Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2019

Centra vysoce specializované onkologické péče v ČR

ČÁST I

Kontext

Zhoubné novotvary (dále jen „ZN“) i přes zavádění nových léčebných modalit jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Ve vyspělých státech umírá na zhoubné nádory čtvrtina obyvatelstva a incidence zhoubných nádorů obecně narůstá. Proto je nezbytné odpovídajícím způsobem koncentrovat nákladnou onkologickou péči do vysoce specializovaných center tak, aby vynaložené finanční prostředky byly využívány efektivně a účelně.

Centralizace pacientů se ZN umožňuje vytvoření a udržení dostatečné erudice všech členů multidisciplinárního týmu poskytujících onkologickou péči. Erudici zdravotnických pracovníků je možné získat a udržet pouze při dostatečném počtu provedených výkonů. Rychle se rozvíjí i oblast diagnostická, vyžadující nákladné přístrojové vybavení (CT, MR, high end UZ přístroj, PET/CT, scintigrafie), specializovaná vyšetření (molekulárně biologická specifikace nádorů), ale i vysokou erudici vyšetřujícího.

Centralizace péče vytváří podmínky pro získání a udržení erudice, umožňuje současně zvyšovat efektivitu péče, tedy snížit prostředky vynakládané na diagnostiku, léčbu a další sledování pacienta při zachování nebo dokonce zvýšení kvality poskytované péče. Soustředění pacientů a specializovaných diagnostických a léčebných výkonů má v neposlední řadě klíčový význam pro postgraduální vzdělávání a je zohledněno v systému specializačního vzdělávání.

Kritéria zařazení poskytovatelů zdravotních služeb (dále jen „poskytovatel“) do sítě center vysoce specializované onkologické péče (dále jen „KOC“) byla připravena pracovní skupinou složenou ze zástupců České onkologické společnosti ČLS JEP, Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky ČLS JEP, ze zástupců zdravotních pojišťoven a zástupců Ministerstva zdravotnictví.

V případě poskytovatelů, kteří získají statut KOC, bude sledována výkonnost centra, kvalita a výsledky poskytované zdravotní péče, a to na základě dat dostupných v Národním zdravotnickém informačním systému (zejména Národní onkologický registr, Národní registr hospitalizovaných) a na základě péče vykázané zdravotním pojišťovnám.

ČÁST II

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované onkologické péče

čl. 1

Základní podmínky udělení statutu KOC

Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „MZ“) tímto uveřejňuje podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) výzvu k podání žádosti o udělení statutu KOC (dále jen „výzva“).

KOC zajišťuje komplexní diagnostickou, léčebnou a dispenzární vysoce specializovanou onkologickou péči pro dospělé a/nebo dětské pacienty (dále jen „pacient“).

Územím, pro které má být vysoce specializovaná onkologická péče poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti vysoce specializované onkologické péče se za optimální pro ČR považuje v případě péče pro:

- dospělé … 15 center,

- děti … 2 centra.

Statut KOC bude udělen na dobu pěti let.

Poskytovatel žádající o udělení statutu KOC musí splňovat všechny požadavky dané výzvou nejpozději k poslednímu dni pro podání žádosti.

Žadatel o udělení statutu centra může splnit podmínky požadované touto výzvou i ve smluvně zajištěné spolupráci s jinými poskytovateli. Smlouvu předloží žadatel v příloze své žádosti.

V případě vyhlášení výzvy pro specializovanou onkologickou péči (jako např. onkogynekologie, onkourologie apod.) může o udělení statutu takového centra požádat jen držitel statutu KOC.

Žádost o udělení statutu KOC se stanovenými doklady se předkládá Ministerstvu zdravotnictví na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotní péče, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2, a to ve lhůtě do 60 kalendářních dnů od zveřejnění této výzvy. Pro tento účel je nutné použít formulář žádosti uvedený v příloze výzvy.

Lhůta pro podání žádosti je zachována, je-li posledním dnem lhůty žádost podána k poštovní přepravě. Bude-li žádost podána prostřednictvím datové schránky, považuje se žádost za včasně podanou, je-li nejpozději poslední den lhůty dodána do datové schránky Ministerstva zdravotnictví.

Za vysoce specializovanou onkologickou péči se považuje:

- poskytování individualizované systémové cílené léčby,

- regionální chemoterapie,

- náročná aplikace režimů léčby cytostatiky,

- léčba vzácných typů nádorů,

- radioterapie s modulovanou intenzitou,

- radioterapie naváděná obrazem,

- stereotaktická radioterapie,

- brachyterapie,

- provádění chirurgických výkonů u solidních nádorů v níže uvedené minimální roční frekvenci,

- zajištění řešení chirurgických i nechirurgických komplikací poskytované péče,

- zajištění konziliární péče v regionu působnosti centra,

- provádění vysoce dávkované chemoterapie s transplantací kmenových buněk pro léčbu solidních nádorů v případě zdravotní péče poskytované dětským pacientům.

čl. 2

Obecné požadavky

Poskytovatel, který žádá o statut KOC, musí mít zajištěnu:

a. akutní lůžkovou péči intenzivní 3. stupně - resuscitační s celkovým minimálním počtem 4 lůžek (je přípustné jejich vyčlenění v rámci společné ARO nebo ARK pro potřeby centra)

b. akutní lůžkovou péči standardní v oboru klinické a/nebo radiační onkologie - s celkovým minimálním počtem 30 lůžek,

c. akutní lůžkovou péči standardní v oboru chirurgie a dalších chirurgických oborech (urologie, gynekologie a porodnictví, otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí) s celkovým minimálním počtem 100 lůžek,

d. ambulantní péči v oborech klinická onkologie, radiační onkologie, chirurgie, urologie a paliativní péče

e. ambulantní stacionární péči pro podávání systémové protinádorové léčby

f. mezioborovou spolupráci s dostupností nepřetržitě (24/7):

- konziliárních služeb v oborech neurologie, vnitřní lékařství, kardiologie, pneumologie a ftizeologie, hematologie a transfuzní lékařství,

- radiodiagnostického oddělení zajišťujícího diagnostické radiologické metody (sonografie, výpočetní tomografie, skiaskopie)

- oddělení klinické biochemie, lékařské mikrobiologie

- lékárny s odborným pracovištěm pro centralizovanou sterilní přípravu léčivých přípravků s obsahem cytotoxických látek

g. mezioborovou spolupráci s dostupností během pracovní doby:

- magnetické rezonance v rozsahu nejméně 0,5 kapacity přístroje pro centrum

- intervenčních radiologických metod

- algeziologie

- dermatovenerologie

Poskytovatel, který žádá o statut KOC, musí mít dále zajištěnu dostupnost (lze i smluvně):

h. pracoviště patologie s histopatologickou diagnostikou (včetně dostupnosti peroperační histologické diagnostiky) s molekulárně patologickou laboratoří pro vyšetřování prediktivních markérů

i. ontogenetických konzultací

j. klinické farmakologie

k. nukleární medicíny

l. neurochirugie

čl. 3

Požadavky na personální zabezpečení péče v KOC

1) Vedoucím pracovníkem centra je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru klinická onkologie nebo radiační onkologie s úvazkem 1,0 a s minimální požadovanou praxí 10 let.

2) Personální zabezpečení poskytovatele, který žádá o statut KOC:

- 5 úvazků lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru klinická onkologie; v případě péče o dětské pacienty: 5 úvazků lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru dětské lékařství a zvláštní odbornou způsobilostí v oboru dětská onkologie a hematologie nebo se specializovanou způsobilostí v oboru dětská onkologie a hematologie nebo se specializovanou způsobilostí v oboru klinická onkologie s absolvovaným základním pediatrickým kmenem nebo se specializovanou způsobilostí v oboru klinická onkologie získanou na základě specializace v oboru klinická onkologie a pediatrie.

3) Další personální zabezpečení KOC:

- 3 úvazky lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru radiační onkologie na 500 nových pacientů léčených radioterapií ročně a dále 1 úvazek lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru radiační onkologie na dalších 125 nových pacientů léčených radioterapií ročně; v případě péče o dětské pacienty: 2 úvazky lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru radiační onkologie a s minimální požadovanou praxí 5 let na pracovišti, které provádí více než 30 výkonu ozařování u dětí za rok

- 2 úvazky lékařů se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru onkochirurgie

- 3 úvazky radiologických asistentů na 1 lineární urychlovač na 1 směnu

- 2 úvazky klinických radiologických fyziků a další úvazky podle počtu ozařovačů a počtu pacientů léčených za 1 rok podle Národních radiologických standardů - Radiační onkologie (Věstník MZ ČR částka 9/2011)

- 1 úvazek farmaceuta se specializovanou způsobilostí v oboru klinická farmacie

- 1 úvazek nutričního terapeuta

- 1 úvazek klinického psycholog

- 1 úvazek zdravotně - sociálního pracovníka nebo sociálního pracovníka

- 1 úvazek fyzioterapeuta

- nelékařští zdravotničtí pracovníci podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, ve znění pozdějších předpisů.

Ve fakultních nemocnicích může být úvazek lékařů součtem úvazku ve fakultní nemocnici a na lékařské fakultě.

čl. 4

Požadavky na technické a věcné vybavení KOC

1) Radioterapeutické přístrojové vybavení:

- minimálně dva lineární urychlovače, z toho alespoň 1 s možností IGRT, IMRT

- přístroj pro brachyterapii (automatický afterloadingový systém, plánovací systém, C rameno, aplikační sál)

- simulátor nebo CT-simulátor

- plánovací systém (3D), přístup na CT a MR pro plánování radioterapie, verifikační systém

- zařízení pro absolutní, relativní a in vivo dozimetrii

- modelová laboratoř.

2) Operační sál s vybavením pro onkochirurgickou operativu.

čl. 5

Požadavky na minimální počet léčených pacientů a provedených zdravotních výkonů v KOC

- nejméně 1 000 nových onkologických pacientů ročně

- nejméně 500 nových onkologických pacientů léčených radioterapií ročně

- nejméně 50 terapeutických radiologických onkointervenčních výkonů ročně

- nejméně 500 onkochirurgických operací ročně (celkový počet z oblasti onkochirurgie, onkourologie, onkogynekologie, onkootorinolaryngologie, onkoortopedie, onkoneurochirurgie)

- nejméně 10 výkonů vysoce dávkované chemoterapie s transplantací kmenových buněk v případě dětského centra

čl. 6

Další požadavky

V KOC:

- jsou realizovány Multidisciplinární indikační semináře definované a vykazované zdravotním výkonem č. 51881 podle vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami ve znění pozdějších předpisů;

- je zajištěna spolupráce zdravotnických pracovníků a pracovišť všech oborů zdravotní péče, ve kterých je poskytována péče v rámci jednoho poskytovatele a zajištěna jejich okamžitá dostupnost v případě potřeby. Forma této spolupráce musí být jasně vymezena ve vnitřním předpisu poskytovatele;

- je prováděn výzkum, centrum se zapojuje do národních i mezinárodních výzkumných projektů, zavádí výsledky lékařské vědy do praxe;

- je zajišťováno specializační vzdělávání - akreditace Ministerstva zdravotnictví pro uskutečňování vzdělávacího programu pro obor specializačního vzdělávání klinická onkologie, radiační onkologie nebo nástavbového vzdělávání v oboru onkochirurgie,

- je zajištěna podpůrná péče nutriční, psychologická, duchovní, sociální poradenství a péče paliativní.

KOC:

- podílí se na organizaci onkologické péče v regionu tím, že organizuje Regionální onkologické skupiny, které jsou praktickou formou kooperace a propojení zejména poskytovatelů lůžkové onkologické péče (Věstník MZ ČR částka 13/2017); tato onkologická pracoviště realizují multidisciplinární indikační semináře a referují pacienty do KOC v případě nutné indikační léčby;

- provádí výzkum, zapojuje se do národních i mezinárodních vědecko-výzkumných projektů, zavádí výsledky lékařské vědy do praxe, vykazuje publikační činnost;

- zajišťuje vyplňování údajů do klinických registrů nákladné léčby;

- poskytuje konzultační služby onkologickým pracovištím nižšího typu.

V rámci zajištění kontinuity péče centrum aktivně spolupracuje s poskytovateli domácí péče a lůžkové paliativní (hospicové) péče. Seznam spolupracujících poskytovatelů paliativní péče zveřejňuje na svých internetových stránkách.

čI. 7

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti

Poskytovatel, který získá statut KOC, pravidelně sleduje níže uvedené indikátory kvality poskytované zdravotní péče a pravidelně ke dni 1.6. daného roku uveřejňuje ucelené výsledky za předchozí rok na svých internetových stránkách.

Indikátory kvality:

1) Regionálně specifické indikátory - mapování spádové oblasti

- incidence léčených z daného regionu

- incidence léčených z jiného regionu

- prevalence léčených z daného regionu

- prevalence léčených z jiného regionu

2) Lokální indikátory činnosti centra

- objem konzultací (Multidisciplinární indikační semináře)

- objem centrové péče dle indikací

- doba od prvního kontaktu do zahájení léčby

- celková doba a forma zakončení hospitalizací

- mortalita hospitalizovaných pacientů

- pětileté přežití

čl. 8

Pořadí žadatelů:

Pořadí žadatelů o udělení statutu KOC bude stanoveno v souladu s kritérii v §112 odst. 4 zákona o zdravotních službách, tj.: s přihlédnutím ke kvalifikačním předpokladům zdravotnických pracovníků a s přihlédnutím k provedeným zdravotním výkonům a počtům hospitalizovaných pacientů dle čl. 5 a k ostatním požadavkům dle čl. 6.

Za zásadní kritéria pro udělení statutu centra KOC Ministerstvo zdravotnictví považuje:

1. personální zabezpečení vysoce specializované onkologické péče

2. počet výkonů a počet hospitalizovaných pacientů podle čl. 5

3. přístrojové vybavení centra KOC podle čl. 4

Další kritéria:

1. dostupnost péče v rámci KOC (čl. 2)

2. regionální dostupnost v rámci ČR

Příloha

Žádost o udělení statutu centra vysoce specializované onkologické péče

Uchazeč o statut centra vysoce specializované onkologické péče pro dospělé/děti* (Komplexní onkologické centrum - KOC): identifikační údaje poskytovatele zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………

Plný název a IČO poskytovatele

……………………………………………………………………………………

Plný název zřizovatele

……………………………………………………………………………………

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………

Statutární orgán

Telefon: ………………..…….. e-mail: …………………………………..…..

FAX: …………………..……………………………..

Poskytovatel zdravotních služeb tímto žádá o udělení statutu centra vysoce specializované onkologické péče pro dospělé / děti *).

Poskytovatel zdravotních služeb prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a přiložených dokladech jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž mu bude statut KOC udělen, a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví ČR změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut centra udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku,

4. souhlasí s tím, aby pro potřeby zhodnocení jeho činnosti poskytovaly zdravotní pojišťovny a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Ministerstvu zdravotnictví údaje o počtu provedených zdravotních výkonů a poskytované komplexní onkologické péče. Souhlas není udělen pro účely jakéhokoliv zveřejnění těchto údajů či poskytnutí třetím osobám.

V …………………………………………… dne ……………………………….

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

*) Nehodící se škrtněte.

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 60 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu: Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor zdravotní péče, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2

K žádosti o udělení statutu KOC musí být přiloženy:

1. kopie Rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb,

2. prohlášení žadatele o statut KOC, že splňuje požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná onkologická péče poskytována, a na personální zabezpečení této péče v rozsahu uvedeném ve výzvě,

3. údaje o technickém a věcném vybavení KOC, v němž má být vysoce specializovaná péče poskytována, a o jejím personálním zabezpečení,

4. osobní údaje - jméno a příjmení pracovníka určeného pro výkon funkce vedoucího KOC, kopie dokladu o jeho nejvyšší dosažené kvalifikaci a údaje o výši jeho pracovního úvazku,

5. údaje o počtu pacientů, jimž byly u poskytovatele, u kterého má být vysoce specializovaná péče poskytována, provedeny níže uvedené zdravotní výkony (pro každý zdravotní výkon započíst stejné rodné číslo vždy pouze 1x),

6. kopie výročních zpráv z roku 2017 a 2018.

Údaje dle bodu 3. - 5. vyplňte do tabulek v níže uvedeném formuláři. Tento formulář je pro potřeby hodnocení žádostí nutné kompletně vyplnit.

1. Organizační struktura a uspořádání centra

1.1 Počty zdravotnických zařízení akutní lůžkové péče tvořící KOC

  • Centrum tvoří jeden poskytovatel zdravotní akutní lůžkové péče (dále jen „PZS“) - název, adresa, IČO:

……………………………………………………………………………………

  • Centrum je tvořeno více PZS

statutární zástupce - název, adresa, IČO

……………………………………………………………………………………

Další PZS - název, adresa, IČO

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

1.2 Regionální onkologické skupiny (ROS)

ROS je systém spolupracujících PZS vázaných na konkrétní KOC

PZS žádající o statut KOC vede ROS (ano/ne, počet partnerů) ……..…..

ROS je vytvořena od roku ………………………………………………….…

ROS je zakotvena smluvně (ano/ne) ………………………………………..

ROS sdílí diagnostické a klinické postupy (ano, ne, specifikace - odkazy)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

ROS - PZS a partneři - název, adresa, IČO

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

2. Obecné charakteristiky - zajištění péče

2.1 Lůžkový fond - počet lůžek

Kategorie lůžek - akutní lůžková péče

Počet lůžek

- akutní lůžková péče standardní v oboru klinické onkologie a radiační onkologie

- akutní lůžková péče standardní v oboru chirurgie

- akutní lůžková péče standardní v oboru urologie

- akutní lůžková péče standardní v oboru gynekologie

- akutní lůžková péče standardní v oboru ORL

- akutní lůžková péče standardní v oboru ortopedie

- akutní lůžková péče standardní v oboru neurochirurgie

- akutní lůžková péče standardní v oboru dětské onkologie*

- akutní lůžková intenzivní a resuscitační péče

* v případě žádosti o statut centra dětské onkologie

2.2 Ambulantní stacionární péče pro aplikaci protinádorové léčby

Ambulantní vyšetřovny dle oboru

Počet vyšetřoven

- ambulantní vyšetřovny v oboru klinická onkologie

- ambulantní vyšetřovny v oboru radiační onkologie

2.3 Ambulantní péče

Ambulantní péče dle oboru

Počet samostatných ambulancí

- chirurgie

- urologie

- gynekologie

- ORL

- pneumologie

- ortopedie

- oeurochirurgie

- paliativní péče (podpůrná péče - nutriční, léčba bolesti)

2.3 Nepřetržitá dostupnost konziliárních služeb

Nepřetržitá dostupnost konziliárních služeb je zajištěna v oborech (vypsat):

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

2.4 Ustavené multidisciplinární týmy (dále jen MDT) Počet ustavených MDT

na centru: ……………………………………………………………………….

MDT (vypsat dle zaměření -jsou-li specializovány, specifikovat strukturu MDT)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

Režim a forma práce MDT (frekvence jednání, dostupnost, typ posuzování - kontaktní jednání /on- line/konzultačně, ....)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

Forma spolupráce s MDT jiných center či v rámci regionu (popsat zda je ustavena a v jaké oblasti)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

2.5 Paliativní péče

Na centru pracuje interní tým konziliární paliativní péče - specifikovat složení týmu, počet úvazků lékařů, organizační začlenění:

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

Centrum má zajištěné umísťování pacientů do následné péče (vypsat zajištěná spolupracující pracoviště - např. LDN, hospice, ambulantní či mobilní paliativní péče, domácí péče)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

2.6 Kontrola kvality

Forma zajištění interní kontroly kvality (např. interní audity, kontroly, jejich forma, frekvence, apod.) - pouze vyjmenovat

……………………………………………………………………………………

Získané tuzemské certifikáty a akreditace související s posuzováním kvality pouze vyjmenovat, neposílat

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

Získané zahraniční certifikáty a akreditace související s posuzováním kvality

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

3. Technické a věcné vybavení

Údaje podle čl. 4 Požadavky na věcné a technické vybavení je nutno vyplnit do následujících tabulek

3.1 Radioterapeutické přístrojové vybavení

Název přístroje

Počet

Typ přístroje

Rok výroby

3.2 Operační sály a jejich vybavení - nákladné a unikátní technologie

Typ operačních sálů

Počet

Typ provozu

Zvláštní a nákladné vybavení

(např. ortopedie, urologie, ...apod.)

(nepřetržitý, běžná pracovní doba, jiný čas)

3.3 Vybrané přístroje pro zobrazovací a endoskopické metody

Typ přístroje

Počet

Poznámka / komentář

Sonografické přístroje

MR přístroje

CT přístroje

Skiaskopické přístroje

PET/CT

SPECT/CT

Mamografie

Endoskopické přístroje

Jiné - vypsat

4. Onkologická diagnostika

4.1 Časová dostupnost metod

Metoda (technologie)

Dostupnost v rámci běžné pracovní doby

Dostupnost nepřetržitá

(ano/ne)

(ano/ne)

RTG

Skiagrafie

Skiaskopie

MRI

CT

PET/CT

Intervenční radiologické metody

Endoskopie GIT

Bronchoskopie

Další zobrazovací metody (vypsat)

4.2 Zajištění dostupnosti vybraných typů pracovišť

Typ pracoviště

Interní součást centra

Zajištěno na smluvních pracovištích

(ano/ne)

(ano/ne)

Patologie s histopatologickou diagnostikou

Molekulárně patologické laboratoře pro vyšetření prediktivních markérů

Pracoviště lékařské genetiky

Pracoviště pro ontogenetická vyšetření

Pracoviště klinické farmacie

Pracoviště nukleární medicíny

Pracoviště reprodukční medicíny

Pracoviště (onko)plastické chirurgie

5. Personální zajištění péče

Údaje podle čl. 3 Požadavky na personální zabezpečení péče v KOC je nutno vyplnit do následujících tabulek

5.1 Vedoucí komplexního onkologického centra (zasílá se pouze doklad o nejvyšší dosažené kvalifikaci a výši pracovního úvazku)

Jméno, tituly

Dosažené vzdělání

Atestace

Délka praxe celkem

Působí jako zaměstnanec uchazeče od roku

- výše úvazku

5.2 Personální zajištění péče ve vybraných odbornostech (vyplnit zde do tabulky)

Odbornost

Interní zaměstnanci

Není-li zajištěno interně: uvést jak je zajištěno

Dostupnost

Počet osob

Přepočtený počet úvazků

(nepřetržitě / běžná pracovní doba)

Klinický onkolog

Radiolog

Radiační onkolog

Chirurg

Urolog

Gynekolog

ORL

Ortoped

Neurochirurg

Endokrinolog

Dermatolog

Anesteziolog

Neurolog

Paliativní medicína

Psycholog

Klinický farmaceut

Klinický farmakolog

Nutriční specialista

6. Výzkum, věda a vzdělávání

6.1 Akreditace MZ ČR pro obory specializačního vzdělávání

Obor

Akreditace (ano/ne, rok udělení)

Klinická onkologie

Radiační onkologie

Onkochirurgie

Onkogynekologie

Onkourologie

Paliativní medicína

6.2 Zapojení do postgraduálního vzdělávání v onkologii a navazujících oborech

(jedná se o postgraduální specializační vzdělávání, nikoli doktorské, Ph.D., studium)

Seznam školitelů postgraduálního doktorského studia na centru (k oborům uvedeným v bodě 6.1, současný stav)

Seznam absolventů postgraduálního doktorského studia centra za posledních 5 let (k oborům uvedeným v bodě 6.1)

Seznam aktuálních studentů postgraduálního doktorského studia centra (k oborům uvedeným v bodě 6.1)

6.3 Klinický výzkum

(pouze položky relevantní pro onkologii, vše pouze za posledních 5 let)

KOC umožňuje a podporuje zapojení pacientů do klinických hodnocení (klinických studií) (ano/ne, podporuje jakou formou)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

KOC disponuje pracovištěm nebo dedikovanými pracovníky zodpovědnými za organizaci klinických hodnocení (např. oddělení klinického hodnocení, koordinátor/ka klinického hodnocení)

(ano/ne, stručně popsat formu organizace klinických hodnocení)

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

KOC má přehled o všech klinických studiích, které jsou pacientům v nemocnici nabízeny (ano/ne):

……………………………………………………………………………………

7. Výkonnost centra - celkový objem péče - vše vpisovat pouze do následujících tabulek

7.1 Celkové počty protinádorově léčených onkologických pacientů a provedených zdravotních výkonů

Výkonnost centra - počty výkonů ročně*

2015

2016

2017

2018

Počet nových onkologických pacientů

Počet nových onkologických pacientů léčených radioterapií

Počet výkonů vysoce dávkované chemoterapie s transplantací kmenových buněk

7.2 Celkové počty vybraných provedených výkonů

Výkonnost centra - počty výkonů ročně*

2015

2016

2017

2018

Počet terapeutických radiologických - onkointervenčních výkonů

Počet výkonů radioterapie s modulovou intenzitou (polí)**

Počet výkonů radioterapie naváděné obrazem

Počet výkonů stereotaktické radioterapie

Počet výkonů brachyterapie intrakavitární

Počet výkonů brachyterapie povrchová

Počet výkonů brachyterapie intersticiální

Počet cyklů náročných režimů cytostatické léčby

Počet cyklů běžných režimů cytostatické léčby

Počet pacientů léčených cytostatickou léčbou

Počet onkochirurgických výkonů z oblasti:

- Onkochirurgie

- Onkourologie

- Onkogynekologie

- Onkootorinolaryngologie

- Onkoortopedie

- Onkoneurochirurgie

7.3 Terapeutické zaměření centra

Diagnóza *

Centrum zajišťuje komplexní protinádorovou péči (ano/ne)

Komentář pokud centrum nezajišťuje komplexní péči

(komentář k organizaci péče, uvést jakou část péče centrum zajišťuje, zajištění předávání pacientů na jiná pracoviště, spolupráce, apod.)

ZN hlavy a krku (C00-C14, C30-C32)

ZN jícnu (C15)

ZN žaludku (C16)

ZN tenkého střeva (C17)

ZN tlustého střeva a konečníku (C18-C20)

ZN řiti a řitního kanálu (C21)

ZN jater a intrahepatálních žlučových cest (C22)

ZN žlučníku a žlučových cest (C23, C24)

ZN slinivky břišní (C25)

ZN jiných a nepřesně určených trávicích orgánů (C26)

ZN průdušnice, průdušky a plíce (C33, C34)

ZN brzlíku (C37)

ZN srdce, mezihrudí- mediastina a pohrudnice- pleury (C38)

ZN jiných a nepřesně určených lokalizací v dýchací soustavě a nitrohrudních orgánech (C39)

ZN kosti a kloubní chrupavky končetin (C40)

ZN kosti a kloubní chrupavky jiných a neurčených lokalizací (C41)

Zhoubný melanom kůže (C43)

Jiný ZN kůže (C44)

Mezoteliom (C45)

Kaposiho sarkom (C46)

ZN periferních nervů a autonomní nervové soustavy (C47)

ZN retroperitonea a peritonea (C48)

ZN jiné pojivové a měkké tkáně (C49)

ZN prsu (C50)

Ostatní ZN ženských pohlavních orgánů (C51, C52, C57, C58)

ZN hrdla děložního (C53)

ZN dělohy (C54, C55)

ZN vaječníku (C56)

ZN prostaty (C61)

ZN varlete (C62)

Ostatní ZN mužských pohlavních orgánů (C60, C63)

ZN ledviny mimo pánvičku (C64)

Ostatní ZN močových orgánů (C65, C66, C68)

ZN močového měchýře (C67)

ZN oka a očních adnex (C69)

ZN mozku, míchy a jiných částí CNS (C70-C72)

ZN štítné žlázy (C73)

ZN nadledviny (C74)

ZN jiných žláz s vnitřní sekrecí a příbuzných struktur (C75)

ZN jiných a nepřesně určených lokalizací (C76)

Sekundární a neurčený ZN mízních uzlin (C77)

Sekundární ZN dýchací a trávicí soustavy (C78)

Sekundární ZN jiných lokalizací (C79)

ZN bez určení lokalizace (C80)

ZN mnohočetných samostatných (primárních) lokalizací (C97)

Lymfomy (C81-C86)

Leukémie (C91-C95)

Jiné novotvary mízní, krvetvorné a příbuzné tkáně

Karcinom in šitu prsu (D05)

Karcinom in šitu hrdla děložního (D06)

* Údaje o hematologických malignitách jsou sledovány pouze za účelem mapování rozsahu péče o tyto pacienty všiti Komplexních onkologických center, primárně jsou tyto diagnózy léčeny v hematoonkologických centrech, která mají vlastní akreditační proces. Hematologické malignity nebudou zahrnuty do hodnocení statistik výsledků a dostupnosti péče.