Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 1/2010

Ministerstvo zemědělství

Odbor živočišných komodit

Čj.: 8288/2010-17210

V Praze dne 8.3.2010

VYHLÁŠENÍ TESTAČNÍHO ZAŘÍZENÍ A METODIKY

PRO TESTOVÁNÍ FINÁLNÍCH HYBRIDŮ PRASAT

Na základě §6 odst. 4 písm. g) zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů, Ministerstvo zemědělství vyhlašuje pro testování finálních hybridů prasat testační zařízení:

Biologická testační stanice Lípa (Lípa 121, PSČ: 582 57)

provozovaná Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně (ÚKZÚZ)

kontakt: ÚKZÚZ, sekce úřední kontroly, Hroznová 2 Brno, 656 06

telefon: 543 548 241

Metodika pro testování finálních hybridů prasat
1. Úvod:
Chovatelský podnik prasat:
- poskytuje k testování finální hybridy podle schváleného šlechtitelského programu do 1 roku od zahájení prodeje na domácím trhu, poté vždy do 3 let od ukončení předchozí testace
ÚKZÚZ:
- provádí testaci, vyhodnocuje její výsledky a chovatelskému podniku je předává formou „Osvědčení o provedené testaci a dosažené užitkovosti"
- výsledky testování poskytuje Ministerstvu zemědělství do tří měsíců po skončení testování
Mezi chovatelským podnikem a ÚKZÚZ se uzavírá smlouva o testování podle této metodiky, která určuje mimo jiné termíny naskladnění finálních hybridů prasat.
2. Způsob provedení testace finálních hybridů prasat:
- u každého testovaného finálního hybrida je prověřováno nejméně 100 ks prasat v poměru pohlaví 1:1/prasničky:vepříci/ nejméně po 5 otcích a z 10 matek /po jednom otci se povoluje potomstvo maximálně od 3 matek v poměru pohlaví 1:1/
- hybridi jsou testováni ve 2 po sobě jdoucích turnusech, každý o 50 kusech v poměru pohlaví 1:1.
- prasata vybraná k testaci jsou v chovatelském podniku označena individuálním trvalým způsobem, při převozu na testační stanici jsou doprovázena dokladem o původu (s údaji o matce, otci, o počtu dochovaných selat ve vrhu, o pořadí vrhu, o datu narození) a veterinárním osvědčením o zdravotním stavu
- do testace jsou zařazena pouze zdravá prasata odpovídajícího vývinu v živé hmotnosti od 20 do 28 kg
- při převzetí prasat na testační zařízení je zjištěna živá hmotnost, ověřuje se označení zvířat a doklady o původu
- prasata jsou naskladňována do jedné testační haly, do kotců pro 8 až 12 kusů tak, aby podlahová plocha na 1 kus činila minimálně 1 m2
- po naskladnění prasat probíhá přípravné období / adaptace na prostředí a krmivo/
- vlastní testační výkrm probíhá od průměrné živé hmotnosti testované skupiny 30 kg do dosažení průměrné živé hmotnosti 113 kg /+ 4 kg/
- po ukončení testačního výkrmu jsou všechna prasata poražena, jatečně upravená těla zatříděna dle klasifikační stupnice SEUROP a stanoveny ukazatele jatečné hodnoty (viz příloha)
3. Krmení:
- po celou dobu testačního výkrmu jsou prasata krmena ad-libitním způsobem suchou granulovanou kompletní krmnou směsí „TESTA"
- ke krmení se používá samokrmítek, napájení pomocí kolíkových napaječek
- každá šarže kompletní krmné směsi je laboratorně analyzována na obsah živin a energie - použité suroviny jsou předem laboratorně ověřeny
- směsi jsou na testační stanici dodány v pytlích, z každé šarže je odebrán průměrný referenční vzorek, který je uchován do doby ukončení testace
4. Sledovaná kriteria:
4.1. Výkrmová část:
- zjišťuje se živá hmotnost a přírůstky živé hmotnosti vážením v průměrné živé hmotnosti testované skupiny 65 kg /+ 2 kg/ a při ukončení testování
- zjišťuje se spotřeba krmiva na 1 kus a na 1 kg přírůstku živé hmotnosti v průměrné živé hmotnosti 65 kg /+ 2 kg/ a při ukončení testování
4.2. Jatečná hodnota a kvalita masa:
- do 45 minut po porážce, očištění a vykolení se každé prase za tepla rozpůlí a zváží
- provede se klasifikace jatečně upravených těl (JUT) / klasifikační stupnice SEUROP/ podle nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společném organizaci trhů) a nařízení Komise (ES) č. 1249/2008 ze dne 10. prosince 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro zavádění klasifikačních stupnic Společenství pro jatečně upravená těla skotu, prasat a ovcí a pro ohlašování jejich cen, ve znění pozdějších předpisů
- zjistí se poměr hmotnosti JUT, kdy jatečně upraveným tělem prasete se rozumí vykrvené a vykolené tělo poraženého prasete, bez jazyka, štětin, špárků, pohlavních orgánů, plstního sádla, ledvin a bránice v referenční úpravě k živé hmotnosti prasete v den ukončení výkrmové části testace
- změří se pH masa v nejdelším hřbetním svalu na úrovni posledního žebra (pH 1 - 45 min po porážce, pH 24 - 24hodin po porážce)
- 24 hod po porážce a vychladnutí na 2 až 5 °C se obě půlky zváží s přesností na 0,5 kg a zjistí se výška hřbetního tuku
- po bourání levé půlky se zjistí hmotnost hlavních masitých částí s přesností na 0,02 kg a stanoví se podíl hlavních masitých částí z JUT
- stanoví se podíl masa kýty z JUT
- zjistí se % libového masa
- u odebraného vzorku masa z pečeně se stanoví odkap šťávy a % intramuskulárního tuku
5. Závěr
Závěrečná zpráva bude vypracována a předána chovatelskému podniku prasat, Ministerstvu zemědělství a České plemenářské inspekci.
Ruší se Vyhlášení testačního zařízení a metodiky pro testování finálních hybridů prasat uveřejněné ve Věstníku Ministerstva zemědělství pod č. 2. vydané v prosinci 2006, č.j.: 42925/2006-17000.
Postup zjišťování ukazatelů jatečné hodnoty:
 
Ukazatel
 
Způsob zjišťování
 
Postup zjišťováni
 
výška hřbetního tuku
 
měřením a výpočtem průměrné výšky hřbetního tuku s přesností na 1 mm,
 
v nejkratší spojnici od vnějšího kraje kůže po horní okraj povázky oddělující hřbetní tuk od svaloviny ve třech bodech
1. ke středu druhého hrudního obratle,
2. ke středu posledního hrudního obratle,
3, ke středu prvního křížového obratle
 
hlavní masité části
 
bouráním a vážením jednotlivých partií s přesností na 0,02 kg
 
1. krkovička se oddělí od pečeně za 6. hrudním obratlem
2. pečeně i bok se za posledním hrudním obratlem přeřízne kolmo na páteř, bok se oddělí od pečeně 1 cm od musculus iliocostalis.; žebírka nesmějí být delší než 5 cm od horního okraje svalu pečeně,
3. plocha nejdelšího hřbetního svalu a tukového krytí za posledním hrudním obratlem na čerstvém řezu ; tuk se od pečeně oddělí tak, aby vnější strana pečeně byla bez tukového krytí,
4. plec s kostmi bez kolínka se tvaruje kruhovým řezem, oddělí se odtažením od předku, proříznutím povrchových prsních svalů a řídkého, tukem prorostlého vaziva, chrupavka lopatky se odlomí a plec odřízne tak, že chrupavka zůstává při předku; celá vnější strana plece musí být bez tukového krytí, nožička se od plece oddělí v nejspodnější části kloubu zápěstního, kolínko se oddělí sekem od plece v loketním kloubu tak, že výběžek kosti loketní (okovec) zůstává u plece,
5. kýta s kostmi se od předku oddělí rovným řezem kolmo na páteř mezi posledním a předposledním obratlem bederním; od kýty se oddělí paždík, křížová kost, nožička v nejspodnější části kloubu hleznového a kolínko řezem kolmo na kolenní kloub (češku), sejme se kůže a tuk, aby kýta byla na povrchu bez tukového krytí,
6. takto opracovaná kýta se zváží a zjištěná hmotnost se připočítá k hmotnosti krkovičky, pečeně a plece s kostmi bez kolínka; ze součtu těchto hmotností se stanoví procento hlavních masitých částí z hmotnosti jatečné půlky.
Z ukazatelů výkrmnosti, jatečné hodnoty a kvality masa se hodnotí:
 
a) živá hmotnost zvířete v den ukončení výkrmové části testace
 
v kg
 
b) stáří zvířete v den ukončení výkrmové části testace
 
ve dnech
 
c) průměrný denní přírůstek ve výkrmové části testace
 
v g
 
d) poměr hmotnosti JUT k živé hmotnosti zvířete v den ukončení výkrmové části testace
 
v procentech
 
e) zatřídění JUT
 
podle systému SEUROP
 
f) spotřeba krmné směsi a metabolizovatelné energie
(na 1 kg přírůstku)
 
v kg
 
g) podíl hlavních masitých částí z JUT
 
v procentech
 
h) podíl masa z kýty z JUT
 
v procentech
 
i) průměrná výška hřbetního tuku
 
v cm
 
j) libové maso
 
v procentech
 
k) vybrané znaky kvality masa
 
pH, odkap šťávy, intramuskulárního tuku
Ing. Jiří Machek, v. r.
ředitel odboru živočišných komodit