatelnosti se rozumí posouzení věcné správnosti a vyhodnocení splnění podmínek Výzvy.

Je-li Žádost formálně úplná a je posouzena jako přijatelná z hlediska splnění podmínek Výzvy, je akceptována a je dále předána odboru ochrany ovzduší MZP ke zpracování Odborného posudku ve smyslu §4 odst. 3 zákona ČNR č. 388/1991 Sb., resp. čl. 4 odst. 2 Směrnice MŽP č. 4/2015. O akceptaci Žádosti je žadatel Fondem písemně informován.

Administrace Žádostí, které nebudou v souladu s podmínkami Programu a Výzvy, bude ukončena.

Žádosti, které byly akceptovány a budou kryty disponibilní alokací Výzvy, budou následně předloženy k projednání Radě Fondu a k vydání Rozhodnutí.

12. Sledované indikátory

Přehled všech indikátorů sledovaných v podoblasti podpory 5. 2. A je uveden v následujících tabulkách:

Předmět podpory a) - Zpracování studie proveditelnosti regulačního řádu

Název indikátoru

Měrná jednotka

Počet zpracovaných studií proveditelnosti regulačních řádů

ks

Předmět podpory b) - Zpracování studií proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón

Název indikátoru

Měrná jednotka

Počet zpracovaných studií proveditelnosti ve vztahu k zavedení NEZ

ks

Předmět podpory c) - Zpracování Plánu udržitelné městské mobility

Název indikátoru

Měrná jednotka

Počet zpracovaných plánů udržitelné městské mobility

ks

Plnění zvolených indikátorů je pro žadatele, resp. příjemce podpory závazné, v případě neplnění těchto indikátorů může dojít ke krácení podpory.

13. Podmínky Výzvy

13.1 Podmínky pro poskytnutí podpory

13.1.1 Studie proveditelnosti pro zavedení regulačního řádu může být zpracována pouze pro ty obce, na jejichž území došlo alespoň jednou k vyhlášení smogové situace dle §10 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, v uplynulých pěti letech (resp. v zimním období 2013 - 2017 včetně).

13.1.2 Studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón může být zpracována pouze pro ty obce, které splňují zákonné podmínky pro zavedení NEZ na svém území (viz §14, odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění) nebo pouze pro ty obce, které mají v rámci PZKO uloženu povinnost realizovat opatření uvedená pod kódem AB7 (Nízkoemisní zóny).

13.1.3 Plán udržitelné městské mobility může být zpracován pouze pro ty obce, jimž byl opatřením obecné povahy o vydání PZKO stanoven emisní strop pro silniční dopravu, přičemž tento plán bude zpracován v souladu s metodikou pro přípravu plánů udržitelné mobility měst ČR (zpracována jako výzkumný projekt č. TD020164 programu OMEGA TAČR) a musí zahrnovat opatření PZKO, zhodnocení proveditelnosti NEZ a regulačních řádů.

13.1.4 Podpora je poskytována na základě Rozhodnutí a na základě řádně uzavřené Smlouvy.

13.1.5 Podklady ke Smlouvě dle čl. 13.3. b) musí být doloženy do termínu uvedeného v Rozhodnutí (zpravidla ve lhůtě 12 měsíců od vydání Rozhodnutí).

13.1.6 Žadatel je povinen dodržet předepsaný způsob a termín podání Žádosti o poskytnutí podpory.

13.1.7 Žadatel je povinen dodržet limit finančních prostředků pro požadovanou podporu na jeden předkládaný projekt.

13.1.8 Žadatel může v rámci této Výzvy podat pouze jednu Žádost.

13.1.9 Žadatel je povinen při zadávacích řízeních pro výběr dodavatele služeb, stavebních prací či dodávek postupovat podle příslušného zákona o zadávání veřejných zakázek, v platném znění. V zájmu zabezpečení řádné efektivity vynakládaných prostředků jsou Fondem stanoveny zvláštní požadavky na postup žadatele při výběru dodavatele, a to i nad rámec stanovený zákonem o zadávání veřejných zakázek dle aktuálních pokynů pro zadávání veřejných zakázek, které jsou zveřejněny na www.sfzp.cz sekce Národní program Životní prostředí - Dokumenty ke stažení - Pokyny pro zadávání veřejných zakázek. Specifické povinnosti relevantní pouze pro OPŽP 2014 - 2020 se na žadatele o poskytnutí podpory v rámci NPŽP nevztahují, např.: požadavky na označení výzvy k podání nabídky nebo oznámení výběrového řízení (popřípadě samostatné zadávací dokumentace) symbolem EU (vlajkou) spolu s odkazem na EU, odkazem na fond EU a odkazem na OPŽP, aj.

13.1.10 Výši a strukturu financování předmětu podpory může Fond posoudit v rámci podání Žádosti a vyhodnocení bonity žadatele i ve spolupráci s dalšími poskytovateli finančních prostředků.

13.1.11 Veškeré výdaje projektu musí být podle zákona vedeny v účetnictví či daňové evidenci příjemce podpory (zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví v platném znění). Příjemce podpory je povinen všechny transakce související s projektem odděleně identifikovat od ostatních účetních transakcí s projektem nesouvisejících a je povinen 

Ministerstvo životního prostředí

vést analytickou evidenci s vazbou ke konkrétnímu projektu. Oprávněný žadatel musí být registrován v České republice.

13.1.12 Žadatel, resp. příjemce podpory je povinen umožnit provádět kontrolu provedení opatření na místě realizace včetně kontroly souvisejících dokumentů osobám pověřeným Fondem případně jiným příslušným kontrolním orgánům, a to do uplynutí doby 10 let od ukončení realizace projektu.

13.1.13 Pokud poskytnutí podpory žadateli vylučuje nebo neumožňuje obecně závazný právní předpis, nelze podporu poskytnout.

13.1.14 Pokud příjemce podpory neplní smluvní podmínky, má Fond právo požadovat, aby ve lhůtě, kterou stanoví Fond, vrátil poskytnutou podporu či její část. Dle Smlouvy mají finanční prostředky poskytnuté Fondem charakter zálohy až do vyúčtování čerpaných prostředků provedeného fondem v rámci Závěrečného vyhodnocení akce (dále jen „ZVA“), které příjemci finanční prostředky definitivně přiznává.

13.1.15 V případě, že dojde v průběhu realizace opatření z prostředků Fondu do doby definitivního přiznání podpory a vydání Smlouvy ke změně platnosti obecně platných předpisů nebo ke změně vlastnických vztahů, vyhrazuje si Fond právo přehodnotit přístup v jednotlivých případech, případně odstoupit od Smlouvy.

13.1.16 Na dotaci není právní nárok.

13.2 Čerpání podpory

13.2.1 Podpora je Fondem vyplacena bezhotovostním převodem finančních prostředků v Kč na bankovní účet příjemce podpory uvedený ve Smlouvě.

13.2.2 Fond poskytuje podporu pouze na úhradu výdajů bezprostředně souvisejících s projektem. Výdaje musí být v souladu s pravidly této Výzvy a platné legislativy. Způsobilé výdaje jsou uvedeny v čl. 8 této Výzvy.

13.2.3 Podporu nelze poskytnout na projekty, které byly dokončeny před podáním Žádosti.

13.2.4 Finanční podpora na realizaci opatření může dosáhnout maximálního limitu celkové podpory v procentuálním vyjádření ze základu pro výpočet podpory, tj. z celkových způsobilých výdajů s tím, že stanovené limity podpory může Fond snížit v návaznosti na vyhodnocení ekonomiky podporovaného opatření a bonitu žadatele. O potenciální změnu bude upravena i výše vlastních zdrojů. V tomto procentuálním vyjádření je podpora uvolňována Fondem na bankovní účet příjemce podpory dle náležitostí stanovených Smlouvou.

13.2.5 Finanční prostředky uvolňuje Fond na základě předložené Žádosti o uvolnění finančních prostředků (Příloha č. 6) včetně příloh uvedených v čl. 13. 3. bod c).

13.2.6 Fond je oprávněn uvolňovat finanční prostředky pouze na způsobilé výdaje.

13.3 Dokumenty předkládané žadatelem, resp. příjemcem podpory

Žadatel, resp. příjemce podpory je povinen v jednotlivých fázích administrativního procesu předkládat dokumenty a podklady požadované Fondem, a to v originále nebo úředně ověřené kopii, není-li stanoveno jinak.

a) K Žádosti

- Formulář Žádosti o poskytnutí podpory (Příloha č. 1);

- Potvrzení příslušného orgánu obce, případně příslušného orgánu obecního úřadu obce s rozšířenou působností o tom, že žadatel splňuje zákonnou podmínku pro zavedení NEZ na svém území dle §14 odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění (tj. že na průjezdním úseku dálnice nebo silnice lze nízkoemisní zónu stanovit pouze v případě, že na území obce mimo nízkoemisní zónu anebo mimo zastavěné území téže nebo jiné obce existuje jiná dálnice nebo silnice stejné nebo vyšší třídy, po které je možné zajistit obdobné dopravní spojení). V předmětném potvrzení bude eventuálně uvedeno, že tato podmínka není v případě dané obce relevantní. Doklad je relevantní pouze pro předmět podpory b).

b) Ke Smlouvě

- Kopie dokladu o vedení běžného účtu;

- Kopie dokumentace k zadávacímu řízení vč. uzavřené smlouvy;

- Aktualizovaný harmonogram prací a aktualizovaný položkový rozpočet.

e) K Žádosti o uvolnění finančních prostředků

- Formulář Žádosti o uvolnění finančních prostředků a zpráva o realizaci projektu (Příloha č. 5);

- Přehled čerpání (Příloha č. 6);

- Kopie faktur a ostatních účetních dokladů;

- Kopie bankovních výpisů prokazující uhrazení faktur a ostatních účetních dokladů;

- Originál nebo ověřená kopie jednoho výtisku studie proveditelnosti NEZ/plánu udržitelné městské mobility/studie proveditelnosti regulačního řádu.

Fond je oprávněn si vyžádat další relevantní podklady a dokumenty, které se v průběhu projektového cyklu stanou nezbytnými pro jeho řádné vyhodnocení a dokončení.

13.4 Změny projektu

13.4.1 Příjemce podpory je povinen oznámit Fondu jakékoliv změny (identifikačních a kontaktních údajů, parametrů projektu, podmínek realizace projektu, skutečností a podmínek obsažených ve Smlouvě aj.) a to od předložení Žádosti do ZVA. Budou-li změny realizovány bez souhlasného stanoviska Fondu a dojde-li v důsledku změny k nesplnění podmínek Výzvy, nebude podpora poskytnuta, resp. příjemce může ztratit nárok na poskytnutou podporu, resp. její část.

13.4.2 Fond je povinen posoudit avizované změny a jejich soulad s podmínkami Programu a změnu dle posouzení buď odsouhlasí, nebo zamítne.

13.5 Publicita

13.5.1 Příjemce podpory odpovídá za informování veřejnosti o tom, že projekt byl realizován za finanční spoluúčasti Fondu.

13.5.2 Příjemce podpory je povinen informovat veřejnost o zpracování daného plánu či studie, o jejich cílech, výsledcích a dopadech.

13.5.3 Volba relevantních prostředků a opatření pro zajištění publicity projektu podléhá rozhodnutí příjemce podpory, přičemž každý nástroj k naplnění povinné publicity musí být v souladu s Grafickým manuálem Národního programu Životní prostředí2, zejména musí být označen povinným sdělením: „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“ a logem Fondu a MŽP, která budou viditelná a doplněná o odkaz na internetové stránky www.sfzp.cz a www.mzp.cz.

13.5.4 V rámci této Výzvy použijí příjemci podpory následující nástroje publicity:

a) všechna vyhotovení studie proveditelnosti NEZ, plánu udržitelné městské mobility či studie proveditelnosti regulačního řádu budou opatřena povinným sdělením (viz bod 13.5.3 této Výzvy);

b) média - příjemce podpory dále může zvolit tisk, rozhlas či televizi pro zveřejnění tiskové zprávy nebo článku v celostátních či regionálních médiích.

14. Kontakty

Se svými dotazy mohou žadatelé kontaktovat pracovníky call centra Fondu, a to na telefonním čísle 800 260 500 (pracovní dny od 7:30 do 16:00), případně prostřednictvím e-mailové adresy: dotazy@sfzp.cz.

Kontaktní osoby pro tuto Výzvu jsou:

Ing. Magda Růžičková, vedoucí Oddělení II Odboru realizace Národních programů,

tel.: + 420 267 994 118, e-mail: magda.ruzickova@sfzp.cz

Ing. Michal Slezák, ředitel Odboru realizace Národních programů,

tel.: + 420 267 994 469 e-mail: michal.slezak@sfzp.cz

Přílohy

Příloha č. 1 Formulář Žádosti o poskytnutí podpory

Příloha č. 2 Závazná struktura studie proveditelnosti regulačního řádu

Příloha č. 3 Závazná struktura studie proveditelnosti NEZ

Příloha č. 4 Závazná struktura plánu udržitelné mobility

Příloha č. 5 Žádost o uvolnění finančních prostředků a zpráva o realizaci projektu

Příloha č. 6 Přehled čerpání

V Praze dne: 3.5.2017

Mgr. Richard Brabec

ministr

2 Grafický manuál Národního programu Životní prostředí je k dispozici na www.sfzp.cz sekce Národní program Životní prostředí - Dokumenty ke stažení - Obecné dokumenty.