Animace načítání

Stránka se připravuje...


MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Palackého náměstí 375/4, 128 01 Praha 2

Praha 5. března 2021

Č. j.: MZDR 47828/2020-18/MIN/KAN

MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle §80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), nařizuje postupem podle §69 odst. 1 písm. i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS- CoV-2 toto mimořádné opatření:

I.

Všem poskytovatelům zdravotních služeb zařazeným do sítě antigenních odběrových center (dále jen „antigenní odběrové centrum“) se s účinností ode dne 9. března 2021 nařizuje:

a) provést vyšetření na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS CoV-2 prostřednictvím POC antigenních testů u všech osob, které jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice, která se s ohledem na aktuální epidemiologickou nákazu považuje za ohnisko nákazy, (dále jen „testovaná osoba“), pokud požádají o provedení antigenního testu a prokáží se průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem, a to však nejvýše jedenkrát za 3 dny; vyšetření se neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID-19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace a karantény a zároveň u nich neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem, a u osob, kterým byl v posledních 3 dnech proveden test metodou RT-PCR nebo POC antigenní test s negativním výsledkem,

b) provést konfirmační test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 metodou RT-PCR testované osobě, která nemá klinické příznaky onemocnění COVID-19, ale byla pozitivně testována POC antigenním testem na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, zároveň se této testované osobě nařizuje se konfirmačnímu RT-PCR testu podrobit bez prodlení; v případě, že v antigenním odběrovém centru nelze tento konfirmační test provést, toto centrum zajistí vyplnění elektronické žádanky na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 metodou RT-PCR v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN) a informuje testovanou osobu o nařízení konfirmačního testu.

II.

Všem poskytovatelům sociálních služeb, kteří poskytují sociální služby podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, jde-li o domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory nebo domovy se zvláštním režimem a poskytovatele sociálních služeb poskytující odlehčovací služby v pobytové formě se s účinností ode dne 9. března 2021 nařizuje prostřednictvím zaměstnance, který je zdravotnickým pracovníkem, nebo prostřednictvím poskytovatele zdravotních služeb, s nímž má uzavřenu smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb, nebo jiného poskytovatele zdravotních služeb, se kterým uzavře za účelem provedení antlgenních testů smlouvu o poskytování zdravotních služeb:

1) provést vyšetření na stanovení přítomnosti antlgenu viru SARS-CoV-2 prostřednictvím POC antigenních testů u všech osob, které jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice, která se s ohledem na aktuální epidemiologickou nákazu považuje za ohnisko nákazy, (dále jen „testovaná osoba“), jde-li o zaměstnance těchto poskytovatelů nebo jejich uživatele sociálních služeb, a dále, jestliže to personální možností poskytovatele umožňují, návštěvy jejích uživatelů sociálních služeb a zaměstnance poskytovatele sociálních služeb pečovatelské služby nebo osobní asistence nebo chráněného bydlení nebo týdenního stacionáře, pokud o provedení antlgenního testu uvedené osoby požádají a prokáží se průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem, a to však nejvýše jedenkrát za 3 dny; vyšetření se neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID-19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace a karantény a zároveň u nich neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem, a u osob, kterým byl v posledních 3 dnech proveden test metodou RT-PCR nebo POC antlgenní test s negativním výsledkem,

2) bezodkladně informovat o pozitivním výsledku POC antlgenního testu na přítomnost antlgenu SARS-CoV-2 testované osoby registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství, nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, nebo krajskou hygienickou stanici nebo Hygienickou stanici hlavního města Prahy (dále jen „krajská hygienická stanice“) podle místní příslušnosti u osob, které nemají registrujícího lékaře; tento poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice rozhodne o nařízení konfirmačního testu na stanovení přítomnosti viru SARS- CoV-2 metodou RT-PCR testované osobě, která nemá klinické příznaky onemocnění COVID-19, ale byla pozitivně testována POC antigenním testem na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, testovanou osobu informuje o nařízení konfirmačního testu a zajisti vyplnění elektronické žádanky na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 metodou RT-PCR v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN); zároveň se této testované osobě nařizuje se konfirmačnímu RT-PCR testu podrobit bez prodlení.

III.

Všem poskytovatelům zdravotních služeb, kteří podle čl. I zjistí nebo se podle čl. II bodu 2 dozví, že testovaná osoba s klinickými příznaky onemocnění COVID-19 byla pozitivně testována POC antigenním testem, nebo že testovaná osoba bez klinických příznaků onemocnění COVID-19 byla pozitivně testována POC antigenním testem a byl jí následně proveden konfirmační test RT-PCR podle čl. I písm. b) na přítomnost viru SARS-CoV-2 s pozitivním výsledkem, se nařizuje s účinností ode dne 9. března 2021 neprodleně oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví tuto skutečnost.

IV.

Všem testovaným osobám podle čl. I a čl. II, které byly pozitivně testovány POC antigenním testem, nebo jejich zákonným zástupcům, se nařizuje bezodkladně po zjištění výsledku vyšetření telefonicky oznámit tuto skutečnost svému registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost, nebo poskytovateli zdravotních služeb, s nímž má jeho zaměstnavatel uzavřenu smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb. V případě, že tuto skutečnost nelze oznámit žádnému z poskytovatelů uvedených ve větě první, oznámí tuto skutečnost místně příslušné krajské hygienické stanici.

V.

Všem poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, kteří provádějí preventivní vyšetření na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2 prostřednictvím POC antigenních testů podle čl. I nebo čl. II se nařizuje s účinností ode dne 9. března 2021 bez zbytečného odkladu hlásit elektronicky informaci o každém výsledku POC antigenního testu, popřípadě následně provedeného konfirmačního testu metodou RT-PCR podle čl. I písm. b), na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 u testované osoby podle čl. I do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

VI.

Všem poskytovatelům zdravotních služeb a krajským hygienickým stanicím, kterým byla testovanou osobou podle čl. I nebo čl. II sdělena skutečnost podle čl. IV, se nařizuje s účinností ode dne 9. března 2021 nařídit izolaci

a) testované osobě, která byla pozitivně testována POC antigenním testem na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 a má klinické příznaky onemocnění COVID-19; mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví upravující nařizování izolace při pozitivním výsledku RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 se pro nařízení a ukončování izolace použije obdobně;

b) testované osobě, která nemá klinické příznaky onemocnění COVID-19, ale byla pozitivně testována POC antigenním testem na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, a byla následně provedeným konfirmačním testem metodou RT-PCR pozitivně testována na přítomnost viru SARS-CoV-2, a to postupem podle mimořádného opatření

Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace při pozitivním výsledku RT- PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2.

VII.

Pro účely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znějí pozdějších předpisů, se toto opatření považuje za opatření proti infekčním onemocněním podle §30 odst. 1 tohoto zákona.

VlIl.

Tímto mimořádným opatřením se zrušuje mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 č.j. MZDR 47828/2020-14/MIN/KAN.

IX.

Toto mimořádné opatření nabývá platnosti dnem jeho vydání.

Odůvodnění:

Mimořádné opatření je vydáno v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 v Evropě a zejména v České republice. Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 na území České republiky. Opatření směřuje především k maximální prevenci přenosu nákazy virem SARS-CoV-2, a to zejména včasnou detekcí bezpříznakových infikovaných osob a oddělením osob zdravých od osob nemocných. S ohledem na vývoj epidemické situace a výskyt nových mutací viru SARS-CoV-2 (VOC 202012/01, 501Y.V2 a varianta P.1), u kterých je důvodné podezření, že způsobily ve Velké Británii, Jihoafrické republice a Brazílii vyšší incidenci onemocnění, vyšší počet hospitalizací a větší tlak na zdravotní systémy, bylo přistoupeno ke změně pravidel úhrady antigenního testování. Blíže k výskytu mutace viz report ECDC https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid- 19-risk-assessment-spread-new-variants-concern-eueea-first-update

Vzhledem k potřebě i nadále provádět antigenní testování u poskytovatelů sociálních služeb se umožňuje toto testování provádět i nadále přímo u těchto poskytovatelů, a za dodržení nastavených podmínek bude možné žádat úhradu ceny práce i materiálu z veřejného zdravotního pojištění, tak, jak je nastaveno v antigenních testovacích centrech. Zároveň se ale omezuje okruh osob, které mohou absolvovat antigenní test u poskytovatelů sociálních služeb, a to z důvodu omezení vstupu veřejnosti, jako prevence zavlečení infekčního onemocnění do těchto zařízení. Umožňuje se tak testování zaměstnanců a uživatelů sociálních služeb, včetně návštěvníků těchto zařízení, za účelem absolvování testu převážně v místě výkonu práce, nebo poskytované služby, nebo návštěvy s cílem omezit nezbytné cesty do antigenních odběrových center v případě, že lze test provést zdravotnickým pracovníkem přímo u poskytovatele sociálních služeb. Pro antigenní testování veřejnosti jsou primárně určena antigenní odběrová centra.

V návaznosti na nové vyhlášení nouzového stavu se mění doba účinnosti mimořádných opatření tak, aby působila do doby jejich odvolání.

doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D., v.r.

ministr zdravotnictví