Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1,2/2013

SDĚLENÍ
odboru odpadů Ministerstva životního prostředí týkající se ročních zpráv o plnění povinností výrobců elektrozařízení a zpracovatelů podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech („zákon o odpadech) a vedení evidence při nakládání s vozidly s ukončenou životností podle vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady („vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady“)

Způsob předávání příloh ročních zpráv podle tabulky č. 6. vyhlášky č. 352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady („vyhláška“) ze strany ohlašovatelů - provozovatelů kolektivních systémů - na Ministerstvo životního prostředí

Z důvodu problematického zasílání samostatných příloh ročních zpráv podle vyhlášky prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP), které svým rozsahem v případě provozovatelů kolektivních systémů překračovaly v uplynulém ohlašovacím období maximální limit přenosu datových souborů, které je možné zasílat prostřednictvím systému datových schránek, mohou provozovatelé kolektivních systémů předávat dokumenty, které nejsou samostatně popsány datovým standardem o odpadech a které jsou součástí tabulky č. 6 přílohy č. 4 vyhlášky Ministerstvu životního prostředí prostřednictvím technického nosiče dat (např. CD, DVD). Tento technický nosič dat bude předán podatelně MŽP.

Úprava metodiky pro ohlašování elektrozařízení skupiny 5/5a v rámci roční zprávy podle vyhlášky v návaznosti na metodiku Evropské komise

V návaznosti na aktuální metodiku „How to report on Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) according to Commission Decision 2005/369/EC“ vydanou dne 7. května 2012 Evropskou komisí (Eurostat) se navrhuje specifická změna v provádění roční zprávy o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a elektroodpadů ve skupině 5 elektrozařízení.

Skupina 5a - zářivky a výbojky, která je součástí skupiny 5 - osvětlovací zařízení, se nadále vyplňuje samostatně v každé z tabulek č. 1, 2, 3 a 5 přílohy č. 4 vyhlášky, a to z důvodu samostatně stanovených cílů opětovného použití a materiálového využití dle §37m odst. 3 písm. d) zákona o odpadech. Pro odstranění duplicit v ročním hlášení se navrhuje ohlašovat v uvedených tabulkách samostatně vyplňovanou skupinu 5 bez zahrnutí zářivek a výbojek, a to počínaje hlášením za rok 2012.

Vedení evidence elektroodpadů ze strany zpracovatelů

Odbor odpadů Ministerstva životního prostředí žádá zpracovatele elektroodpadu, aby pro účely vedení průběžné evidence nepoužívali tabulku č. 1 - Číslování pouze pro evidenci odpadů vzniklých zpracováním elektroodpadů, která je v příloze č. 8 vyhlášky. Odpady vzniklé zpracováním elektrozařízení a elektroodpadů se zařazují postupem dle Katalogu odpadů (vyhláška č. 381/2001 Sb.) v platném znění. Při zařazování vzniklých odpadů je však nutné vždy uvést skupinu elektrozařízení dle Tabulky č. 2 - Skupiny elektrických a elektronických zařízení, ze které odpad vznikl.

Tímto navazujeme na sdělení odboru odpadů uvedené v březnu roku 2007 ve Věstníku Ministerstva životního prostředí (Ročník XVII, částka 3, sdělení č. 5), na jehož základě majorita zpracovatelů elektroodpadů již od zařazování pod kódy odpadu skupiny 50 upustila. Ani připravovaná legislativa v této chvíli s jejich použitím nepočítá.

Vedení evidence o produkci a nakládání s odpady podle vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady, u právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která se zbavuje vybraného vozidla s ukončenou životností (motorové vozidlo vymezené zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jako vozidlo kategorie M1 nebo N1 anebo tříkolové motorové vozidlo).

Při prvním převzetí autovraku, když bylo zároveň vydáno potvrzení o převzetí autovraku dle §37b zákona o odpadech, se jako kód nakládání (převzetí) použije kód BN30, který se pro tento účel bude používat i v ročním Hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Oprávněná osoba dle zákona o odpadech, tedy zařízení ke sběru či zpracování autovraků, přijme vozidlo pod katalogovým číslem pro autovrak dle Katalogu odpadů (vyhláška č. 381/2001 Sb., Katalog odpadů), zaznamená to ve své evidenci (160104*,160106) a při jeho prvním převzetí označí kódem nakládání s odpadem BN30 a to bez ohledu na typ subjektu, tedy zda přijímá autovrak od občana, obce či od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání.

Právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání ve své evidenci o produkci a nakládání s odpady podle vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady nevede vznik odpadu (vybraného autovraku) a ani jeho předání oprávněné osobě dle zákona o odpadech, ale tato osoba si pro případnou kontrolu ze strany České inspekce životního prostředí uschová protokol o ekologické likvidaci vozidla.

Dr. Ing. Lubomír Chytka
ředitel odboru odpadů