Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 2/2013

OZNÁMENÍ O NOVÉM ZNĚNÍ TEXTU

Standardy zdravotní péče - „Národní radiologické standardy - Nukleární medicína“.

Soubor doporučení a návod pro tvorbu místních radiologických postupů (standardů) na diagnostických a terapeutických pracovištích nukleární medicíny v České republice - uveřejněné ve Věstníku MZČR částka 8/2012.

Ministerstvo zdravotnictví oznamuje, že v souladu s požadavky zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů, je nově upraveno znění článku 6.2.

Nový text článku 6.2 Druhy a frekvence provozních zkoušek zobrazovacích systémů (kontrola kvality) počínaje třetím odstavcem článku zní:

Specifická problematika nezobrazovacích zařízení:

a) Specifická problematika kontroly kvality měřidel aktivity RF.

V souladu se zákonem č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů, a s vyhláškou MPO č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů, jsou měřidla aktivity diagnostických a terapeutických preparátů aplikovaných in vivo pacientům stanovenými měřidly a podléhají jednou za rok povinnému ověření.

b) Specifická problematika měřidel pro kontrolu dodržování limitů v oblasti radiační ochrany.

Pracoviště NM musí být vybaveno měřidly pro kontrolu dodržování limitů v oblasti radiační ochrany (měřidla dávkového příkonu, měřidla plošné kontaminace). V souladu se zákonem č. 505/1990 Sb., a vyhláškou č. 345/2002 Sb., jsou tato měřidla stanovenými měřidly a podléhají jednou za dva roky povinnému ověření.

Věstník je volně přístupný na webových stránkách MZ: www.mzcr.cz

MUDr. Ferdinand POLÁK, Ph.D.
náměstek pro zdravotní péči