Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ERÚ, částka 5/2015

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2015

ze dne 6. listopadu 2015,

kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2013 ze dne 1. listopadu 2013, k cenám tepelné energie

Energetický regulační úřad (dále jen „Úřad“) podle §2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a §17 odst. 6 písm. d) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a §6 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, vydává cenové rozhodnutí, kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2013 ze dne 1. listopadu 2013, k cenám tepelné energie.

Čl. I

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2013 ze dne 1. listopadu 2013, k cenám tepelné energie, se mění takto:

1. V části (1) se za bod (1.1) vkládá nový bod (1.2), který včetně poznámky pod čarou zní:

„(1.2) Podmínky věcného usměrňování cen tepelné energie se nevztahují na ceny tepelné energie kalkulované a uplatňované nižší než je limitní cena31). Limitní cena je stanovena Úřadem ve výši 152,86 Kč/GJ bez DPH.

31) §19a odst. 4 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.“.

Dosavadní body (1.2) a (1.3) se označují jako body (1.3) a (1.4).

2. V příloze č. 1 bodě (2.2) „Odpisy“ se doplňuje bod (2.2.6), který zní:

„(2.2.6) V ceně tepelné energie lze uplatnit účetní odpisy provozovaného majetku nezbytného pro výrobu nebo rozvod tepelné energie nebo jeho části, na který byla poskytnuta jakákoliv forma dotace, avšak pouze z ocenění tohoto majetku sníženého o poskytnutou dotaci.“.

3. V příloze č. 1 bodě (2.3.1) se slova „nájemné a podnájemné“ nahrazují slovy „nájemné, podnájemné a pachtovné“.

4. V příloze č. 1 bod (2.3.2) zní:

„(2.3.2) Nájemné nelze uplatňovat zároveň na majetek nebo jeho část, na který jsou uplatňovány odpisy v ceně tepelné energie, pokud se nejedná o pacht závodu. V případě pachtu závodu nebo jeho části může dodavatel tepelné energie uplatňovat v ceně tepelné energie vedle odpisů pachtovné maximálně ve výši kladného rozdílu stanovené až do maximální výše nájemného podle bodu (2.3.1) přílohy č. 1 a uplatňovaných povolených odpisů.“.

5. V příloze č. 1 bodě (2.8.1) se slova „jiného právního předpisu15)“ nahrazují slovy „přílohy č. 4 tohoto cenového rozhodnutí“. Poznámka pod čarou č. 15 se zrušuje.

6. Doplňuje se příloha č. 4, která zní:

„Příloha č. 4

cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2015

ze dne 6. listopadu 2015, k cenám tepelné energie

Postup pro dělení společných nákladů při kombinované výrobě elektřiny a tepla

Postup pro dělení společných nákladů při kombinované výrobě elektřiny a tepla se použije pro účely určení ekonomicky oprávněných nákladů v kalkulaci ceny tepelné energie. Postup se nevztahuje na technologie kombinované výroby elektřiny a tepla, které dodávají pouze tepelnou energii, a veškerá v nich vyráběná elektřina slouží pouze ke krytí vlastní spotřeby zdroje tepelné energie a není dodávána do distribuční soustavy, přímo cizím subjektům ani pro účelovou spotřebu výrobce. V těchto zdrojích vlastní výroba elektřiny snižuje nebo eliminuje náklady na nákup elektřiny ze sítě sloužící pouze pro výrobu tepelné energie, která je jediným finálním produktem.

Celkové výrobní náklady se dělí na elektřinu a tepelnou energii, popř. tlakový vzduch, po jednotlivých položkách formou tabulky podle vzoru:

Položka

Celkové výrobní náklady Ni

Náklady na elektřinu

Náklady na teplo

Náklady na tlakový vzduch

ßei

Nei

ßti

Nti

ßvzi

Nvzi

tis. Kč

tis. Kč

tis. Kč

tis. Kč

Palivo

Elektrická energie (vlastní spotřeba elektřiny)

Voda technologická

Voda chladicí

Ekologie (emise, odpady)

Popeloviny (odstranění tuhých zbytků)

Ostatní proměnné náklady

Mzdy a zákonné pojištění

Opravy a údržba

Odpisy

Nájem

Leasing

Zákonné rezervy

Výrobní režie

Správní režie

Úroky z úvěru

Ostatní stálé náklady

ΣNi

Σ Nei

Σ Nti

Σ Nvzi

Jednotkové náklady na dodávku

[Kč/kWh]

JNE

JNT

JNVZ

[Kč/GJ]

JNT

JNVZ

V případě potřeby je možno doplnit další nákladové položky.

Podíl připadající na elektřinu Nei a na tepelnou energii Nti, popř. na tlakový vzduch Nvzi, se stanoví v každé položce podle vztahů:

na elektřinu  Nei= Ni x ßei [tis. Kč]

na tepelnou energii Nti = Ni x ßti [tis. Kč]

na tlakový vzduch Nvzi = Ni x ßvzi [tis. Kč]

přitom vždy ßei + ßti + ßvzi = 1 [-]

kde

Ni nákladová položka před dělením [tis. Kč]

bei rozdělovací koeficient pro dělení položky na elektřinu [-]

bti rozdělovací koeficient pro dělení položky na tepelnou energii [-]

bvzi rozdělovací koeficient pro dělení položky na tlakový vzduch [-]

Výroba tlakového vzduchu se týká jen dmychadel nebo kompresorů poháněných parní turbínou, obvykle v hutních teplárnách. V ostatních případech se náklady dělí jen mezi elektřinu a tepelnou energii a pro rozdělovací koeficienty platí vztah:

ßei + ßti = 1

Koeficienty ßei, ßti, ßvzi mají hodnotu menší nebo rovnou 1. Určí se podle vztahů uvedených v částech A až D, nebo jiným věrohodným a kontrolovatelným způsobem.

Jednotkové výrobní náklady JNE, JNT, JNVZ (Kč/kWh, Kč/GJ) se stanoví v závislosti na skladbě výrobního zařízení a provozního režimu podle vztahů uvedených v částech A až D.

Část A

Postup při dělení nákladů ve zdrojích tepla s kogeneračními jednotkami

Postup platí pro soubor sestávající se z kogeneračních jednotek s pístovým motorem (KJ) a teplovodních nebo výtopenských parních či horkovodních kotlů. Provozní režim zahrnuje špičkový provoz (obvykle s akumulací tepla) nebo celodenní provoz KJ, a to samostatně, střídavě nebo současně s kotli, popř. též výrobu elektřiny s omezeným využitím nebo bez využití tepla.

1. Podrobný výpočet

Výpočet se použije tam, kde lze rozlišit podíl KJ a kotlů na spotřebě paliva, popř. též na údržbě a servisu a na odpisech nebo na úroku z úvěru.

1.1. Rozdělovací koeficienty se stanoví podle vztahů:

kde

Ekj svorková výroba elektřiny v KJ [MWh]

Qkjd užitečná dodávka tepelné energie z KJ [GJ]

Koeficienty ßkje, ßkjt  se použijí k dělení položky palivo z KJ. Dále se použijí k dělení položek údržba a opravy, odpisy, pokud lze v nich spolehlivě oddělit náklady na KJ a na kotle (viz 1.2.).

kde

Qvyt užitečná dodávka tepelné energie na prahu zdroje (kotelny) [GJ]

Koeficienty ßre, ßrt se použijí k dělení ostatních položek, kde nelze spolehlivě oddělit náklady na KJ a na kotle (viz 1.2. - ostatní položky). V položce energie se rozdělí spotřeba elektřiny z výroby v KJ s použitím koeficientů ßre, ßrt a elektřina odebraná ze sítě se započítá jen na teplo s koeficientem 1. Elektřina z vlastní výroby se oceňuje cenou za dodávku do sítě, odběr ze sítě nákupní cenou, vždy bez DPH.

na elektřinu ßOe = 0,95 x ßre + 0,05> ßre [-]

na tepelnou energii ßOt = 0,95 x ßrt [-]

Koeficienty ßOe, ßOt se použijí k alternativnímu dělení položek údržba a opravy, odpisy, pokud nelze spolehlivě oddělit náklady na KJ a na kotle (viz 1.2. - alternativní dělení).

1.2. Vzor podrobného dělení položek

Položky

Rozdělovací koeficienty

na elektřinu

na teplo

Palivo

spálené v KJ

ßkje

ßkjt

spálené v kotlích

1

Elektrická energie

elektřina z vlastní výroby

ßre

ßrt

elektřina ze sítě

1

Opravy a údržba

podíl údržby a oprav KJ

ßkje

ßkjt

podíl údržby a oprav kotlů

1

Servis

servis KJ

ßkje

ßkjt

Odpisy

odpisy KJ

ßkje

ßkjt

odpisy kotlů

1

Ostatní položky

KJ + kotle

ßre

ßrt

Alternativní dělení

Opravy a údržba

KJ + kotle

ßOe

ßOt

Odpisy

KJ + kotle

ßOe

ßOt

2. Zjednodušený výpočet pro jednotky středního výkonu - varianta a

Tento výpočet se použije pro výrobny se součtovým elektrickým výkonem do 300 kW včetně, nebo při elektrickém výkonu jedné KJ do 142 kW v případě, že na straně tepelné energie je měřena jen celková dodávka z kotelny, tzn. není znám podíl KJ a kotlů a odpadní teplo je plně využíváno.

Pro dělení dílčí položky palivo spálené v KJ se použijí koeficienty ßkje, ßkjt v závislosti na jednotkovém elektrickém výkonu:

Jednotkový elektrický výkon v KJ

Rozdělovací koeficienty

na elektřinu ßkj

na teplo ßkjt

menší než 45 kW

0,35

0,65

45 až 142 kW

0,4

0,6

Pro dělení položek odpisy, údržba a opravy se použije alternativní způsob (viz 1.2.) s koeficienty vOe, ßOt, ostatní položky mimo palivo a elektřinu ze sítě se dělí pomocí koeficientů ßre, ßrt.

3. Zjednodušený výpočet pro jednotky středního výkonu - varianta b

Použije se pro výrobny se součtovým elektrickým výkonem do 300 kW včetně, při elektrickém výkonu jedné KJ do 142 kW v případě, že je měřena jen celková výroba elektřiny, dodávka tepla z kotelny a součtová spotřeba paliva pro KJ a kotle.

Pro položky odpisy, údržba a opravy se použije alternativní způsob dělení (viz 1.2.) s koeficienty ßOe, ßOt, ostatní položky včetně paliva se dělí pomocí koeficientů ßre, ßrt.

4. Zjednodušený výpočet pro jednotky malého výkonu

Lze ho použít pro výrobny se součtovým elektrickým výkonem KJ do 100 kW včetně, při elektrickém výkonu jedné KJ 22 až 63 kW. Všechny položky včetně paliva se dělí pomocí koeficientů ßze, ßzt stanovených podle vztahů:

kde

ket koeficient vyjadřující poměr jednotkových nákladů na tepelnou energii JNT a na elektřinu JNE vztažených na stejnou jednotku (Kč/kWh); nestanoví-li Energetický regulační úřad jinak, dosadí se ket = 0,97

5. Výpočet jednotkových nákladů

Jednotkové náklady na dodávku elektřiny JNE a na dodávku tepelné energie JNT se stanoví podle vztahů:

kde

ΣNei součet nákladových položek na elektřinu [tis. Kč]

ΣNti součet nákladových položek na tepelnou energii [tis. Kč]

Část B

Postup při dělení nákladů sdružené výroby v teplárnách a elektrárnách s parními turbínami

Postup platí pro soubor sestávající se z teplárenských parních kotlů a parních protitlakých či kondenzačních odběrových, popř. též čistě kondenzačních turbín. Může být doplněn výtopenskými parními nebo horkovodními kotli, v hutních teplárnách parními turbínami pro pohon turbodmychadel či turbokompresorů (TD).

Provozní režim zahrnuje provoz teplárenské části celoročně samostatně nebo po část roku souběžně s výtopnou, střídavý provoz teplárenské a výtopenské části nebo provoz teplárny střídavě s turbínou a bez turbíny, s dodávkou tepla přes redukční stanice.

1. Výpočet základních rozdělovacích koeficientů

1.1. Základní rozdělovací koeficienty slouží k dělení nákladů tepláren a elektráren s dodávkou tepla, bez výtopenských kotlů. Stanoví se podle vztahů:

kde

Qel teplo spotřebované v parní turbíně k výrobě elektřiny [GJ]

Qtep užitečné dodávkové teplo na prahu teplárny (jen z teplárenských kotlů) [GJ]

1.2. Spotřeba tepla v páře k výrobě elektřiny Qel v parních turbínách teplárny se stanoví podle vztahu:

Qel = ΣMad x iad - ΣMo x io - ΣMpt x ipt - ΣMk x ik - ΣMu x iu [GJ]

kde

Mad průtok admisní páry (na vstupu do turbín) [t]

Mk průtok turbínového kondenzátu [t]

Mo průtok páry do odběrů turbín [t]

Mpt průtok páry do protitlaku turbín [t]

Mu množství ucpávkové páry (je-li využíváno její teplo) [t]

iad entalpie páry na vstupu do turbíny (admisní, ostré páry) [GJ/t]

ik entalpie turbínového kondenzátu [GJ/t]

io entalpie páry do jednotlivých odběrů [GJ/t]

ipt entalpie páry do protitlaku turbín [GJ/t]

iu entalpie ucpávkové páry [GJ/t]

Pokud není teplo ucpávkové páry využíváno, neodečítá se. Není-li známa některá hodnota průtoku (např. Mo nebo Mu), dopočítá se z rovnice:

ΣMad =ΣMo +ΣMpt + ΣMk +ΣMu [GJ]

1.3. Užitečné dodávkové teplo na prahu teplárny se stanoví podle vztahu:

Qtep = ΣMhv x (ivy - ivs) + Σ(Mp x ip - Mvk X ivk) [GJ]

kde

Mhv průtok horké vody na prahu kotelny [t]

Mvk průtok vratného kondezátu na prahu kotelny [t]

MP průtok páry určitých parametrů na prahu kotelny [t]

ip entalpie páry určitých parametrů v místě měření průtoku [GJ/t]

ivk entalpie vratného kondenzátu v místě měření průtoku [GJ/t]

ivs entalpie vratné horké vody v místě měření průtoku [GJ/t]

ivy entalpie výstupní horké vody v místě měření průtoku [GJ/t]

Stejným způsobem se stanoví užitečné teplo na prahu výtopny Qvyt (jen z výtopenských kotlů).

2. Dělení nákladových položek v teplárnách a elektrárnách vybavených jen teplárenskými kotli, s celoročním provozem turbín

Pokud lze u položek energie, voda, opravy a údržba spolehlivě určit společné náklady a specifické náklady strojovny a kotelny, provede se to podle vzoru:

Položky

na elektřinu

na teplo

Elektrická energie, voda, opravy a údržba

společné náklady

ße

ßt

specifické náklady strojovny

1

specifické náklady kotelny

1

Palivo a ostatní

teplárna

ße

ßt

Do specifických nákladů strojovny se zahrnují náklady na zařízení, které by nebylo instalováno, kdyby se nevyráběla elektřina. Jedná se zejména o soustrojí turbogenerátorů (TG) včetně kondenzátorů, čerpadla turbínového kondenzátu, chladicí čerpadla, vývěvy, chladicí věže a potrubí.

Do specifických nákladů kotelny se zahrnují náklady na zařízení, které by nebylo instalováno, kdyby se vyráběla jen elektřina (zejména čerpadla kondenzátu z topné páry, čerpadla topné vody, ohříváky a redukční stanice). Náklady na kotle, jejich příslušenství a pomocná zařízení patří do společných nákladů.

Nelze-li spolehlivě stanovit společné a specifické náklady uvedených položek, použijí se rozdělovací koeficienty ße, ßt pro všechny položky včetně paliva.

Nestačí-li vlastní výroba elektřiny pro krytí vlastní spotřeby teplárny a část se dokupuje ze sítě, použijí se rozdělovací koeficienty ße, ßt pro všechny položky včetně elektřiny z vlastní výroby. Pouze náklady na elektřinu odebranou ze sítě se přičtou k teplu s koeficientem 1. Přitom se elektřina z vlastní výroby oceňuje cenou za dodávku do sítě, odběr ze sítě nákupní cenou, obojí bez DPH.

3. Výpočet rozdělovačích koeficientů při kombinaci teplárenské a výtopenské výroby

kde

Mkpal spotřeba paliva v teplárenských kotlích, resp. při teplárenském režimu [GJ]

Mvpal spotřeba paliva ve výtopenských kotlích, resp. při výtopenském režimu [GJ]

4. Dělení nákladových položek v teplárnách doplněných výtopenskými kotli

Pokud lze u položek palivo, spotřeba elektřiny z vlastní výroby, ekologie, popeloviny, odpisy, opravy a údržba spolehlivě stanovit podíl teplárenského a výtopenského souboru, použijí se pro dělení teplárenského podílu rozdělovací koeficienty ße, ßt. Výtopenský podíl se přičte k tepelné energii s koeficientem 1. Ostatní položky se dělí pomocí koeficientů ßre, ßrt podle vzoru:

Položky

na elektřinu

na teplo

Palivo

teplárenské

ße

ßt

výtopenské

1

Elektrická energie (vlastní spotřeba elektřiny)

z vlastní výroby

ße

ßt

odběr ze sítě

1

Ekologie, popeloviny, opravy a údržba, odpisy

teplárenské

ße

ßt

výtopenské

1

Ostatní položky

teplárenské a výtopenské

ße

ßt

Nelze-li spolehlivě stanovit podíl teplárenského a výtopenského souboru nebo provozního režimu, použijí se koeficienty ße, ßt jen pro dělení položek palivo a energie, ostatní položky se rozdělí pomocí koeficientů ßre, ßrt.

5. Výpočet rozdělovacích koeficientů u tepláren s výrobou elektřiny, tepelné energie a tlakového vzduchu

Rozdělovací koeficienty se stanoví podle vztahu:

kde

Qel teplo spotřebované v parní turbíně k výrobě elektřiny [GJ]

Qtep užitečné dodávkové teplo na prahu teplárny [GJ]

Qvz teplo spotřebované k výrobě tlakového vzduchu v TD [GJ]

6. Dělení nákladových položek v teplárnách s výrobou elektřiny, tepelné energie a tlakového vzduchu

Pokud lze u položek energie, voda, opravy a údržba spolehlivě určit společné náklady a specifické náklady strojovny a kotelny, provede se to podle vzoru:

Položky

na elektřinu

na teplo

na tlakový vzduch

Palivo

teplárna

ße

ßt

ßvz

Elektrická energie, voda, opravy, údržba, odpisy

společné náklady

ße

ßt

ßvz

specifické náklady kotelny

1

specifické náklady strojovny

1

specifické náklady na tlakový vzduch

1

Ostatní položky

teplárna

ße

ßt

ßvz

Specifické náklady strojovny a kotelny jsou popsány v bodě 2. Ke specifickým nákladům na tlakový vzduch patří náklady na zařízení, které by nebylo instalováno, kdyby se nevyráběl tlakový vzduch (zejména soustrojí TD včetně kondenzátorů a čerpadel kondenzátu z TD, příslušenství a potrubí).

Nelze-li u položek energie, voda, opravy a údržba, odpisy oddělit spolehlivě společné a specifické náklady, použijí se rozdělovací koeficienty ße, ßt, ßvz pro všechny položky.

7. Výpočet jednotkových nákladů

Jednotkové náklady na dodávku elektřiny, tepelné energie a tlakového vzduchu se stanoví podle vztahů:

kde

ΣEsv celková výroba elektřiny v teplárně měřená na svorkách TG [MWh]

Eevs část vlastní spotřeby elektřiny připadající na výrobu elektř. [MWh]

ΣNei součet nákladových položek připadajících na elektřinu [tis. Kč]

ΣNvzi součet nákladových položek připadajících na tlakový vzduch [tis. Kč]

Vvz celkové množství tlakového vzduchu dodaného z TD [mil.m3]

W energie dodaná tlakovému vzduchu (nto) [GJ]

ivs entalpie vzduchu na vstupu do TD [kJ/m3]

ivy entalpie dodávaného tlakového vzduchu z TD [kJ/m3]

Část C

Postup při dělení nákladů sdružené výroby v teplárnách s plynovými turbínami

Postup platí pro soubor sestávající z plynové turbíny nebo spalovací turbíny na kapalné palivo (dále jen „plynová turbína“) a spalinového kotle, obvykle s přitápěním, popř. doplněný o další palivové parní nebo horkovodní kotle.

Provozní režim zahrnuje jak teplárenský provoz turbíny se spalinovým kotlem, tak výrobu elektřiny bez využití tepla, popř. střídavý provoz teplárenský a výtopenský (bez plynové turbíny).

1. Výpočet základních rozdělovacích koeficientů

Základní rozdělovací koeficienty platí pro všechny varianty provozních souborů a provozního režimu. Slouží k dělení dílčí nákladové položky palivo spálené v plynové turbíně při plném využití tepla. Dále se používají k výpočtu souhrnných rozdělovacích koeficientů pro dělení ostatních položek. Stanoví se podle vztahů:

kde

Essv svorková výroba elektřiny při provozu se spalinovým kotlem [MWh]

Qsv teplo vyrobené ve spalinovém kotli ze spalin za turbínou [GJ]

Teplo vyrobené ve spalinovém kotli ze spalin za turbínou Qsv se stanoví jako součin měřeného průtoku teplonosné látky a rozdílu její výstupní a vstupní entalpie. U kotle s přitápěním se z měřených údajů stanoví celkové teplo vyrobené ve spalinovém kotli Qsdv, pro které platí vztahy:

Qsv = Qsdv - Qdv [GJ]

Qdv = Mdpal x ηd/100 [GJ]

kde

Mdpal spotřeba paliva k přitápění spalinového kotle [GJ]

Qdv teplo vyrobené ve spalinovém kotli z přitápěcího paliva [GJ]

ηd porovnávací účinnost přitápění ve spalinovém kotli [%]

Při teplotě spalin za kotlem (do komína) nad 180 °C lze dosadit ηd = 88 %, při nižší teplotě ηd = 90 %, u kotle s nízkoteplotním ohřívákem ηd = 92 %.

Alternativně lze s využitím dokumentace dodavatele zařízení nebo provozních záznamů stanovit hodnotu Qsv ze závislosti tepelného výkonu kotle bez přitápění na elektrickém výkonu turbíny a z výroby elektřiny podle vztahu:

Qsv = 3,6 x Pt/Pe x Essv

kde

Pe elektrický výkon soustrojí s plynovou turbínou [MW]

Pt tepelný výkon spalinového kotle bez přitápění [MW]

2. Dělení nákladových položek palivo, energie, technologická voda

Vzor dělení položek palivo, energie a technologická voda: V

Položky

na elektřinu

na teplo

Palivo

spálené v turbíně - provoz s kotlem

ßse

ßst

spálené v turbíně - provoz do obchozu

1

přitápěcí a spálené ve spalinovém kotli

1

spálené v palivových kotlích (ve výtopně)

1

Elektrická energie (vlastní spotřeba elektřiny)

z vlastní výroby

1

odběr ze sítě

1

Voda technologická

teplárna, výtopna

1

V nákladové položce palivo se vyskytuje vždy dílčí položka odpovídající provozu s kotlem, ostatní dílčí položky podle skladby provozního souboru a podle provozního režimu.

Náklady na přitápěcí palivo se přičtou celé k tepelné energii s koeficientem 1.

Náklady na palivo spálené v turbíně při provozu do obchozu (bez využití tepla spalin) se přičtou celé k elektřině s koeficientem 1.

Náklady na palivo spálené ve výtopenských kotlích se přičtou celé k tepelné energii s koeficientem 1.

Nákladová položka energie se přičte celá k tepelné energii s koeficientem 1, přitom se elektřina z vlastní výroby oceňuje cenou za dodávku do sítě, elektřina odebraná ze sítě nákupní cenou, obojí bez DPH. Ve výjimečném případě může být chladicí ventilátor turbíny poháněn elektromotorem. V tom případě by se náklady na spotřebu energie k jeho pohonu rozdělily pomocí koeficientů ßse, ßst.

Nákladová položka technologická voda se přičte celá k tepelné energii s koeficientem 1 za teplárenský i výtopenský soubor či provozní režim.

3. Výpočet rozdělovačích koeficientů u souboru plynová turbína - spalinový kotel s přitápěním, střídavý provoz turbíny s využitím tepla a do obchozu

K dělení položek mimo palivo, energii a vodu se použijí souhrnné rozdělovací koeficienty podle vztahů:

kde

Mdpal spotřeba paliva k přitápění spalinového kotle [GJ]

Mopal spotřeba paliva v plynové turbíně při provozu do obchozu [GJ]

Mspal spotřeba paliva v plynové turbíně při provozu s kotlem [GJ]

Mvpal spotřeba paliva ve výtopenských palivových kotlích [GJ]

U souboru bez přitápění odpadá veličina Mdpal, u provozního režimu s trvalým využitím tepla veličina Mopal, u souboru bez výtopenských kotlů veličina Mvpal.

Souhrnné rozdělovací koeficienty ßxe, ßxt slouží k dělení teplárenských položek mimo palivo, energii, vodu.

Souhrnné rozdělovací koeficienty ßre, ßrt slouží k dělení položek mimo palivo, energii a vodu, u nichž nelze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru a výtopenských kotlů.

4.Dělení nákladových položek mimo palivo, energii a vodu u souboru bez výtopenských palivových kotlů

U souboru s plným využitím tepla, bez přitápění a bez výtopenských palivových kotlů se pro dělení všech ostatních nákladových položek mimo energii a vodu použijí základní rozdělovací koeficienty ßse, ßst.

U souborů s přitápěním nebo střídavým provozem turbíny s kotlem a do obchozu, popř. s jejich kombinací se pro dělení všech ostatních nákladových položek mimo energii a vodu použijí souhrnné rozdělovací koeficienty ßxe, ßxt.

5. Dělení nákladových položek mimo palivo, energii a vodu u souboru s výtopenskými palivovými kotli

Pokud lze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru (plynová turbína - spalinový kotel) a výtopenského souboru (palivové kotle), dělí se nákladové položky ekologie, opravy a údržba, odpisy podle vzoru:

Položky

na elektřinu

na teplo

Ekologie, odpisy, opravy, údržba

teplárna

ßxe

ßxt

výtopna

1

Ostatní položky

teplárna, výtopna

ßre

ßrt

Pokud nelze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru a výtopenského souboru, použijí se k dělení všech nákladových položek mimo palivo, energii a vodu souhrnné rozdělovací koeficienty ßre, ßrt.

6. Výpočet jednotkových nákladů

Jednotkové náklady na dodávku elektřiny JNE a na dodávku tepelné energie JNT se stanoví podle vztahů:

kde

Eosv svorková výroba elektřiny z plynové turbíny - provoz do obchozu [MWh]

Essv svorková výroba elektřiny z plynové turbíny - provoz s kotlem [MWh]

Eevs část vlastní spotřeby elektřiny připadající na výrobu elektřiny [MWh]

Qtep užitečné dodávkové teplo na prahu teplárny [GJ]

Qvyt užitečné dodávkové teplo na prahu výtopny [GJ]

ΣNei součet nákladových položek připadajících na elektřinu [tis. Kč]

ΣNti součet nákladových položek připadajících na tepelnou energii [tis. Kč]

Část D

Postup při dělení nákladů sdružené výroby v teplárnách s paroplynovým cyklem

Postup platí pro paroplynový cyklus (PPQ, tj. soubor sestávající z plynové turbíny, spalinového kotle a parní protitlaké nebo kondenzační odběrové turbíny, popř. doplněný o další palivové parní nebo horkovodní kotle. Spalinový kotel bývá vybaven přitápěním a intenzivním vychlazením spalin pomocí koncového nízkoteplotního ohříváku vody pro otopné nebo jiné účely.

Provozní režim zahrnuje jak provoz úplného PPC, tak i občasný provoz jeho částí (plynové turbíny se spalinovým kotlem nebo palivových kotlů s parní turbínou), popř. střídavý provoz PPC a výtopenských kotlů.

1. Výpočet základních rozdělovacích koeficientů pro plynovou část cyklu

Základní rozdělovací koeficienty platí pro všechny varianty provozních souborů a provozního režimu. Slouží k dělení dílčí nákladové položky palivo spálené v plynové turbíně při plném využití tepla. Dále se používají k výpočtu souhrnných rozdělovacích koeficientů pro dělení ostatních položek. Stanoví se podle vztahů:

kde

Essv svorková výroba elektřiny při provozu se spalinovým kotlem [MWh]

Qsv teplo vyrobené ve spalinovém kotli ze spalin za turbínou [GJ]

Qovv teplo vyrobené v nízkoteplotním ohříváku vody spalinového kotle [GJ]

Teplo Qovv se stanoví jako součin měřeného průtoku teplonosné látky a rozdílu její výstupní a vstupní entalpie. Není-li kotel vybaven nízkoteplotním ohřívákem vody, člen Qovv ve vzorcích odpadá. Teplo Qsv se stanoví podle části C, bodu 1.

2. Výpočet rozdělovacích koeficientů pro parní část cyklu

Základní rozdělovací koeficienty ße, ßt sloužící k dalšímu výpočtu se stanoví podle části B, bodu 1., spotřeba tepla k výrobě elektřiny v parní turbíně Qel podle části B, bodu 1.1.

3. Výpočet kombinovaných rozdělovacích koeficientů

Kombinované rozdělovací koeficienty ßce, ßct se použijí k dělení dílčích položek palivo spálené v plynové turbíně, opravy a údržba plynové turbíny. Stanoví se podle vztahů:

na elektřinu ßce = ßse + ßsm x ße = ßse + ße - ßse x ße [-]

na tepelnou energii ßct = ßsm x ßt = ßt - ßse x ßt [-]

4. Dělení nákladových položek palivo, energie, technologická voda

Vzor dělení nákladových položek:

Položky

na elektřinu

na teplo

Palivo

spálené v turbíně - provoz s kotlem

ßce

ßct

spálené v turbíně - provoz do obchozu

1

přitápěcí spálené ve spalinovém kotli

ße

ßt

spálené v teplárenských paliv. kotlích

ße

ßt

spálené ve výtopenských kotlích

1

Elektrická energie (vlastní spotřeba elektřiny)

z vlastní výroby

ße

ßt

odběr ze sítě

1

Voda technologická

teplárna

ße

ßt

výtopna

1

Ekologie

teplárna

ßxe

ßxt

výtopna

1

Palivové kotle se instalují buď v teplárenském, nebo výtopenském provedení. Provoz plynové turbíny do obchozu je výjimečným případem.

Pro dělení nákladů na palivo spálené v turbíně se použijí rozdělovací koeficienty ßce , ßct.

Náklady na palivo spálené v turbíně při provozu do obchozu (bez využití tepla) se přičtou celé k elektřině s koeficientem 1.

Náklady na přitápěcí palivo a na palivo spálené v teplárenských palivových kotlích se dělí pomocí koeficientů ße, ßt.

Náklady na palivo spálené ve výtopenských palivových kotlích se přičtou celé k tepelné energii s koeficientem 1.

Dílčí nákladová položka vlastní spotřeba elektřiny z vlastní výroby se dělí pomocí koeficientů ße, ßt, oceňuje se cenou za dodávku do sítě, bez DPH. Dílčí nákladová položka elektřina odebraná ze sítě se přičte celá k tepelné energii s koeficientem 1, oceňuje se nákupní cenou, bez DPH.

Alternativní dělení položky ekologie:

Ekologie

teplárna, výtopna

ßre

ßrt

Náklady na technologickou vodu a na ekologii se u teplárenského souboru dělí pomocí koeficientů ße, ßt, u výtopenských kotlů se přičtou celé k teplu s koeficientem 1.

5. Výpočet souhrnných rozdělovacích koeficientů souboru bez výtopenských kotlů

Souhrnné rozdělovací koeficienty se stanoví podle vztahů:

kde

Mdpal spotřeba paliva k přitápění spalinového kotle [GJ]

Mkpal spotřeba paliva v palivových teplárenských kotlích [GJ]

Mopal spotřeba paliva v plynové turbíně při provozu do obchozu [GJ]

Mspal spotřeba paliva v plynové turbíně při provozu s kotlem [GJ]

Mvpal spotřeba paliva ve výtopenských palivových kotlích [GJ]

U souboru bez přitápění odpadá veličina Mdpal, u souboru bez palivových teplárenských kotlů veličina Mkpal, u provozního režimu s trvalým využitím tepla veličina Mopal, u souboru bez výtopenských kotlů veličina Mvpal.

Souhrnné rozdělovací koeficienty ßxe, ßxt slouží k dělení teplárenských položek mimo palivo, energii, vodu.

Souhrnné rozdělovací koeficienty ßre, ßrt slouží k dělení položek mimo palivo, energii a vodu, u nichž nelze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru a výtopenských kotlů.

6. Dělení nákladových položek mimo palivo, energii a vodu u souboru bez výtopenských palivových kotlů

U souboru s plným využitím tepla, bez přitápění a palivových teplárenských kotlů se pro dělení všech ostatních položek použijí kombinované rozdělovací koeficienty ßce, ßct.

U souborů s přitápěním, s palivovými teplárenskými kotli nebo střídavým provozem turbíny s kotlem a do obchozu, popř. s jejich kombinací se pro dělení všech ostatních položek použijí souhrnné rozdělovací koeficienty ßxe, ßxt.

7. Dělení nákladových položek mimo palivo, energii a vodu u souboru s výtopenskými palivovými kotli

Pokud lze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru a výtopenských palivových kotlů, dělí se nákladové položky opravy a údržba, odpisy a ostatní položky podle vzoru:

Položky

na elektřinu

na teplo

Opravy a údržba, odpisy

teplárna

ßxe

ßxt

výtopna

1

Ostatní položky

teplárna, výtopna

ßre

ßrt

Pokud nelze spolehlivě určit podíl teplárenského souboru a výtopenských palivových kotlů, dělí se všechny nákladové položky kromě paliva, energie, ekologie a vody pomocí souhrnných rozdělovacích koeficientů ßre, ßrt.

8. Výpočet jednotkových nákladů

Jednotkové náklady na dodávku elektřiny JNE a na dodávku tepelné energie JNT se stanoví podle vztahů:

kde

Esv svorková výroba elektřiny z parní turbíny [MWh]

Eosv svorková výroba elektřiny z plynové turbíny - provoz do obchozu [MWh]

Essv svorková výroba elektřiny z plynové turbíny - provoz s kotlem [MWh]

Eevs část vlastní spotřeby elektřiny připadající na výrobu elektřiny [MWh]

Qtep užitečné dodávkové teplo na prahu teplárny [GJ]

Qovv teplo vyrobené v nízkoteplotním ohříváku vody spalinového kotle [GJ]

Qvyt užitečné dodávkové teplo na prahu výtopny [GJ]

ΣNei součet nákladových položek připadajících na elektřinu [tis. Kč]

ΣNti součet nákladových položek připadajících na tepelnou energii [tis. Kč]“

Čl. II

Cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Ing. Alena Vitásková, v.r.