Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 8/2018

Příloha č. 9 k č.j.: MZP/2018/110/2487

Rada národních geoparků (RNG)

Hodnotící revalidační formulář

Hodnocení revalidovaných národních geoparků s územní změnou pro účely přípravy hodnotitelské zprávy

2018

1. Jméno národního geoparku

    

2. Revalidační období

Čtyřleté (režim zelené karty)

ANO

NE

Dvouleté (režim žluté karty)

ANO

NE

Územní změna

Rozšíření území (v %)

Redukce území (v %)

Cílová velikost geoparku v km2

Termín revalidační mise

3. Kontaktní osoba

Ředitel geoparku

                         

Geolog geoparku (geovědní expert)

Odborník na regionální rozvoj

4. Výsledek hodnocení

Hodnotící revalidační dokument s územní změnou do 10 %

Sebehodnocení

Úsudek hodnotitelů

Celkem dosažených bodů

5. Hodnotitelé

Hodnotitel

Jméno

Podpis

Za geovědní oblast

Za regionální rozvoj a cest. ruch

Výsledný přehled hodnocení

Kategorie (maximum bodů)

Max. bodů celkem

Sebehodnocení

Hodnocení revalidátorů

I

Územní změny geoparku (pouze do 10 %)

Základní charakteristiky nově přidaného území geoparku, v případě odebrání území důvod odebrání daného území a související ztrátu hodnot (30)

Mapa s vyznačením úpravy hranic geoparku a případným přidáním nových nebo odebrání stávajících klíčových geolokalit včetně komentáře (20)

Posouzení vhodnosti změny území a dopadu na téma geoparku (50)

100

II

Geologické a krajinné dědictví

Geolokality - pokrok dosažený v jejich inventarizaci, výzkumu a nelegislativním způsobu ochrany, interpretace - současnost a záměr pro další 4 roky (70)

Další přírodní a kulturní (hmotné i nehmotné) dědictví místní krajiny - pokrok dosažený v propojení jeho prezentace a interpretace s geologickým dědictvím území (30) Geolog geoparku - pokrok dosažený v jeho zapojení do činnosti geoparku a případně dalších geovědně zaměřených členů týmu geoparku (50) Strategičtí partneři v této oblasti - pokrok dosažený zejména ve způsobu spolupráce - např. společné vzdělávací a osvětové materiály, výzkumné a vzdělávací programy a projekty, certifikační schéma), v počtu strategických partnerů (50)

200

III

Geoturismus

Geoturistické produkty - pokrok dosažený v nabídce těchto produktů, co do jejich počtu a způsobu propagace (35) Geoturistická infrastruktura - pokrok dosažený v šíři, kvalitě (30) Spolupráce s místně příslušnou organizací destinačního managementu - pokrok dosažený v míře a kvalitě této spolupráce, či ve vlastním výkonu destinačního managementu (30)

Strategičtí partneři v této oblasti - pokrok dosažený zejm. ve způsobu spolupráce (např. propagační materiály, geoturistické programy, projekty), v počtu st. partnerů (30)

125

IV

Environmentální vzdělávání (posilování a obnovování vztahu člověk - Země)

Interpretační centra - současnost a záměr pro další 4 roky) (40) Osvětové publikace, webová stránka geoparku (45)

Strategičtí partneři v této oblasti - pokrok dosažený zejména ve způsobu spolupráce (např. společné osvětové materiály, vzdělávací programy a projekty), v počtu strategických partnerů (40)

125

V

Příspěvek k udržitelnému rozvoji

Spolupráce s obcemi na území geoparku - současnost a záměr pro další 4 roky (40)

Podpora regionální produkce - současnost a záměr pro další 4 roky (20)

Využívání alternativní energie - současnost a záměr pro další 4 roky (10)

Strategičtí partneři v této oblasti - pokrok dosažený např. ve způsobu spolupráce (např. společné propagační a osvětové materiály, programy a projekty, certifikační schémata), v počtu strategických partnerů (30)

100

VI

Spolupráce v komunitě geoparků

Pokrok dosažený ve spolupráci s ostatními kandidátskými a národními geoparky - např. společné propagační a osvětové materiály, programy, projekty (50) Zapojení geoparku do aktivit Rady národních geoparků - účast na zasedání a dalších akcích Rady, zapojení se do Týdne národních geoparků, do propagace geoparků na veletrzích cestovního ruchu Radou, do Týdne udržitelného rozvoje EU atd. (50)

Spolupráce se zahraničními geoparky, zejména s globálními geoparky UNESCO - např. společné programy a projekty, reciproční návštěvy (25)

125

VII

Management s financování

Sídlo geoparku - změny z hlediska umístění kanceláře geoparku, její vybavenosti a zázemí, dostupnosti pro veřejnost (20)

Způsob řízení geoparku - hodnocení případných změn v řízení geoparku během revalidačního období (20) Personální zajištění geoparku v rámci revalidačního období a výhled pro další 4 roky (30) Financování geoparku - financování geoparku v rámci revalidačního období a finanční plán pro další 4 roky (30)

100

VII

Viditelnost a marketing geoparku

Pokrok dosažený v rámci PR, jednotném designu interpretační literatury a infrastruktury (40)

Pokrok dosažený v označení vstupu do geoparku - uvítací cedule na vstupních komunikacích do geoparku (20)

Pokrok dosažený v marketingu geoparku - webová stránka, propagační aktivity a materiály, účast na veletrzích, mediální obraz a ohlas geoparku (35)

Pokrok dosažený v zajištění propagace ze strany strategických partnerů (30)

125

Celkem

10000

Tento formulář slouží jako podklad pro posouzení pokroku dosaženého ze strany revalidovaného geoparku (s územní změnou do 10 %) za účelem obnovení jeho certifikátu „národní geopark“. Představitelé revalidovaného geoparku proto vyplní požadované údaje a v souladu se svou revalidační zprávou i reálnou situací v území dle svého úsudku a svědomí obodují míru naplnění 8 sledovaných oblastí a každé bodové hodnocení doplní krátkým (v tezích, výčtem atd.) komentářem prokazujícím opodstatnění tohoto sebehodnocení. Úkolem hodnotitelů je pak toto hodnocení přehodnotit vlastním úsudkem.

Neočekává se, že by revalidovaný geopark mohl dosáhnout 1000 bodů, avšak pokud není dosaženo v rámci každé z 8 hodnocených oblastí alespoň 50% z uvedeného maxima bodů, nemůže být v Radě národních geoparků hlasováno o doporučení ministru životního prostředí ve věci prodloužení platnosti certifikátu „národní geopark“.

Uvádějí se a hodnotí se především skutečnosti a data vztahující se k revalidačnímu období!