Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 1/2005

Ministerstvo zemědělství

Sekce strukturální

Č. j.: 43656/2004-16000

V Praze dne 10.12.2004

Metodický pokyn

k postupu státních podniků Povodí při poskytování náhrad za

omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodních zdrojů

- dle §30 odst. 9 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně

některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů

Čl. 1
Úvodní ustanovení
1. Tento metodický pokyn upravuje náležitosti prokázání omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodních zdrojů (speciální ochrana vod) a posuzování oprávněnosti nároku ve smyslu §30 odst. 9 vodního zákona.
2. Náhrada za omezení užívání nemovitostí bude vlastníkům a oprávněným uživatelům (§126 odst. 1 vodního zákona) vyplacena po splnění podmínek dále uvedených v tomto metodickém pokynu.
3. Za omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodních zdrojů (§30 vodního zákona) se považují pouze ta omezení, která vznikla z rozhodnutí vodoprávních úřadů o stanovení nebo změně ochranných pásem. Za omezení užívání nemovitostí, ve smyslu tohoto ustanovení vodního zákona se nepovažují omezení a povinnosti vyplývající z platných právních předpisů, zejména:
- zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (§33 odst. 2 a prováděcí předpis k tomuto ustanovení - Nařízení vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a používáni a skladování hnojiv a statkových hnojiv; střídání plodin a provádění protierozních opatření v těchto oblastech)
- zákona č. 289/1995 Sb.; o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů
- zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů a prováděcího předpisu - vyhl. č. 13/1994 Sb.
- zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně, přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
- zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
- zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování á stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Čl. 2
Doklady prokazující omezení
1. Žádost o poskytnutí náhrady za omezení užívání by měla obsahovat tyto údaje: jméno, příjmení a trvalý pobyt fyzické osoby, popř. též její obchodní firmu a místo podnikání, je-li podnikatelem, název nebo obchodní firmu; IČ a sídlo právnické osoby.
2. K žádosti o náhradu za omezení užívání pozemků a staveb v ochranném pásmu vodárenské nádrže se pro posouzení oprávněnosti nároku doloží:
- výpisem z katastru nemovitostí ne starším 3 měsíců
- při žádosti o náhradu za omezení užívání pozemků:
- kopií mapy katastru nemovitostí (snímkem)
- výčtem pozemků a výměrou pozemků nacházejících se v ochranném pásmu
- nabývacím titulem k nemovitosti, popřípadě jiným dokladem opravňujícím k užívání nemovitosti (např. nájemní smlouva)
- v případě, že je žadatelem jiná osoba než vlastník pozemků, předkládá žadatel (např. uživatel) plnou moc udělenou vlastníkem pozemků zmocňující k vyřízení náhrady za omezení užívání a její výši. Náhrada může být této osobě vyplacena, jen pokud tak výslovně stanoví plná moc
- výčet jednotlivých omezení vyplývajících pro žadatele z rozhodnutí p stanovení nebo o změně ochranných pásem vodárenských nádrží
- porovnání původního způsobu hospodaření s hospodařením podle omezujících podmínek včetně návrhu výše požadované úhrady; tento podklad lze nahradit dohodou o paušální náhradě.
3. Státní podnik Povodí (dále jen „povinný“) posoudí oprávněnost i výši požadované náhrady, k čemuž si může zajistit zpracování odborného posudku.
Čl. 3
Vyplácení náhrady
1. Pokud povinny uzná oprávněnost i výši požadované náhrady a byly-li žadatelem předloženy všechny doklady dle čl. 2, učiní povinný žadateli písemný návrh smlouvy, která bude splňovat náležitosti předepsané obecně platnými právními předpisy.
2. Dohodnutou výši plnění je možné rozdělit do jednotlivých (např. ročních) splátek, event. např. v případě technických opatření vyplatit i jednorázově.
3. Návrh smlouvy bude obsahovat i ustanovení upravující vzájemné vztahy smluvních stran (např. možnost kontroly dodržování podmínek daných rozhodnutím vodoprávního úřadu o stanovení nebo změně ochranného pásma, povinnost příjemce nahlásit změny mající vliv na stanovení výše náhrady apod.) a důvody opravňující k ukončení smlouvy (např. zrušení, nebo změna rozhodnutí o stanovení nebo o změně ochranného pásma, změna v osobě vlastníka pozemků nebo změna jiných skutečností, rozhodných pro posouzení oprávněnosti omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodních zdrojů).
4. Nebude-li žadatel s předloženým návrhem smlouvy (event. s postupem dle tohoto metodického pokynu) souhlasit, poučí jej povinný o možnosti využít práva obrátit se na soud dle §30 odst. 9 vodního zákona (soud rozhoduje o jednorázové náhradě).
Čl. 4
Přechodné ustanovení
1. Uplatnění náhrad za omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodárenských nádrží v souvislosti s hospodařením na zemědělské půdě upravuje „Metodický pokyn k uplatnění náhrad za omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech vodárenských nádrží podle §19 odst. 5 a 6 zákona č. 138/1973 Sb., o vodách ve znění zákona č. 14/1998 Sb.“ vydaný ve Věstníku MZe částka 3 dne 19.4.1998 pod č. j. 464/98 - 5000, a to až do doby, kdy budou všechna ochranná pásma stanovena nově podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
2. Smlouvy uzavřené dle metodického pokynu uvedeného v předchozím odstavci zůstávají v platnosti po dobu, na kterou byly uzavřeny.
Čl. 5
Účinnost
Tento metodický pokyn nabývá účinnosti dnem podpisu.
Ing. Karel Mach, v. r.
náměstek ministra