Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2013

CENTRA VYSOCE SPECIALIZOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE V PERINATOLOGII V ČR

Čl. 1

Kontext

Perinatologická centra propojují poskytování zdravotních služeb a zdravotní péče v oborech gynekologie a porodnictví a neonatologie s cílem zajistit kontinuitu péče o těhotnou ženu, plod a novorozence. Tato mezioborová péče vyžaduje těsnou spolupráci, v níž jsou jednotlivé obory vzájemně nezastupitelné. Základním cílem těchto oborů perinatologické péče je poskytování vysoce kvalitní péče o těhotné ženy a novorozence opírající se o nejmodernější poznatky vědy, které vedou k medicínským a organizačním opatřením a pozitivně se promítají do kvality celé populace.

Centralizace pracovišť intenzivní vysoce specializované péče pro závažné těhotenské a novorozenecké patologie umožňuje jak vytvoření a udržení dostatečné erudice všech členů multidisciplinárního týmu, tak zajištění dostupnosti, kvality a efektivity zdravotní péče při zachování nebo dokonce zvýšení kvality poskytované péče. Centralizace umožňuje stanovení jednotných pravidel tak, aby se sjednotila péče na perinatologických pracovištích po stránce technické, materiální a personální.

Centralizace má v neposlední řadě klíčový význam pro postgraduální vzdělávání a je zohledněna v systému specializované přípravy.

Kritéria zařazení poskytovatelů zdravotních služeb do sítě center vysoce specializované zdravotní péče v perinatologii byla připravena týmem složeným ze zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR, zdravotních pojišťoven, odborných společností a zástupců poskytovatelů zdravotních služeb.

Čl. 2

Úvod

Ministerstvo zdravotnictví ČR tímto uveřejňuje výzvu k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované zdravotní péče v perinatologii (perinatologické centrum intenzivní péče - dále jen PCIP) podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách).

Ministerstvo zdravotnictví ČR současně informuje odbornou veřejnost o personálních, materiálně technických a organizačních kritériích, která musí splňovat poskytovatelé zdravotních služeb zajišťující zdravotní péči v PCIP v České republice.

Požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, požadavky na personální zabezpečení a další požadavky nezbytné pro udělení statutu PCIP by měly být splněny ke dni podání žádosti o udělení statutu PCIP. Pokud pracoviště nesplňuje některé z optimálních dílčích materiálně technických kritérií (navyšující nepodkročitelné požadavky dané právními předpisy), může mu být udělen statut s tím, že mu bude stanovena lhůta 2 let pro naplnění příslušného dílčího kritéria.

Územím, pro které má být vysoce specializovaná zdravotní péče v oboru perinatologie poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti vysoce specializované perinatologické intenzivní péče se za optimální pro ČR považuje 12 PCIP; regionální systém diferencované perinatální péče není identický s územně správním (krajským) uspořádáním.

Statut PCIP bude udělen na dobu 5 let.

Součástí této výzvy je doporučený formulář žádosti o udělení statutu perinatologického centra; žádost se stanovenými doklady se předkládá Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Čl. 3

Základní pojmy

Porodnictví jako součást oboru gynekologie a porodnictví zahrnuje komplexní péči o těhotnou ženu a plod do ukončení těhotenství porodem novorozence a do propuštění rodičky do domácí péče. Tuto péči poskytují porodníci.

Neonatologie je certifikovaný obor základního oboru pediatrie, jehož obsahem je komplexní péče o novorozence od narození do 28. dne života nebo do propuštění domů. Tuto péči poskytují neonatologové a pediatři.

Perinatální péče zahrnuje péči o těhotnou ženu a plod od probíhajícího 23. týdne těhotenství do konce těhotenství a následnou péči o novorozence v prvním týdnu života. Principem kvalitní perinatální péče je těsná mezioborová spolupráce porodnictví a neonatologie.

Perinatologie je medicínské odvětví, ve kterém se propojují obory porodnictví a neonatologie s cílem zajistit kontinuitu péče o těhotnou ženu, plod, novorozence a perinatálně ohroženého kojence v systému diferencované, třístupňové regionální péče o těhotné ženy a novorozence. Perinatologie jako interdisciplinární obor vyžaduje těsnou spolupráci odborníků v oborech gynekologie a porodnictví, perinatologie a fetomaternální medicína, neonatologie a dětské lékařství. Perinatologická centra tvoří v rámci zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb funkční celek, v němž je porodnická a neonatologická péče vzájemně nezastupitelná.

Čl. 4

Požadavky na organizaci a personální, technické a věcné vybavení perinatologických center intenzivní péče (PCIP)

PCIP zajišťuje nepřetržitou vysoce specializovanou péči v oborech:

  • gynekologie - porodnictví,
  • neonatologie.

PCIP spolupracují na horizontální úrovni, zvláště pak v akutně vzniklých situacích, aby se usnadnila a urychlila řešení vzniklých problémů na regionální a celonárodní úrovni. Efektivně spolupracují s perinatologickými centry intermediární péče (PCIMP).

a) Gynekologicko - porodnická péče vyhrazená pro PCIP:

  • centralizace předčasných porodů od začátku 24. týdne (23+1) do 31. týdne (31+0),
  • koncentrace závažných těhotenských komplikací a patologií včetně poporodní následné péče,
  • zaměření na vrozené vývojové vady diagnostikované prenatálně a další stavy s možným vitálním ohrožením ženy nebo plodu.

Transport těhotné ženy do PCIP zajišťuje odesílající oddělení. Výkony, které jsou povinnou součástí tohoto typu péče:

  • výkony intenzivní a intermediární perinatologické péče,
  • tokolýza.

b) Neonatologická péče vyhrazená pro PCIP:

Neonatologický úsek PCIP sdružuje úsek péče o fyziologické novorozence s možností rooming in, jednotku intenzivní péče (JIP) a jednotku intenzívní a resuscitační péče (JIRP).

  • diagnostika a léčba všech patologických stavů novorozenců od aktuálně definované hranice viability, a to jak porozených přímo v PCIP tak dovezených do PCIP ze zdravotnických zařízení jiných poskytovatelů zdravotních služeb či terénu;
  • péče o fyziologické novorozence (zabezpečuje podmínky pro fyziologický průběh poporodní adaptace a rozvoj vztahu matka dítě a kojení);
  • zajištění dostupnosti následné péče a sledování vývoje rizikových novorozenců, tzv. centra vývojové péče. Odborné požadavky na centra vývojové péče stanoví Česká neonatologická společnost ČLS JEP.

1. Organizační a personální požadavky PCIP

Organizační struktura PCIP musí být uvedena v provozním řádu poskytovatele zdravotních služeb. Gynekologickoporodnický a neonatologický úsek PCIP jsou přímo podřízeny statutárnímu orgánu poskytovatele. Funkční součinnost porodnického a neonatologického úseku PCIP je koordinována vedoucím PCIP, kterého jmenuje statutární orgán poskytovatele zdravotních služeb, ve kterém bylo perinatologické centrum zřízeno; může jím být buď gynekolog a porodník nebo neonatolog.

1.1. Personální požadavky (úvazky mohou být nahrazeny součtem menších dílčích úvazků, vyjma vedoucích pracovníků):

Minimální nepodkročitelná kritéria pro jednotlivá pracoviště PCIP (neonatologická intenzivní péče 1.- 3.st., lůžkové oddělení neonatologické, intenzivní péče o těhotné, porodní sál, lůžkové odd. gyn. por., ambulance) jsou dána vyhláškou č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, ve znění vyhlášky č. 287/2013 Sb.

a) Gynekologicko - porodnická část PCIP: Vedoucím gynekologicko - porodnického pracoviště PCIP je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví (dle vyhlášky č. 185/2009 Sb., o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů ve znění pozdějších předpisů) s úvazkem 1,0.

Dále nejméně:

  • 1,0 úvazek lékaře se zvláštní odbornou způsobilostí v oboru perinatologie a fetomaternální medicína (možnost doplnění do 3 let),
  • 1,0 úvazek lékaře s doloženou kvalifikací v ultrazvukové gynekologicko - porodnické diagnostice těhotné.
  • Nelékařští zdravotničtí pracovníci splňující požadavky na odbornou a specializovanou způsobilost dle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

Při poskytování zdravotní péče v pracovních dnech od 16:00 hod. do 7:00 hod. následujícího dne a dále v sobotu, v neděli a ve svátek je pro zajištění porodnické části centra na pracovišti:

  • do 1900 porodů / rok - 2 lékaři, z toho vždy jeden lékař se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví,
  • nad 1900 porodů / rok - 3 lékaři, z toho vždy dva lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví,

přičemž jeden z lékařů ve službě se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví je zodpovědný za ultrazvukovou (UZ) diagnostiku v rozsahu své specializované způsobilosti.

Na porodním sále jsou přítomny 24 hod. denně:

  • do 1900 porodů / rok 2 porodní asistentky, z toho alespoň 1 se specializovanou způsobilostí porodní asistentka pro perioperační péči nebo dostupnost 1 všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v perioperační péči,
  • nad 1900 porodů / rok 3 porodní asistentky z toho alespoň 1 se specializovanou způsobilostí porodní asistentka pro perioperační péči nebo dostupnost 1 všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v perioperační péči.

b) Neonatologická část PCIP:

  • Vedoucím neonatologického oddělení s JIRP je dětský lékař se zvláštní odbornou způsobilostí v oboru neonatologie s úvazkem 1,0 (podle vyhlášky č. 185/2009 Sb., o oborech specializačního vzděláváni lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů, ve znění pozdějších předpisů).
  • Minimální počet lékařů je dán rozsahem poskytované péče v daném centru, nutností zajištění této péče po dobu 24 hod. a počtem lůžek v daném centru.
  • Nelékařští zdravotničtí pracovníci splňující požadavky na odbornou a specializovanou způsobilost dle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

V centru musí být dále zajištěna 5 dnů v týdnu dostupnost služeb těchto zdravotnických pracovníků:

  • fyzioterapeut,
  • klinický psycholog,
  • patolog s erudicí v perinatologické problematice.

1.2. Zajištění komplementu a související péče

V místě PCIP musí být zajištěny následující služby, a to buď formou zaměstnanců poskytovatele nebo jinou smluvní formou:

  • v části porodnické:

- anesteziologa s erudicí v problematice porodnické analgesie a anestezie, trvalá dostupnost 24 hodin denně (24/7)

- konziliární služby - internista, chirurg, radiodiagnostik, neurolog, genetik, kardiolog, aj.

  • v části neonatologické:

- anesteziologa s erudicí v problematice neonatologické analgesie a anestezie, trvalá dostupnost 24 hodin denně (24/7)

- dostupnost konziliárních služeb: dětský oftalmolog, dětský kardiolog, dětský chirurg, dětský neurolog, klinický psycholog, urolog s odbornou erudicí pro vrozené uropatie a nefropatie, dětský gastroenterolog, endokrinolog, ortoped s odbornou způsobilostí pro dětský věk

  • laboratorní servis - biochemická, hematologická, mikrobiologická laboratoř

- dostupnost rozšířeného laboratorního servisu: imunologická, genetická, hormonální laboratoř, s možností vyšetření vrozených metabolických vad a sekundárních odchylek, intermediárního metabolismu, možnost vyšetření plodové vody. Dostupnost rozšířeného mikrobiologického servisu - laboratoř zajišťující diagnostiku pomocí monoklonálních protilátek, bakteriologii včetně MIC, diagnostiku chlamydií a mykoplazmat, virologii a serologii,

  • krevní banka nebo transfuzní oddělení
  • lékárna s přípravnou sterilních roztoků pro přípravu parenterální výživy a jiných léčiv
  • radiodiagnostika včetně dostupnosti UZ a CT, event. MR

Nedílnou součástí jsou i další zdravotní služby související s ošetřovatelskou, léčebně rehabilitační, případně další péčí.

Nedílnou součástí regionálního systému diferencované péče o novorozence je přeprava nedonošených nebo patologických novorozenců mezi poskytovateli zdravotních služeb. Je zajišťována zdravotnickou záchrannou službou nebo přepravou pacientů neodkladné péče ve spolupráci s regionálními perinatologickými centry podle regionálních specifik. Vozidlo pro přepravu nedonošených / patologických novorozenců je personálně i věcně a technicky vybaveno podle platných právních předpisů.

2. Požadavky na technické a věcné vybavení PCIP (minimální požadavky)

Nepodkročitelná kritéria pro technické a věcné vybavení vycházejí z vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče.

Přístrojové a prostorové vybavení

a) Gynekologicko - porodnická část PCIP:

  • V rámci PCIP je zajištěno ambulantní sledování patologických těhotenství a prenatální diagnostika na superkonziliární úrovni s příslušným prostorovým a technickým vybavením.
  • Porodní sál s porodními boxy (minimálně 4 porodní boxy - do 1900 porodů / rok ; minimálně 6 porodních boxů - nad 1900 porodů / rok) je vybaven podle vyhlášky č. 92/2012 Sb., příloha č. 4, část II., bod 1.8., z toho dále vyplývá:

- odpovídajícím počtem porodních lůžek

- mobilním lůžkem pro ošetření novorozence

- prepartálními i intrapartálními kardiotokografy v počtu 1 přístroj na 1 porodní lůžko

- ultrazvukovým přístrojem s možností dopplerovských měření.

Při porodním sále je zřízen plně vybavený operační sál pro porodnické operace.

  • Lůžková část gynekologicko - porodnické části PCIP:

- lůžka pro patologická těhotenství

- jednotka porodnické intenzivní péče je navíc vybavena 3 lůžky intenzivní porodnické péče s vybavením odpovídajícím platným právním předpisům včetně ultrazvukového přístroje s možností dopplerovských měření

- jednotka porodnické intermediární péče

- standardní lůžková jednotka s rooming - in.

b) Neonatologická část PCIP:

Lůžková část (včetně minimálního počtu lůžek) - počet lůžek resuscitačních a lůžek intenzívních se zřizuje podle počtu porodů ve spádovém regionu PCIP:

  • jednotka intenzivní a resuscitační neonatální péče (JIRP) - min. 1,5 lůžka / 1000 porodů ve spádovém regionu
  • jednotka intenzivní neonatální péče (JIP) - min. 4,5 lůžka / 1000 porodů ve spádovém regionu (část v PCIP, část v PCIMP)
  • standardní lůžková jednotka
  • lůžka pro matky.

Potřeba lůžek je vyšší v regionech s vyšší koncentrací perinatální a neonatální patologie. Na těchto lůžkách je poskytována neonatální resuscitační péče, intenzivní péče vyššího stupně a intenzivní péče nižšího stupně (kódy OD 00071, 00072, 00075 a 00078 dle vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů).

Na všech úsecích novorozeneckého oddělení musí být centrální rozvody medicinálních plynů a podtlaku (netýká se pokojů rooming-in oddělení fyziologických novorozenců). Vybavení povinně vychází z vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, k tomu je třeba navíc následující specifikace vybavení:

  • pro celé pracoviště (JIRP + IP + standardní lůžková jednotka):

- 1 mobilní ultrazvukový přístroj s 2D s vysokou rozlišovací schopností, M mode, Doppler PW, barevné dopplerovské mapování. Vyšetřovací sondy vhodné pro neonatální zobrazení CNS, vnitřních orgánů, měkkých tkání kloubů a novorozenecké echokardiografie.

- analyzátor krevních plynů s možností vyšetření ABR, krevních plynů, iontů, glykemie, laktátu - vše mikrometody

- 1 ventilátor pro vysokofrekvenční ventilaci HFV

- vybavení pro selektivní plicní vasodilataci

- 1 monitor aEEG

- na každém pracovišti 1 fototerapie na 3 lůžka

- mobilní resuscitační lůžko (IP) na porodním sále. Příslušenství: rususcitátor pro novorozence (Neopuff), pulzní oxymetr, CPAP popřípadě ventilátor s měřením VTE.

- chladící zařízení pro poskytování a monitorování celotělové hypotermie na vybraných pracovištích.

  • JIRP:

- 1 CPAP přístroj na 2 lůžka nebo High Flow Nasal Canula (HFNC).

Doporučené přístrojové vybavení

Pro neonatologickou část monitor NIRS (near infrared spectroscopy), monitor ETCO2 nebo TcCO2.

3. Ostatní požadavky

PCIP na regionální úrovni rozvíjejí společně s léčebně diagnostickou činností i činnost vzdělávací a výzkumnou. Přitom:

- provádějí výzkum v oblasti gynekologie a porodnictví, perinatologie a fetomaternální medicíny, neonatologie nebo se výzkumu účastní. Aby mohlo PCIP tyto role plnit, musí mít zajištěny pracovníky se zkušenostmi v oblasti výzkumu. U pracovišť, která tuto podmínku v době rozhodnutí o udělení statutu nesplňují, lze akceptovat dobu 5 let, do kdy si takového odborníka musí vychovat nebo najít;

- PCIP musí být součástí akreditovaného pracoviště pro specializační vzdělávání lékařů v oboru gynekologie a porodnictví I. event. II. nebo III. typu. Dále má platnou akreditaci pro specializační vzdělávání lékařů v oborech perinatologie a fetomaternální medicína, neonatologie, specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků v oborech ošetřovatelská péče v pediatrii - dětská sestra, ošetřovatelská péče v pediatrii se zaměřením na intenzivní péči v neonatologii, nebo se zaměřením na intenzivní péči v pediatrii a neonatologii;

- podílejí se na pregraduální i postgraduální výuce lékařů a na pregraduálním i postgraduálním vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků, včetně akreditovaných certifikovaných kurzů a vzdělávacích akcí tematicky zaměřených na obory související s péčí o matku a novorozence.

PCIP vedou evidenci hospitalizovaných pacientů, kterým byla poskytnuta zdravotní péče v rámci celého pracoviště. Gynekologicko - porodnické oddělení PCIP provádí pravidelnou analýzu a rozbory případů mateřské mortality

a morbidity (podle kritérií doporučených WHO).

Regionální neonatologické oddělení PCIP provádí komplexní analýzu kvality péče o novorozence.

Minimální počet porodů na pracovišti je periodicky aktualizován odbornou společností (v současné době 1900 porodů za 1 rok).

Minimální počet ošetřených novorozenců v hmotnostní kategorii pod 1500 g je 50 / rok.

Čl. 5

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti PCIP

Poskytovatel zdravotních služeb, který získá statut PCIP. Pravidelně sleduje k 31. 12. daného roku níže uvedené indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra. Sledované indikátory na vyžádání předloží Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Indikátory kvality a výkonnosti centra (s rozlišením transportu in utero a novorozenců v centru narozených, či postnatálně dovezených):

  • Celkový počet porozených novorozenců členěných dle způsobu porodu a četnosti
  • Perinatální úmrtnost v jednotlivých hmotnostních kategoriích s rozlišením mrtvorozenosti a časné novorozenecké úmrtnosti a podílu VVV na těchto úmrtnostech
  • Mateřská mortalita a morbidita (včetně kategorií porodnických intervencí)
  • Počet transportů in utero a počet postnatálních transferů novorozenců
  • Pozdní novorozenecká úmrtnost
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností do 999 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1000 až 1499 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1500 až 1999 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 2000 až 2500 gramů

Definice:

Mrtvorozenost = počet mrtvě narozených dětí s hmotností 500 gramů a více, nebo, není-li hmotnost zjistitelná s gestačním stářím 22. dokončeného týdne gravidity (blíže viz zákon č. 372/2011 Sb.).

Časné novorozenecké úmrtí = úmrtí živě rozeného novorozence v průběhu 1. týdne života

Perinatální úmrtí = součet všech mrtvě rozených a zemřelých v 1. týdnu života

Mateřské úmrtí = úmrtí ženy v těhotenství, při porodu či potratu a v šestinedělí.

Intervence: operační porody, indukce, episiotomie.

Čl. 6

Na perinatologická centra intenzivní péče navazují perinatologická centra intermediární péče, která centralizují předčasné porody od 31+0 týdne. Perinatologická centra intermediární péče (PCIMP) tvoří v systému perinatologické péče nezastupitelnou část sítě poskytovatelů zdravotních služeb v oboru perinatologie, kterou je podle §46 - §52 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění ve znění pozdějších předpisů, povinna zajistit zdravotní pojišťovna.

Čl. 7

Nadále se nepostupuje podle Doporučeného minimálního standardu pro pracoviště poskytující intenzivní a intermediární péči v perinatologických centrech, uveřejněného ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví, částka 9, který byl vydán v září 2003, a v případě PCIP podle Seznamu pracovišť, která jsou oprávněna poskytovat specializovanou perinatologickou péči podle kódů OD 00080 a OD 00082, uveřejněném ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR, částka 2, který byl vydán v únoru 2004.

MUDr. Martin Holcát, MBA
ministr

Příloha

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR
Žádost o udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii - perinatologické centrum intenzivní péče

Identifikační údaje uchazeče o statut centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Statutární orgán

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefon: . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . e-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

FAX: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Poskytovatel zdravotních služeb tímto žádá o udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii.:

Poskytovatel zdravotních služeb prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a jejích přílohách jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž mu bude statut perinatologického centra intenzivní péče udělen a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví ČR změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut centra udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku,

4. souhlasí s tím, aby pro potřeby zhodnocení dosavadní činnosti poskytovala příslušná zdravotní pojišťovna Ministerstvu zdravotnictví ČR potřebné údaje o poskytovaných zdravotních službách (netýká se osobních údajů o pacientech).

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

V . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . dne . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 30 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu:

Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor zdravotních služeb, Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2.

Dokumentace k žádosti poskytovatele zdravotních služeb o udělení statutu
centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii
- perinatologické centrum intenzivní péče

1. Kopie oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

2. Údaje o rozsahu a objemu vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii, kterou je uchazeč o statut centra schopen zajistit.

3. Údaje o technickém a věcném vybavení zdravotnického zařízení uchazeče o statut centra, v němž má být vysoce specializovaná zdravotní péče poskytována, a o jejím personálním zabezpečení.

4. Prohlášení uchazeče o statut centra, že je schopen splnit požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení pro poskytování vysoce specializované zdravotní péče a požadavky na personální zabezpečení této zdravotní péče v rozsahu a ve lhůtě uvedených ve výzvě.

5. Území, pro které má být vysoce specializovaná zdravotní péče poskytována.

6. Výčet zdravotních pojišťoven, s nimiž má poskytovatel zdravotních služeb smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče v odbornostech gynekologie - porodnictví a neonatologie souvisejících s poskytováním perinatologické péče.

7. Kopie statistického výkazu pracoviště za 3 předešlé kalendářní roky pro ÚZIS, bez zřetele k případným změnám osoby vedoucího pracovníka, názvu nebo sídla poskytovatele zdravotních služeb.

8. Počet hospitalizovaných pacientů v rámci celého centra v intervalu od 1.1. do 31.12. posledního ukončeného kalendářního roku:

  • porodnická část

- počet porodů

- počet císařských řezů

  • neonatologická část

- novorozenci pod 1500 g

- novorozenci pod 2000 g

- novorozenci váhové kategorie 2000 - 2500 g.

9. Jména, kopie dokladu o nejvyšší dosažené kvalifikaci a výše úvazků odborného zástupce a všech pracovníků, kteří jsou nositeli výkonů v oborech neonatologie, gynekologie a porodnictví v období od 1.1. do 31.12. posledního ukončeného kalendářního roku. Kopie dokladu vedoucího lékaře o atestaci z gynekologie a porodnictví, perinatologie, fetomaternální medicíny; o atestaci z neonatologie či absolvování certifikovaného kurzu neonatologie, osvědčení ČLK vedoucího lékaře. Počty lékařů centra v předatestační přípravě.

10. Organizační struktura pracovišť, ve kterých bude uvedená péče poskytována a jejich organizační vztah k dalším pracovištím poskytovatele zdravotních služeb.

11. Stručný popis prostorového uspořádání pracoviště, které souvisí s výkony porodnické a neonatologické péče.

12. Výrobní značky a rok výroby přístrojů (zdravotnických prostředků) souvisejících s výkony perinatologické péče - v oborech porodnictví a neonatologie (vypište všechny přístroje uvedené v textu výzvy, včetně těch, na které odkazují právní předpisy).

13. Výčet pracovišť poskytovatele zdravotních služeb, která se podílejí na péči o pacienty perinatologického centra a jejich časová dostupnost.

14. Výčet spolupracujících poskytovatelů zdravotních služeb v regionu i mimo region s popisem oblasti spolupráce (přesná specifikace spolupráce).

15. Kopie výroční zprávy poskytovatele zdravotních služeb za poslední ukončený kalendářní rok.

16. Kopie rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR o udělení akreditace pro specializační přípravu lékařů v oborech gynekologie a porodnictví, neonatologie, perinatální a fetomaternální medicína.

17. Seznam pracovníků, kteří jsou registrovanými školiteli postgraduálního doktorského studia.

18. Seznam přidělených grantů na výzkum a vývoj v oblasti zdravotnictví v oboru perinatologie (gynekologie-porodnictví, neonatologie) za posledních 5 let.

19. Seznam 10 nejkvalitnějších publikací oboru v odborném tisku za posledních 5 let s impakt faktorem minimálně 1.