Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 3/2020

Sdělení

odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP o přijetí Záchranného programu pro koniklec otevřený (Pulsatilla patens) v České republice

Ministerstvo životního prostředí jako ústřední orgán státní správy ochrany přírody příslušný podle ustanovení §79 odst. 3 písm. o) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění (dále jen ,zákon'), posoudilo a dne 25. března 2020 schválilo „Záchranný program pro koniklec otevřený (Pulsatilla patens) v České republice" (č.j. MZP/2020/630/681), dokončený v r. 2020 Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.

Koniklec otevřený, resp. jeho nominátní poddruh Pulsatilla patens subsp. patens, je severoevropsko-středoevropským taxonem u nějž dochází k celkovému poklesu početnosti populací a lokalit. V České republice se koniklec otevřený zachoval v oblasti svého původního výskytu v západních, severních a středních Čechách, avšak s výrazně redukovaným počtem lokalit i jedinců. Mezi hlavní příčiny ústupu taxonu patří zejména změny v obhospodařování krajiny, jako jsou zánik extenzivní pastvy, eutrofizace a zarůstání nebo zalesňování jeho stanovišť. Aktuálně mohou mít významný dopad na stav druhu také klimatické změny, zejména déle trvající sucho.

Cílem záchranného programu je zachování druhu v oblastech stávajícího výskytu, tj. na Doupovsku, v Podkrušnohorské pánvi, v Českém středohoří, ve Středním Povltaví a na Českolipsku, a to prostřednictvím cílené pravidelné, odborně prováděné péče o všechny recentní lokality ve spolupráci s vlastníky a hospodařícími subjekty a také prostřednictvím posilování druhu na lokalitách i založením ex-situ záchranných kultur. Nezbytnou součástí programu je rovněž monitoring stavu populací i účinnosti prováděných opatření a dále doplnění chybějících poznatků o biologii a odborných podkladů pro případné repatriace druhu.

Kompletní text výše uvedeného dokumentu je uveřejněn na webových stránkách Agentury ochrany přírody a krajiny ČR:

http://www.zachranneproaramv.cz/koniklec-otevrenv/zachrannv-proaram-zp/

Ing. Jan Šíma

ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků