Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 8/2003

8

Ministerstvo zemědělství
Č.j.: 24 142/2003- 6000

Metodický pokyn „Pravidla pro stanovení výše vodného

a stočného k §36 odst. 5 a 7 zákona č. 274/2001 Sb.“

Určeno: Vodoprávním úřadům, Krajským úřadům a Ministerstvo zemědělství

K využití: Vlastníkům a provozovatelům vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu

Ministerstvo zemědělství vydává k zajištění jednotného postupu při stanovení výše vodného a stočného v souvislosti s povinnostmi vlastníka v provozovatele vodovodu nebo kanalizace vyplývajícími z §20 a §36 odst. 5 a 7 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), (dále jen „zákon“) tento metodický pokyn:

USTANOVENÍ ZÁKLADNÍ

(K §20 odst. 8 a §36 odst. 5 a 7 zákona)

Článek 1

1. Výpočet vodného a stočného se provádí minimálně v rozsahu nákladových položek podle Přílohy č. 1 tohoto metodického pokynu.

2. Výpočet vodného a stočného se předkládá minimálně v rozsahu nákladových položek podle Přílohy č. 3 tohoto metodického pokynu.

3. Pokud byla cena v průběhu roku měněna, uvedou se kalkulace všech platných cen vody pitné a vody odpadní odvedené s délkou jejich trvání.

Článek 2

1. Pro potřeby uvedené v §36 odst. 5 zákona se porovnává sloupec 3 a sloupec 4 tabulek v Příloze č. 2 a č. 3. Rozdíl průměrných cen ve sloupcích 3 a 4 je základem pro stanovení nedoplatků nebo přeplatků jednotlivých odběratelů.

2. Přeplatek odběratele vzniká, je-li vodné, případně stočné, podle §20 zákona větší než součin průměrné ceny vody pitné, případně vody odpadní odvedené, ve sloupci 4 a fakturovaného množství vody podle §16 zákona, případně vypouštěných odpadních vod a srážkových vod podle §19 zákona. Je-li zaplacené vodné, případně stočné, menší, vzniká nedoplatek odběratele.

3. Vlastník vodovodu nebo kanalizace, popřípadě jejich provozovatel, je-li vlastníkem vodovodu nebo kanalizace smluvně pověřen, zjištěný přeplatek vrátí odběrateli nebo zjištěný nedoplatek předepíše k úhradě odběrateli, a to při nejbližší fakturaci odběratele, která následuje po zveřejnění úplné informace o celkovém vyúčtování podle §36, odst. 5, zákona.

4. Vlastník vodovodu nebo kanalizace, popřípadě jejich provozovatel, je-li vlastníkem vodovodu nebo kanalizace smluvně pověřen, je oprávněn zahrnout náklady, které mu vzniknou v souvislosti s celkovým vyúčtováním podle §36, odst. 5, zákona, do kalkulace vodného, případně stočného, v následujícím kalkulačním období.

5. Rozdíl v zisku vykázaný ve sloupci 5 v Příloze č. 2 a 3 je nutné řádně zdůvodnit.

USTANOVENÍ ZÁVĚREČNÉ

Článek 3

Vodoprávní úřady a Krajské úřady a Ministerstvo zemědělství podle tohoto metodického pokynu postupují ode dne jeho zveřejnění ve Věstníku ministerstva zemědělství a Cenovém věstníku ministerstva financí.

V Praze dne 1.7.2003

Náměstek ministra zemědělství:
Ing. Karel Mach, v.r.