Animace načítání

Stránka se připravuje...


Statutární město Zlín

Zastupitelstvo města Zlína

Obecně závazná vyhláška č. 10/2017

o místním poplatku ze psů

Zrušena: 10/2019

Zastupitelstvo města Zlína se na svém zasedání dne 14.12.2017 usnesením číslo 10/22Z/2017 usneslo vydat na základě ustanovení §14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s §10 písm. d) a §84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:

Příloha č. 1

Článek 1

Úvodní ustanovení

(1) Statutární město Zlín (dále též jen „město“) touto obecně závaznou vyhláškou (dále jen „vyhláška“) zavádí místní poplatek ze psů (dále jen „poplatek“)1).

(2) Řízení o poplatcích vykonává Magistrát města Zlína2).

Článek 2

Poplatník

Osobou povinnou platit poplatek (dále jen „poplatník“) je fyzická osoba s trvalým pobytem na území města nebo právnická osoba se sídlem na území města, která je držitelem psa staršího 3 měsíců.

Článek 3

Ohlašovací povinnost

(1) Poplatník je povinen ohlásit správci poplatku vznik nebo zánik poplatkové povinnosti a doložit rozhodné skutečnosti do 15 dnů ode dne, kdy taková skutečnost nastala.

(2) V ohlášení je poplatník povinen uvést tyto údaje:

a) jméno, popřípadě jména, a příjmení, místo pobytu, popřípadě další adresu pro doručování, jméno, popřípadě jména, a příjmení nebo název nebo obchodní firmu, obecný identifikátor3), byl-li přidělen, místo pobytu nebo sídlo, místo podnikání, popřípadě další adresu pro doručování; právnická osoba uvede též osoby, které jsou jejím jménem oprávněny jednat v poplatkových věcech,

b) adresu svého zmocněnce v tuzemsku pro doručování, jedná-li se o poplatníka, který nemá sídlo nebo bydliště na území členského státu Evropské unie, jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarské konfederace,

c) další údaje rozhodné pro stanovení výše poplatkové povinnosti, zejména údaje o psovi (jméno psa, plemeno, barva, pohlaví, datum narození psa, od kdy je pes držen, místo držení psa),

d) periodu platby, pokud si ji poplatník na základě článku 6 odst. 2 této vyhlášky může zvolit (jednorázová platba poplatku nebo platba ve dvou stejných splátkách).

(3) Po splnění ohlašovací povinnosti bude poplatníkovi vydána platná evidenční známka na psa.

(4) Dojde-li ke změně údajů uvedených v ohlášení, je poplatník povinen tuto změnu oznámit do 15 dnů ode dne, kdy nastala, a v případě údajů rozhodných pro vznik nároku na osvobození nebo úlevu od poplatku ve lhůtách stanovených v článku 5 odst. 1.

Článek 4

Sazba poplatku

(1) V místech (ulicích, náměstích, případně jejich částech) uvedených v příloze č. 1 této vyhlášky činí sazba poplatku za kalendářní rok:

a) za jednoho psa:

1. v bytových domech ... 1 000,- Kč,

2. v rodinných domech a jiných objektech ... 500,- Kč,

b) za druhého a každého dalšího psa:

1. v bytových domech ... 1 500,- Kč,

2. v rodinných domech a jiných objektech ... 750,- Kč.

(2) V místech (ulicích, náměstích, případně jejich částech) neuvedených v příloze č. 1 této vyhlášky činí sazba poplatku za kalendářní rok:

a) za jednoho psa:

1. v bytových domech ... 500,- Kč,

2. v rodinných domech a jiných objektech ... 200,- Kč,

b) za druhého a každého dalšího psa:

1. v bytových domech ... 1 000,- Kč,

2. v rodinných domech a jiných objektech ... 500,- Kč.

(3) Pro určení sazby poplatku dle odst. 1 a 2 je rozhodující místo trvalého pobytu nebo sídlo poplatníka. Pokud dojde v období po schválení této vyhlášky ke změně názvu ulice či náměstí uvedeného v příloze č. 1 této vyhlášky, zůstává do doby provedení změny názvu ulice či náměstí v příloze č. 1 této vyhlášky sazba poplatku nezměněna, a při určení její výše se vychází z původního názvu ulice či náměstí.

(4) Za rodinný dům se pro účely této vyhlášky považují i tzv. baťovské půldomky a čtvrtdomky.

(5) U poplatníků, kteří jsou poživateli invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jejich jediným zdrojem příjmů, anebo poživatelů sirotčího důchodu, činí sazba poplatku za kalendářní rok bez ohledu na místo trvalého pobytu a druh nemovitosti, ve které mají hlášen trvalý pobyt:

a) za jednoho psa ... 200,- Kč,

b) za druhého a každého dalšího psa ... 300,- Kč.

(6) V případě držení psa po dobu kratší než jeden rok se platí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců. Při změně místa trvalého pobytu nebo sídla poplatníka platí pro výpočet poměrné výše poplatku předchozí věta obdobně.

Článek 5

Úlevy a osvobození

(1) Poplatník je povinen ohlásit správci poplatku údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku nejpozději do 31.12. příslušného kalendářního roku, ve kterém nárok na osvobození nebo úlevu vznikl. V případě, že nárok na osvobození nebo úlevu od poplatku vznikl v průběhu prosince příslušného kalendářního roku, je poplatník povinen ohlásit správci poplatku údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku nejpozději do konce ledna následujícího kalendářního roku.

(2) V případě ohlášení údaje rozhodného pro úlevu správci poplatku v termínech uvedených v odst. 1 se poskytuje úleva ve výši 50 % sazby poplatku poplatníkům, kteří jsou osobami registrovanými ve svazu kynologů a chovatelů; nárok na tento typ úlevy lze prokázat např. potvrzením vydaným příslušnou organizací nebo dokladem o zaplacení členských příspěvků vystaveným na jméno držitele psa, případně hromadným seznamem členů vyhotoveným příslušnou organizací.

(3) V případě ohlášení údaje rozhodného pro osvobození správci poplatku v termínech uvedených v odst. 1 jsou od poplatku zcela osvobozeni poplatníci, kteří jsou:

a) osobami nevidomými, bezmocnými4) a osobami s těžkým zdravotním postižením, které jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu5),

b) osobami provádějícími výcvik psů určených k doprovodu osob uvedených pod písm. a),

c) osobami, které jsou držiteli psa se speciálním výcvikem pro účely záchranářské, pro účely canisterapie, a pro účely doprovodu osob uvedených pod písm. a),

d) osobami, kterým stanoví povinnost držení a používání psa zvláštní právní předpis6),

e) osobami, které jsou držiteli psa pro služební účely Policie České republiky nebo Městské policie Zlín,

f) osobami, které jsou členy lesní, myslivecké nebo rybářské stráže,

g) osobami provozujícími útulek zřízený městem pro ztracené nebo opuštěné psy,

h) osobami, které převzaly psa z útulku zřízeného statutárním městem Zlínem, a to po dobu 24 měsíců od jeho převzetí,

i) osobami, které nechaly svého psa opatřit čipem aplikovaným do podkoží nebo do svalu, a to po dobu 12 měsíců od aplikace čipu,

j) osobami, které nechaly u svého psa provést kastraci, a to po dobu 12 měsíců od jejího provedení.

(4) V případě vzniku nebo zániku nároku na úlevu či osvobození od poplatku v průběhu kalendářního roku se tato úleva či osvobození uplatní v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců, ve kterých nárok na úlevu či osvobození vznikl a trval; to neplatí pro případy uvedené v odst. 2 písm. h) až j), kdy v posledním započatém kalendářním měsíci, ve kterém nárok na osvobození trval, se toto osvobození neuplatní.

(5) Pokud poplatník, který uplatňuje nárok na úlevu či osvobození od poplatku, doloží tento nárok pouze na určité období, náleží mu úleva či osvobození pouze za toto období.

(6) V případě, že poplatník nesplní povinnost ohlásit údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku ve lhůtě stanovené v odst. 1, nárok na osvobození nebo úlevu od poplatku zaniká7).

Článek 6

Splatnost poplatku

(1) Poplatek ve výši do 1 000,- Kč/kalendářní rok (včetně) je splatný jednorázově do 30.4. příslušného kalendářního roku.

(2) Poplatek ve výši 1 001,- Kč a více/kalendářní rok je splatný:

a) jednorázově do 30.4. příslušného kalendářního roku nebo

b) ve dvou stejných splátkách, a to do 30.4. a 30.9. příslušného kalendářního roku, pokud hrazení ve splátkách poplatník ohlásí správci poplatku.

(3) Vznikla-li poplatková povinnost během příslušného kalendářního roku až po 30.4., je poplatek (případně jeho příslušná část) splatný do jednoho měsíce po vzniku poplatkové povinnosti.

Článek 7

Platební výměr, hromadný předpisný seznam a navýšení poplatku

(1) Nebude-li poplatek zaplacen poplatníkem včas nebo ve správné výši, vyměří mu správce poplatku poplatek platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem8).

(2) Včas nezaplacený poplatek nebo část poplatku může správce poplatku zvýšit až na trojnásobek; toto zvýšení je příslušenstvím poplatku9).

Článek 8

Odpovědnost za zaplacení poplatku

(1) Vznikne-li nedoplatek na poplatku poplatníkovi, který je ke dni splatnosti nezletilý a nenabyl plné svéprávnosti nebo který je ke dni splatnosti omezen ve svéprávnosti a byl mu jmenován opatrovník spravující jeho jmění, přechází poplatková povinnost tohoto poplatníka na zákonného zástupce nebo tohoto opatrovníka; zákonný zástupce nebo opatrovník má stejné procesní postavení jako poplatník10).

(2) V případě podle odstavce 1 vyměří obecní úřad poplatek zákonnému zástupci nebo opatrovníkovi poplatníka11).

(3) Je-li zákonných zástupců nebo opatrovníků více, jsou povinni plnit poplatkovou povinnost společně a nerozdílně12).

Článek 9

Zrušovací ustanovení

Zrušuje se obecně závazná vyhláška č. 4/2015 o místním poplatku ze psů.

Článek 10

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1.1.2018.

MUDr. Miroslav Adámek v.r.

primátor

RNDr. Bedřich Landsfeld v.r.

náměstek primátora

Příloha č. 1

Místa (ulice, náměstí, případně jejich části) se sazbami poplatku dle článku 4 odst. 1 vyhlášky

1. máje

Jižní Vršava

náměstí Práce

Sportovní

2. května

K Cihelně

nám. T.G.Masaryka

Stráže

A. Randýskové

K Jaroslavicím

Nerudova

Strážná

Antonínova

K Pasekám

Nivy I-IV

Střední Vršava

B. Němcové

K. Světlé

Nová

Středová

B. Smetany

Kamenec

Novopasecká

Svat. Čecha

Bartošova

Kamenná

Obeciny

Šedesátá

Beckovská

Klábalka

Obeciny I-XIX

Svárovec

Benešovo nábřeží

Klabalská I-III

Okružní

Světlov

Borová

Klabalská louka

Ostrá horka I-II

Ševcovská

Bratří Jaroňků

Kocanda

Osvoboditelů

Široká

Bratří Sousedíků

Komenského

Padělky I-IX

Školní

Brigádnická

Kopaniny

Palackého

Šrámkova

Broučkova

Kotěrova

Partyzánská

Štefánikova

Březnická

Krátká

Pasecká

Šternberská

Budovatelská

Křiby

Pasecký žleb

Švermova

Buková

Křivá

Pastviska

Topolová

Burešov

Kúty

Pionýrů

Trávník

Cihlářská

Kvítková

Plesníkova

třída 3. května

Čepkovská

L. Košuta (v úseku od domu č. p. 4430 po křižovatku s ulicí Mladcovská)

Pod Babou

třída Svobody

Červnová

L. Váchy

Pod Horkou

třída Tomáše Bati

Česká

Lazy I-VII

Pod Kocandou

Tyršova

Čiperova

Lesní

Pod Křiby

Tyršovo nábřeží

Desátá

Lesní čtvrť I-III

Pod Nivami

U Kaple

Dětská

Lešetín I-VI

Pod Rozhlednou

U Lomu

Devadesátá

Lidická

Pod Stráněmi

U Náhonu

Díly I-VI

Lipová

Pod Školou

U Sídliště

Divadelní

Lomená

Pod Šternberkem

U Slanice

Dlouhá

Lorencova

Pod Vodojemem

U Splavu

Dlouhé díly

Losky

Pod Vrškem

U Stadionu

Dolní

Luční

Podlesí I-V

U Trojáku

Dr. Kolaříka

M. Alše

Podvesná IV-XVII

U Zimního stadionu

Družstevní

M. Knesla

Polní I-II

V Olší

Dřevnická

Malá

Polní

V Úvozu

Dukelská

Malotova

Potěhníkova

Valachův žleb

Dvacátá

Masarykova

Potoky

Valy I-III

Fügnerova

Mezihoří

Prlovská

Vavrečkova

Fügnerovo nábřeží

Měsíční

Prostřední

Vejvanovská

Gahurova

Milíčova

Příční

Větrná

Havlíčkova

Mladcovská (v úseku od křižovatky s ul. Pod Mladcovou po křižovatku s ul. Nábřežní a K Pasekám)

Příkrá

Věžové domy

Havlíčkovo nábřeží

Mlýnská

Rašínova

Vodní

Hlavničkovo nábřeží

Mokrá I-V

Růmy

Voženílkova

Hluboká

Moravská

Růžová

Vršava I-III

Hornomlýnská

Mostní

Sadová

Vršavská

Horní Vršava IV-VIII

Na Drahách

Santražiny

Vršek

Hradisko

Na Honech I-III

Sedmdesátá

Výletní

Hradská

Na Kopci

Severní Vršava

Vysoká

Hrnčířská

Na Louce

Skalní

Vývoz

Hřbitovní

Na Požáře

Slatiny

Zabrání

Husova

Na Slanici

Slezská

Zahradní

Hvězdná

Na Valech

Slínová

Zahradní čtvrť

Chelčického

Na Včelíně

Slovenská

Zahradnická

I. Veselkové

Na Vyhlídce

Slunečná

Zálešná I-XII

J. A. Bati

Na Výsluní

Smetanova

Zarámí

Jar. Staši

Nad Dolinou

SNP

Zátiší

Jarolímkovo náměstí

Nad Ovčírnou I-VI

Sokolovská

Zborovská

Javorová

Nad Stráněmi

Sokolská

Zelinova

Jílová

Nad Vývozem

Soudní

Žlebová

Jiráskova

náměstí Míru

Spojovací

Žleby

1) §1 písm. a) §2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

2) §14 odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

3) §127 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.

4) §120 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

5) §34 odst. 3 a 4 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

6) Např. zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.

7) §14a odst. 4 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

8) §11 odst. 1 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

9) §11 odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

10) §12 odst. 1 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

11) §12 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

12) §12 odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.