Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 7/2019

Metodické sdělení

v odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MZP pro uchazeče o vykonání zkoušky odborné způsobilosti podle §19 odst. 4 písm. b) zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzováni vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 100/2001 Sb.“) a podle §1 vyhlášky MŽP č. 453/2017 Sb., o odborné způsobilosti a o úpravě některých dalších otázek souvisejících s posuzováním vlivů na životní prostředí (dále jen „vyhláška č. 453/2017 Sb.“), a pro žadatele o udělení nebo o prodloužení platnosti autorizace

Zákonná východiska:

Podle §19 odst. 1, resp. podle §8 odst. 1, §9 odst. 1, §10e odst. 1 a podle §10i odst. 3 zákona č. 100/2001 Sb. jsou oprávněny zpracovávat dokumentaci vlivů záměru na životní prostředí, posudek o vlivech záměru na životní prostředí a vyhodnocení vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví pouze fyzické osoby, které jsou držiteli autorizace v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí (dále jen „autorizace“). Držitelem autorizace podle §19 zákona je v souladu s §24 zákona i osoba, která získala osvědčení podle zákona č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 499/1992 Sb., o odborné způsobilosti pro posuzování vlivů na životní prostředí a o způsobu a průběhu veřejného projednání posudku.

Podmínkami pro udělení nebo prodloužení platnosti autorizace jsou podle §19 odst. 3 zákona č. 100/2001 Sb. bezúhonnost, odborná způsobilost, praxe v oboru v délce nejméně 3 let, jakož i plná svéprávnost.

Za bezúhonnou se považuje fyzická osoba, která nebyla pravomocně odsouzena za trestný čin, který souvisí s autorizovanou činností podle zákona č. 100/2001 Sb. Bezúhonnost se prokazuje dokladem o bezúhonnosti, kterým je výpis z evidence Rejstříku trestů.

Odborná způsobilost se prokazuje dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání alespoň magisterského studijního programu se zaměřením na přírodní nebo technické vědy a dokladem o úspěšně vykonané zkoušce odborné způsobilosti (dále jen „osvědčení“).

Praxe v oboru v délce nejméně 3 let se prokazuje dokladem o délce a obsahu odborné praxe v oblasti ochrany životního prostředí potvrzeným zaměstnavatelem, nebo v případě OSVČ apod. obdobným dokladem s připojeným čestným prohlášením.

Plná svéprávnost se prokazuje čestným prohlášením.

Obecná pravidla pro přihlašování ke zkoušce odborné způsobilosti:

Úspěšné vykonání zkoušky odborné způsobilosti doložené osvědčením je jednou z výše uvedených podmínek, které je třeba splnit před podáním žádosti o udělení nebo o prodloužení platnosti autorizace.

Uchazeči o vykonání zkoušky odborné způsobilosti mohou své přihlášky podávat průběžně. Formulář přihlášky je veřejně dostupný v Informačním systému EIA/SEA (dále jen „IS EIA/SEA“) (https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr) v sekci „Pokyny a sdělení“. Ke zkoušce se může přihlásit každý bez omezení. Přihlášení uchazeči budou zpravidla zařazeni na nejbližší možný termín zkoušky. Uchazeči budou v souladu s §1 odst. 4 vyhlášky č. 453/2017 Sb. ke zkoušce pozváni nejméně 30 dní před termínem konání zkoušky. Pokud bude přihláška doručena později než 30 dní před nejbližším termínem zkoušky, bude uchazeč zařazen na nejbližší další termín zkoušky, s výjimkou případů, kdy bude uchazeč písemně souhlasit s tím, že 30denní lhůta uvedená v §1 odst. 4 vyhlášky č. 453/2017 Sb. nebude v jeho případě dodržena.

Zkoušky odborné způsobilosti se konají zpravidla dvakrát ročně, případně vícekrát. Přibližný termín jejich konání i nejzazší termín pro podávání přihlášek k tomuto konkrétnímu termínu vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí (dále jen „MŽP“) pravidelně v IS EIA/SEA (https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr) v sekci „Pokyny a sdělení“, a to nejméně dva měsíce před termínem konání zkoušky.

Všech uchazečů se týká omezení uvedené v §1 odst. 11 a 12 vyhlášky č. 453/2017 Sb., podle kterého uchazeč, který u zkoušky neuspěl nebo který se ke zkoušce bez řádné omluvy nedostavil, může novou opakovanou zkoušku vykonat nejdříve 60 dnů od termínu konání neúspěšné zkoušky nebo zkoušky, ke které se nedostavil. Uchazeč, který nebude úspěšný ani u opakované zkoušky, nebo se k ní bez řádné omluvy nedostaví, může zkoušku znovu opakovat až po uplynutí dalších 6 měsíců.

Účast na zkoušce odborné způsobilosti konané pro účely udělení autorizace je v souladu s §19 odst. 13 zákona č. 100/2001 Sb. zpoplatněna, a to částkou 1 000 Kč. V případě neúspěšného vykonání zkoušky je následná účast na opakované zkoušce zpoplatněna částkou 500 Kč. Účast na zkoušce odborné způsobilosti konané pro účely prodloužení platnosti autorizace je bezplatná. Uvedená úplata se hradí přímo Agentuře CENIA, která zkoušky organizačně zajišťuje. Podrobnosti o termínu a způsobu úhrady sdělí Agentura CENIA každému uchazeči nejpozději 30 dnů před termínem zkoušky, tj. v pozvánce na zkoušku.

V den konání zkoušky je každý uchazeč před jejím započetím povinen prokázat svou totožnost tak, aby pracovníci Agentury CENIA mohli zkontrolovat shodu údajů na dokladu totožnosti s údaji vyplněnými v přihlášce ke zkoušce.

Specifika přihlašování držitelů autorizace, kteří se ke zkoušce odborné způsobilosti hlásí z důvodu následného prodloužení platnosti autorizace:

Na rozdíl od osob bez autorizace jsou držitelé platné autorizace při přihlašování ke zkoušce odborné způsobilosti vázáni určitými lhůtami a termíny. Předně je třeba zdůraznit, že podání přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti a podání žádosti o prodloužení platnosti autorizace jsou dva různé samostatné úkony. Aby mohla být stávající platnost autorizace prodloužena, musí k úspěšnému vykonání zkoušky dojít ještě před uplynutím platnosti autorizace. Ustanovení §19 odst. 4 písm. b) zákona č. 100/2001 Sb. zároveň stanoví, že zkouška odborné způsobilosti nesmí být vykonána více než 2 roky před podáním žádosti o prodloužení platnosti autorizace a naopak musí být vykonána nejpozději v den podání žádosti o prodloužení platnosti autorizace. Ustanovení §19 odst. 7 zákona č. 100/2001 Sb. navíc stanoví, že žádost o prodloužení platnosti autorizace lze podat nejdříve 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace a nejpozději v den uplynutí platnosti autorizace; pokud by byla žádost o prodloužení platnosti autorizace podána mimo toto časové období, řízení o prodloužení platnosti autorizace bude podle §19 odst. 7 zákona č. 100/2001 Sb. zastaveno.

Ze všech těchto časových omezení vyplývají následující pravidla pro přihlašování držitelů autorizace ke zkoušce odborné způsobilosti za účelem prodloužení platnosti autorizace:

1. Na termín zkoušky, který se koná více než 2,5 roku před uplynutím platnosti autorizace, se nelze přihlásit (platnost osvědčení by skončila dříve, než by bylo možné podat žádost o prodloužení platnosti autorizace).

2. Žádost o prodloužení platnosti autorizace nelze podat před vykonáním zkoušky odborné způsobilosti - osvědčení musí být vždy staršího data (nebo maximálně stejného), než je datum podání žádosti o prodloužení platnosti autorizace).

3. Žádost o prodloužení platnosti autorizace nelze podat více než 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace; stejně tak ji nelze podat po uplynutí platnosti autorizace.

4. Přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti není vhodné odkládat na poslední chvíli. Pokud držitel autorizace podá přihlášku ke zkoušce např. 14 dní před uplynutím platnosti autorizace, je téměř jisté, že na období od podání přihlášky do uplynutí platnosti autorizace nepřipadne žádný termín zkoušky, a autorizace tak uplyne dříve, než bude moci držitel autorizace požádat o prodloužení platnosti autorizace (což lze učinit až po vykonání zkoušky).

5. Přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti se doporučuje podávat nejméně 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace (z důvodu jistoty, že do doby uplynutí platnosti autorizace bude vypsán termín zkoušky).

6. Nejvhodnějším obdobím, kdy lze podávat přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti pro účely prodloužení platnosti autorizace, je období 24 - 9 měsíců před uplynutím platnosti autorizace. Pokud bude přihláška podána v tomto období, je v případě úspěšného vykonání zkoušky zaručeno, že nové osvědčení bude v době, kdy bude moci být podána žádost o prodloužení platnosti autorizace, ještě platné a že již bude k dispozici. Naopak v případě neúspěšného vykonání zkoušky v tomto období je pravděpodobné, že před uplynutím platnosti autorizace bude vypsán ještě nejméně jeden další termín zkoušky.

