Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 7/2017

Ministerstvo zemědělství

Odbor živočišných komodit

Č.j.: 63612/2017 - MZE-17212

V Praze dne 22.11.2017

Pravidla pro udělování povolení a užíváni trojice ochranných známek

352770-2 Q CZ

Cílem pravidel pro udělování povolení a užívání trojice ochranných známek (slovní, černobílé logo a barevné logo) 352770-2 Q CZ (dále jen „Zapsané OZs“) zapsaných v rejstříku ochranných známek vedeném Úřadem průmyslového vlastnictví („ÚPV“) je vymezení podmínek pro používání grafického znázornění režimu jakosti Q CZ prostřednictvím Zapsaných OZs (dále jen „Pravidla").

Zapsané OZs jsou zapsány dle zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, v platném znění, do rejstříku ochranných známek ÚPV, a to pod čísly 352770 (slovní), 352771 (logo černobílé) a 352772 (logo barevné) a jejich vlastníkem je Česká republika - Ministerstvo zemědělství („MZe"), která má k nim i příslušná autorskoprávní oprávnění, viz níže v tabulce.

Každou ze Zapsaných OZs je možné uvádět a používat v podobě, jak je zapsána do rejstříku vedeném ÚPV, tedy coby slovní nebo černobílé logo nebo barevné logo v černobílém či barevném provedení, a to výlučně pro kvalitní syrové mléko (doloženo Certifikátem produktu M1) nebo kvalitní mléčné výrobky (doloženo Certifikátem produktu M2).

Veškerá práva k Zapsaným OZs jsou vyhrazena a chráněna podle autorského práva. Povojení k užití kterékoliv ze Zapsaných OZs v podobě, jak jsou zapsány v rejstříku ÚPV (zejména tedy při striktním dodržení barevnosti) a dále podrobněji specifikovány v Grafickém Manuálu (Příloha č. 2) pro kvalitní produkty Q CZ (dále jen „Povolení“) uděluje ministr zemědělství České republiky („Ministr") na základě doporučení odboru živočišných komodit MZe (dále jen „Odbor"). Povolení smí být uděleno pouze po splnění všech podmínek stanovených v těchto Pravidlech.

1. Obecné podmínky pro udělení Povolení:

a) Žadatelem o udělení Povolení může být fyzická nebo právnická osoba, která je v souladu s úpravou uvedenou ve Věstníku Ministerstva zemědělství 1/2016 čj. 5640/2016-MZE-17212 z 23.2.2016 držitelem platného a do veřejné databáze zapsaného certifikátu produktu splňujícího kvalifikační parametry režimu jakosti Q CZ, M1 (syrové kravské mléko) a/nebo M2 (mlékárenský výrobek), uděleného certifikačním orgánem (dále jen „Certifikát") a která žádost o udělení Povolení („Žádost“) podá přímo, tj. bez využití zmocněného zástupce či jiné třetí osoby („Žadatel“).

b) Žadatel předkládá Žádost na formuláři uvedeném v příloze č. 1., resp. 4, součástí Žádosti jsou identifikační údaje, čestné prohlášení, kopie výpisu z Obchodního resp. Živnostenského rejstříku, není-li žadatel v Obchodním rejstříku zapsán, ne starší 3 měsíců a ověřená kopie Certifikátu.

c) Přijímání Žádostí probíhá průběžně a Žádosti mohou být předány Odboru elektronicky, osobně, případně mohou být zaslány doporučeně poštou na adresu a k rukám Odboru.

d) Po podání Žádosti zkontroluje Odbor její náležitosti. Zjistí-li Odbor, že Žádost je úplná a neobsahuje zjevné nebo nepravdivé údaje, postoupí ji Ministrovi, aby o ní rozhodl. Zjistí-li Odbor, že Žádost je neúplná nebo obsahuje zjevně chybné nebo nepravdivé údaje, bude Žadatel ve lhůtě 60 kalendářních lhůt informován o konkrétních vadách a bude vyzván k jejich odstranění, a to v dodatečné lhůtě 30 kalendářních dnů. Pokud odstranění proběhne řádně a včas, Odbor postoupí Žádost Ministrovi, aby o ní rozhodl. Pokud odstranění neproběhne řádně a včas, Odbor žádost odmítne.

e) Dokumentace poskytnutá Žadatelem se nebude vracet.

2. Odpovědnost Žadatele:

a) Žadatel odpovídá za to, že všechny jím uvedené údaje v Žádosti jsou úplné a pravdivé a nese příslušnou odpovědnost za škody, resp. újmu.

b) V případě zjištění, že Povolení bylo uděleno na základě uvedení neúplných nebo nepravdivých údajů, bude Povolení odebráno.

c) Žadatel je povinen informovat Odbor o všech změnách produktu, které provede v průběhu platnosti Povolení.

d) Žadatel o Povolení bude každou ze Zapsaných OZs používat v souladu s jejich registrací ÚPV a Grafickým Manuálem (Příloha 2).

3. Udělení Povolení

a) Pokud podmínky pro udělení Povolení nejsou splněny, bude toto sděleno Žadateli písemně spolu s důvody, pro které nelze Povolení udělit. Proti odmítnutí či zamítnutí Žádosti nelze podat stížnost ani jiné opravné prostředky. Žadatel může podat novou Žádost po odstranění nedostatků, pro které byla Žádost zamítnuta, a to i bezodkladně.

b) Pro objektivní posouzení Žádosti si Odbor i Ministr mohou vyžádat doplňující údaje a doklady.

c) Na podávání a vyřizování Žádosti se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

d) Na udělení Povolení není právní nárok.

4. Vydání rozhodnutí o udělení Povolení:

a) Povolení uděluje Ministr.

b) Povolení se vyhotovuje ve dvou vyhotoveních, přičemž jedno je určeno pro Žadatele.

c) Na Povolení se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

5. Povolení obsahuje:

a) Název a specifikace produktu.

b) Identifikaci Žadatele - jméno a příjmení (obchodní jméno společnosti, která produkt vyrábí), adresa trvalého bydliště a místo podnikání (adresa sídla společnosti).

c) Období, na které bylo Povolení přiděleno, přičemž toto období je omezeno dobou platnosti Certifikátu M1 nebo M2.

d) Souhlas s užíváním Zapsaných OZs pro příslušné kvalitní syrové mléko (pokud doloženo Certifikátem M1) a/nebo pro kvalitní mléčné výrobky (pokud doloženo Certifikátem M2).

6. Podmínky užívání ochranné známky:

a) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, může příslušně označit certifikovaný produkt a je zavázán v doprovodné písemné a elektronické dokumentaci sdělovat a vysvětlovat spotřebitelům spojení Zapsaných OZs výhradně s kvalitou produktu.

b) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, bude dbát při umístění či užití Zapsaných OZs v souladu se zájmy MZe a bude bez prodlevy informovat MZe o veškerých možných problémech či zásazích v tomto ohledu.

c) Doplňující hesla, znaky a symboly k Zapsaným OZs mohou být umísťovány pouze mimo ochranné pásmo ochranné známky, a to na základě písemného souhlasu uděleného předem Odborem.

d) V případě obalů nesoucích grafickou podobou Zapsaných OZs, které jsou určeny k vícenásobnému použití, je Žadatel povinen zajistit, aby v těchto obalech byly vždy přepravovány a prodávány pouze produkty v souladu s Povolením, tj. kvalitní syrové mléko (doloženo Certifikátem M1) a/nebo kvalitní mléčné výrobky (doloženo Certifikátem M2), pro které bylo uděleno Povolení.

e) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, užívá Zapsané OZs (resp. kteroukoliv z ochranných známek z této trojice Zapsaných OZs) způsobem, který nevede k jejímu znevažování, a zavazuje se dodržovat pravidla pro používání ochranné známky obsažená v Grafickém Manuálu (Příloha č. 2).

f) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, je povinen příslušný produkt dodávat pravidelně do obchodní sítě v kvalitě odpovídající údajům ze Žádosti.

g) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, je povinen dodržovat Pravidla.

h) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, je povinen Povolení uchovávat po dobu pěti let od jeho udělení a poskytovat stanoveným kontrolním orgánům požadované informace o užívání Zapsaných OZs.

ch) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, souhlasí svedením příslušné evidence o něm a se zveřejňováním údajů vyplývajících z uděleni Povolení v rozsahu: Jméno a příjmení (obchodní jméno), adresa trvalého bydliště (adresa sídla společnosti).

i) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, může požádat o ukončení jejího držení dříve, před uplynutím stanoveného období platnosti Povolení.

j) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, je povinen informovat Odbor o ukončení výroby produktu, pro nějž má Certifikát, nebo o změnách ve složení produktu, pro nějž má Certifikát. V případě změny složení produktu bude zváženo, zda bude moci i nadále používat Zapsané OZs.

k) Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, je povinen napomáhat v ochraně Zapsaných OZs, tj. zejména napomáhat v zabránění jejich zneužití. V případě, že zjistí či se dozví přímo či nepřímo o zásahu či protiprávním či potencionálně znevažujícím či nevhodném užívání kterékoliv ochranné známky ze Zapsaných OZs, tak je povinen obratem informovat MZe. Po ukončení platnosti Povolení musí příslušný subjekt bez prodlevy, a nejpozději do 6ti měsíců od ukončení platnosti Povolení, přestat užívat Zapsané OZs. Tato lhůta 6ti měsíců se zkracuje na 3 měsíce v případě odebrání Povolení, viz čl. 7 Pravidel. Tím není dotčeno právo MZe požadovat v případě zneužití Zapsaných OZs ze strany Žadatele okamžité ukončení užívání těchto Zapsaných OZs Žadatelem.

I) Povolení je nepřenosné a nelze je sdílet či postupovat třetím stranám, tj. užívání Zapsaných OZs je možné jen striktně v souladu s těmito Pravidly, na základě Povolení, při současné platnosti Certifikátu M1 nebo M2, a jen přímo Žadatelem.

7. Kontrola dodržování Pravidel:

a) Kontrolu dodržování Pravidel u oceněných produktů provádí pověřená osoba („Kontrolní orgán“).1 Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení je povinen strpět zvýšenou kontrolní činnost s ohledem na držení a užívání Zapsaných OZs.

b) O kontrole dodržování Pravidel bude sepsán Kontrolním orgánem protokol ve třech vyhotoveních. Po jednom vyhotovení obdrží kontrolovaný Žadatel, kterému bylo uděleno Povolení, Kontrolní Orgán a odbor. V případě porušení podmínek, vyplývajících z rozhodnutí o Povolení, rozhodne Ministr do 14 dnů ode dne dodání podkladů Odboru o případném odnětí Povolení.

c) Důvodem k odebrání Povolení je:

1. Nedodržování Pravidel.

2. Užívání Zapsaných OZs pro suroviny nebo výrobky, pro které nebylo uděleno Povolení čí toto Povolení pozbylo platnosti (tj. užívání Zapsaných OZs nejen pro kvalitní produkty, pro které bylo uděleno Povolení).

3. Užívání Zapsaných OZs pro suroviny nebo výrobky, pro které nebyl udělen Certifikát M1 nebo Certifikát M2 nebo tento Certifikát pozbyl platnosti (tj. užívání Zapsaných OZs nejen pro kvalitní produkty, pro které bylo uděleno a platí Certifikát M1 nebo Certifikát M2).

4. Závažné zjištění porušeni požadavků potravinového práva Státní zemědělskou potravinářskou inspekcí nebo Státní veterinární správou ČR.

5. Uvedení neúplných nebo nepravdivých údajů v Žádosti a související dokumentaci, které neodpovídají aktuálnímu stavu.

6. Užíváni Zapsaných OZs v rozporu s logo manuálem.

7. Ukončení výrobní činnosti podniku, případně ukončeni výroby.

8. Odejmutí Certifikátu certifikačním orgánem.

d) V případě odebráni Povolení dle písm. c) musí být podoba Zapsaných OZs odstraněna z obalu daného produktu nejpozději do 3ti měsíců od odebrání Povolení.

8. Závěrečná ustanovení:

a) Povoleni uděluje Ministr na dobu pěti let, nejdéle však na dobu platnosti Certifikátu produktu M1 nebo M2. Po této lhůtě může být Povolení prodlouženo na dobu dalších pěti let, bude-li produkt i nadále splňovat všechny podmínky pro její udělení. Žádost o prodlouženi (dle vzoru uvedeného v Části B) je nutné podat nejpozději dva měsíce před uplynutím Ihuty platnosti dosud platného Povolení. V případě včasného podání a splnění příslušných podmínek platných v době podání žádosti o prodloužení se platnost Povolení prodlužuje na další pětileté období. Absolutní podmínkou Povolení je platný Certifikát produktu M1 nebo M2.

b) V případě, že Povolení nebude prodlouženo, musí být podoba Zapsaných OZs odstraněna z obalu daného produktu, a to nejpozději do 6ti měsíců od ukončení platnosti a účinnosti Povolení. Během této doby není dotčeno právo MZe postupovat dle článku 7 písm. c) Pravidel a v případě zneužití Zapsaných OZs ze strany Žadatele není dotčeno právo MZe požadovat okamžité ukončení užívání těchto Zapsaných OZs.

c) MZe si vyhrazuje právo aktualizovat tato Pravidla.

d) Zneužívání Zapsaných OZs nebo jejich užíváni bez řádného oprávnění bude řešeno právními prostředky, včetně soudního řízení.

9. Podklady k prodloužení žádosti o Povoleni

a) podepsaná a orazítkovaná Žádost,

b) výpis z Obchodního resp. Živnostenského rejstříku - ne starší 3 měsíců,

c) ověřená kopie platného Certifikátu produktu splňujícího kvalifikační parametry režimu jakosti Q CZ uděleného certifikačním orgánem.

Ing. Jiří Hojer, v.r.

ředitel odboru živočišných komodit

Příloha 1

Ministerstvo zemědělství České republiky

Žádost o udělení Povolení a užívání trojice ochranných známek

352770-2 Q CZ

Registrační číslo: ……… (vyplní Ministerstvo zemědělství)

Žadatel:

Produkt:

...........

Certifikované syrové kravské mléko v režimu jakosti Q CZ

Certifikovaný mlékárenský výrobek v režimu jakosti Q CZ

Pozn.: hodící se zakroužkujte

Čestné prohlášení

Prohlašuji, že všechny informace uvedené v žádosti jsou úplné a pravdivé.

Jsem si vědom právních následků, které v důsledku nepravdivých a neúplných informací mohou nastat. Dále svým podpisem potvrzuji, že jsem se podrobně seznámil s Pravidly pro udělování povolení a užívání trojice ochranných známek 352770-2 Q CZ a zavazuji se k jejich plnění.

V Dne

Podpis oprávněné osoby žadatele

Otisk razítka žadatele

Příloha 2

Grafický manuál

Příloha 3

Vzor Povolení

Ministerstvo zemědělství

uděluje povolení č.j.: ……….. k užívání trojice ochranných známek 352770-2 Q CZ

na základě Věstníku Ministerstva zemědělství č.: ………….

na produkt:

Certifikované syrové kravské mléko v režimu jakosti Q CZ nebo Certifikovaný mlékárenský výrobek v režimu jakosti Q CZ

držiteli certifikátu Q CZ

Jméno a příjmení/obchodní jméno společnosti

Adresa trvalého bydliště

Místo podnikání

IČ:

Platnost povolení do: konečné datum

Držitel Povolení je tímto zavázán užívat ochrannou známku v souladu s Pravidly pro udělování a užívání trojice ochranných známek 352770-2 Q CZ. V doprovodné písemné a elektronické dokumentaci sděluje a vysvětluje spotřebitelům spojeni ochranné známky výhradně s kvalitou produktu.

V Praze dne …………..

Razítko, podpis

Příloha 4

Ministerstvo zemědělství České republiky

Žádost o prodloužení Povolení a užívání trojice ochranných známek

352770-2 Q CZ

Registrační číslo: ………. (vyplní Ministerstvo zemědělství)

Žadatel:

Produkt:

...........

Certifikované syrové kravské mléko v režimu jakosti Q CZ

Certifikovaný mlékárenský výrobek v režimu jakosti Q CZ

Pozn.: hodící se zakroužkujte

Číslo jednací, datum vydání a platnost Povolení k užití ochranné známky Q CZ

Číslo jednací

Datum vydání

Platnost stávajícího povolení do

Čestné prohlášení

Prohlašuji, že všechny informace uvedené v žádosti jsou úplné a pravdivé. Jsem si vědom právních následků, které v důsledku nepravdivých a neúplných informací mohou nastat. Dále svým podpisem potvrzuji, že jsem se podrobně seznámil s Pravidly pro udělování a užívání trojice ochranných známek 352770-2 Q CZ a zavazuji se k jejich plnění.

V Dne

Podpis oprávněné osoby žadatele

Otisk razítka žadatele

1 zákona č. 154/2000 Sb., plemenářský zákon