Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 8/2018

Metodický pokyn

sekce ochrany přírody a krajiny MŽP

ke zpracování a projednání zásad péče o národní parky ČR

Článek 1

Úvodní ustanovení

1. Tento metodický pokyn sjednocuje postup příslušných orgánů ochrany přírody při zpracování a projednání zásad péče o národní parky a jejich ochranná pásma (dále jen „zásady péče“) podle §38a zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění (dále jen „ZOPK“).

2. Účelem zásad péče je stanovení rámcových zásad péče nezbytných pro zachování nebo zlepšení stavu předmětů ochrany národních parků a v ochranných pásmech pro zabezpečení národních parků před nepříznivými vlivy z okolí a zároveň stanovení postupu a způsobu naplňování dlouhodobých cílů ochrany národních parků a jejich poslání.

3. Zásady péče schvaluje Ministerstvo životního prostředí (dále jen „ministerstvo“) podle ustanovení §38a odst. 6 ZOPK protokolem.

Článek 2

Právní východiska zpracování zásad péče

Při zpracování a projednání zásad péče postupují orgány ochrany přírody zejména v souladu s těmito ustanoveními ZOPK:

1. Z ustanovení §15 odst. 3 a 4 ZOPK vyplývá, že:

  • dlouhodobými cíli ochrany národního parku jsou:

a) zachování nebo postupná obnova přirozených ekosystémů včetně zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice na převažující ploše území,

b) zachování nebo postupné zlepšování stavu ekosystémů, jejichž existence je podmíněna trvalou činností člověka, významných z hlediska biologické rozmanitosti, na zbývajícím území,

  • posláním národního parku je:

a) naplňovat dlouhodobé cíle ochrany národních parků,

b) umožnit využití území národních parků k trvale udržitelnému rozvoji, ke vzdělávání, výchově, výzkumu a k přírodě šetrnému turistickému využití, a to způsoby, které nejsou v rozporu s dlouhodobými cíli ochrany národního parku.

2. Z ustanovení §38a odst. 1 ZOPK vyplývá, že:

  • zásady péče jsou koncepční odborné dokumenty ochrany přírody, které na základě údajů o dosavadním vývoji a současném stavu ekosystémů národních parků a jejich ochranných pásem stanoví rámcové zásady péče nezbytné pro zachování nebo zlepšení stavu předmětů ochrany národních parků a v ochranných pásmech pro zabezpečení národních parků před nepříznivými vlivy z okolí,
  • zásady péče stanoví postup a způsob naplňování dlouhodobých cílů ochrany národních parků a jejich poslání,
  • zásady péče slouží jako podklad pro jiné druhy plánovacích dokumentů (např. pro územně plánovací dokumentaci, lesní hospodářské plány) a pro rozhodování orgánů ochrany přírody.

3. Z ustanovení §8 a §9 vyhlášky č. 45/2018 Sb., o plánech péče, zásadách péče a podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území (dále jen „vyhláška“) vyplývá, že:

  • zásady péče mají stanoven obsah,
  • zásady péče včetně příloh se zpracovávají v listinné podobě a zároveň v digitální podobě uložené na technickém nosiči dat v obecně převoditelných formátech datových souborů stanovených v příloze č. 3 vyhlášky,
  • orgán ochrany přírody příslušný k zajištění zpracování zásad péče zahájí zpracování návrhu zásad péče nejméně dva roky před ukončením platnosti dosavadních zásad péče tak, aby oznámení o možnosti seznámit se s návrhem zásad péče bylo vydáno nejméně jeden rok před ukončením platnosti dosavadních zásad péče,
  • v případě, že dojde ke schválení nových zásad péče před koncem platnosti dosavadních zásad péče, končí platnost dosavadních zásad péče posledním dnem roku, v kterém došlo ke schválení nových zásad péče. Platnost nově schválených zásad péče začíná dnem následujícím. Ministerstvo může při schválení zásad péče stanovit i jiný termín ukončení platnosti dosavadních zásad péče a počátku platnosti nových zásad péče,
  • změna zásad péče se projedná a schválí stejným postupem jako návrh zásad péče.

4. Z přechodného ustanovení zákona č. 123/2017 Sb. (čl. II, bod 8) vyplývá, že:

  • plány péče o národní parky a jejich ochranná pásma schválené podle ZOPK, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (tj. zákona č. 123/2017 Sb., tudíž před 1. červnem 2017), platí po dobu v nich uvedenou, nejdéle však 10 let ode dne účinnosti tohoto zákona, nebo do doby schválení zásad péče podle §38a ZOPK.

Článek 3

Postup zpracování zásad péče

1. Zpracování zásad péče zajišťuje příslušná správa národního parku (dále jen „správa“).

2. V rámci přechodného období, kdy pro území národních parků a jejich ochranná pásma ještě nejsou k dispozici schválené a tedy platné zásady péče, kdy aktuálně platí plány péče o národní parky a jejich ochranná pásma, se použije ustanovení §9 odst. 2 a 3 vyhlášky obdobně.

3. Návrh zásad péče se zpracovává podle osnovy, která je přílohou č. 1 tohoto metodického pokynu. Tato osnova je pro zpracování zásad péče závazná.

Článek 4

Postup projednání zásad péče

1. Správa zašle zpracovaný návrh ministerstvu v elektronické formě. Ministerstvo vyhodnotí soulad návrhu zásad péče se ZOPK, vyhláškou a tímto metodickým pokynem a v případě nesouladu návrh vrátí správě k úpravě.

2. V případě, že ministerstvo vyhodnotí, že návrh zásad péče je v souladu se ZOPK, vyhláškou a tímto metodickým pokynem, vydá správě písemný souhlas, a to formou přípisu ředitele odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny.

3. Správa po doručení souhlasu ministerstva neprodleně vydá oznámení o možnosti seznámit se s návrhem zásad péče, který zveřejní na portálu veřejné správy a zašle dotčeným obcím, které jej zveřejní na svých úředních deskách, a dále jej zašle dotčeným krajům. Připomínky k návrhu zásad péče může podat každý ve lhůtě 60 dnů ode dne zveřejnění oznámení na portálu veřejné správy.

4. Správa vyhodnotí připomínky došlé ve lhůtě podle §38a odst. 3 ZOPK a případně návrh zásad péče upraví. Vypořádání došlých připomínek zveřejní správa na svých internetových stránkách a na portálu veřejné správy. Upravený návrh zásad péče dohodne správa s radou národního parku (§38a odst. 4 ZOPK). Dohodnuté zásady péče předloží správa ministerstvu ke schválení.

5. Nedojde-li k dohodě podle §38a odst. 4 ZOPK, předloží rada národního parku prostřednictvím správy neprodleně rozpor se svým stanoviskem ministerstvu, které na základě shromážděných podkladů může návrh upravit (§38a odst. 5 ZOPK). Ministerstvo po projednání s radou národního parku může návrh upravit na základě nesouladu daného návrhu se ZOPK, vyhláškou nebo tímto metodickým pokynem.

6. Výsledný návrh zásad péče upravený podle §38a odst. 5 ZOPK ministerstvo schválí.

7. Schválené zásady péče uloží ministerstvo podle ustanovení §38a odst. 6 ZOPK v ústředním seznamu ochrany přírody a předá v elektronické podobě na technickém nosiči dat dotčeným obcím a krajům.

Článek 5

Závěrečná a přechodná ustanovení

1. Kontrolu dodržování tohoto metodického pokynu provádí ministerstvo, odbor zvláštní územní ochrany přírody a krajiny.

2. Změny a doplňky tohoto metodického pokynu schvaluje náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny formou dodatku.

3. Na základě zásad péče mohou správy NP zpracovávat krátkodobé koncepční dokumenty (např. koncepce péče o bezlesí), které podrobněji rozvedou obsah zásad péče a stanoví jednotlivá opatření v konkrétních plochách na území NP, případně jeho ochranného pásma, a to zpravidla na období 3 - 5 let.

4. Zásady péče nemohou obsahovat části ani přílohy, které nemají přímou vazbu na obsah zásad péče stanovený vyhláškou. V případě potřeby takovýchto dokumentů je nezbytné je řešit jako samostatné koncepce.

5. Tento metodický pokyn nabývá účinnosti dnem 1.11.2018.

6. Tímto metodickým pokynem ministerstva se zrušuje Metodický pokyn Ministerstva životního prostředí č. 11/2008, zveřejněný ve Věstníku Ministerstva životního prostředí.

Ing. Vladimír Dolejský, PhD. v. r.

náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny