Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 7/2019

13. listopadu 2019

Sdělení

odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MZP k termínu konání zkoušek odborné způsobilosti v oblasti SEA/EIA podle §19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzováni vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 100/2001 Sb.“)

Ministerstvo životního prostředí sděluje, že nejbližší zkouška odborné způsobilosti podle §19 zákona č. 100/2001 Sb. proběhne na přelomu dubna/května 2020. Přihlášky se podávají Ministerstvu životního prostředí.

Formulář přihlášky i další související formuláře jsou k dispozici na: https://portal.cenia.cz/eiasea/dokumenty/eia_pokyny.

Přihlášky k tomuto termínu zkoušky je možné v souladu s §1 odst. 4 vyhlášky MŽP č. 453/2017 Sb., o odborné způsobilosti a o úpravě některých dalších otázek souvisejících s posuzováním vlivů na životní prostředí podávat nejpozději do 6. března 2020; uchazeči, kteří přihlášku podají později, budou pozváni na další následující termín zkoušky - pravděpodobně v 4. čtvrtletí roku 2020.

Podání přihlášky k uvedenému termínu zkoušky se doporučuje především osobám autorizovaným podle zákona č. 100/2001 Sb., kterým platnost stávající autorizace uplyne do 31.5.2020 a které mají zájem o její prodloužení, neboť se jedná o poslední termín zkoušky, který proběhne ještě před uplynutím platnosti jejich autorizace (o prodloužení autorizace lze žádat až po vykonání zkoušky, ale zároveň před uplynutím stávající platnosti autorizace). Dále se tento termín doporučuje osobám autorizovaným podle zákona č. 100/2001 Sb., kterým platnost stávající autorizace uplyne do 31.12.2020 vzhledem k následujícímu termínu zkoušky až v 4. čtvrtletí roku 2020. Přihlásit se rovněž mohou autorizované osoby, kterým platnost autorizace uplyne v nejbližších 2 letech (v jejich případě to ovšem není urgentní, protože termínů zkoušek do doby uplynutí jejich autorizace bude ještě několik), a dále všichni potenciální zájemci o udělení autorizace. Bez úspěšného vykonání zkoušky odborné způsobilosti nelze podle §19 odst. 3 a 4 zákona č. 100/2001 Sb. podat žádost o udělení ani o prodloužení autorizace.

Přihlášení uchazeči budou pozváni k účasti na zkoušce nejméně 30 dnů před termínem zkoušky. Uchazeči o udělení autorizace musí vykonat písemnou část zkoušky, a v případě jejího úspěšného vykonání, i ústní část zkoušky. Uchazeči o prodloužení platnosti stávající autorizace musejí úspěšně vykonat pouze ústní část zkoušky - viz §1 vyhlášky č. 453/2017 Sb.

Další podrobnosti o průběhu zkoušky i o dalších souvislostech jsou podrobně uvedeny v metodickém sdělení, které je k dispozici zde: https://portal.cenia.cz/eiasea/dokumenty/dokumentSoubor/30/METODIKA.pdf

Mgr. Evžen Doležal

ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence