Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2019

CENTRUM VYSOCE SPECIALIZOVANÉ PÉČE PRO IZOLACI PACIENTŮ S PODEZŘENÍM NAVYSOCE NAKAŽLIVOU NEMOC

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované zdravotní péče podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů

ČÁST I.

Kontext

Problematika biologické ochrany je důležitou součástí ochrany obyvatelstva České republiky před infekčními nemocemi různých stupňů biologického nebezpečí. Směrnice pro jednotný postup při vzniku mimořádné události podléhající Mezinárodním zdravotnickým předpisům (2005) v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci mimo zdravotnické zařízení poskytovatele zdravotních služeb a mimo vstupní místo pro leteckou dopravu schválená usnesením vlády České republiky č. 34 z 11. ledna 2019 a Směrnice pro jednotný postup při vzniku mimořádné události podléhající Mezinárodním zdravotnickým předpisům (2005) v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení poskytovatele zdravotních služeb schválená usnesením vlády České republiky č. 35 z 11. ledna 2019 definují mezirezortní součinnost a spolupráci složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události vzniklé v důsledku podezření na vysoce nakažlivou nemoc (dále jen "VNN"). Účelem směrnic je zajistit jednotný a účinný systém připravenosti a reakce při riziku ohrožení veřejného zdraví v důsledku šíření VNN.

Proto je nezbytné vytvoření centra pro vysoce specializovanou péči pro izolaci a léčbu pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc odpovídající minimálně stupni 3 biologického rizika (dále jen "centrum VNN") s nezbytným předpokladem jednak efektivní zdravotní péče o tyto pacienty a současně s definovanými izolačními podmínkami pro ochranu obyvatelstva i zdravotnického personálu příslušného zdravotnického zařízení.

Na základě dohody uzavřené mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem obrany centrum VNN může při vyčerpání kapacit pro zajištění izolace anebo karantény osob podezřelých z onemocnění/nemocných VNN v souladu s právními předpisy vztahujícími se k poskytování zdravotní péče využít lůžkovou kapacitu Vojenského zdravotního ústavu Těchonín.

ČÁST II.

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra VNN

ČI. 1

Základní podmínky udělení statutu centra VNN

Ministerstvo zdravotnictví (dále jen "MZ") tímto uveřejňuje podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o zdravotních službách"), výzvu k podání žádostí o udělení statutu centra VNN.

Statut centra VNN bude udělen na dobu 5 let.

Územím, pro které má být vysoce specializovaná péče pro izolaci pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc odpovídající minimálně stupni 3 biologického rizika (dále jen "BSL 3") poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti požadované vysoce specializované péče se za optimální pro ČR považuje 1-2 centra vysoce specializované péče.

Onemocnění typu VNN nelze spolehlivě vymezit na základě předem daného seznamu diagnóz. V souladu se Směrnicí pro jednotný postup při vzniku mimořádné události podléhající Mezinárodním zdravotnickým předpisům (2005) v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci na palubě letadla přistávajícího ve vstupním místě pro leteckou dopravu schválenou usnesením vlády České republiky č. 33 ze dne 11. ledna 2019je možno VNN charakterizovat:

- vysokou smrtností (dosahující přibližně 90 % a více);

- vysokou nakažlivostí;

- vysokou vnímavostí populace;

- omezenými možnostmi diagnostiky, léčby a prevence.

Za vysoce specializovanou péči související s izolací pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc odpovídající režimu minimálně BSL 3 se považují níže uvedené výkony prováděné pouze v centru pro VNN:

a) izolace pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc nebo prokázanou vysoce nakažlivou nemoc v prostorách, které znemožňují únik biologického agens do okolního prostředí,

b) v prostoru centra VNN jsou prováděny všechny diagnostické a léčebné výkony, které směřují k stanovení diagnózy a umožňují léčebné výkony vedoucí ke zlepšení klinického stavu resp. záchraně života nemocného. Diagnostika může být zajištěna smluvně oprávněnou osobou (Státní zdravotní ústav nebo Robert Koch Institute).

Žádost o udělení statutu centra VNN se stanovenými doklady se předkládá Ministerstvu zdravotnictví na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotní péče, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2, a to ve lhůtě do 30 kalendářních dnů od zveřejnění této výzvy. Lhůta pro podání žádosti je zachována, je-li posledním dnem lhůty žádost podána k poštovní přepravě. Bude-li žádost podána prostřednictvím datové schránky, považuje se žádost za včasně podanou, je-li nejpozději poslední den lhůty dodána do datové schránky Ministerstva zdravotnictví. Pro účel podání žádosti se doporučuje použít formulář žádosti o udělení statutu centra VNN uvedený v příloze této výzvy.

Čl. 2

Obecné požadavky

V rámci centra VNN jednoho poskytovatele zdravotních služeb (dále jen "poskytovatel"), který žádá o statut centra VNN, musí být pro pacienty s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc odpovídající minimálně stupni 3 biologického rizika zajištěna:

a) akutní lůžková péče s možností izolace v podtlakovém režimu s možností kompletní péče o pacienta a jeho potřeby (min. 3 lůžka), tj. zajištění přísunu potravin i zabezpečení odsunu dekontaminovaných fyziologických odpadů,

b) možnost odběru laboratorních vzorků a jejich zajištění pro odeslání do speciálních laboratoří, zajištění odběrů pro základní a speciální laboratorní vyšetření formou bed side vyšetřování,

c) možnost aplikace infuzních roztoků, krevních derivátů, monitorace základních životních funkcí, oxygenoterapie,

d) zajištění základních životních funkcí u nemocného se selháváním oběhu (umělá plicní ventilace, dialýza).

Poskytovatel, který žádá o statut centra VNN v režimu BSL 3 musí doložit provozní řád schválený orgánem ochrany veřejného zdraví na krajské úrovni.

Dále musí být v centru VNN, v rámci jednoho poskytovatele, není-li dále uvedeno jinak, zajištěna dostupnost:

1) 24 hodin denně 7 dní v týdnu

- transfuzní oddělení s laboratoří a s nepřetržitým zajištěním dostupností všech transfuzních přípravků a krevních derivátů,

- lékárna se zásobou širokospektrých antibiotik, antimalarik, antivirotik

2) Možnost aktivace centra VNN (ti. maximálního stavu připravenosti) do 60 minut od ohlášení možného výskytu vysoce nakažlivé nemoci, která vyžaduje izolaci v režimu BSL 3 na území České republiky

Čl. 3

Požadavky na personální zabezpečení péče v centru WN

Poskytovatel žádající o udělení statutu centra VVN musí splňovat v době podání žádosti požadavky podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, ve znění pozdějších předpisů. Dále musí splňovat následující požadavky na personální zabezpečení takto:

1) Vedoucím pracovníkem centra VNN je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru infekční lékařství s min. 10 lety praxe v oboru v rozsahu úvazku 1,0.

2) Další personální zabezpečení centra VNN:

- nejméně další 3 lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru infekční lékařství, každý s praxí min. 5 let, v rozsahu úvazku 1.0,

- trvalá dostupnost alespoň jednoho lékaře s erudicí v problematice vysoce nakažlivých nemocí, a to formou fyzické přítomnosti v centru VNN nebo nepřetržité pohotovosti s dostupností fyzické přítomnosti v centru VNN do 60 minut.

Čl. 4

Požadavky na technické a věcné vybavení centra VNN

Přístrojové vybavení centra VNN musí splňovat kritéria stanovená vyhláškou č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení, ve znění pozdějších předpisů a dále musí disponovat:

- prostory v podtlakovém režimu minimálně pro 3 pacienty,

- možností dekontaminace osob i prostředků používaných v izolačních prostorách,

- osobními ochrannými pracovními pomůckami pro práci v režimu BSL 3.

- vybavením pro laboratorní diagnostiku v prostorách izolačního prostoru-bed side.

Čl. 5

Ostatní požadavky

Centrum VNN:

- má smluvně zajištěnou úzkou spolupráci s orgány ochrany veřejného zdraví a Vojenským zdravotním ústavem v Těchoníně,

- má smluvně zajištěnou spolupráci pro diagnostiku biologických materiálů i mimo území České republiky,

- má smluvně zajištěnou spolupráci pro likvidaci biologického odpadu, kterou není možno realizovat vlastními prostředky.

Tým pracovníků centra VNN je pravidelně proškolován. Pravidelné nácviky i teoretická příprava je pořádána alespoň 1x měsíčně.

Čl. 6

Výběr a pořadí žadatelů:

Pořadí žadatelů o udělení statutu centra VNN bude stanoveno v souladu s kritérii v §112 odst. 4 zákona o zdravotních službách, tj. s přihlédnutím zejména ke kvalifikačním předpokladům zdravotnických pracovníků, době a rozsahu poskytované zdravotní péče a její dostupnosti a k ostatním požadavkům podle čl. 5.

Za zásadní kritéria pro udělení statutu centra VNN Ministerstvo zdravotnictví považuje:

1) personální zabezpečení vysoce specializované péče pro pacienty s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc odpovídající režimu minimálně BSL 3,

2) prostorové a technické zabezpečení jednotky splňující kritéria pro poskytování péče pacientům s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc nebo potvrzenou vysoce nakažlivou nemoc podle čl. 4.

Příloha

Žádost o udělení statutu centra VNN

Identifikační údaje poskytovatele zdravotních služeb - žadatele o statut centra VNN

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………………………………

Statutární orgán

……………………………………………………………………………………………………………

Telefon: ………………………………… e-mail: …………………………………………………….

Poskytovatel zdravotních služeb tímto žádá o udělení statutu centra VNN.

Poskytovatel zdravotních služeb prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a přílohách jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž mu bude statut centra VNN udělen a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut centra VNN udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku,

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

V ………………………………………………………. dne ……………………………………

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 30 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotní péče, Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2.

Přílohy k žádosti o udělení statutu centra VNN:

1. kopie oprávnění k poskytování zdravotních služeb,

2. prohlášení žadatele o statut centra VNN, že splňuje požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná péče poskytována, a na personální zabezpečení této péče v rozsahu uvedeném ve výzvě,

3. Doložení provozního řádu schváleného orgánem ochrany veřejného zdraví pro poskytování zdravotní péče v režimu BSL 3.

4. údaje o rozsahu a objemu vysoce specializované péče, kterou je žadatel o statut centra VNN schopen zajistit,

5. údaje o technickém a věcném vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná péče poskytována, a o jejím personálním zabezpečení,

6. osobní údaje vedoucího pracovníka centra VNN - jméno a příjmení, kopie dokladu o jeho nejvyšší dosažené kvalifikaci a údaje o výši jeho pracovního úvazku,

Požadované údaje vyplňte do následující tabulky:

Aktuální stav u žadatele ke dni podání žádosti, není-li uvedeno jinak.

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka centra VNN

Jmenný seznam a výši úvazků lékařů školených v problematice VNN

Počet lůžek s možností izolace v podtlakovém režimu s možností kompletní péče o pacienta a jeho potřeby