Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 9,10/2013

REZORTNÍ PŘEDPISY
Jednací řád
Rady Státního fondu životního prostředí České republiky
Preambule

V souladu s ustanovením §1 odst. 6 zákona ČNR č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí, v platném znění a článkem 3 bod 3 statutu Státního fondu životního prostředí České republiky se vydává tento jednací řád Rady Státního fondu životního prostředí České republiky.

Tento jednací řád Rady Státního fondu životního prostředí České republiky upravuje podrobnosti o složení, počtu členů a činnosti Rady Státního fondu životního prostředí České republiky.

Článek 1
Vymezení pojmů

Pro účely tohoto jednacího řádu, pokud není stanoveno jinak:

1. pojmem „Rada“ se rozumí Rada Státního fondu životního prostředí České republiky, která byla zřízena zákonem ČNR č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky a je konzultačním a poradním orgánem ministra životního prostředí;
2. pojmem „Fond“ se rozumí Státní fond životního prostředí České republiky, který spravuje a řídí ministerstvo životního prostředí dle zákona ČNR č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky;
3. pojmem „ministr“ se rozumí ministr životního prostředí;
4. pojmem „podpora“ se rozumí dotace, půjčky, převzetí závazku a další pomoc právnickým a fyzickým osobám.
Článek 2
Úkoly Rady

Rada projednává na svých zasedáních, není-li dále v tomto jednacím řádu stanoveno jinak, otázky tvorby a užití finančních prostředků z Fondu, zejména:

1. posuzuje:
1.1 otázky a koncepci užití prostředků z Fondu,
1.2 roční rozpočet příjmů a výdajů Fondu,
1.3 systém navržených opatření a jejich zabezpečení Fondem,
1.4 návrhy na poskytnutí prostředků z Fondu;
2. opatřuje stanoviskem a doporučením projednané materiály;
3. vyjadřuje se k návrhům (opatřením) na poskytnutí podpory, včetně jejich výše;
4. doporučuje ministrovi výši čerpání prostředků z Fondu pro jednotlivé konkrétní případy;
5. při posuzování předložených materiálů vychází ze zásad ochrany a péče o životní prostředí.
Článek 3
Členství v Radě
1. Návrh na jmenování/odvolání členů Rady předkládá náměstek ministra příslušné sekce pověřené metodickým řízením Fondu. Členy Rady a jejího předsedu jmenuje a odvolává ministr. Členové Rady jsou jmenováni na dobu volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky; členství v Radě však definitivně zaniká až jmenováním nové Rady.
2. Rada má nejméně 17 stálých členů. Rada je složena zejména ze zákonodárných a ekologických odborníků a zástupců státní správy a samosprávy.
3. Členy Rady jsou:
2.1 osm členů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,
2.2 dva členové Senátu Parlamentu České republiky,
2.3 zástupce Ministerstva životního prostředí,
2.4 zástupce Ministerstva financí,
2.5 zástupce Ministerstva pro místní rozvoj,
2.6 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu,
2.7 zástupce Asociace krajů ČR,
2.8 zástupce Svazu měst a obcí,
2.9 zástupce nevládních neziskových organizací.
4. Předsedu Rady vybírá ze členů Rady ministr.
5. Předseda Rady svolává a řídí jednání Rady. Předseda Rady dále zejména:
5.1 řídí činnost Rady,
5.2 předkládá členům Rady návrhy k projednání,
5.3 navrhuje program jednání Rady,
5.4 rozhoduje o tom, zda na jednání Rady budou pozváni hosté.
6. Předseda Rady stanoví místopředsedu Rady, který jej zastupuje v době jeho nepřítomnosti. Jednání Rady řídí její předseda nebo jím pověřený člen Rady.
Článek 4
Příprava zasedání Rady
1. Rada se schází v průběhu celého roku, zpravidla šestkrát ročně.
2. Pokud nebyl termín zasedání stanoven na předchozím jednání Rady, určuje tento termín předseda Rady, ministr nebo náměstek ministra příslušné sekce, zodpovědný za metodické řízení Fondu.
3. Členové Rady jsou povinni se každého zasedání Rady zúčastnit, v případě neúčasti je člen povinen se omluvit minimálně dva dny před termínem zasedání Rady. Pokud se člen Rady Fondu neúčastní více jak dvakrát za rok jednání osobně ani prostřednictvím jím zmocněného náhradníka, může být z Rady odvolán. V případě hlasování per rollam, viz čl. 5, odst. 6 tohoto jednacího řádu, nemůže za členy hlasovat pověřený náhradník.
4. Pozvánky na zasedání jsou zasílány členům Rady nejméně 5 (pět) pracovních dnů před stanoveným termínem zasedání Rady. Uvedená lhůta se nepoužije při přijetí usnesení mimo zasedání podle článku 5, odst. 6 tohoto jednacího řádu.
5. Program zasedání Rady navrhuje předseda Rady; o návrhu programu jsou členové Rady informováni nejlépe předem. Program Rady je schvalován při zahájení jednání Rady, po projednání případných návrhů na jeho změny. Návrhy na změny programu jsou oprávněni předkládat všichni členové Rady. K návrhu na změny programu se vyjadřují a schvalují členové Rady.
6. Materiály a odborné podklady pro zasedání Rady připravuje Fond, který dále administrativně a organizačně zabezpečuje činnost Rady.
Článek 5
Jednání Rady
1. Jednání Rady jsou neveřejná. Z pověření předsedy Rady nebo ministra mohou být přizváni na jednání Rady hosté.
2. Jednání Rady je usnášeníschopné při účasti nadpoloviční většiny členů Rady. Schvalování materiálu předkládaného Radě je taktéž podmíněno souhlasem nadpoloviční většiny přítomných členů Rady. O závěrech z jednání k jednotlivým bodům rozhoduje Rada veřejným hlasováním.
3. Nemůže-li se člen ze závažných důvodů zúčastnit jednání, může na zasedání za sebe vyslat svého zástupce s písemným plným zmocněním, maximálně však dvakrát do roka.
4. Doporučení, stanoviska a návrhy Rady předkládá Rada ministrovi prostřednictvím Fondu.
V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy, místopředsedy nebo v zastoupení jimi písemně pověřeného člena Rady.
5. Z každého jednání Rady se pořizuje ve lhůtě 5 pracovních dnů zápis, který podepisuje předseda nebo jím určený člen Rady. Stejný postup je uplatněn při jednání per rollam.
6. Rada může přijímat navrhované usnesení i mimo zasedání Rady formou per rollam. V takovém případě osoba, která je jinak oprávněna svolat zasedání Rady, předloží návrh usnesení Rady členům Rady k vyjádření s oznámením lhůty, ve které mají členové Rady učinit písemné vyjádření prostřednictvím e-mailu a/nebo faxem. Pokud se v této lhůtě k návrhu usnesení člen Rady Fondu nevyjádří, je to považováno, že se hlasování nezúčastnil. Rada je usnášeníschopná, zúčastní-li se hlasování mimo zasedání Rady nadpoloviční počet členů Rady. K přijetí usnesení Rady je potřeba nadpoloviční počet hlasujících členů Rady. Pověřený zaměstnanec Fondu, který předložil návrh usnesení, pak oznámí výsledky hlasování jednotlivým členům Rady. Zaslání návrhu usnesení Rady i vyjádření členů Rady k návrhu usnesení může být provedeno faxem a/nebo e-mailem.
Článek 6
Externí spolupráce
1. Rada si může vyžádat dílčí stanoviska odborných pracovníků a požádat o spolupráci odborníky nebo odborné instituce, kteří nejsou jejími členy (dále jen „experti“).
2. Experti se mohou na pozvání předsedy Rady účastnit jejího jednání „ad hoc“ jako hosté k určité problematice, dle článku 5, odst. 1 tohoto jednacího řádu, nebo mohou zpracovávat expertízy na základě zadání Rady nebo ministra.
Článek 7
Závěrečná ustanovení
1. Zrušuje se jednací řád účinný od 14. listopadu 2012, č.j.: 93823/ENV/12
2. Tento jednací řád nabývá účinnosti dnem podpisu ministra.

V Praze dne 5.9.2013

Mgr. Tomáš Jan Podivínský
ministr