Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 8/2018

Metodický pokyn

sekce ochrany přírody a krajiny MŽP přípravě a zpracovaní plánů péče o národní přírodní rezervace

přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma“ (dále jen „Pokyn“)

Článek 1

Úvodní ustanovení

1.

Tento Pokyn je určen příslušným orgánům ochrany přírody a stanoví odpovědnost a některé povinnosti při zpracování plánů péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma, podle §38 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“).

Článek 2

Účel a způsob uplatnění

1.

Závazným podkladem pro zpracování plánů péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma je „Osnova plánů péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma“ (dále jen „Osnova“), která je přílohou tohoto Pokynu.

2.

Osnova je zpracována v souladu s ustanovením §38 zákona a vyhláškou č. 45/2018 Sb. o plánech péče, zásadách péče a podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území a slouží k obsahovému a vizuálnímu sjednocení plánů péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma.

3.

Plány péče o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky a jejich ochranná pásma zpracovávané vlastními silami nebo s využitím externích dodavatelů a předkládané orgánům ochrany přírody k projednání a schválení musí být zpracovány v souladu s Osnovou. Postup podle tohoto pokynu se nevztahuje na návrhy plánů péče zpracované před datem účinnosti tohoto Pokynu a předložené orgánům ochrany přírody k projednání a schválení nejdéle 6 měsíců po datu účinnosti tohoto Pokynu.

Článek 3

Závěrečná a přechodná ustanovení

1.

Změny a doplňky tohoto pokynu schvaluje náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny formou dodatku.

2.

Tento pokyn nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2019.

Ing. Vladimír Dolejský, PhD. v. r.

náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny