Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2008

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

6.

 
UVEŘEJŇOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTA NA ÚŘEDNÍ DESCE
- SDĚLENÍ
 

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Čj.: MZDR - 36 420/2008

REF.: PhDr. Miloslava Štilcová, tel. 22497 linka 2381

Na Ministerstvo zdravotnictví jsou opakovaně uplatňované dotazy k upřesnění vyhlášky č. 247/1993 Sb., o výběrovém řízení na vedoucí funkce ve zdravotnických organizacích a zařízeních v působnosti Ministerstva zdravotnictví, okresních úřadů a obcí, která byla s účinností od 1.7.2008 novelizovaná vyhláškou č. 232/2008 Sb. V ustanovení §2 odst. 1 vyhlášky č. 247/1993 Sb., v platném znění, je uvedeno, že výběrové řízení se vyhlašuje na ústřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Oba způsoby jsou uvedeny kumulativně a nejsou připuštěny žádné výjimky. Pokud tedy by výběrové řízení bylo vyhlášeno jiným způsobem či za nesplnění obou způsobů uveřejnění daných cit. vyhláškou, pak případné napadení průběhu a výsledku výběrového řízení, by mělo za následek zmatečnost celého řízení. Důsledkem pak může být minimálně prodloužení doby pro obsazení vedoucího pracovního místa, což nebylo sledováno předmětnou novelizací cit. vyhlášky.

Ve zdravotnických organizacích a zařízeních, která jsou převážně příspěvkovými organizacemi, nelze uplatnit ustanovení §26 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, ve vztahu ke zřízení úřední desky a uveřejňování obsahu jako v případě správního orgánu. Novelizací vyhlášky č. 247/1993 Sb., v platném znění, v případě absence úřední desky nebylo sledováno nevyhlašování výběrových řízení pro věcnou překážku, neboť současně nedošlo k novelizaci zejména ustanovení §4 a §10 vyhlášky č. 394/1991 Sb., o postavení, organizaci a činnosti fakultních nemocnic a dalších nemocnic, vybraných odborných léčebných ústavů a krajských hygienických stanic v řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví České republiky, v platném znění. Od uveřejnění výběrového řízení se odvozuje i začátek lhůty, tj. nejméně 15 dnů vyhlášení, a případně se dovozuje i platnost vyhlášení výběrového řízení.

S ohledem na výše uvedené a za účelem sjednocení postupu Ministerstvo zdravotnictví doporučuje v případě zdravotnických organizací a zařízení, která nemají úřední desku proto, že nejsou správním orgánem, zřídit jednu tzv. úřední desku jako desku informační v sídle zdravotnické organizace a zařízení, která musí být nepřetržitě přístupná a obsah informační desky uveřejňovat i způsobem umožňujícím dálkový přístup. Nepřetržitá přístupnost znamená možnost nahlédnutí i po dobu noční, a tím umístění by mělo být na osvětleném místě. Její úpravu, umístění, režim a obsah uveřejňovaných dokumentů a informací si zdravotnická organizace a zařízení upraví vnitřním pokynem, který uveřejní na této informační desce. Součástí uveřejnění pak bude i vyhlášení výběrových řízení v souladu s vyhláškou č. 247/1993 Sb., v platném znění.

V Praze dne 15. října 2008

Mgr. et Mgr. et Bc. Ivo Beneda, v.r.
ředitel personálního odboru