Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 8/2018

Příloha k č. j. MZP/2018/110/2488

Statut a jednací řád

Rady národních geoparků

Článek 1

Postavení Rady národních geoparků

1. Rada národních geoparků (dále jen „Rada") byla zřízena příkazem ministra č. 9 ze dne 2. dubna 2007. Rada je odborným poradním a koordinačním orgánem ministra životního prostředí (dále jen „ministr") ve věcech týkajících se národních geoparků a globálních geoparků UNESCO v České republice, především při posuzování jejich kvality v rámci evaluačních a revalidačních procesů.

2. Rada za svou činnost odpovídá ministrovi.

3. Při rozhodování v odborných záležitostech Rada spolupracuje s věcně příslušnými institucemi a organizacemi v tuzemsku i v zahraničí.

4. Rada sídlí na Ministerstvu životního prostředí, Vršovická 65, Praha 10 (dále jen „ministerstvo").

Článek 2

Poslání, kompetence a působnost Rady

1. Posláním Rady je především vyhodnocovat území aspirující na udělení certifikátu „národní geopark" nebo na získání titulu „globální geopark UNESCO" a potenciál řídícího subjektu geoparku zajišťovat participativní management včetně financování, osvětu a interpretaci. Dále Rada pravidelně posuzuje činnost stávajících národních geoparků za účelem systematického zvyšování jejich kvality a revalidace jejich certifikátu.

2. Rada zajišťuje certifikační proces a vydává doporučení ministrovi ve věci udělení, obnovení, podmínečného prodloužení či odebrání certifikátu „národní geopark".

3. Rada prostřednictvím České komise pro UNESCO vydává na národní úrovni doporučení sekretariátu UNESCO ve věci aspirace národního geoparku na získání titulu „globální geopark UNESCO" nebo ve věci revalidace stávajícího českého globálního geoparku UNESCO.

4. Rada působí na území České republiky. Členové Rady se podle potřeby účastní jednání v zahraničí.

5. Rada při jednání a rozhodování o odborných záležitostech vychází z doporučení Výkonného výboru Rady, odborných komisí Rady, hodnotitelů, případně jiných.

6. Rada spolupracuje s věcně příslušnými organizacemi v tuzemsku i v zahraničí.

7. Jednání Rady svolává předseda Rady a koná se nejméně 2x ročně.

Článek 3

Složení Rady

1. Rada má 12 členů nominovaných institucemi a dále je členem Rady vždy jeden zástupce národního geoparku.

2. Radu tvoří zástupci relevantních ministerstev a institucí a zástupci stávajících národních geoparků. Členy Rady jmenuje a odvolává ministr na návrh náměstka pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny (dále jen „náměstek").

3. Seznam institucí, které mají své zástupce v Radě:

Ministerstvo (2)

Česká geologická služba (2)

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (1)

Správa jeskyní ČR (1)

Ministerstvo pro místní rozvoj (1)

Agentura CzechTourism (1)

Národní památkový ústav ČR (1)

Masarykova univerzita (1)

Karlova univerzita (1)

Národní muzeum (1)

Každý národní geopark má v Radě jednoho zástupce.

4. Členové Rady zastupující instituce jsou jmenováni a odvoláváni na základě návrhu statutárních orgánů těchto institucí. Návrhy na jmenování shromažďuje a ministrovi předkládá náměstek ve spolupráci s předsedou, případně tajemníkem Rady.

5. Člen Rady zastupující národní geopark je nominován příslušným geoparkem a na doporučení náměstka je jmenován ministrem současně s vydáním certifikátu národního geoparku. Zástupci národních geoparků, které mají ke dni účinnosti tohoto Statutu platný certifikát, jsou jmenováni ministrem společně se zástupci institucí.

6. Změny počtu členů a složení Rady navrhuje s řádným zdůvodněním náměstek ve spolupráci s předsedou Rady a schvaluje je ministr.

7. Členství v Radě zaniká:

7.1 odvoláním ministrem,

7.2 vzdáním se členství,

7.3 skončením pracovního poměru v dané instituci,

7.4 skončením platnosti certifikátu příslušného národního geoparku,

7.5 ztrátou nominace pro zástupce instituce,

7.6 úmrtím.

8. Rada může v záležitostech spadajících do její působnosti přizvat ke spolupráci zaměstnance ministerstva nebo externí odborníky (dále jen „host"). Hosté nejsou členy Rady a nepřísluší jim hlasovací právo, mají pouze poradní hlas.

Článek 4

Předseda Rady

1. Předsedu volí Rada z členů Rady nominovaných za ministerstvo a na návrh náměstka jej jmenuje ministr.

2. Předseda Rady:

2.1 je aktivně zapojen do činnosti a hodnocení globálních geoparků UNESCO,

2.2 svolává zasedání Rady,

2.3 rozhoduje o přizvání hostů na zasedání Rady,

2.4 řídí činnost Rady a výkonného výboru Rady,

2.5 bere na vědomí usnesení a další informace ze zasedání odborných komisí Rady,

2.6 je ministrovi odpovědný za činnost Rady,

2.7 pravidelně informuje členy Rady o tom, jaká rozhodnutí ministr učinil na základě usnesení a doporučení přijatých Radou.

3. Předseda Rady pravidelně informuje písemnou formou ministra o činnosti Rady, především mu předává usnesení Rady ve formě doporučení dle článku 2, odst. 2 tohoto Statutu.

Článek 5

Místopředseda Rady

1. Místopředsedu volí Rada z členů Rady a na návrh náměstka jej jmenuje ministr.

2. Místopředseda Rady zastupuje předsedu Rady v jeho nepřítomnosti a v plném rozsahu plní jeho úkoly.

3. Místopředseda je aktivně zapojen do činnosti nebo hodnocení globálních geoparků UNESCO.

Článek 6

Tajemník Rady

1. Tajemníkem Rady je pracovník odboru geologie ministerstva, který má ve své kompetenci dle organizačního řádu agendu geoparků. Tajemník je na návrh náměstka jmenován ministrem.

2. Tajemník Rady administrativně a organizačně zajišťuje činnost Rady, přičemž zejména:

2.1 připravuje podklady pro činnost Rady,

2.2 organizačně a technicky zajišťuje zasedání Rady; může být předsedou Rady pověřen také zajištěním zasedání výkonného výboru Rady a odborných sekcí Rady,

2.3 zpracovává záznamy ze zasedání Rady,

2.4 vede Seznam hodnotitelů,

2.5 archivuje veškeré dokumenty a materiály týkající se činnosti Rady.

Článek 7

Výkonný výbor Rady

1. Výkonný výbor Rady tvoří předseda Rady, místopředseda Rady, tajemník Rady, dva zástupci národních geoparků (jeden za oblast geověd, druhý za oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu) a předsedové odborných komisí.

2. Členství ve Výkonném výboru Rady vyplývá ze jmenování členů Rady a odborných komisí.

3. Výkonný výbor Rady řeší operativní úkoly Rady a jedná jejím jménem o těch otázkách, k nimž byl Radou výslovně zmocněn. Dává Radě doporučení k otázkám projednávaným na jejích zasedáních.

4. Výkonný výbor Rady sleduje plnění usnesení Rady.

5. Výkonný výbor Rady o své činnosti pravidelně podává zprávu na zasedáních Rady.

6. Zasedání Výkonného výboru Rady svolává předseda Rady vždy před zasedáním Rady (dvakrát ročně); a dále podle potřeby. Zasedání Výkonného výboru musí předseda bez zbytečného odkladu svolat, pokud o to požádá minimálně polovina členů Rady.

7. Výkonný výbor může v případě potřeby pozvat na své zasedání k projednání konkrétních bodů programu další osoby, jichž se projednávaná problematika týká.

8. Zástupci národních geoparků ve Výkonném výboru Rady se obměňují po jednoletém funkčním období. Zástupce jednoho národního geoparku nesmí být ve Výkonném výboru Rady dvě funkční období za sebou.

Článek 8

Odborné komise

1. Odborné komise (dále jen „komise") jsou poradními útvary Rady. Komise jsou složeny z členů a mají vždy předsedu. Členství v komisi je čestné.

2. Členy komise jmenuje a odvolává předseda Rady na návrh členů Rady. Členy komise mohou být externí odborníci, hosté a členové Rady, kteří o to projeví zájem.

3. Předsedu komise nominuje Rada ze svých členů a jmenuje předseda Rady. Funkční období předsedy komise trvá po celou dobu činnosti komise, maximálně však čtyři roky.

4. Předsedové a členové komisí se podílejí podle své odbornosti na plnění poslání a úkolů Rady. Předsedové komisí podávají Radě zprávy o své činnosti zpravidla 2x ročně a připravují podklady pro zasedání Rady.

5. Předsedové komisí svolávají jejich zasedání podle potřeby, zpravidla dvakrát ročně.

6. K řešení konkrétních úkolů může komise ustavit ad hoc pracovní skupiny, které se schází samostatně podle potřeby.

7. Komise může v případě potřeby pozvat na své zasedání k projednání konkrétních bodů programu další osoby, jichž se projednávaná problematika týká.

Článek 9

Hodnotitel a hodnotitelský tým

1. Hodnotitelem je osoba jmenovaná Radou k periodickému hodnocení kandidátského či národního geoparku, k provádění hodnotící mise a zpracovávání hodnotící zprávy. Roli hodnotitele může vykonávat člen či host Rady. Hodnotitelé jsou vybíráni na základě jejich odborného zaměření a relevantních profesních výsledků, dále dle jejich zkušenosti s činností kandidátských a národních geoparků, případně i globálních geoparků UNESCO, a také z hlediska šíře a inovativnosti jejich vhledu, který mohou přinést při hodnocení daného geoparku a jsou zapsáni do Seznamu hodnotitelů. Seznam obsahuje jména, příjmení a tituly hodnotitelů. Hodnotitel vykonává funkci osobně, nikoliv jako zástupce organizace, kterou případně reprezentuje v Radě, či jakékoliv jiného subjektu.

Hodnotitel čestným prohlášením prokazuje, že není v konfliktu zájmů ohledně jím hodnoceného kandidátského geoparku nebo národního geoparku. Hodnotitel při hodnocení geoparku nesmí vyžadovat ani přijímat pokyny od jiných organizací (kromě Rady a ministerstva). Hodnotitel je nezastupitelný.

2. Seznam hodnotitelů vede tajemník ve spolupráci s Radou.

3. O zapsání určité osoby na Seznam hodnotitelů rozhoduje Rada svým hlasováním.

4. Pro hodnocení kandidátského nebo revalidace národního geoparku se vytváří hodnotitelský tým (dále jen „tým"). Tým je zpravidla dvoučlenný, tvořený hodnotitelem za oblast geověd a hodnotitelem za oblast geoturismu a regionálního rozvoje. Hodnotitele pro určitý geopark vybírá ze Seznamu hodnotitelů Výkonný výbor Rady. Složení týmu pak schvaluje Rada.

5. Hodnotitel zejména:

5.1 provádí hodnotící misi v kandidátských geoparcích v evaluačním řízení či v národních geoparcích nacházejících se v revalidačním řízení nebo usilujících o získání titulu „Globální geopark UNESCO" a následně zpracovává hodnotící zprávu a doplňuje své hodnocení do hodnotícího formuláře,

5.2 systematicky sleduje postup a pokrok hodnoceného geoparku v rámci plnění doporučení uvedených v poslední hodnotící zprávě (v rámci evaluace či poslední revalidace) a doporučení učiněných ze strany Rady při projednávání této zprávy a související nominační dokumentace,

5.3 monitoruje stav a pokrok v oblastech sledovaných výroční zprávou daného geoparku,

5.4 průběžně hodnotí stav daného geoparku z hlediska jeho silných a slabých stránek a posuzuje též příležitosti a rizika jeho dalšího rozvoje,

5.5 sleduje, do jaké míry aktivity hodnoceného geoparku korespondují s jeho ústředním tématem a zda jsou v souladu s Chartou národních geoparků ČR.

Článek 10

Práva a povinnosti členů Rady

1. Člen Rady se účastní zasedání Rady osobně nebo prostřednictvím náhradníka, kterého písemně zmocní k účasti a k hlasování na zasedání Rady. Zmocněný náhradník se prokáže písemným zmocněním předsedajícímu Rady nejpozději před zahájením zasedání.

2. Člen Rady se podle svého odborného zaměření podílí na plnění poslání Rady. Je povinen aktivně přispívat k činnosti Rady, zejména předkládat návrhy, připomínky a podněty, připravovat podklady k projednávané problematice a plnit úkoly uložené mu Radou. Plnění úkolů kontroluje Rada na svých zasedáních.

3. Člen Rady může v odborné rovině napomáhat řídícímu subjektu geoparku aspirujícímu na získání titulu „národní geopark", může s představiteli geoparku konzultovat vypracování nominační dokumentace, postup podávání žádosti, je oprávněn podporovat či usměrňovat aktivity geoparku vedoucí k dosažení kvality požadované pro získání certifikátu "národní geopark" či „globální geopark UNESCO", podávat informace o způsobu řízení a činnostech národních geoparků a podílet se na hodnocení činnosti a pokroku národních geoparků.

4. Členství v Radě není honorováno. Ministerstvo nehradí členům Rady ani přizvaným hostům, kteří nejsou jeho zaměstnanci, cestovní náhrady spojené s účastí na jednání Rady.

Článek 11

Příprava zasedání Rady

1. Předseda Rady rozhoduje o svolání zasedání Rady podle potřeby, nejméně však dvakrát ročně. Kterýkoliv člen Rady může předsedovi Rady navrhnout svolání zasedání Rady. Předseda Rady je povinen upořádat zasedání Rady do 30 dnů, pokud o to požádá alespoň polovina členů Rady. Program zasedání navrhuje předseda Rady.

2. Pozvánku s údaji o datu a místě konání zasedání Rady spolu s návrhem programu zasedání a podklady pro zasedání zasílá předseda Rady všem jejím členům elektronickou poštou nejpozději 20 kalendářních dnů před termínem zasedání.

3. Člen Rady je oprávněn navrhnout změnu nebo doplnění programu zasedání, případně i návrh usnesení Rady a připravit k němu podklady. Svůj návrh na doplnění programu zasedání včetně příslušných podkladů zasílá nejpozději 8 dní před zasedáním Rady předsedovi Rady. Předseda Rady doplňuje program zasedání Rady a rozesílá jej spolu s podklady všem členům Rady.

4. Člen Rady je oprávněn nejpozději 8 kalendářních dní před zasedáním Rady požádat předsedu Rady, aby si vyžádal připomínky k vybraným podkladům pro zasedání elektronickou poštou. Předseda Rady se obrací elektronicky na členy Rady s příslušným požadavkem. Členové Rady nejpozději 4 kalendářní dny před zasedáním zasílají předsedovi Rady a ostatním členům Rady elektronickou poštou svá stanoviska a připomínky k podkladům.

Článek 12

Průběh zasedání Rady

1. Zasedání Rady je neveřejné; řídí je předseda Rady nebo jím pověřený člen Rady. Na úvod zasedání Rada projednává a schvaluje navržený program zasedání.

2. O bodu, který nebyl na programu zasedání Rady, se jedná jen tehdy, jestliže nadpoloviční většina přítomných členů Rady vysloví souhlas s doplněním programu zasedání o tento bod.

3. K projednávaným bodům programu přijímá Rada závěry a stanoviska.

V zásadních otázkách přijímá Rada usnesení a doporučení, která jsou podkladem pro rozhodnutí ministra.

Článek 13

Rozhodování Rady

1. Závěry a stanoviska Rady k jednotlivým projednávaným bodům programu, stejně jako usnesení a doporučení Rady, jsou schvalovány hlasováním.

V odůvodněných případech je možné hlasovat per rollam, tedy elektronickou poštou. Každá organizace zastoupená v Radě disponuje jedním hlasem, takže v případě, kdy je v Radě zastoupena více členy, hlasuje pouze jeden z nich. Výjimku tvoří ministerstvo, Česká geologická služba a řídící subjekt Globálního geoparku UNESCO, z nichž každý člen Rady disponuje jedním hlasem.

2. Pokud Rada nerozhodne jinak, hlasuje se veřejně. Hlasování řídí předsedající Rady. Člen Rady nebo jeho náhradník je povinen se ke každému návrhu předloženému ke schválení vyjádřit tím, že hlasuje pro návrh, proti návrhu nebo se zdrží hlasování.

3. Rada je usnášeníschopná, je-li přítomna nadpoloviční většina jejích členů.

4. K přijetí závěru, stanoviska, doporučení nebo usnesení Rady se vyžaduje souhlas nadpoloviční většiny přítomných členů Rady. V případě rovnosti hlasů je rozhodující hlas předsedy Rady (či místopředsedy Rady, v případě nepřítomnosti předsedy).

Článek 14

Záznam ze zasedání Rady

1. Z každého zasedání Rady tajemník Rady zpracovává záznam, obsahující informace o datu a místu konání zasedání, seznam účastníků (prezenční listinu), stručný popis průběhu zasedání, závěry, stanoviska, usnesení a doporučení Rady, včetně výsledků hlasování. Tajemník zaznamená také nesouhlasný názor člena Rady se schváleným závěrem, stanoviskem nebo usnesením. Zaznamená také přehled úkolů stanovených jednotlivým členům Rady a termíny jejich plnění.

2. Každý člen Rady má právo požadovat, aby jeho názor byl zahrnut do záznamu.

3. Předsedající Rady potvrzuje svým podpisem správnost záznamu ze zasedání Rady.

4. Návrh záznamu rozesílá tajemník Rady elektronickou poštou všem účastníkům zasedání k vyjádření do 20 kalendářních dnů ode dne konání zasedání.

Článek 15

Závěrečná ustanovení

1. Pokud v průběhu zasedání Rady vznikne situace tímto statutem a jednacím řádem neřešená, rozhoduje o dalším postupu předseda Rady. Předseda Rady musí dát o takto vzniklé situaci hlasovat, pokud to navrhne některý člen Rady.

2. Změny a doplňky tohoto statutu a jednacího řádu se provádějí formou dodatku. Změnu může navrhnout kterýkoli člen Rady. Změnu musí schválit Rada a předseda Rady ji projedná s náměstkem. Dodatek schvaluje ministr na doporučení náměstka.

3. Tento statut a jednací řád nabývá účinnosti dnem 1. listopadu 2018.

Richard Brabec

ministr