Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 3/2017

Výzva č. 14/2016

k předkládání žádostí o poskytnutí podpory

v rámci Národního programu Životní prostředí

(aktualizované znění)

Ministerstvo životního prostředí (dále jen „MŽP“) vyhlašuje prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Fond“) Výzvu pro předkládání žádostí o poskytnutí podpory (dále jen „Výzva“) dle podmínek Národního programu Životní prostředí (dále jen „Program“).

Číslo Výzvy

14/2016

Prioritní oblast

4. Příroda a krajina

Podoblast

4.2 Území bez zvláštní ochrany - volná krajina

Podporované aktivity

4. 2. D - Podpora pořizování územních studií krajiny

Cíle Výzvy

Cílem Výzvy je podpora zpracování Územních studií krajiny, které budou sloužit jako odborné komplexní dokumenty umožňující koncepční víceoborový přístup k řešení krajiny s využitím koordinační úlohy územního plánování.

Oprávnění příjemci podpory

Obce s rozšířenou působností, dle §2 zákona č. 314/2002 Sb.

Termíny Výzvy

Žádosti o poskytnutí podpory je možno podat v období od 1.12.2016 do 31.12.2019, nebo do vyčerpání alokace podle toho, která událost nastane dříve.

Období realizace

Podpořené projekty musí být realizovány nejpozději do 31.12.2020

Výše podpory

Maximální procentní míra podpory je 10 % z celkových způsobilých výdajů.

Alokace

35 mil. Kč

1. Popis podporovaných aktivit

V rámci této Výzvy je podporována aktivita 4. 2. D - Podpora pořizování územních studií krajiny. Předmětem podpory je poskytnutí prostředků na kofinancování projektů podpořených ze SC 3.3. Integrovaného regionálního operačního programu. Územní studie krajiny (dále jen „ÚSK“) budou pořízeny v souladu s Metodickým pokynem k vypracování zadání ÚSK, který vydalo MMR a MŽP v únoru 2016 pod názvem „ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY pro správní obvod obce s rozšířenou působností“.

2. Cíl Výzvy

Cílem Výzvy je podpoření zpracování Územních studií krajiny, které budou sloužit jako odborné komplexní dokumenty umožňující koncepční víceoborový přístup k řešení krajiny s využitím koordinační úlohy územního plánování.

3. Oprávnění příjemci podpory

O finanční podporu z prostředků Fondu mohou žádat následující subjekty:

  • obce s rozšířenou působností, dle §2 zákona č. 314/2002 Sb.

4. Forma a výše podpory

Podpora je poskytována formou dotace z prostředků Fondu na základě Směrnice MŽP č. 4/2015, v souladu s Programem, touto Výzvou a dále za podmínek stanovených v Rozhodnutí ministra životního prostředí o poskytnutí finančních prostředků (dále jen „Rozhodnutí“) a ve Smlouvě o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Smlouva“).

Maximální procentní míra podpory je 10 % z celkových způsobilých výdajů.

5. Termíny Výzvy

Žadatelé předloží vyplněné Žádosti včetně požadovaných příloh v následujících termínech:

Zahájení příjmu Žádostí: 1.12.2016

Ukončení příjmu Žádostí: 31.12.2019

6. Alokace prostředků pro Výzvu

Pro Výzvu je alokováno celkem 35 mil. Kč

7. Období realizace

Podpořené projekty musí být realizovány nejpozději do 31.12.2020.

8. Způsobilé výdaje

Jedná se o ty výdaje projektu, které zakládají nárok na čerpání podpory, tj. mohou být spolufinancovány v rámci této Výzvy z rozpočtu Fondu. Veškeré výdaje musí být realizovány bezhotovostním převodem a prokázány bankovním výpisem. Výdaje musí být skutečně, účelně, efektivně, oprávněně a nezbytně vynaložené.

Způsobilé jsou výdaje na zpracování ÚSK, které jsou způsobilé v rámci IROP.

Daň z přidané hodnoty (DPH) může být způsobilým výdajem, pouze pokud příjemce plnění nemá nárok na odpočet daně na vstupu.

9. Místo realizace projektu

Všechny podpořené projekty1 budou realizovány na území České republiky.

10. Způsob podání žádostí

Žádosti budou přijímány průběžně počínaje dnem zahájení příjmu Žádostí do ukončení příjmu Žádostí dle kapitoly 5. Žádost musí být zpracována v českém jazyce v předepsaném formátu, předpokládaný rozpočet musí být uveden v Kč.

Žádost je nutné doručit prostřednictvím doručovatelských služeb nebo osobně do podatelny Fondu v uzavřených obálkách s označením:

Název žadatele

Adresa žadatele

IČO žadatele

Žádost o poskytnutí podpory z NPŽP podoblast podpory 4. 2. D - Podpora pořizování územních studií krajiny.

Státní fond životního prostředí ČR

Odbor realizace Národních programů

Olbrachtova 2006/9

140 00 Praha 4

Žádosti mohou být předkládány také prostřednictvím datových zpráv zaslaných Fondu (ID datové schránky: favab6q), přičemž datová zpráva musí být opatřena platným elektronickým podpisem statutárního zástupce.

Příjem Žádostí končí 31.12.2019. Rozhoduje datum doručení na Fond, nikoliv datum předání poštovní přepravě. Později nebo jiným způsobem doručené Žádosti nebudou přijaty do dalšího administrativního procesu.

Žádosti se předkládají v jednom vyhotovení ve formě originálu včetně příloh a zároveň elektronicky na nosiči CD. Elektronická verze Žádosti musí být zpracována v obvyklých formátech (Microsoft Word, Excel, případně Open Office).

11. Sledované indikátory

Přehled indikátorů sledovaných v podoblasti podpory 4. 2. D je uveden v následující tabulce:

Oblast

Měrná jednotka

Počet pořízených územních studií krajiny

ks

Rozloha správního obvodu obce s rozšířenou působností, pro který byla zpracována územní studie krajiny

km2

12. Administrace žádostí

Výzva je vyhlášena jako jednokolová nesoutěžní. Podpořeny mohou být pouze úplné a formálně správné Žádosti, které splní podmínky stanovené Směrnicí MŽP č. 4/2015, Programem a touto Výzvou, a to maximálně do výše disponibilní alokace Výzvy (rozhoduje datum přijetí žádosti na Fond).

Žádosti podléhají kontrole úplnosti a formální správnosti a kontrole přijatelnosti. Kontrolou přijatelnosti se rozumí posouzení věcné správnosti a vyhodnocení splnění podmínek Výzvy. Je-li Žádost formálně úplná a je posouzena jako přijatelná z hlediska splnění podmínek Výzvy, je akceptována a předána odboru obecné ochrany přírody a krajiny MŽP ke zpracování Odborného posudku. Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP vyhodnotí soulad zpracované ÚSK s metodickým pokynem zejména v bodech vztahujících se k ochraně přírody a krajiny, tzn. návrhová část, kapitoly:

  • Stanovení cílové vize krajiny,

  • Návrh ochrany a rozvoje hodnot krajiny a využití krajinných potenciálů,

  • Návrh řešení problémů, snižování ohrožení a předcházení rizikům v krajině a následně zpracuje odborný posudek. Administrace Žádostí, které obdrží negativní odborný posudek nebo nebudou v souladu s podmínkami Programu a Výzvy, bude ukončena.

Žádosti, které obdrží souhlasný odborný posudek a splní podmínky Programu a Výzvy a budou kryty disponibilní alokací Výzvy, budou následně předloženy k projednání Radě Fondu a k vydání Rozhodnutí.

13. Podmínky Výzvy

13.1 Podmínky pro poskytnutí podpory

13.1.1 Podmínkou pro poskytnutí podpory v rámci této Výzvy je vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci SC 3.3. IROP.

13.1.2 Územní studie krajiny budou pořízeny v souladu s Metodickým pokynem k vypracování zadání ÚSK, který vydalo MMR a MŽP v únoru 2016 pod názvem „ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY pro správní obvod obce s rozšířenou působností“.2

13.1.3 Územní studie řeší krajinu podrobně ve všech souvislostech ve vazbě na Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR, Strategii ochrany biologické rozmanitosti v ČR, Státní politiku životního prostředí ČR 2012-2020, Strategický rámec udržitelného rozvoje, Aktualizaci Státního programu ochrany přírody a krajiny ČR a Evropskou úmluvu o krajině na území správního obvodu ORP.

13.1.4 Podpora je poskytována na základě Rozhodnutí s platností do 31.12.2019 a na základě řádně uzavřené Smlouvy.

13.1.5 Podklady ke Smlouvě dle čl. 13.3 písm. b) musí být doloženy nejpozději do termínu uvedeného v Rozhodnutí (běžně ve lhůtě 12 měsíců od vydání Rozhodnutí).

13.1.6 Žadatel je povinen dodržet předepsaný způsob a termín podání Žádosti.

13.1.7 Žadatel je povinen při zadávacích řízeních pro výběr dodavatele služeb, stavebních prací či dodávek postupovat podle příslušného zákona o zadávání veřejných zakázek, v aktuálním znění. V zájmu zabezpečení řádné efektivity vynakládaných prostředků jsou Fondem stanoveny zvláštní požadavky na postup žadatele při výběru dodavatele, a to i nad rámec stanovený zákonem o zadávání veřejných zakázek dle aktuálních pokynů pro zadávání veřejných zakázek, které jsou zveřejněny na www.sfzp.cz sekce Národní program Životní prostředí - Dokumenty ke stažení - Pokyny pro zadávání veřejných zakázek.

13.1.8 Veškeré výdaje projektu musí být podle zákona vedeny v účetnictví či daňové evidenci příjemce podpory (zákon č. 563/1991 Sb., v platném znění). Příjemce podpory je povinen všechny transakce související s projektem odděleně identifikovat od ostatních účetních transakcí s projektem nesouvisejících a je povinen vést analytickou evidenci s vazbou ke konkrétnímu projektu. Oprávněný žadatel musí být registrován v České republice.

13.1.9 Žadatel, resp. příjemce podpory je povinen umožnit kontrolu provedení opatření na místě realizace včetně kontroly souvisejících dokumentů osobám pověřeným

Fondem případně jiným příslušným kontrolním orgánům, a to od podání žádosti do uplynutí lhůty 3 let od data dokončení realizace projektu.

13.1.10 Pokud příjemce podpory neplní smluvní podmínky, má Fond právo požadovat, aby ve lhůtě, kterou stanoví Fond, vrátil poskytnutou podporu či její část. Dle Smlouvy mají finanční prostředky poskytnuté Fondem charakter zálohy až do vyúčtování čerpaných prostředků provedeného fondem v rámci Závěrečného vyhodnocení akce (dále jen „ZVA“), které příjemci finanční prostředky definitivně přiznává.

13.1.11 Na dotaci není právní nárok.

13.1.12 V rámci Výzvy může žadatel uplatnit pouze jednu žádost. Další žádost je možné podat pouze v případě zpětvzetí předchozí žádosti nebo ukončení administrace / zamítnutí předchozí žádosti pro nesplnění podmínek Výzvy, a to v termínech dle kapitoly 5.

13.2 Čerpání podpory

13.2.1 Podpora je Fondem poskytována bezhotovostním převodem finančních prostředků v Kč na bankovní účet příjemce podpory uvedený ve Smlouvě.

13.2.2 Podpora v rámci této Výzvy je poskytována formou dotace.

13.2.3 Fond poskytne podporu pouze na úhradu způsobilých výdajů uvedených v kapitole 8. Výdaje musí být v souladu s pravidly této Výzvy a platné legislativy.

13.3 Dokumenty předkládané žadatelem, resp. příjemcem podpory

Žadatel, resp. příjemce podpory je povinen v jednotlivých fázích administrativního procesu předkládat dokumenty a podklady požadované Fondem, a to v originále nebo úředně ověřené kopii dokumentů, není-li stanoveno jinak.

a) K Žádosti

  • Formulář Žádosti o poskytnutí podpory (viz Příloha č. 1);

  • Kopie zadání územní studie krajiny a kopie územní studie krajiny zpracované v souladu s Metodickým pokynem k vypracování zadání ÚSK vydaným MMR a MŽP v únoru 2016;

  • Doklad o poskytnutí dotace z IROP (Rozhodnutí o poskytnutí dotace);

  • Kopie dokumentace k zadávacímu řízení včetně uzavřené smlouvy;

  • Kopie smlouvy o zřízení běžného účtu (v případě územních a samosprávných celků kopie smlouvy o vedení účtu u České národní banky).

b) Ke Smlouvě a žádosti o uvolnění finančních prostředků (pokud jsou tyto doklady k dispozici, mohou být předloženy již k Žádosti)

  • Formulář Žádosti o uvolnění finančních prostředků (Příloha č. 2); Kopie faktur a ostatních účetních dokladů;

  • Kopie bankovních výpisů prokazující uhrazení faktur a účetních dokladů

  • Kopie smlouvy o zřízení běžného účtu (v případě územních a samosprávných celků kopie smlouvy o vedení účtu u České národní banky).

c) K ZVA

  • Formulář ZVA (Příloha č. 3);

  • Doklad o vložení dat o studii do Evidence územně plánovací činnosti (kopie registračního listu);

  • Případně další dokumenty definované ve Smlouvě.

Fond je oprávněn si vyžádat další relevantní podklady a dokumenty, které se v průběhu projektového cyklu stanou nezbytnými pro jeho řádné vyhodnocení a dokončení.

13.4 Změny projektu

13.4.1 Příjemce podpory je povinen bezodkladně oznámit Fondu jakékoliv změny (identifikačních a kontaktních údajů, parametrů projektu, podmínek realizace projektu, skutečností a podmínek obsažených ve Smlouvě aj.), a to od předložení Žádosti do konce doby udržitelnosti. Budou-li změny realizovány bez souhlasného stanoviska Fondu a dojde-li v důsledku změny k nesplnění podmínek Výzvy, nebude podpora poskytnuta, resp. příjemce může ztratit nárok na poskytnutou podporu, resp. její část.

13.4.2 Fond je povinen posoudit avizované změny a jejich soulad s podmínkami Programu a změnu dle posouzení buď odsouhlasí, nebo zamítne.

13.5 Publicita

13.5.1 Příjemce podpory odpovídá za informování veřejnosti o tom, že projekt byl realizován za finanční spoluúčasti Fondu.

13.5.2 Volba relevantních prostředků a opatření pro zajištění publicity projektu podléhá rozhodnutí příjemce podpory, přičemž každý nástroj k naplnění povinné publicity musí být v souladu s Grafickým manuálem3, zejména musí být označen povinným sdělením: „Pořízení této studie je spolufinancováno Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“ a logem Fondu a MŽP, která budou dobře viditelná a doplněna o odkaz na internetové stránky www.sfzp.cz a www.mzp.cz, není-li stanoveno jinak.

13.5.3 V rámci této Výzvy je příjemcům podpory doporučeno použít následující nástroje publicity:

  • všechna vyhotovení územní studie krajiny budou opatřena povinným sdělením (viz výše);

  • média - příjemce podpory může zvolit tisk, rozhlas či televizi pro zveřejnění tiskové zprávy nebo článku v celostátních či regionálních médiích o realizaci projektu, přičemž tyto nástroje musí být označeny výše uvedeným povinným sdělením (viz bod 13.5.2).

14. Kontakty

Se svými dotazy mohou žadatelé kontaktovat pracovníky call centra Fondu, a to na bezplatném telefonním čísle 800 260 500 (pracovní dny od 7:30 do 16:00), případně prostřednictvím e-mailové adresy: dotazy@sfzp.cz.

Kontaktní osoby pro tuto Výzvu jsou:

Ing. Magda Růžičková, e-mail: magda.ruzickova@sfzp.cz, tel.: +420 267 994 118 vedoucí Oddělení II

Ing. Michal Slezák, e-mail: michal.slezak@sfzp.cz, tel.: +420 267 994 469 ředitel Odboru realizace Národních programů

Přílohy:

1. Formulář Žádosti o poskytnutí podpory

2. Formulář Žádosti o uvolnění finančních prostředků

3. Formulář ZVA

V Praze dne 28.11.2016

Mgr. Richard Brabec

ministr

1 Projektem se rozumí ucelený soubor aktivit financovaných z programu, které směřují k dosažení předem stanovených a jasně definovaných měřitelných cílů. Projekt je realizován v určeném časovém horizontu podle zvolené strategie a s daným rozpočtem.

3 Grafický manuál je k dispozici na www.sfzp.cz sekce Národní program Životní prostředí - Dokumenty ke stažení - Obecné dokumenty