Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2020/1255

xx xxx 7. xxxx 2020,

kterým xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006, pokud xxx x maximální xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (XXX) x xxxxxxxx xxxxxx mase x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x tradičně xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx produktech xxxxxxxx, x kterým xx xxxxxxx maximální limit XXX x xxxxxxxx x xxxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx nápojů

(Text x xxxxxxxx xxx EHP)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx xx nařízení Xxxx (XXX) č. 315/93 xx xxx 8. xxxxx 1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx čl. 2 xxxx. 3 uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx x těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1881/2006 (2) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (dále xxx „XXX“) x xxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx masa x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x uzených xxx x xxxxxxx produktů xxxxxxxx.

(2)

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx PAU xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx („XXXXX“) xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx/xxxxxxxxxxx postupů. X roce 2011 x údajů xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxx x uzeného xxxx xxxxxxxxx, že xxx xxxxxxxxx nižších maximálních xxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nicméně xxxxxxxxx xxxxxxx úpravy xxxxxxxxxxx uzení. Xxxx xxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx staly xxx 1. xxxx 2014 použitelnými, xxxx xxxxx xxx xxxxx xxxx x masné xxxxxxx a xxx xxxxx ryby x xxxxx produkty xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.

(3)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx bylo xxxx x xxxx 2014 zjištěno, že x Xxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, xx Kypru, x Lotyšsku, Xxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx x Spojeném xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx masných xxxxxxx x v Xxxxx, Lotyšsku, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx tradičně xxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx úrovně PAU xxxxxxxxxxx. X uvedených xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx tak, xxx byly x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx PAU, xxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxx xx se xxxxxxxxx xxxxxxx organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

(4)

Na xxxxxxx výše uvedených xxxx a xxxxx xx. 7 odst. 6 a 7 xxxxxxxx (ES) č. 1881/2006 xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx poskytnuta xxxxxxx odchylka od xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx XXX xx 1. xxxx 2014 xxx xxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx ke xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx i xxxxxx vztahovaly xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx 1. zářím 2014. Xxxxxxx výjimka xx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx maso x uzené xxxxx xxxxxxx a/nebo uzené xxxx x uzené xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx.

(5)

X xxxxxxx s xx. 7 xxxx. 6 x 7 xxxxxxxx (ES) č. 1881/2006 xxxxxxxxx členské xxxxx pokračovaly x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx XXX x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x zavedly v xxxxx xxxxxxxx programy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx uzení. Xxxxxxx xxxx rovněž xxxxx xxxxxxxxx v roce 2018 na xxxxxxx xxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx o xxxxxxxxxxxx přítomnosti XXX x tradičně xxxxxx xxxx a uzených xxxxxxx výrobcích a xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxx a x xxxxxxx organoleptických vlastností. Xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx informací xxx xxxxxx xxxxx, xx x xxxxxxxxx druhů xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x Irsku, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, na Xxxxx, x Lotyšsku, Xxxxxx, Portugalsku, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, Xxxxxx a Xxxxxxx a x xxxxxxxxx xxxxxxxx uzených xxx x uzených xxxxxxxx xxxxxxxx x Xxxxxxxx, Finsku x Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx XXX změnou xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx, xx xx xxxxxxxxxx proveditelné a xxxxx, aniž xx xxxxx ke ztrátě xxxxxxxxx organoleptických xxxxxxxxxx. Xxxxx xx xxxx xxx pro xxxxxxx xxxxx tradičně uzeného xxxx x uzených xxxxxxx xxxxxxx, ryb x xxxxxxx produktů xxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx a spotřebu xxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(6)

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx prášky x xxxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx nápojů obsahují xxxxx xxxxxxxx PAU x důsledku xxxxxxxxxx xxxxxxx sušení xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx prášků. Xxxxxxx PAU xxxx xxxxxxxxxxx karcinogeny, xx xxxxx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro XXX x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx úroveň xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

(7)

Xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněno.

(8)

Opatření xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Článek 1

Změny xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006

Xxxxxxxx (XX) č. 1881/2006 xx mění xxxxx:

1)

X xxxxxx 7 se xxxxxxxx 6 x 7 xxxxxxxxx tímto:

„6.   Odchylně xx článku 1 xxxxx níže xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx uzené xxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx přesahujícími xxxxxx xxxxxxxxx v xxxx 6.1.4 xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx 1. xxxxx 2014, xx. 5,0 μx/xx xxx xxxxx[x]xxxxx x 30,0 μx/xx pro sumu xxxxx[x]xxxxxx, xxxxx[x]xxxxxxxxxx, benzo[b]fluoranthenu x xxxxxxxx:

Xxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxx x Xxxxxxxxxxx: tradičně xxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx,

Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxx xx tepla x xxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxx,

Xxxxxxxxx republika: xxxxxx xxxxxxxx xxxxx maso, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx „xxxxxxxx uzeným“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, dřevěných xxxxxx) x xxxxxx,

Xxxxxx: tradičně xx tepla xxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx,

Xxxxxxx: xxxx x xxxxx xxxxxxx uzené xxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nadále xxxxxxxxxx přítomnost polycyklických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxx uzeném xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx a xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx organoleptických xxxxxxxxxx uvedených xxxxxxx.

7.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xx xxxxxx 1 xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx státy povolit xxxxxx na xxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx uzené xxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxx xx spotřebě xx jejich xxxxx, x limity xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx uhlovodíků přesahujícími xxxxxx stanovené v xxxx 6.1.5 přílohy, xxxxx uvedené xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx před 1. zářím 2014, xx. 5,0 μg/kg xxx benzo[a]pyren a 30,0 μg/kg xxx xxxx xxxxx[x]xxxxxx, xxxxx[x]xxxxxxxxxx, xxxxx[x]xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx:

Xxxxxxxx: xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx,

Xxxxxx: xxxxxxxx xx tepla uzené xxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxx xxx,

Xxxxxxx: ryby x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx monitorují xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx aromatických xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x uzených xxxxxxxxxx rybolovu xxxxxxxxx x prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx odstavce a xxxxxxx, xxx xx xxxxx možno xxxxxxxxxxx xxxxxxx postupy uzení, xxxx xx docházelo xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvedených xxxxxxx.“

2)

Xxxxxxx se mění x souladu s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Potraviny xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x souladu x xxxxxxxx předpisy xxxxxxx xx xxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx zůstat xx xxxx do xxx 28. března 2021.

Xxxxxx 3

Vstup v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx dvacátým xxxx xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 7. xxxxx 2020.

Xx Komisi

Ursula VON XXX LEYEN

předsedkyně


(1)  Úř. xxxx. X 37, 13.2.1993, x. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxx 19. xxxxxxxx 2006, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx kontaminujících xxxxx x potravinách (Xx. xxxx. X 364, 20.12.2006, x. 5).


XXXXXXX

X xxxxxx 6 xxxxxxx nařízení (XX) x. 1881/2006 se xx položku 6.1.15 „Xxxxxx koření x xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx Xxxxxxxx spp.“ xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxx:

„6.1.16

Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x bodech 6.1.2 x 6.1.11&xxxx;(*1)

10,0

50,0


(*1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx mleté x xxxx xx xxxxxxxxx, xxx vznikl xxxxx.“