Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2010

STABILIZAČNÍ DOHODA PRO NELÉKAŘSKÁ POVOLÁNÍ

evidenční číslo stabilizační dohody:

Česká republika - Ministerstvo zdravotnictví
Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2
IČ: 0002 4341
Jednající (kým) ......................................................................................
Funkce: .................................................................................................
(dále jen „Ministerstvo“)
a
Titul, příjmení, jméno ............................................................................
Adresa trvalého pobytu: .......................................................................
Kontaktní adresa: .................................................................................
Datum narození: ..................................................................................
Místo narození: .....................................................................................
(dále jen „rezident“)
uzavírají v souladu s ustanovením §60 odst. 4 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti k výkonu nelékařských povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povolání), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“), a ve smyslu §51 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, tuto
S T A B I L I Z A Č N Í D O H O D U
(dále jen „tato dohoda“)
I.
1. Na základě výsledku výběrového řízení na schválené rezidenční místo, konaného v souladu s ustanovením §60b odst. 1 zákona č. 96/2004 Sb. provedeného zdravotnickým zařízením s rezidenčním místem (název, sídlo, IČ) ............................................................................................... byl rezident vybrán na rezidenční místo v oboru specializačního vzdělávání ........................................................................... (dále jen „obor“). Rezidenčním místem je školící místo ve zdravotnickém zařízení, na němž je účastníkovi specializačního vzdělávání spolufinancováno specializační vzdělávání ze státního rozpočtu, kdy školícím místem je pracovní místo v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, ve stanoveném oboru specializačního vzdělávání v akreditovaném, nebo neakreditovaném zařízení podle této dohody.
2. Doba trvání specializačního vzdělávání podle vzdělávacího programu v oboru činí ............... měsíců.
II.
V souladu s §60a odst. 2 a 3 zákona č. 96/2004 Sb. Ministerstvo poskytne dotaci na žádost zdravotnického zařízení včetně mzdových nákladů ve výši ..................................... Kč ročně na celou dobu trvání specializačního vzdělávání podle vzdělávacího programu dle čl. I. odst. 2, tj. maximální celkovou částku .............................. Kč (slovy: ............................................................................................. korun českých).
III.
1. Rezident prohlašuje, že si je vědom svých povinností uložených ustanovením §60c odst.1 a 2 zákona č. 96/2004 Sb., a to:
a) řádně plnit všechny požadavky vzdělávacího programu a dbát pokynů školitele,
b) dokončit specializační vzdělávání úspěšným absolvováním atestační zkoušky, a to nejpozději v termínu dle délky vzdělávacího programu, zvýšeném maximálně o 3 roky, tj. nejpozději do ..........................
c) vykonávat povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka po dobu nejméně 5 let od data ukončení specializačního vzdělávání na území České republiky v oboru ............................................, ve kterém získal specializovanou způsobilost jako rezident, a to jako zaměstnanec poskytovatele zdravotních služeb nebo jako poskytovatel zdravotních služeb.
d) Setrvat v pracovním poměru se zdravotnickým zařízením s rezidenčním místem, a to do doby ukončení specializačního vzdělávání atestační zkouškou.
2. Pokud zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník vykonává zdravotnické povolání v oboru, ve kterém získal specializační vzdělávání, v nižším rozsahu než v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, potřebná délka výkonu povolání se úměrně prodlužuje. Do doby výkonu zdravotnického povolání se započítává doba pracovní neschopnosti a doba mateřské dovolené, popřípadě doba rodičovské dovolené otce, nejvíce však v rozsahu délky mateřské dovolené; v souhrnu se však nejvýše započte 6 měsíců v kalendářním roce. Vojenská činná služba se započítává, byla-li vykonávána v příslušném povolání podle tohoto zákona.
3. Rezident se zavazuje
a) neprodleně písemně oznamovat Ministerstvu nebo prostřednictvím Ministerstvem pověřeného administrátora po celou dobu trvání závazku z této stabilizační dohody veškeré změny týkající se specializačního vzdělávání a změny týkající se jeho osoby nebo doručování písemností, tj. zejm. změnu svého jména a příjmení, adresy svého trvalého pobytu nebo kontaktní adresy. Administrátorem pověřeným Ministerstvem pro účely této dohody je společnost Global Health Service s.r.o., Šultysova 728/11, Praha 6., (dále jen „pověřený administrátor“).
b) oznámit Ministerstvu prostřednictvím pověřeného administrátora písemně vždy do 31. ledna příslušného kalendářního roku zda a jakým způsobem splnil povinnosti vyplývající ze zákona č. 96/2004 Sb. za minulý kalendářní rok.
IV.
1. Při porušení povinnosti podle §60c zákona č. 96/2004 Sb. (viz čl. III. odst. 1 této dohody) je rezident povinen uhradit náklady vynaložené ze státního rozpočtu na jeho rezidenční místo, a to v rozsahu, za podmínek a způsobem stanoveným na základě této dohody, a to:
a) poměrnou část vynaložených nákladů ve výši dosud nesplněné části závazku vyplývající z porušení zákona, jak je zdůrazněno v čl. III. odst. 1 písm. a), b) a d) dohody; rezident vrátí prostředky zdravotnickému zařízení ve lhůtě shora uvedené; za tímto účelem sdělí zdravotnické zařízení rezidentovi neprodleně písemně částku k úhradě a číslo účtu, vč. identifikačních údajů, na který rezident finanční prostředky vrátí;
b) poměrnou část vynaložených nákladů ve výši dosud nesplněné části závazku vyplývající z porušení zákona, a to co do porušení povinnosti vykonávat povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka po dobu nejméně 5 let od data ukončení specializačního vzdělávání na území České republiky v oboru, ve kterém získal specializovanou způsobilost jako rezident, jak je zdůrazněno v čl. III. odst. 1 písm. c) této dohody; rezident vrátí prostředky na účet ministerstva, které bude rezidenta za tímto účelem informovat obdobně dle předchozího písmene
2. Povinnost úhrady dle odst. 1 tohoto článku rezidentovi vznikne dnem porušení této dohody. Úhrada je splatná do 15 kalendářních dnů od výzvy k úhradě učiněné Ministerstvem nebo pověřeným administrátorem. Výzva Ministerstva nebo pověřeného administrátora obsahuje zejm. výši dlužné částky k úhradě připadající na náklady vynaložené na specializační vzdělávání rezidenta v oboru (dále jen „dlužná částka“) a způsob úhrady.
3. Rezident může požádat Ministerstvo, aby mohl vrátit dlužnou částku z této dohody formou pravidelných měsíčních splátek. V žádosti rezident uvede odůvodnění žádosti o vrácení nákladů touto formou a navrhne výši pravidelné měsíční splátky. O žádosti rozhodne Ministerstvo. Ministerstvo může žádost odmítnout nebo změnit výši měsíčních splátek i bez uvedení důvodů.
V.
V případě zániku zdravotnického zařízení s rezidenčním místem bez nástupnické osoby umožní Ministerstvo dokončení specializační přípravy rezidenta na rezidenčním místě v jiném zdravotnickém zařízení, za podmínky, že toto zařízení přijme rezidenta do pracovněprávního vztahu a prokáže splnění podmínek stanovených pro přidělení dotace.
VI.
Ministerstvo rozhodne o upuštění od povinnosti podle článku IV., jestliže splnění povinnosti rezidenta stanovené v zákoně č. 96/2004 Sb. prokazatelně bránila překážka, jež nastala nezávisle na vůli rezidenta a bránila mu ve splnění jeho povinností a jestliže nebylo možné předpokládat, že by rezident tuto překážku odvrátil nebo překonal, a dále že by v době vzniku závazku tuto překážku předvídal. Účinky vylučující odpovědnost jsou omezeny pouze na dobu, dokud trvá překážka, s níž jsou tyto účinky spojeny (§60c odst. 3 zákona č. 96/2004 Sb.).
VII.
V případě, že rezident bude povinen k úhradě poměrné části nákladů vynaložených na jeho specializační vzdělávání v oboru podle článku IV., nebude-li rozhodnuto o upuštění od povinnosti podle čl. VI, je si rezident vědom, že nebude-li příslušná dlužná částka uhrazena v rozsahu, za podmínek a způsobem podle této dohody, bude vymáhána soudní cestou.
VIII.
1. Vybraný uchazeč se rezidentem stává dnem uzavření této dohody.
Tato dohoda je uzavřena dnem podpisu oběma smluvními stranami.
2. Ostatní práva a povinnosti účastníků této dohody se řídí právním řádem České republiky, zejména zákonem č. 96/2004 Sb., zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.
3. Tato smlouva je vyhotovena ve 3 stejnopisech, z nichž rezident obdrží jeden stejnopis a Ministerstvo dva stejnopisy, z nichž jeden obdrží akreditované zařízení s rezidenčním místem.
 
V .................................... dne ..........................
 
V .................................... dne ..........................
 
.........................................................................
 
.........................................................................
 
Česká republika - Ministerstvo zdravotnictví
 
rezident