Fyzických osob, které doposud autorizaci nemají a které se ke zkoušce hlásí z důvodu, aby po jejím úspěšném vykonání mohly požádat o udělení autorizace, se většina výše uvedených lhůt a termínů netýká. Tyto fyzické osoby se mohou ke zkoušce odborné způsobilosti hlásit kdykoliv, jakmile se cítí být připraveny. Po úspěšném vykonání zkoušky mohou ihned, nejpozději však do dvou let, podat žádost o udělení autorizace.

Průběh zkoušky odborné způsobilosti:

Uchazeči o udělení autorizace musejí vykonat písemnou část zkoušky, a v případě jejího úspěšného vykonání musejí vykonat i ústní část zkoušky. Nevykoná-li uchazeč o udělení autorizace písemnou část úspěšně, nebude k ústní části zkoušky připuštěn, a v případě pokračujícího zájmu o vykonání zkoušky se bude muset znovu přihlásit ke zkoušce. V případě, že uchazeč o udělení autorizace písemnou část zkoušky vykoná úspěšně, ale následně neuspěje u ústní části zkoušky, musí se opětovně přihlásit k některému z dalších termínů zkoušky, kde už bude opakovat pouze ústní část (vykonání písemné části mu bude uznáno z předchozí zkoušky).

Uchazeči o prodloužení platnosti stávající autorizace musejí úspěšně vykonat pouze ústní část zkoušky, písemná část zkoušky se těchto uchazečů netýká - viz §1 odst. 6 vyhlášky č. 453/2017 Sb.

Písemná část zkoušky probíhá formou písemného testu. Test sestává z 30 testových otázek a uchazeč vybírá ze 3 možných odpovědí jednu, která je správná. Test je strukturovaný do několika tematických okruhů. V tematickém okruhu „Posuzování vlivů na životní prostředí“ je 6 otázek, z nichž minimálně 4 musejí být zodpovězeny správně. V tematickém okruhu „Ochrana veřejného zdraví“ je 6 otázek, z nichž minimálně 3 musejí být zodpovězeny správně. Zbylých 18 otázek je v jiných tematických okruzích. Z celkových 30 otázek testu musí být správně zodpovězeno minimálně 24 otázek.

Ústní část zkoušky spočívá ve vylosování celkem 4 ústních zkušebních otázek, které musí uchazeč úspěšně zodpovědět/prezentovat/vysvětlit před zkušební komisí. Komise pokládá doplňující otázky související s vylosovanou zkušební otázkou. Každá ze 4 vylosovaných otázek je z jiného tematického okruhu. Čtyři zkušební otázky se losují z celkového souboru 100 otázek, který je veřejně přístupný v IS EIA/SEA (https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr) v sekci „Pokyny a sdělení“.

Žádost o udělení autorizace:

Pokud fyzická osoba, která zatím není autorizovanou osobou, úspěšně vykonala zkoušku odborné způsobilosti a disponuje platným osvědčením o tomto úspěšném vykonání zkoušky, může podat žádost o udělení autorizace. Osvědčení musí být součástí žádosti a nesmí být ke dni podání žádosti starší než 2 roky. Doporučuje se podat žádost o udělení autorizace bezprostředně po úspěšném vykonání zkoušky odborné způsobilosti; je možné ji podat již v den úspěšného vykonání zkoušky. Součástí žádosti o udělení autorizace rovněž musí být správní poplatek ve formě nenalepeného kolku v hodnotě 1 000 Kč. Výše tohoto poplatku je stanovena v zákoně č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (položka 22 písm. b) Sazebníku). Podrobně jsou náležitosti žádosti o udělení autorizace uvedeny ve formuláři žádosti, který je dostupný v IS EIA/SEA (https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr) v sekci „Pokyny a sdělení“.

Žádost o prodloužení platnosti autorizace:

Pokud držitel autorizace, který má zájem o prodloužení platnosti autorizace, úspěšně vykonal zkoušku odborné způsobilosti a disponuje platným osvědčením o tomto úspěšném vykonání zkoušky, může podat žádost o prodloužení platnosti autorizace. Osvědčení musí být součástí žádosti a nesmí být ke dni podání žádosti starší než 2 roky. Žádost o prodloužení platnosti autorizace nelze podat dříve než 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace nebo až po jejím uplynutí. Pokud se zkouška odborné způsobilosti koná dříve než 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace, nelze bezprostředně po zkoušce podat žádost o prodloužení; s podáním žádosti je nutné vyčkat až na uvedené období 6 měsíců před uplynutím platnosti autorizace. Součástí žádosti o prodloužení platnosti autorizace rovněž musí být správní poplatek ve formě nenalepeného kolku v hodnotě 50 Kč. Výše tohoto poplatku je stanovena v zákoně č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (položka 22 písm. f) Sazebníku). Podrobně jsou náležitosti žádosti o prodloužení platnosti autorizace uvedeny ve formuláři žádosti, který je dostupný v IS EIA/SEA (https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr) v sekci „Pokyny a sdělení“.

Průběh správního řízení o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace:

V případě, že žádost splní veškeré zákonné náležitosti a žadatel splní veškeré zákonné požadavky, bude do 30 dnů od podání žádosti o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace vydáno rozhodnutí o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace. V případě, že žádost nesplní zákonné náležitosti, bude žadatel vyzván k doplnění žádosti a správní řízení bude v případě potřeby přerušeno. Bude-li žádost o prodloužení platnosti autorizace podána mimo zákonem stanovený termín, bude řízení v souladu s §19 odst. 7 zákona č. 100/2001 Sb. zastaveno. V případě, že žadatel nesplní zákonné požadavky pro udělení nebo prodloužení platnosti autorizace, žádost bude zamítnuta.

Právní účinky rozhodnutí o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace nastávají až okamžikem nabytí právní moci rozhodnutí. Základní informace o držiteli autorizace v rozsahu jméno, příjmení, titul, adresa, e-mail, telefon a informace o platnosti a č.j. autorizace jsou vedeny MŽP v seznamu držitelů autorizace, který je jedenkrát ročně uveřejněn ve Věstníku MŽP dle ustanovení §21 písm. j) zákona č. 100/2001 Sb.

Na rozdíl od uveřejnění ve Věstníku MZP je k uveřejnění v seznamu držitelů autorizace v IS EIA/SEA potřeba udělit souhlas se zpracováním osobních údajů (dále jen „formulář souhlasu“). Formulář souhlasu je zasílán společně s rozhodnutím, případně je ke stažení v IS EIA/SEA v sekci „Pokyny a sdělení“. Vyplněný formulář souhlasu se zasílá na MŽP.

Udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů je dobrovolné. V případě udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů budou základní informace o držiteli autorizace ve výše uvedeném rozsahu uveřejněny v IS EIA/SEA včetně vazby na posuzované záměry, na kterých se držitel autorizace podílel. Neudělení souhlasu se zpracováním osobních údajů nemá vliv na zařazení držitele autorizace do seznamu držitelů autorizace a jeho uveřejnění ve Věstníku MŽP, nicméně jeho uveřejnění v IS EIA/SEA nebude v takovém případě možné.

Další informace, nad rámec výše uvedeného rozsahu, jejichž zveřejnění v seznamu v IS EIA/SEA si držitel autorizace přeje, je možné ve formuláři souhlasu dobrovolně vyplnit a tyto informace budou následně rovněž zveřejněny v seznamu držitelů autorizace na internetu v IS EIA/SEA. Může se jednat např. o informace o zaměstnavateli, kontaktní údaje do zaměstnání, další kontaktní údaje, zaměření na určité odvětví posuzovaných záměrů nebo koncepcí apod.

Po obdržení rozhodnutí o udělení nebo prodloužení platnosti autorizace je vhodné zaslat originál tohoto rozhodnutí zpět na MŽP s žádostí o vyznačení doložky právní moci, případně spolu s vyplněným formulářem souhlasu. Pokud je žádost o vyznačení doložky právní moci doručena MŽP před uplynutím lhůty pro odvolání proti rozhodnutí, bude tento krok zároveň považován za vzdání se práva na odvolání. Originál rozhodnutí s vyznačenou doložkou právní moci bude opětovně doručen žadateli. Současně budou případné nové informace o držiteli autorizace poskytnuté ve vyplněném formuláři souhlasu zveřejněny v IS EIA/SEA a základní údaje budou zveřejněny jednou ročně rovněž ve Věstníku MŽP.

Pokud dojde u držitelů autorizace ke změně poskytnutých údajů ve vyplněném formuláři souhlasu, jsou držitelé autorizace povinni tyto změny oznámit MŽP za účelem aktualizace ve veřejných seznamech. Držitelé autorizace jsou o zpracování osobních údajů informováni podle čl. 13 a čl. 14 (https://www.mzp.cz/cz/ochrana_osobních_udaju) dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a poučení subjektů údajů.

Mgr. Evžen Doležal

ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence